Părintele Grigor Vasile, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă Română, secția Pastorală din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, își dedică viața slujirii divine și îndrumării spirituale. După finalizarea studiilor, a fost hirotonit diacon, apoi preot, desfășurându-și activitatea ca duhovnic la Mănăstirea Bârsana din cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului timp de 7 ani. Ulterior, pentru următorii 2 ani, a îndrumat credincioșii Mănăstirii Săpânța Peri.
Începând din anul 2008 și până în prezent, Părintele Grigor slujește cu devotament la Biserica Sfântul Voievod Ștefan cel Mare din cadrul ITPF Sighetu-Marmației, aducând lumină și înțelepciune în viața comunității. Cu o vastă experiență și înțelegere profundă a spiritualității, părintele Grigor Vasile reprezintă un ghid sigur și o sursă de învățătură pentru cei ce îi caută îndrumarea în căutarea credinței și a echilibrului spiritual.
În urma traseului său dedicat și experienței acumulate, Părintele Grigor Vasile este recunoscut nu doar ca un slujitor al Bisericii, ci și ca o prezență marcantă în viața spirituală a comunității locale, oferind lumină și căldură sufletească celor care îi trec pragul.
- Începem acest interviu rugându-vă să ne faceți o scurtă prezentare a bisericii din curtea ITPF Sighetu-Marmației, acolo unde slujiți astăzi!
- În data de 2 iulie 2008 s-a pus piatra de temelie pentru construirea bisericii cu hramul „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” în curtea inspectoratului nostru. Astfel, s-a construit o biserică în care noi, polițiștii de frontieră, să ne apropiem mai mult de credință, de Dumnezeu, la fel ca mărețul domnitor Ștefan cel Mare.
Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu sprijinul polițiștilor de frontieră în data de 2 iulie 2009, a avut loc slujba de târnosire a bisericii noastre, iar de atunci și până azi, polițiștii de frontieră sunt prezenți în sfântul locaș de cult la fiecare duminică și sărbătoare sau ori de câte ori au ocazia de a lua parte la slujbele de pe parcursul anului. Biserica este clădită din lemn, măsoară 42 de metri înălțime și are un impunător pridvor sculptat în lemn.
Pictura murală, de o însemnătate deosebită, este o pictură specifică bisericilor de lemn transilvănene din perioada 1700-1740 făcută în vopsea „tempera grasă”. Ea a fost realizată de către Profesorul pictor Ciocșan Octavian, împreună cu echipa sa din Craiova, iar în 2 iulie 2014, cu ocazia sărbătoririi hramului Bisericii Sf. Voievod Ștefan cel Mare, s-a sfințit și pictura de către Preasfințitul Părinte Episcop IUSTIN, înconjurat de un măreț sobor de preoți și diaconi.
Această biserică care reprezintă o parte din tărâmul spiritual al nostru va fi pentru noi și de acum înainte o rază de lumină și speranță pentru întărirea credinței strămoșești.
- Sunteți singurul preot din cadrul Poliției de Frontieră?
- În cadrul Inspectoratului Teritorial de Frontieră Sighetu-Marmației, existăm doi preoți slujitori: subsemnatul, la biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Sighetul Marmației, iar la Biserica din Rădăuți, un alt preot slujitor.
- Suntem în pragul Crăciunului, iar despre Crăciun se spune că este despre familie, despre toți cei dragi strânși laolaltă, despre iubire, despre dăruire și multe altele. Despre ce este Crăciunul sau, mai bine, despre ce ar trebui să fie Crăciunul?
- Crăciunul este una dintre cele mai mari sărbători creștine care amintește despre Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. După căderea în păcat a protopărinților noștri Adam și Eva, Dumnezeu Tatăl le-a promis că Îl va trimite pe Mesia ca izbăvitor de păcate. Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Galateni 4:4, amintește că Hristos se va Naște la „plinirea vremii”. Nașterea lui Hristos înseamnă temelie nouă, pe care Dumnezeu a clădit-o destinului omului și al întregii lumi cu scopul de a ne lepăda de omul vechi, a ne înnoi pentru veșnicie și a ne îmbrăca în Hristos... îmbrățișați de puterea Sfântului Duh. Când prăznuim coborârea lui Dumnezeu la om suntem străbătuți de fiorul sfânt al apropierii lui Dumnezeu de noi, și ne amintim de profunzimea semnificației sărbătorii alături de toți ai noștri dragi, asemenea familiei Sfinte: Dreptul Iosif, Sfânta Fecioară Maria și pruncul Iisus Hristos.
- Ce semnifică pentru dumneavoastră Crăciunul și cum credeți că ar trebui sărbătorit?
- Crăciunul este unul dintre cele mai frumoase Praznice Împărătești, deoarece, an de an, Îl așteptăm pe Pruncul Iisus să se nască în ieslea sufletelor noastre. Slujbele dumnezeiești rânduite în Sfânta Biserică, în această cu adevărat minunată perioadă, ne așază în fața lui Dumnezeu, ne țin în fața Lui și ne angajează în comuniune și rugăciune, aducând astfel bucuria Nașterii Domnului nostru IIisus în conștiința noastră: „Vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul, că vi s-a născut vouă Mântuitor, care este Hristos Domnul”. (Luca 2, 10-11)
- Cum ar trebui să se pregătească un bun creștin pentru această sărbătoare, dincolo de pregătirea mesei de Crăciun, a darurilor, de alergături prin magazine și curățenie în casă?
-Sfinții Părinți au rânduit o perioadă de pregătire a creștinului, numită postul de 40 de zile, care ne primenește în primul rând sufletește, pentru că Hristos vine în lume ca să o împace și să o înnoiască, căci lumea nu mai poate trăi fără de El. El vine în lume să ne ierte păcatele, să ne dăruiască trupul și sângele Lui, iar inima să o prefacă în altar de rugăciune și jertfă. Nimeni nu trebuie să Îi închidă ușa sufleului său și ar fi bine să Îl primească prin acte de milostenie față de cei în suferință.
- Spuneți-ne câteva lucruri despre agenda dumneavoastră din această lună. Ce anume face un preot polițist de frontieră, în luna decembrie, care slujește la Biserica din curtea ITPF Sighetu-Marmației?
- Perioada de post este puțin mai aglomerată decât în restul anului, deoarece slujbele sunt diferite. Activitatea mea debutează la primele ore ale dimineții, de multe ori înainte de ora începerii programului de lucru la unitatea noastră, deoarece sunt credincioși care doresc să se desăvârșească prin taina spovedaniei. În continuare, în timpul săptămânii, particip și susțin numeroase activități pastoral-religioase, cum ar fi slujbele Sfântului Maslu în zilele de miercuri și vineri, iar la final de săptămână, Sfintele Liturghii. În urmă cu 8 ani, am înființat un cor format din polițiști de frontieră cu care colindăm la toate instituțiile din Maramureș și Satu Mare.
De asemenea, mă ocup si de latura filantropică, sprijinind centrele de copii și casa de bătrâni din Sighetu Marmației și multe alte activități specifice acestei perioade.
- Cum ați defini un om credincios?
- Un om cu frică de Dumnezeu, un om smerit, blând, empatic față de semenii săi, un om care îl pune pe fratele său mai presus decât el. Modelul absolut al creștinului fiind Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, prin ceea ce a făcut pentru întreaga omenire. „Așa de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe fiul Său întâi născut, L-a dat ca să moară pentru ea.” Creștinul adevărat este nelipsit din Biserică, el reușește, în ciuda vieții cotidiene, să-și facă timp și pentru sufletul său.
- Poate exista credință în afara Bisericii? O putem descoperi în interiorul nostru și fără să mergem la biserică?
-Dumnezeu este pretutindeni, rugăciunea poate fi făcută oriunde, însă Harul lui Dumnezeu vine doar în Biserică. Există rugăciunea particulară pe care o săvârșim în casele noastre, iar rugăciunea obștească pe care o săvârșim în Casa lui Hristos (Biserica). Credința fiecăruia izvorăște din sufletul său, iar modelul de adevărat creștin dedicat Bisericii lui Hristos este însuși Pruncul IIisus.
- Care e păcatul de care vă temeți cel mai tare?
-„Păcatul de care mă tem cel mai tare este să nu fi legat pe cineva, în taina Spovedaniei, care nu trebuia legat și să fi dezlegat pe cineva, care nu ar fi trebuit dezlegat” (Sfinții Părinți). Să ne păstrăm haina primită prin Taina Sfântului Botez curată și să nu o întinăm cu păcatele noastre lumești.
- De ce credeți că în Maramureș au fost păstrate tradițiile mai bine față de alte zone ale țării?
- Privit prin prisma peregrinului în zona noastră, Maramureșul este plaiul de la nordul țării ce face parte integrantă din acele zone ale culturii și spiritualității românești, a cărei istorie este determinată de conjuncturi în deplină concordanță cu istoria pământului românesc, unde autenticitatea și naturalețea, onestitatea și simplitatea fac o simbioză completă în a zugrăvi un tablou distinct și foarte apreciat atât la noi în țară, cât și peste hotare.
Pentru „moroșanul” neaoș, păstrarea valorilor autentice spirituale și culturale, puritatea sufletească, devotamentul față de biserică și tradițiile străbune, precum și mărturisirea credinței neclintite în Dumnezeu, sunt parte firească din sufletul și esența lui ca urmaș al vechilor daci liberi.
- Sunt diferite mult tradițiile de astăzi față de cele din perioada copilăriei dumneavoastră?
- Sărbătoarea Nașterii Domnului este aceeași, indiferent de timp, însă noi ne-am schimbat, deoarece alergăm mai mult după cele lumești. Dacă am asculta cuvântul Mântuitorului, care spune așa: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu, și toate celelalte (lumești) vi se vor adăuga vouă”, am fi cu adevărat fericiți.
- În special duminica și de sărbători, biserica unde slujiți dumneavoastră, care este ctitorită de polițiștii de frontieră este plină. Cine sunt cei care vin la slujbă și de ce aleg această biserică?
- La slujbă sunt prezenți colegii mei din cadrul Poliției de Frontieră, împreună cu familiile lor, dar vin și foarte mulți credincioși din Sighetu Marmației și împrejurimi. Cei care sunt prezenți în mijlocul nostru, în număr mare, mărturisesc că aici este lăcașul unde își găsesc liniștea, armonia și adevărata pace, în comuniune cu divinitatea.
- Cum se împacă sărbătoarea Nașterii Domnului cu Moș Crăciun?
-Frumusețea sărbătorii nu poate fi știrbită de nimic. Așa cum am mai spus, ar trebui să punem accentul pe curățirea sufletului nostru și împodobirea lui cu fapte bune.
- Care este cel mai frumos dar pe care fiecare dintre noi ar trebui sa-l găsească sub brad?
- Bradul de Crăciun ne amintește de Pomul Vieții - Hristos - iar noi, creștinii, pentru a ne desăvârși scopul existenței noastre, trebuie să gustăm din el cu inimi curate, astfel bucurându-ne de armonia în familie. Sfintele Sărbători să ne cuprindă și să ne găsească în credință deplină, deoarece prin credință te depășești și în iubire, dăruiești!
- Cu ce ați vrea să vină la dvs. Moșul de Crăciunul acesta?
- Cu sănătate, ca să-L pot sluji pe Dumnezeu în activitatea mea pastoral-misionară și filantropică. Trăiți pe Hristos in orice moment si să-i mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit pe toți să mai ajungem încă o dată Nașterea Domnului și să prăznuim înnoirea neamului omenesc, prin taina venirii cea în Trup, a Lui Dumnezeu- Cuvântul! Amin!
În această perioadă magică, doresc să vă transmit tot ce se cuvine în aceste momente: sănătate, pace și să fie păstrată mereu bucuria și speranța pe care Crăciunul ni le aduce. Mulțumesc pentru această conversație și vă doresc Sărbători Fericite alături de cei dragi!