Hans Leijtens este Director Executiv al Frontex de la 1 martie 2023. Cu toate acestea, a mai fost implicat în activitatea Frontex, fiind membru al Consiliului de Administrație al Agenției din 2011 până în 2015 și din 2019 până în 2022.
Înainte de aceasta, începând cu data de 2 septembrie 2019, generalul-locotenent dr. Hans Leijtens a fost comandantul Royal Netherlands Marechaussee, (Poliția Militară Regală a Țărilor de Jos) precum și Guvernatorul Reședinței (Haga). Domnia sa a mai deținut aceste roluri din mai 2012 până la sfârșitul anului 2015.
General-locotenent Hans Leijtens a urmat un curs de sociologie și psihologie la Academia Militară Regală din Breda din 1981 până în 1985. A urmat cursul de pregătire pentru ofițeri în Marechaussee, Olanda, Centrul de Formare din Apeldoorn din 1988 până în 1989.
În 2004, a obținut diploma de master în administrație publică la Universitatea Leiden, iar în 2008 a obținut titlul de doctor la aceeași universitate.
Din 1985 până în 1987 a fost comandant de pluton al Bateriei 13 de artilerie blindată pentru apărare anti-aeriană a Armatei Regale Olandeze, unde mai târziu a fost responsabil cu pregătirea ofițerilor de rezervă și a subofițerilor.
În 1989, s-a alăturat Royal Netherlands Marechaussee, unde a ocupat mai multe funcții. Printre altele, a fost șef de operațiuni al Serviciului de Poliție al districtului Schiphol din 1992 până în 1996.
Din 1996 până în 2003 a lucrat în sectorul privat și a activat ca ofițer în rezervă. La întoarcerea la Marechaussee în 2003 a devenit lector universitar în Drept și Științe ale Poliției, la Academia Militară Olandeză.
Între 2004 și 2007 a lucrat la Ministerul Apărării în calitate de consilier tactic în cadrul Biroului Secretarului General. Printre alte funcții ale sale s-au numărat comandant al districtului de sud în cadrul Royal Netherlands Marechaussee, comandant al Comandamentului Contingentului din Afganistan și, din 2011, comandant adjunct al Royal Netherlands Marechaussee.
La 31 mai 2012, generalul-locotenent Leijtens a devenit comandantul Royal Netherlands Marechaussee, precum și Guvernatorul Reședinței (Haga).
La sfârșitul anului 2015, domnul Leijtens a părăsit organizația de apărare și a ocupat o serie de funcții în cel mai înalt grup de conducere al Serviciului Public Superior al Ministerului de Interne și Relații cu Regatul.
Funcțiile sale au inclus pe cele de director general al Administrației Fiscale și Vamale din Țările de Jos și de intendent al Camerei de Integritate din Sint Maarten.
Începând cu 2017 a fost director general al programului pentru reconstrucția Insulelor Windward după uraganul Irma. A devenit apoi membru al Consiliului Internațional al Auditorilor pentru NATO, autoritatea de supraveghere independentă externă care raportează direct Consiliului Nord-Atlantic, oferind Consiliului și statelor membre NATO asigurări cu privire la cheltuielile din fonduri comune. A fost ales președinte în 2019.
- Stimate domnule Director Executiv, vă mulțumesc pentru timpul și disponibilitatea de a acorda acest interviu! Aș dori să încep prin a vă întreba care sunt provocările actuale cu care se confruntă FRONTEX și ce obiective ați stabilit pentru perioada următoare.
Care sunt prioritățile dvs în noua funcție de Director Executiv Frontex?
În calitate de noul director executiv al Frontex, mă angajez în atingerea a trei obiective principale: reconstruirea încrederii pierdute, transformarea operațiunilor noastre și obținerea de rezultate care să facă o diferență reală. Încrederea este piatra de temelie a oricărei organizații și trebuie să o restabilim aici, la Frontex. Asta înseamnă să ne asigurăm că fiecare acțiune, fiecare decizie pe care o luăm este ferm înrădăcinată în legalitate, eficacitate și legitimitate. Europa se confruntă cu provocări semnificative și sunt hotărât să le înfrunt direct. Dar trebuie să facem acest lucru în mod transparent, cu responsabilitate neclintită. Acesta nu este doar un angajament profesional – este unul personal.
De asemenea, sunt entuziasmat de oportunitatea de a restructura modul în care funcționează Frontex. Nu căutăm doar îmbunătățiri de suprafață; avem nevoie de o actualizare cuprinzătoare pentru a ne spori eficiența. Munca noastră nu trebuie doar să îndeplinească, ci să și depășească cele mai înalte standarde de profesionalism. Nu este vorba doar de a face lucrurile corect, ci de a face lucrurile corecte.
Și, nu în ultimul rând, sunt hotărât să obținem rezultate tangibile și să colaborăm îndeaproape cu state membre precum România. Munca noastră nu este doar o chestiune legată de gestionarea frontierelor; este vorba de apărarea cu hotărâre a drepturilor fundamentale. Aceste drepturi nu sunt doar cuvinte pe o pagină; ele reprezintă piatra de temelie a valorilor noastre europene. Frontex este o agenție europeană și mă angajez să mă asigur că întruchipează aceste valori în fiecare aspect al activității sale. Nu ar trebui să existe absolut nicio îndoială cu privire la acest lucr- Corpul permanent european al polițiștilor de frontieră este în curs de dezvoltare în continuare, iar rezultatele deja obținute sunt remarcabile. Credeți că obiectivul de 10.000 de membri, prevăzut în Regulament pentru anul 2027, va fi îndeplinit?
Corpul permanent european pentru Poliția de Frontieră a înregistrat progrese semnificative și, cu sprijinul continuu din partea statelor membre ale UE, suntem optimiști cu privire la atingerea obiectivului de 10.000 de membri până în 2027. Această creștere ne va ajuta să abordăm provocările emergente și să îmbunătățim securitatea frontierelor. Nu prea avem de ales, trebuie să îndeplinim. Nu doar pentru că acest lucru este ceea ce prevede regulamentul nostru, ci și pentru că acest corp permanent este necesar mai mult ca niciodată, deoarece ne confruntăm cu numeroase provocări la frontierele noastre. Corpul permanent ne oferă tuturor flexibilitatea și capacitatea de a reacționa mult mai rapid la frontierele externe cu presiune din ce în ce mai puțină pe statele membre de a furniza personal și mijloace tehnice pentru operațiunile Frontex.
- Cât de importantă considerați că este contribuția ofițerilor de legătură Frontex în țările terțe, precum și în statele membre ale UE?
Tocmai am avut o întâlnire cu ofițerii noștri de legătură la sediul central din Varșovia. Mi-am dorit foarte mult să le vorbesc față în față, deoarece activitatea lor este foarte importantă pentru Frontex. E vorba de ofițerii noștri de legătură în statele membre și în țările din afara Uniunii Europene, cu propriile roluri speciale. Ofițerii de legătură Frontex sunt esențiali pentru promovarea schimbului de informații, a cooperării și a coordonării între Frontex, țările terțe și statele membre ale UE. Contribuția lor ne ajută să înțelegem nevoile partenerilor noștri și îmbunătățește colaborarea. Deși am fost deja în Serbia și Macedonia de Nord pentru a lansa cea de-a cincea operațiune în afara UE, eu și restul conducerii Frontex nu putem călători tot timpul. Așadar, ofițerii de legătură sunt ochii și urechile noastre la fața locului, precum și o modalitate de a menține contactul cu autoritățile naționale și cu serviciile de aplicare a legii.
- Vedeți o cooperare sporită între Frontex și Turcia în viitor?
Cooperarea dintre Frontex și Turcia este importantă pentru gestionarea fluxurilor de migrație și pentru securizarea frontierelor externe ale UE. Avem un ofițer de legătură în Turcia, fapt care demonstrează că ne dorim să purtăm un dialog continuu cu această țară. Sper la o colaborare mai puternică în viitor.
- Un proiect-pilot a fost lansat recent, ca răspuns prompt și proactiv la apelurile formulate în cadrul Planului de acțiune pentru Balcanii de Vest și reiterat printr-o scrisoare a președintelui Comisiei Europene, Von der Leyen, la 26 ianuarie a acestui an, precum și prin concluziile Consiliului European adoptate de liderii europeni la data de 9 februarie a acestui an. Cum vedeți implicarea Frontex în acest proiect, având în vedere faptul că operațiunea comună Terra la frontiera româno-sârbă este în curs de desfășurare?
Frontex pregătește în prezent un proiect pilot special pentru a sprijini România. Acesta – Plan strategic de sprijin al României - va oferi posibile modalități și activități prin care Frontex ar putea contribui la creșterea capacităților naționale ale României în domeniul controlului la frontiere. Acest lucru demonstrează încă o dată angajamentul nostru față de parteneriatul special pe care îl avem și întărește cooperarea deja existentă.
- Credeți că autoritățile naționale ale statelor membre care au responsabilități la frontierele maritime ale UE pot gestiona fluxul de migranți pe termen mediu?
Cred că statele membre afectate fac tot posibilul pentru a gestiona dinamica crescândă a fluxurilor de migranți. Este departe de a fi ușor și trebuie să apreciem eforturile acestor țări aflate în prima linie. Sunt mândru să spun că Frontex lucrează alături de fiecare dintre ele pentru a le sprijini eforturile atât cu personal, cât și cu mijloace tehnice. Cheia pentru a face față acestei provocări este cooperarea.
- Se poate observa faptul că, deși există o prezență constantă a polițiștilor de frontieră români care lucrează în sediul central al Agenției, aceștia ocupă, în general, posturi de execuție. Ați luat în considerare candidați români pentru funcții importante de conducere în cadrul Agenției în vederea unei reprezentări mai echilibrate pe țări?
În primele luni petrecute la Frontex am avut deja plăcerea de a mă întâlni nu doar cu numeroșii experți români care lucrează la sediul nostru, ci și cu ofițeri români din teren. Sunt impresionat de profesionalismul și angajamentul lor față de organizația noastră și de valorile pe care ne propunem să le protejăm. Este dezamăgitor faptul că acest lucru nu se reflectă pe deplin în conducerea agenției și sunt deschis să iau în considerare candidați români pentru funcțiile de conducere din cadrul Agenției.
- Ați putea evalua implicarea reprezentanților români care ocupă posturile de experți la sediul central al Agenției, precum și a celor care fac parte din categoriile I și II ale Corpului permanent Frontex?
După cum am menționat mai devreme, experții români de la sediul central al Frontex și cei din Corpul permanent au dat dovadă de dăruire, profesionalism și experiență. Contribuțiile lor la operațiunile noastre au fost întotdeauna apreciate de restul personalului Frontex. Ei fac parte din fundamentul agenției noastre.
- Care sunt așteptările dumneavoastră cu privire la viitoarea cooperare dintre Frontex și Poliția de Frontieră Română?
Nu pot decât să mă aștept la o colaborare și mai strânsă între România și Frontex. România este deja un partener cheie în Operațiunea Comună Terra și găzduiește zeci de ofițeri ai corpului nostru permanent. În curând, vom colabora îndeaproape cu România într-un proiect pilot care vizează lanțul de comandă. Acesta ne va permite să continuăm să dezvoltăm întreaga structură a Corpului permanent, precum și cooperarea acestuia cu Statele Membre care găzduiesc operațiuni comune. Faptul că derulăm acest proiect pilot împreună cu România este o dovadă a încrederii reciproce și a colaborării dezvoltate de-a lungul anilor.
- În ceea ce privește eforturile naționale de gestionare a migrației ilegale la frontierele externe ale UE, cum puteți evalua activitatea generală a Poliției de Frontieră Române?
Poliția de Frontieră Română a dat întotdeauna dovadă de profesionalism și dedicare în gestionarea migrației ilegale la frontierele externe ale UE. Eforturile ei contribuie la securitatea frontierelor externe ale UE.
- Anul trecut a fost unul dificil din cauza conflictului armat internațional dintre Federația Rusă și Republica Ucraina. Suntem conștienți de eforturile Agenției de a gestiona situația operativă de la frontierele externe ale UE cu Ucraina. Există concluzii sau lecții învățate pe care Frontex și le-a însușit?
Conflictul dintre Rusia și Ucraina a evidențiat necesitatea ca Frontex, împreună cu autoritățile naționale, să fie pregătite pentru situații care evoluează rapid, pentru neprevăzut. Am văzut din nou cât de importante sunt, în timpul crizelor, flexibilitatea, adaptabilitatea și colaborarea sporită cu statele membre.
- Cum apreciați activitatea Poliției de Frontieră Române la frontiera cu Ucraina și cu Republica Moldova în contextul conflictului armat în curs de desfășurare, având în vedere numărul semnificativ de refugiați ucraineni care traversează frontierele UE prin România, precum și desfășurarea Operațiunii comune consolidate TERRA 2022?
România se numără printre țările care au avut de înfruntat partea cea mai grea în ceea ce privește numărul masiv de refugiați ucraineni, în special copii și femei, care au fugit de violențele din patria lor. Compasiunea și angajamentul dumneavoastră de a vă ajuta vecinii în cele mai grele momente este o lecție pentru noi toți.
- Cum apreciați cooperarea Poliției de Frontieră Române cu Frontex în această perioadă?
Sunt mândru că Frontex a fost și rămâne acolo pentru a vă ajuta, în teren. Confruntați cu această provocare fără precedent, ofițerii dumneavoastră au dat dovadă de profesionalism și umanitate de admirat.
- În ce măsură considerați că războiul în curs are un impact asupra viziunii și strategiei de management a FRONTEX?
Agresiunea rusă a adus milioane de ucraineni la porțile noastre în căutarea protecției împotriva violențelor. Frontex a fost acolo pentru a ajuta România și celelalte state membre afectate, precum și Moldova. Pe măsură ce războiul continuă, ne putem aștepta la posibile activități infracționale asociate conflictelor prelungite: traficul de persoane, contrabanda cu arme și alte bunuri ilegale. Iar penuria de alimente sau de energie, pe care razboiul o provoacă, inclusiv la mii de kilometri distanță, ar putea încuraja și mai mulți oameni să se îndrepte spre Europa.
Aceasta înseamnă că trebuie să ne concentrăm și mai mult pe combaterea infracționalității transfrontaliere și să ne concentrăm asupra frontierelor estice, ajutând România și alte țări din această regiune să facă față potențialei creșteri a activității infracționale peste granițe.
- Rezerva națională Frontex răspunde cerințelor Agenției, dar odată cu înființarea Corpului permanent, detașarea categoriei 3 a fost redusă pentru unele profiluri, cum ar fi debriefer, screener și Frontex Tactical Support Officer. Credeți că pregătirea membrilor rezervei naționale Frontex ar trebui să se concentreze acum pe noi domenii?
Pregătirea rezervei naționale Frontex ar trebui, într-adevăr, să se adapteze la nevoile în continuă evoluție ale operațiunilor Frontex. Voi ține legătura cu echipa noastră de pregătire pentru a evalua modul în care putem spori capacitatea personalului din categoria 3 în domenii precum cele menționate de dumneavoastră. Cu toate acestea, trebuie să subliniez faptul că responsabilitatea pregătirii ofițerilor din categoriile 2 și 3 revine autorităților naționale.
- Ați putea evalua rezultatele participării polițiștilor de frontieră români din categoria 3, precum și contribuția mijloacelor tehnice puse la dispoziția Frontex pentru operațiunile comune?
Trebuie să apreciez din nou Poliția de Frontieră Română, profesionalismul și devotamentul de care dă dovadă în gestionarea migrației ilegale la frontierele externe ale UE. Eu și ceilalti colegi din Frontex suntem recunoscători pentru tot sprijinul dumneavoastră, materializat prin detașarea experților și mijloacelor tehnice care contribuie la succesul Agenției noastre, dar și al tuturor autorităților de frontieră și gardă de coastă la nivel european. Sunt sigur că excelenta noastră cooperare va continua să se intensifice, în beneficiul nu doar al cetățenilor români, ci al tuturor europenilor.