Interviu realizat cu directorul Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu

Comisar-șef de poliție Melania Sofia PELIGRAD 

Experienţa profesională:

  • 01.03.2018- prezent - Director Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu „Dr. Nicolae Kretzulescu”
  • 04.2013-03.2018 - Șef Serviciul Medical nr. 4, IGSU- C.M.D.T.A. „Dr. Nicolae Kretzulescu”
  • 14.12.2009-15.04.2013 - Medic Șef Cabinetele medicale de unitate DGP, INEP, DRPCIV- C.M.D.T.A. „Dr. Nicolae Kretzulescu” M.A.I.
  • 01.01.2009-14.12.2009 - Împuternicit Medic Șef Cabinetele medicale de unitate DGP,INEP,ORI- C.M.D.T.A. „Dr. Nicolae Kretzulescu” M.A.I.
  • 01.08.2008 – 15.12.2008 - Împuternicit Medic Șef Cabinetele medicale de unitate Aparat Central- C.M.D.T.A. „Dr. Nicolae Kretzulescu” M.A.I.
  • 01.09.2000- 31.07.2008 - Medic specialist/primar medicina de familie în cadrul C.M.D.T.A. „Dr. Nicolae Kretzulescu” M.A.I.
  • 1997-2000 - Medic rezident angajat la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilul „Emilia Irza”-București

Educaţie şi formare

  • 01.10.2022 – 31.12.2022 - Top Management Afaceri Interne – Colegiul Național de Afaceri Interne -Diplomă de absolvire 
  • 10.01.2008 – 15.05.2008 - Managementul serviciilor de sănătate (SNSPMS – București) - Atestatul de studii Complementare în Managementul serviciilor de Sănătate
  • Iunie 2005 - Titlul de medic primar în specialitatea Medicina de familie
  • Aprilie 2004 - Competență ecografică generală
  • Aprilie 2000 - Titlul de medic specialist în specialitate de Medicină de Familie
  • 1990-1996 - Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” – Facultatea de Medicină (specializarea Medicină Generală)
  • 1984- 1988 - Liceul de Matematică – Fizică „Ion Minulescu” Slatina – Olt

- Bună ziua, doamnă director. Întâlnirea noastră are loc în preajma zilei de 1 martie, ziua primăverii și sărbătoarea mărțișorului. Totodată, aniversăm 212 ani de la nașterea doctorului Nicolae Kretzulescu, patronul spiritual al acestei unități sanitare. Pentru dumneavoastră această zi mai are o semnificație: aniversați șase ani de când sunteți în fruntea C.M.D.T.A. ,,Dr. Nicolae Kretzulescu”. În acest context vă rog să primiți, din partea mea și a colegilor mei, polițiștii de frontieră, cele mai frumoase gânduri.

Pentru început, vă rog să ne prezentați pe scurt această structură pe care o conduceți.

- Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu „Dr. Nicolae Kretzulescu” este o unitate sanitară publică în care se oferă servicii medicale în regim de ambulatoriu. Începând cu iulie 2016, în componența CMDTA „Dr. Nicolae Kretzulescu” au intrat și cele 13 centre medicale județene din partea de sud a țării (de la Mehedinți și Gorj, până la Tulcea și Constanța), la care se adaugă în București 6 servicii medicale de armă, precum și clădirea în care ne aflăm, cunoscută ca și Policlinica MAI și în care funcționează specialitățile medicale, chirurgicale, precum și Platoul tehnic de specialitate cu cele 4 laboratoare: Clinic, Epidemiologic, Anatomopatologie și Radiologie.

După reorganizarea rețelei sanitare, au rămas foarte puține ambulatorii de specialitate la nivel național, iar pentru noi este o realizare că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a reușit păstrarea acestui ambulatoriu, deoarece serviciile medicale pot fi asigurate integrat, totodată scăzând foarte mult presiunea pe partea de spitalizare.

Baza medicală a Centrului Medical de Diagnostic și Tratament o reprezintă medicina de unitate. Noi avem repartizați ca pacienți toți angajații MAI din cele 13 județe arondate, precum și pe cei din București. Zilnic ne calcă pragul, doar în această clădire, undeva la peste 500 de pacienți. Asigurăm servicii medicale preventive și curative atât prin medicii de familie, cât si prin medicii noștri specialiști.

 

- Cu ce provocări v-ați confruntat la preluarea mandatului?

- Provocările cu care m-am confruntat au ținut de dotarea materială insuficientă, lipsa de personal, aparatură medicală de generație veche și, nu în ultimul rând, de condiții igienico-sanitare, ce au trebuit aduse la standarde conforme cu cele impuse de Ministerul Sănătății. 

- Ce ne puteți spune despre personalul și despre dotarea Policlinicii?

- Ca să fac legătura cu întrebarea anterioară și cu provocările, pe parte de resursă umană, am încercat să aducem în această instituție personal sanitar înalt calificat și care să pună umărul la oferirea unor servicii medicale de calitate.

Ne mândrim cu faptul că acum avem un laborator competitiv. În vara anului trecut am reușit să înlocuim aparatura cu analizoare de ultimă generație, pentru care am obținut și acreditare RENAR. De asemenea, la nivelul secției de radiologie avem în dotare un mamograf cu tomosinteză și un osteodensitometru performant. Am reușit să aducem aparatură medicală pentru toate specialitățile.

Însă degeaba ai aparatură dacă nu ai specialiști, iar asta este o mare provocare pentru noi. Activitatea medicală curentă,  dar și celelalte activități de la nivelul unității noastre se desfășoară în condițiile unui deficit major de personal specializat. La nivelul cabinetelor medicale volumul de muncă este extrem de mare raportat la numărul actual de medici, neputându-se asigura în timp util asistență medicală tuturor solicitanților. În București gradul real de ocupare al posturilor de medicină de unitate este de aproximativ 35%, un medic trebuind să desfășoare suplimentar activitățile pentru alți doi. Sperăm ca anul acesta să reușim cât mai rapid scoaterea la concurs a posturilor vacante, asta în condițiile în care și în viața civilă se înregistrează un deficit mare de personal medical.

- CMDTA „Dr. Nicolae Kretzulescu” furnizează servicii medicale unui număr foarte mare de pacienți. Printre aceștia, pe lângă cadrele active și pensionari MAI, există un număr apreciabil de persoane din viață civilă care nu au legătură nici măcar indirectă cu MAI. Cum vă explicați această adresabilitate către Policlinica MAI

- Desigur, suntem avantajați și de faptul că aceste ambulatorii mari au dispărut și  pacientul simte nevoia să se adreseze unei policlinici unde poate găsi mai multe specialități, dar cred că adresabilitatea aceasta se datorează, în primul rând, profesionalismului cadrelor noastre medicale. Conexiunea reală și rapidă între specialitățile medicale conduce la performanțe profesionale cu  beneficii  pentru pacienții care se adresează unității noastre. Acestea sunt premisele la care mă gândesc având în vedere persoanele din afara sistemului.

- Bănuiesc că o altă provocare majoră, a fost pandemia COVID-19. Cum ați depășit această perioadă?

-A fost o perioadă foarte grea pentru noi, așa cum a fost pentru tot Ministerul Afacerilor Interne. Specificul nostru medical ne-a impus să fim în prima linie, atât pentru a-i putea sprijini pe colegii din minister, în sensul păstrării capacității operaționale, cât și pentru ceilalți pacienți care au avut nevoie de asistență medicală.

Personalul medical a trebuit să-și învingă temerile vis-à-vis de faptul că se putea îmbolnăvi, atât el cât și, ulterior, membrii familiei; în plus a fost necesar ca întreg personalul să lucreze foarte multe ore suplimentare în condițiile dificile determinate de măsurile specifice etapei respective. A trebuit să ne adaptăm activitatea prin implementarea unor noi tipuri de consultații: online și/sau prin telefon. Structurile de suport au fost nevoite să găsească soluții pentru asigurarea materialelor sanitare și de protecție într-o perioadă deosebit de grea, în care acestea nu se găseau pe piață.

- Obiectivul actului medical este vindecarea sau măcar ameliorarea suferințelor bolnavului, elementul principal în atingerea acestui deziderat fiind medicația. Cum asigurați medicamentele pentru pacienții care au un statut aparte ca personal activ sau pensionari MAI și cu ce dificultăți vă confruntați?

- Dificultățile în ceea ce privește asigurarea medicamentelor pentru cadrele active ale MAI sunt reprezentate de partea financiară, deoarece nevoile și necesitățile sunt mult mai mari față de ce putem asigura vis-à-vis de bugetul care ne este pus la dispoziție. Nu în ultimul rând, există dificultăți pe partea de licitații și achiziții medicamente; dar am găsit o soluție prin încheierea unor acorduri cadru de furnizare medicamente, prin intermediul cărora reușim să aprovizionăm farmacia din cadrul policlinicii noastre mai rapid comparativ cu anii precedenți. La nivelul centrelor medicale județene, avem contracte cu farmacii comunitare, prin intermediul cărora se asigură decontarea contribuției personale din contravaloarea medicamentelor compensate și necompensate prescrise pentru asigurații M.A.I., calculate conform legii.

- Nu am mai fost de foarte multă vreme în Policlinica MAI și încă de la intrare am observat că arată diferit față de anii trecuți.

- Am încercat și am acordat o atenție deosebită renovării clădirii, nu neapărat ca și aspect estetic, cât din punctul de vedere al normelor igienice - sanitare care se impun și am încercat să dăm un aspect mai plăcut instituției noastre. Sigur, mai sunt multe de făcut. Este o provocare continuă, pentru că este o clădire veche, dar trebuie să ne descurcăm cu ceea ce avem și să încercăm să aducem noi îmbunătățiri.  În ultimii ani, am reușit atât să schimbăm mobilierul, aparatura birotică, precum și să renovăm o bună parte din spații.

- Aveți în vedere proiecte bazate pe utilizarea de fonduri europene sau prin PNRR?

- Da, am inițiat la nivelul anului trecut trei astfel de proiecte. A fost depusă și aprobată cererea de finanțare în cadrul proiectului PNRR 2022 pentru dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, respectiv cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară. Acest proiect a fost depus nu doar pentru București, ci și pentru centrele județene, pentru toți medicii de familie de la noi. Vom primi întreaga aparatură  necesară într-un cabinet medical de medicină de familie de la electrocardiograf, monitor Holter, spirometru, canapea de consultații și tot ce este util într-un cabinet medical, până la finalul anului 2024.

Un alt proiect despre care vreau să amintesc este cel pentru panouri fotovoltaice și producerea energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum de la Centrul Medical Județean Constanța. A fost depusă cererea de finanțare, valoarea proiectului fiind de peste 176 mii lei.

Nu în ultimul rând, a fost depus și un proiect care vizează digitalizarea sistemului informatic medical. A fost depusă cererea de finanțare în cadrul proiectului P.N.R.R. Componenta 7 - Transformare digitală I3. Realizarea sistemului  de wHealth și telemedicină.

- Care sunt principalele problemele cu care vă confruntați în prezent?

- Ca în întregul minister, principala problemă cu care ne confruntăm este deficitul de personal. La centrele medicale județene Teleorman și Ialomița nu avem angajat niciun medic în prezent. Ne desfășurăm activitatea prin colaborare cu medici care lucrează în baza unor contracte de prestări servicii medicale. La alte două centre avem angajat un singur medic, ce trebuie să desfășoare întreaga activitate specifică, pe toate liniile de muncă și, în același timp, are în responsabilitate toate armele, deși în general, în statul de organizare avem câte o funcție de medic pentru fiecare armă.

O altă dificultate este legată de asigurarea constantă, din punct de vedere administrativ și logistic, a centrelor medicale județene. Aceasta se desfășoară anevoios, din cauza distanței, care face dificilă aprovizionarea cu formulare tipizate de la Casa de Asigurări, materiale sanitare etc. Pentru a înțelege mai bine această provocare cu care ne confruntăm, o să vă amintesc că până în iulie 2016, aceste centre medicale județene despre care am vorbit aveau statut de ordonatori terțiari de credite. Adică, fiecare avea funcții proprii necesare asigurării întregii activități logistico - administrative. Ulterior, aceste funcții s-au desființat, centrele județene devenind parte integrantă a celor 3 Centre Medicale de Diagnostic și Tratament Ambalator: București, Ploiești și Oradea, care au arondat fiecare câte o treime din județele țarii. Principala problemă însă, rămâne nevoia de medici, de asistenți, dar și de personal care să asigure suportul necesar.

- Ce proiecte de viitor aveți?

- Pe lângă ocuparea funcțiilor vacante sau măcar a unei părți dintre acestea, ne gândim să reușim să accesăm și alte proiecte pe fonduri europene suplimentar de cele 3 care se află în derulare.

Un alt obiectiv ar fi să dezvoltăm o structură de spitalizare de zi, prin care să oferim posibilitatea efectuării mai multor investigații medicale integrate, în scopul unui diagnostic și tratament cât mai fundamentat. Acum, pe ambulatoriul de specialitate, ceea ce poate raporta un medic este oarecum limitat, existând un număr maxim de consultații și de servicii medicale ce pot fi decontate de către Casa de Asigurări. 

- În finalul discuției noastre, vă mulțumim mult pentru acest interviu și am dori să ne spuneți câteva cuvinte și despre echipa managerială.

- Echipa managerială este compusă dintr-o serie de șefi de structuri medicale și de suport, persoane inimoase care pun mult suflet pentru efectuarea acestor sarcini multiple. Pentru că activitatea de management implică și numeroase documente ce trebuie întocmite, colegii, pe lângă timpul acordat pacienților, au nevoie și de timp suplimentar necesar pentru definirea și conceperea documentelor specifice. De regulă, personalul medical din echipa managerială alocă acest timp peste orele de program de la cabinet, ceea ce presupune un efort suplimentar.

De asemenea, consider că reușim să acoperim deficitul de personal  tocmai prin dedicația de care dau dovadă mulți dintre salariații noștri. Nu vreau să folosesc vorbe mari, dar ne-am unit cu toții forțele, încercând să facem ceva mai bine pentru pacienții noștri, și chiar vreau să le mulțumesc colegilor implicați pentru acest lucru.

- Iar asistaților doriți să le transmiteți ceva?

- Pacienților le transmitem că ne străduim să îi sprijinim cât mai mult și să le oferim servicii medicale de înaltă calitate. Ne străduim să ne dezvoltăm capacitățile noastre medicale, atât pe partea de logistică și dotare, cât și pe partea de instruire profesională permanentă a personalului medical.

  • Interviu realizat cu directorul Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu \
  • Interviu realizat cu directorul Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu \
  • Interviu realizat cu directorul Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu \
  • Interviu realizat cu directorul Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu \
  • Interviu realizat cu directorul Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu \
  • Interviu realizat cu directorul Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu \

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe