În data de 31 Martie 2024, România a devenit Stat membru Schengen cu drepturi depline. În conformitate cu Decizia Consiliului nr. 2024/210,In data de 31 martie 2024, controalele la frontierele aeriene (aeroporturi) și maritime (porturi la Marea Neagră) au fost eliminate.
Ca urmare a Deciziei Consiliului privind stabilirea datei pentru eliminarea verificărilor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și dintre Republica Bulgaria și România aprobată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne din data de 12 decembrie 2024, în data de 1 ianuarie 2025 sunt eliminate controalele la frontierele interne terestre. Astfel, persoanele se pot deplasa către sau dinspre alte State Membre UE/SEE/CH (cu excepția Cipru și Irlanda) fără a fi supuse controalelor de frontieră.
Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, România, precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.
Atenție! La frontierele interne ale României, polițiștii de frontieră pot desfășura activități/ verificări polițienești în zona de competență, în cadrul cărora stabilesc identitatea și situația legală a persoanelor, fapt pentru care deținerea unui document valabil de călătorie este necesară, în continuare.
În contextul aderării Românei la spațiul Schengen, “cetățenii români minori pot ieși din România către state care aplică în totalitate acquis-ul Schengen, denumite în continuare state Schengen, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de prezentul articol”, respectiv “în vederea constatării îndeplinirii de către cetățenii români minori a condițiilor de ieșire din România către state Schengen, organele poliției de frontieră pot efectua verificări nesistematice la frontiera internă”, în conformitate cu art. 30 alin (8) din Legea 248/2005.
Totodată, conform Decizia (UE) 2024/3212 a Consiliului privind eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre cu și în Republica Bulgarea și România începând cu data de 01.01.2025 se conturează două ipoteze cu privire la tranzitul frontierei terestre interne:
- În situația în care niciunul dintre cele două state nu reintroduce controale la frontierele interne, frontiera poate fi traversată prin orice loc fără a fi impuse restricții suplimentare.
- În situația în care unul dintre cele două state reintroduce controalele la frontierele interne, trecerea dintre cele două state se poate realiza doar prin locurile notificate oficial de către statul care a reintrodus controalele anterior adoptării măsurii în discuție.
Linkuri utile: