Securizarea frontierelor
Dispusa geografic pe un culoar de transport relevant spre Europa, Romania detine 2.050 kilometri de frontiera externa si 1.090 kilometri de frontiera interna a Uniunii Europene.
Diversitatea frontierei tarii noastre (litoral, munti, dealuri, campii, rauri, fluvii, delta), ce determina prezenta a 1.085 kilometri frontiera de uscat si 2.064 kilometri frontiera de apa, dar si riscurile transfrontaliere prognozate ca urmare a pozitionarii geo-strategice a tarii si calitatii nou obtinute de stat membru U.E. si N.A.T.O., au impus necesitatea crearii unui Sistem Integrat de Securizare a Frontierei, capabil sa asigure un inalt nivel de supraveghere si control al frontierelor, in beneficiul societatii, al propriilor cetateni, dar si al tuturor cetatenilor europeni.
Realizarea Sistemului Integrat pentru Securitatea Frontierei este unul din obiectivele prevazute de Strategia Managementului Integrat la Frontiera, document ce prevede constituirea Grupului Interministerial Roman pentru Managementul Integrat al Frontierei de Stat - organism consultativ format din:
-
ministrul justitiei,
-
ministrul afacerilor externe,
-
ministrul apararii nationale,
-
ministrul finantelor publice,
-
ministrul sanatatii,
-
ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei,
-
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
-
ministrul transporturilor, constructiilor si turismului,
-
directorul Serviciului de Informatii Externe,
-
directorul Serviciului Roman de Informatii.
Conform legii, Grupul Interministerial Roman pentru Managementul Integrat al Frontierei de Stat stabileste conceptia de ansamblu si asigura coordonarea unitara de catre Guvern a actiunilor si masurilor pentru securizarea frontierei de stat, desfasurate de Ministerul Administratiei si Internelor, autoritatile administratiei publice, de alte institutii publice si organizatii neguvernamentale pentru probleme din domeniul drepturilor omului, centralizeaza si monitorizeaza rezultatele cooperarii dintre institutiile abilitate si partenerii externi care au atributii in acest domeniu.
Sistemul integrat pentru securitatea frontierei este alcatuit din patru filtre si noua subsisteme de suport, dupa cum urmeaza:
-
Filtrul I - Activitati desfasurate in terte tari, in special in tarile de origine si de tranzit
Reprezinta operatiunile de prevenire si combatere a infractionalitatii transfrontaliere desfasurate in alte tari, prin intermediul atasatilor de afaceri interne, ofiterilor de legatura si prin colaborarea cu diferitele institutii internationale.
-
Filtrul II - Cooperarea internationala privind frontiera
Include masurile si actiunile derulate in comun cu institutiile cu atributii la frontiera din alte state, inclusiv prin intermediul punctelor, centrelor si birourilor de contact, infiintate in scopul intensificarii activitatilor de cooperare cu statele membre U.E. si tarile vecine.
-
Filtrul III - Controlul si supravegherea frontierei de stat a Romaniei
Reprezinta masurile privind adaptarea legislatiei in conformitate cu aquis-ul comunitar, asigurarea de infrastructura, facilitati corespunzatoare pentru efectuarea controlului si supravegherii la frontiera, precum si aplicarea unei politici de personal adecvata scopului de supraveghere si control al frontierei.
-
Filtrul IV - Activitati desfasurate in interiorul teritoriului national
Reprezinta masurile derulate pe teritoriul national pentru prevenirea si combaterea migratiei ilegale si a criminalitatii transfrontaliere (cooperarea dintre agentiile locale, cooperarea politiei tranfrontaliere, controlul rutelor de trafic international pe teritoriul tarii, supravegherea bazata pe informatii etc.).
-
Subsistemele suport (ale S.I.S.F.) sunt:
-
subsistemul de infrastructura - vizeaza:
-
activitati investitionale in infrastructura operativa, cladirile structurilor Politiei de Frontiera Romane, ce constau in construirea de cladiri noi, precum si in reabilitarea si/sau extinderea cladirilor existente;
-
activitati de constructie a infrastructurii de comunicatii, cum ar fi turnuri, stalpi si antene;
-
subsistemul de comunicatii voce-date - asigura infrastructura necesara pentru realizarea retelei de arie larga, WAN, si a retelelor locale, LAN si faciliteaza derularea traficului de voce si date dintre utilizatorii S.I.S.F.;
-
subsistemul de comunicatii fixe - asigura infrastructura de transport de banda larga necesara pentru schimbul de informatii dintre locatiile fixe;
-
subsistemul de comunicatii mobile digitale (in standard TETRA) - asigura suportul pentru realizarea schimbului de informatii (voce si date) dintre elementele operative mobile, precum si dintre acestea si centrele de comanda si control;
-
subsistemul informatic (IT) - un sistem on-line disponibil tuturor institutiilor cu atributii in domeniul managementului frontierei, bazat pe standardele sistemelor deschise, pentru realizarea interconexiunii cu sistemele IT folosite de aceste institutii, precum si cu sistemele IT internationale, de exemplu: VIS, SIS, EURODAC, Interpol, Europol, AFIS, sistemul de informatii despre pasageri in aeroporturi.
-
subsistemul de control la frontiera - asigura efectuarea controlului la trecerea frontierei asupra persoanelor si a bunurilor pe care acestea le poseda, precum si asupra mijloacelor de transport, inclusiv controlul mobil in punctele de trecere a frontierei portuare, feroviare si in zona de competenta a Politiei de Frontiera Romane.
-
subsistemul de supraveghere a frontierei - asigura observarea si actiunile specifice frontierei prin aplicarea unor tehnologii bazate pe senzori, radare sau o combinatie a acestora. Informatiile de la senzori sunt transmise centrelor de control, prin utilizarea subsistemelor de comunicatii si sunt procesate de subsistemul IT.
-
Frontiera verde:
-
supravegherea fixa se bazeaza, in principal, pe un ansamblu de echipamente de vedere pe timp de zi si de noapte, inclusiv radare de detectie a persoanelor;
-
supravegherea mobila se bazeaza pe vehicule cu echipamente integrate de supraveghere;
-
Frontiera albastra:
-
pentru supravegherea apelor maritime interioare, marii teritoriale, zonei contigue si zonei economice exclusive ale Romaniei va fi utilizat un sistem integrat de supraveghere si control al traficului de nave de la Marea Neagra, denumit SCOMAR;
-
subsistemul de mobilitate - descrie platforma terestra-navala-aeriana, ce va fi utilizata pentru sistemul de securitate a frontierei si include toate mijloacele de transport, ce sunt destinate pentru operatiuni de supraveghere si interventie la frontiera de stat;
-
subsistemul suport logistic integrat (mentenanta, pregatirea resurselor umane - specialisti si utilizatori) - este compus din toate activitatile destinate suportului sistemului in intreaga perioada a ciclului de viata al acestuia. Include activitati de instruire, documentare, piese de schimb, mentenanta, precum si un suport centralizat ce permite operarea S.I.S.F. 24 de ore din 24.