Colaborare internațională

In consens cu celelalte state membre ale uniunii Europene, Romania - prin institutiile sale abilitate - dezvolta o buna colaborare in domeniul politienesc, scopulfiind asigurarea securitatii spatiului european si al cetatenilor, respectiv prevenirea criminalitatii transnationale.

Politia de Frontiera Romana acorda o atentie permanenta intensificarii relatiilor de cooperare politieneasca internationala (la nivel european si nu numai), constienta fiind de faptul ca o contracarare rapida si eficienta a faptelor ilicite derulate la nivelul mai multor state nu este posibila decat printr-un schimb operativ de date si informatii si chiar, actionarea in comun in cazurile complexe.

De asemenea, se aplica normele europene in domeniul cooperarii politienesti, scopul Politiei de Frontiera Romane fiind prevenirea si combaterea eficienta a infractionalitatii transfrontaliere.

Canalele de cooperare politieneasca internationala folosite de Politia de Frontiera Romana sunt:

    1. schimbul de informatii efectuat prin centrele si punctele de contact infiintate la frontiera;
    2. schimbul de informatii care se efectueaza direct cu ofiterii de legatura/atasatii de afaceri interne desemnati de alte state in Romania;
    3. schimbul de informatii realizat prin ofiterii de legatura / atasatii de afaceri interne desemnati de Romania in alte state;
    4. schimbul de informatii care se realizeaza prin intermediul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala - M.A.I.;
    5. schimbul de informatii realizat prin intermediul FRONTEX;
    6. schimbul de informatii care se realizeaza cu structurile similare din alte state, in baza documentelor bilaterale la care Romania este parte / a protocoalelor incheiate la nivel institutional.

In conformitate cu documentele bilaterale la care Romania este parte si in baza planurilor de cooperare deja stabilite, se organizeaza, periodic, reuniuni intre sefii structurilor politiilor de frontiera din statele vecine, vizitele si schimburi de experienta la nivel de experti, precum si intalniri mixte de frontiera si la nivel de imputerniciti de frontiera in vederea imbunatatirii cooperarii pentru securizarea frontierelor comune.

Principalele instrumente juridice internationale de cooperare sunt:

  • tratatele si conventiile internationale,
  • tratatele de frontiera,
  • documentele ce statueaza cooperarea operativa internationala in combaterea criminalitatii transnationale si a celei organizate, incheiate la nivel bilateral si multilateral.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe