Agenția FRONTEX

Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (Agentia Europeana FRONTEX) a luat fiinta in anul 2005 (a devenit operationala), in baza prevederilor articolului 2 din Regulamentul Consiliului Europei nr. 2007/2004, obiectivele sale fiind urmatoarele:

 • asigurarea coordonarii operationale intre Statele Membre in ceeea ce priveste managementul frontierelor externe;
 • acordarea asistentei Statelor Membre in pregatirea politistilor de frontiera, inclusiv prin stabilirea standardelor comune de pregatire;
 • efectuarea analizei de risc;
 • urmarirea dezvoltarii cercetarilor relevante pentru controlul si supravegherea frontierelor externe;
 • acordarea de asistenta Statelor Membre la frontierele externe si asigurarea suportului necesar pentru organizarea operatiunilor comune.

De asemenea, Agentia FRONTEX se implica in securizarea frontierelor prin asigurarea coordonarii actiunilor Statelor Membre in implementarea masurilor comunitare privind managementul frontierelor externe.

Operatiunile FRONTEX sunt bazate pe analiza de risc pentru combaterea migratiei ilegale, fapt ce atrage increderea, suportul si participarea activa a Statelor Membre, iar spiritul FRONTEX este de a coordona cooperarea Statelor Membre in securizarea frontierei externe a Uniunii Europene.

Pentru dezvoltarea si intensificarea relatiilor de parteneriat intre Romania si Agentia FRONTEX (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) au fost parcurse mai multe etape importante, cooperarea operationala fiind una dintre cele mai importante prioritati.

Romania a fost acceptata ca stat cu statut de observator in vederea asistarii la lucrarile desfasurate de catre Agentia FRONTEX, din anul 2005.

Odata cu obtinerea calitatii de Stat Membru al Uniunii Europene, Romania, prin Politia de Frontiera Romana, a devenit membru cu drepturi depline in Agentia FRONTEX.

Acordul Cadru de Parteneriat a fost semnat la data de 13.06.2007 de catre urmatoarele autoritati:

 • Ministerul Administratiei si Internelor;
 • Ministerul Afacerilor Externe;
 • Ministerul Finantelor Publice;
 • Ministerul Justitiei.

Pentru a facilita comunicarea cu Politia de Frontiera Romana si cu celelalte institutii din Romania care prezinta interes pentru promovarea si asigurarea unei gestionari corecte si in bune conditii a frontierei externe a Uniunii Europene in zona de responsabilitate, la solicitarea Agentiei FRONTEX, a fost infiintat Punctul National de Contact FRONTEX.

Punctul National de Contact functioneaza incepand cu data de 15 februarie 2007, la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, in cadrul Serviciului Afaceri Europene si Relatii Internationale.

La data de 12.10.2009, a fost semnat un nou Acord Cadru de Parteneriat intre Ministerul Administratiei si Internelor si Agentia Frontex, avand o valabilitate de 4 ani. Totodata, se afla in proces de avizare ministeriala memorandumul cu tema "Negocierea si Semnarea Acordului Cadru de Parteneriat pe Linie de Pregatire, intre I.G.P.F. si Agentia FRONTEX"

Cooperarea cu FRONTEX se structureaza, in principal, pe urmatoarele componente:

 1. Participarea expertilor din Romania la Operatiuni Comune;
 2. Acordarea de asistenta operativa rapida pentru o perioada limitata de timp, sub forma unor echipe de interventie rapida la frontiera (RABIT);
 3. Reteaua de Patrule Europene (European Patrol Network);
 4. Structura de Analiza de Risc a Politiei de Frontiera Romane- membra cu drepturi depline a FRAN;
 5. Pregatirea ofiterilor de politie de frontiera;
 6. Echipament tehnic.

De la inceputul anului 2008, in baza unui acord incheiat intre Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si Agentia Europeana FRONTEX, Scoala de Formare Initiala si Continua a Personalului Politiei de Frontiera Iasi a fost certificata ca Academie partenera FRONTEX (Partenership Academy).

La nivelul acestei institutii de invatamant a P.F.R., se organizeaza cursuri de pregatire a politistilor de frontiera din diverse state europene, sub egida FRONTEX, fapt ce permite, pe langa schimbul de experienta in domeniul frontalier intre tarile membre U.E. si o specializare unitara a lucratorilor in ceea ce priveste supravegherea si controlul trecerii frontierelor.

Ca urmare a actiunilor intreprinse, Politia de Frontiera Romana este apreciata ca fiind una dintre cele mai active structuri la nivelul Agentiei FRONTEX.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe