Ce înseamnă pentru România aderarea la spațiul Schengen?

Începând cu data de 31 martie 2024, România devine stat membru Schengen cu drepturi depline. De la acea dată, controalele la frontierele aeriene (aeroporturi) și maritime (porturi la Marea Neagră) se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte State Membre UE/SEE/CH (cu excepția Cipru și Irlanda) fără a fi supuse controalelor de frontieră.

Practic, la frontiera aeriană, zborurile din România către și dinspre celelalte state membre Schengen (Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein) vor fi similare unui zbor intern. Verificările realizate de polițiștii de frontieră asupra persoanelor la frontierele terestre cu Republica Bulgaria și Ungaria se vor realiza în continuare, deoarece pentru eliminarea acestora este nevoie de o altă decizie a Consiliului în acest sens.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe