Toţi copiii îşi întreabă mama la un moment dat în copilăria lor:  „Mama, ce este acela….un poliţist?”

Fără a ezita, mama le răspunde:

„Poliţistul este acel om care nu are program de lucru, e cel care nu are Crăciun, e acel om care nu are Revelion, care nu petrece zile de naştere şi nici sărbători, care nu are nici vară şi nici iarnă, care nu îi îmbrăţişează pe cei dragi în momentele dificile. Pentru el toate zilele sunt la fel ... se spală uneori cu ploaia şi se usucă cu soarele ... E cel care are prieten întunericul nopţii şi stelele ... Este acela care uneori este pus în situaţia de a nu răspunde familiei sale, pentru că trebuie să se ocupe de familia altora, este acela care doarme mai puţin decât ceilalţi în cursul vieţii sale ...”

În ultimii ani, misiunile poliţiştilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au o importanţă tot mai accentuată, determinată de faptul că îşi desfăşoară activitatea la frontiera externă, iar proliferarea unor fenomene sociale negative precum migraţia ilegală, contrabanda şi alte manifestări ale crimei organizate transfrontaliere care afectează siguranţa cetăţeanului şi ordinea publică, atât în ţara noastră, cât şi în statele Uniunii Europene, s-au manifestat îndeosebi la frontiera româno-sârbă, unde îşi desfăşoară activitatea şi colegul nostru Raicu Daniel.

Prin efort susţinut, agentul de poliţie Raicu Daniel a reuşit să obţină rezultate foarte bune pe parcursul celor 13 ani de activitate la frontiera României, demonstrând profesionalism, responsabilitate, competenţă, devotament, conduită morală remarcabilă şi  dragoste de ţară, fapt pentru care merită mulţumirile, aprecierile şi felicitările noastre.

Povestea lui Raicu Daniel  este ca a multor poliţişti de frontieră, care reuşesc acest lucru. Daniel a visat la profesia de poliţist de frontieră încă din copilărie. S-a pregătit pentru examen din toate punctele de vedere, iar în anul 2006 a susţinut examenul de admitere, fiind repartizat la Timişoara. Este foarte activ şi îi plac călătoriile, tunningul auto, schiul şi ciclismul. Este căsătorit de unsprezece ani, nu are copii, dar îşi doreşte.

Daniel a început serviciul ca poliţist de frontieră în anul 2006, la ture serviciu, iar între 2008 - 2011 a lucrat în cadrul Compartimentului de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere, actualul CMIIT, din cadrul SPF Lunga. Din 2011 până în prezent lucrează din nou la ture serviciu.

Cu responsabilităţi mari în supravegherea frontierei de stat, a aplicat exerciţiile tactice învăţate şi a reuşit să se impună, obţinând rezultate foarte bune în cadrul turei de serviciu, acţionând cu profesionalism în provocările apărute, precum depistarea mai multor grupuri de migranţi sau depistarea de ţigări şi alcool ascunse în mijloacele de transport (în carcasele filtrelor de aer şi de polen, în podeaua dublă de la picioarele pasagerilor etc.).

În perioada în care lucra la Compartimentul CIT a depistat persoane care făceau contrabandă cu ţigări, persoane care circulau pe drumurile publice cu autoturisme neînmatriculate sau fără a deţine permise de conducere.

Pregătirea teoretică dobândită, sprijinul şi încurajările familiei l-au ajutat să facă faţă greutăţilor inerente serviciului de supraveghere a frontierei de stat. Rugând-l să dea un sfat pentru colegii care acum se pregătesc să înceapă activitatea de poliţist de frontieră, Daniel a subliniat faptul că „munca de poliţist nu este o muncă uşoară, dar poate să îţi aducă satisfacţii atât în plan profesional cât şi personal, însă totul depinde de dorinţa fiecăruia de a se dărui şi implica în această meserie”.

  • Toţi copiii îşi întreabă mama la un moment dat în copilăria lor:  „Mama, ce este acela….un poliţist?”
  • Toţi copiii îşi întreabă mama la un moment dat în copilăria lor:  „Mama, ce este acela….un poliţist?”

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe