Cooperare polițienească internațională prin Punctul Comun de Contact Artand

Cooperarea internațională reprezintă un element de o importanță majoră pentru Poliția de Frontieră Română în sensul prevenirii și combaterii infracționalității transfrontaliere. Astfel, pentru asigurarea unui nivel sporit de securitate la granițele României, respectiv contracararea criminalității organizate transnaționale, la nivelul Poliției de Frontieră Române a fost implementat conceptul de cooperare transfrontalieră, ce a inclus crearea de puncte și centre de contact în cadrul cărora își desfășoară activitatea împreună polițiști de frontieră români și reprezentanți ai autorităților din statele vecine și cele membre U.E, după caz.

Ca mod de desfășurare a activității, personalul celor două instituții își desfășoară activitatea într-un loc comun, iar la solicitarea de informații a uneia dintre autoritățile competente, cealaltă autoritate efectuează verificările corespunzătoare și pune la dispoziție un răspuns în cel mai scurt timp.

Punctul Comun de Contact Artand este unitatea teritorială a Poliției de Frontieră Române, cu competență în domeniul cooperării polițienești internaționale la frontiera României cu Ungaria, care asigură dezvoltarea colaborării internaționale și schimbului de informații dintre organele de poliție ale celor două state. Acesta funcționează pe teritoriul Ungariei, în P.P.F. Borș - Artand, în baza Acordului încheiat între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare semnat la București la data de 21.12.2006 pentru punerea în aplicare a Convenției între România și Republica Ungară privind controlul traficului rutier și feroviar, semnată la București la data de 27.04.2004. Acordul de colaborare între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare în domeniul prevenirii și combaterii criminalității transfrontaliere, semnat la data de 21.10.2008 la Szeged, completează cadrul legal de desfășurare a activităților din cadrul Punctului Comun de Contact Artand.

Ca și organizare, Punctul Comun de Contact Artand este format din zece polițiști de frontieră români și șapte polițiști maghiari, aceștia fiind coordonați pentru partea română de inspectorul principal de poliție Ambrus Attila, respectiv pentru partea maghiară de locotenent colonelul de poliție Szabo Sandor.

După trei ani grei petrecuți la Postul de grăniceri Roșiori din cadrul Batalionului de Grăniceri Carei, o subunitate parcă uitată în timp, în câmp, departe la marginea satului, în urmă cu mai bine de două decenii, spre bucuria mamei mele, schimbam ținuta verde „la bocanc” cu cea gri „la pantof”, devenind  polițist de frontieră într-unul din cele mai mari puncte de trecere a frontierei din țara noastră, PPF Borș. Oameni minunați, camarazi și apoi prieteni mi-au fost alături la început de drum, de profesionalismul colegilor de la acea vreme aducându-mi aminte și acum cu admirație și respect. Credeam că mi-am găsit țelul în viață, că sunt în locul potrivit pentru mine.

În anul 2005 am fost selectat să fac parte din primii reprezentanți ai părții române în cadrul Punctului Comun de Contact Artand, o structură nouă, dar care, așa cum s-a dovedit în timp, urma să contribuie tot mai mult la întărirea și eficientizarea luptei împotriva infracționalității transfrontaliere și la consolidarea bunelor relații de cooperare cu autoritățile de aplicare a legii din Ungaria. De la simplele cereri de asistență primite la început, ce vizau verificări prin efectuarea de interogări în bazele de date ale partenerilor de cooperare, odată cu trecerea timpului, punctul de contact și-a dovedit și alte valențe, fiind tot mai mult solicitat, dar și apreciat de autoritățile cu care cooperează. În cei 16 ani de funcționare, dincolo de activitatea curentă desfășurată, personalul punctului de contact a participat în calitate de translator/interpret la vizitele și întâlnirile de lucru ale șefilor și reprezentanților autorităților de aplicare a legii din România și Ungaria, întâlniri de lucru la nivel de specialiști/experți, la sute de întrevederi de frontieră și la predarea-primirea multor persoane prin INTERPOL la frontieră. Atât nivelul de pregătire și profesionalismul personalului punctului de contact în ansamblu, al polițiștilor de frontieră români și al polițiștilor maghiari, cât și calitatea lucrărilor și a multelor materiale traduse s-au dovedit a fi tot mai apreciate în timp. Astfel, am avut onoarea și marea responsabilitate de a fi interpretul, translatorul și traducătorul echipei de specialiști români care a negociat și elaborat forma finală a textului care, ulterior, a devenit Acordul din 21 octombrie 2008 între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea în domeniul prevenirii și combaterii criminalității transfrontaliere.

Având în vedere faptul că mare parte din personalul român și maghiar al punctului comun de contact își desfășoară activitatea în cadrul structurii, încă de la momentul înființării, bunele relații profesionale, interumane și chiar de prietenie asigură climatul perfect pentru a ne putea desfășura activitatea în cele mai bune condiții și pentru a fi de un real și consistent sprijin partenerilor noștri de cooperare în lupta cu infracționalitatea transfrontalieră. Sub îndrumarea domnului colonel de poliție Szabo Sandor, colegii maghiari dau zilnic dovadă de deschidere și receptivitate la solicitările noastre, întărindu-ne prin atitudinea lor convingerea că sunt foarte multe lucruri care ne unesc și insesizabil de puține care ne despart. Suntem cu toții convinși că la Punctul Comun de Contact Artand ne-am găsit țelul în viață, că suntem în locul potrivit pentru fiecare dintre noi.” - inspector principal de poliție Ambrus Attila

Prin intermediul structurii de cooperare au fost realizate verificări în străinătate și în țară cu privire la persoane, documente, autovehicule sau obiecte suspecte, depistate la frontieră sau în interiorul României. Acestea au determinat certificarea suspiciunilor polițiștilor de frontieră cu privire la săvârșirea unor fapte de natură penală, conducând implicit la descoperirea de autoturisme furate din străinătate, documente de călătorie false ori falsificate folosite de migranți către spațiul Schengen, identificarea unor persoane urmărite în alte state și anihilarea unor rețele de contrabandiști ce acționau la frontiera României.

Eficiența activităților de combatere a infracționalității transfrontaliere are la bază atât coordonarea acțiunilor autorităților cu responsabilități în domeniu, cât și realizarea unui schimb operativ de date și informații. În acest sens, un avantaj l-ar putea constitui interconectarea pe viitor a acestor structuri de cooperare, precum și cu cele care funcționează în celelalte state europene, pentru a fi realizată o rețea privind schimbul de informații, și care poate conferi un avantaj pentru contracararea criminalității transfrontaliere organizate.

Principalele activități desfășurate conform specificului structurii sunt prelucrarea cererilor de asistență primite de la partenerii din România și Ungaria, coordonarea activității de schimb de date și informații dintre structurile de poliție române și ungare, sprijinirea acțiunilor comune de la frontiera româno-ungară și a celor care decurg din aplicarea Acordului de readmisie cu Ungaria, precum și activități de traducere și translație.

De la momentul înființării Punctului Comun de Contact Artand, numărul cererilor de asistență soluționate la nivelul structurii arată în general o tendință de creștere. Ca un exemplu, față de anul 2019, în anul 2020 creșterea cererilor transmise/primite a fost de 20,4%.

Pe fondul pandemiei de coronavirus, prin intermediul P.C.C. Artand se asigură în permanență schimbul operativ de informații între structurile centrale, teritoriale și locale ale ambelor părți cu atribuții în supravegherea și controlul trecerii frontierei cu privire la implementarea în România și Ungaria a măsurilor de prevenire și de combatere a virusului Sars-Cov-2.

Având în vedere specificul activității, Punctul Comun de Contact Artand cooperează în plan internațional cu structurile polițienești și vamale ungare și, prin extensie, cu alte puncte de contact de pe teritoriul Ungariei și al Uniunii Europene.

Cooperarea cu personalul părții ungare din cadrul Punctului Comun de Contact Artand, se desfășoară în condiții foarte bune, ambele părți acordându-și sprijin reciproc în rezolvarea diferitelor situații apărute la frontiera comună. Cooperarea nu se limitează doar la soluționarea cererilor de asistență transmise de către parteneri din România și Ungaria, totodată fiind rezolvate și cereri de asistență de tipul „Chain request” transmise către structuri de cooperare polițienească și vamală din alte state ale U.E. sau primite de la acestea, dar și solicitări ale polițiștilor detașați în misiunile Agenției Frontex. În cadrul proiectului privind schimbul de informații între Punctele Focale Frontex și Centrele de Cooperare Polițienească și Vamală, proiect inițiat de către Agenția Frontex, Punctul Comun de Contact Artand acordă sprijin polițiștilor străini și români detașați în Punctele Focale Frontex, prin efectuarea de verificări specifice în baza cererilor de asistență transmise de aceștia.

În urma schimbului de informații prin Punctul Comun de Contact Artand ca și rezultate se pot menționa descoperirea unor fapte precum: fals privind identitate, descoperirea de permise de circulație false sau obținute în baza preschimbării prin prezentarea unor documente false, punerea în circulație a unor autovehicule neînmatriculate/radiate, descoperire urmăriți general/autovehicule urmărite, evaziune fiscală etc.

Personalul Punctului Comun de Contact Artand participă la activități de relații internaționale organizate de către I.G.P.F. sau la nivel teritorial, la întrevederile de frontieră prin asigurarea de regulă a activității de translație. Personalul P.C.C. Artand acordă sprijin în aplicarea corectă a Acordului încheiat între România și R. Ungară privind readmisia propriilor cetățeni și a altor persoane, precum și la alte întrevederi de frontieră având ca scop schimbul direct de informații.

Înaintea debutului pandemiei de COVID, urmare a propunerilor formulate de reprezentanții poliției naționale poloneze pe linia cooperării internaționale, o delegație a poliției poloneze și a grănicerilor polonezi, a efectuat o vizită de studiu la Punctul Comun de Contact Artand, în luna octombrie 2019. Aceasta a fost condusă de către maior Agnieszka Mihalak – coordonatoarea națională a centrelor de cooperare polițienească și vamă a poliției naționale poloneze. Delegația polonă a fost întâmpinată în P.T.F. Borș-Artand de către coordonatorul național român al PCC Artand, inspector principal de poliție Ambrus Attila și coordonatorul național maghiar PCC Artand, locotenent colonel de poliție Szabo Sandor. Activitatea a vizat expunerea cadrului legal în care funcționează punctul comun de contact, principalele atribuții ale acestuia, dar și procedurile de lucru și, implicit, accesul la bazele de date. Totodată, au fost purtate discuții în cadrul cărora reprezentantul PCC Artand a răspuns întrebărilor adresate de către oaspeții polonezi privind modul de cooperare cu partea ungară, modul de realizare a schimbului direct de informații, modul de soluționare a solicitărilor de tipul „Chain request” ale PCCC-urilor din alte state cu care se colaborează, respectiv Austria, Slovenia, Slovacia, Croația, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.

Ulterior, s-a efectuat o vizită în spațiile atribuite structurii de contact, insistându-se cu prezentarea camerei operaționale comune și a personalului de serviciu, unde oaspeții polonezi au avut posibilitatea de a vedea concret modul de desfășurare a activității, formularele comune bilingve, fluxul de informații, documentele întocmite în cazul unei solicitări și modul de înregistrare în aplicația eCooperare.

Cu această ocazie, delegația poloneză a apreciat în mod deosebit celeritatea cu care se soluționează cererile primite, precum și implicarea PCC Artand în sistemul „Chain request” și în proiectul „Information Exchange”.

  • Cooperare polițienească internațională prin Punctul Comun de Contact Artand
  • Cooperare polițienească internațională prin Punctul Comun de Contact Artand
  • Cooperare polițienească internațională prin Punctul Comun de Contact Artand
  • Cooperare polițienească internațională prin Punctul Comun de Contact Artand
  • Cooperare polițienească internațională prin Punctul Comun de Contact Artand

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe