Conferința internațională Traficul ilicit cu produse din tutun în Sud-Estul Europei, Rute-Transformări-Tendințe

Luni, 21 februarie 2022, a avut loc Conferința Internațională cu titlul “Traficul ilicit cu produse din tutun în Sud-Estul Europei, Rute-Transformări - Tendințe”.

Conferința a reunit, la București, reprezentanți ai structurilor de Poliție de Frontieră, Poliție și Vamă din Ucraina, Moldova, Bulgaria, România precum și reprezentanți ai unor importante organizații internaționale cu competențe în prevenirea și combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun (FRONTEX, SELEC, EUBAM)

 De asemenea, printre invitați se numără instituții reprezentative din Regiune precum EU Advisory Mission Ukraine (EUAM Ucraina) și Delegația UE în Republica Moldova, membri ai Parlamentului României, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, DIICOT, reprezentanți ai industriei tutunului.

Conferința a reprezentat primul pas dintr-o serie de evenimente cu caracter regional și participare internațională. Demersul a avut ca scop stimularea dialogului și consolidarea colaborării între instituțiile de aplicare a legii reprezentând Uniunea Europeană, România, Moldova, Bulgaria și Ucraina, decidenții politici, industriile afectate de fenomenul contrabandei, societatea civilă.

Astfel, prin colaborarea la nivel regional, utilizând exemplele de bune practici furnizate de organismele internaționale, vor fi analizate transformările importante în dinamica traficului ilicit cu produse din tutun în contextul pandemiei, pe baza cărora se va putea anticipa evoluția fenomenului în perioada următoare.

În 2020, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 17,54 miliarde de lei, sectorul tutunului devenind cel mai solid contribuabil pentru statul român.

Cu această ocazie a chestorul principal de poliție Liviu Bute, inspectorul adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române a declarat faptul că “Prevenirea și combaterea contrabandei cu produse accizabile este un obiectiv prioritar și permanent al Poliției de Frontieră Române, atât prin demersuri instituționale proprii, cât și prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanți ai societății civile. În regiunile de lângă granițe, țigaretele sunt cele mai traficate produse. În consecință, polițiștii de frontieră se află în prima linie pentru combaterea contrabandei cu țigări, fenomen care aduce prejudicii majore bugetului statului. De asemenea, adiacent prejudiciilor aduse bugetului de stat, traficul ilegal de țigări poate alimenta și alte paliere infracționale, cu dimensiune transfrontalieră, inclusiv cel reprezentat de criminalitatea organizată. Politia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituții abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competență, în vederea depistării și sancționării persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum (inclusiv, țigări), precum și reținerii în vederea confiscării a mărfurilor traficate și destructurării grupărilor infracționale. În cursul anului trecut, am înregistrat rezultate remarcabile: polițiștii de frontieră au reținut în 2021, în vederea confiscării, aproximativ 3,9 milioane pachete cu țigări de contrabandă, cu o valoare de circa 50 milioane lei, precum și cantități semnificative de tutun. Acțiunile noastre pentru combaterea acestui fenomen vor continua și în anul 2022, atât independent, cât și alături de alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne sau alte instituții ale statului cu atribuții în domeniul fiscal. Recent, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat au descoperit, ascunse în două ansambluri rutiere, 1.750.000 de timbre de acciză pentru țigarete, specifice Ucraina, susceptibile a fi false. Este doar un exemplu menționat din seria de acțiuni derulate la început de an de Poliția de Frontieră Română”.

Producătorii de țigarete consideră că, pentru menținerea pe termen lung a unui nivel de sub 10% al traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Încadrarea contrabandei în categoria amenințărilor identificate în Strategia de apărare a țării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora - piețe, oboare, stații de metrou.

Traficul cu țigări de contrabandă creează probleme deosebite la frontierele României, cantitățile mari descoperite cât și modalitățile prin care s-a încercat introducerea acestora în țară demonstrează că acest fenomen se menține în continuare la cote alarmante. Traficanții mizează pe “profitul” impresionant pe care îl pot obține din comercializarea “la negru” pe piețele de desfacere din țara noastră, cât și pe cele din Occident, având în vedere diferențele de preț. În general persoanele implicate în astfel de activități locuiesc în zona de frontieră, având posibilitatea de a transporta în scurt timp țigaretele de la frontieră și de a le depozita până la un transport ulterior către centrele urbane în vederea comercializării.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe