Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare

Încetarea stării de urgență din cauza Pandemiei de virus Sars-Cov2, a deschis calea normalității, prin care oamenii să se bucure de sărbătorirea anumitor evenimente ce le dau apartenență la acea unitate culturală din care fac parte. Un astfel de eveniment este sărbătorirea Zilei Marinei organizată, în fiecare an, în data de 15 august 2022.

În urmă cu 120 de ani, primarul Constanței Cristea Georgescu, din dorința de a atrage turiști, a emis o adresă către primarii comunelor urbane reședințe de județ din toată țara, atenționându-i despre semnificației acestei sărbători: „Cu ocazia serbării zilei de 15 august a.c. - Sfânta Maria, patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanței și pe uscat niște serbări demne de a fi văzute precum «regale», alergări, corabia Argonauților și altele.” De atunci, Ziua Marinei a devenit oficial sărbătorită la data de 15 august.

În Marina Militară această zi s-a serbat cu siguranță și înainte de 1902, întrucât în documentele de arhivă se vorbește de un precedent - chiar dacă nu s-au descoperit un decret sau o dată de referință, oficiale, pentru această sărbătoare. Anul 1902 rămâne, cronologic vorbind, anul consacrării Zilei Marinei ca sărbătoare a oamenilor mării și a orașului Constanța, fapt care certifică aniversarea a 120 ani de manifestare a acestei datini la nivel național și nu doar ca simplă sărbătoare a breslei marinarilor.

Sărbătoarea s-a întins pe mai multe zile, începând din data de 10 august la București, unde Forțele Navale Române au organizat, în premieră, o serie de evenimente culturale care au durat până pe 15 august, la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, apoi un concert în Piața Romană susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, împreună cu formația muzicală a Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” și, în data de 15 august o ceremonie militară și religioasă, la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (zona Debarcader/Herăstrău), unde au fost depuse coroane și jerbe de flori, precum și o ancoră de flori pe lacul Herăstrău.

În aceeași perioadă, la Mangalia, au avut loc o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Marinei Române. Muzica Militară a Forțelor Navale a deschis seria manifestărilor printr-un concert susținut miercuri, 10 august, în Piața Revoluției. Cercul Militar Mangalia a organizat, în „Săptămâna Spiritualității Marinărești”, un eveniment care a cuprins activități culturale, expoziții interactive, ateliere de matelotaj, jocuri și concursuri marinărești, spectacole de muzică ușoară și muzică folclorică, susținute de ansamblurile artistice „Cununa grâului” și „Doinița” de la Cercul Militar Bistrița.

De asemenea, Forțele Navale Române au marcată „Ziua Recunoștinței”, duminică, 14 august, la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea, prin desfășurarea unor ceremonii militare și religioase în memoria eroilor marinari, care și-au pierdut viața în Slujba Patriei. La Constanța, ceremonia a avut loc la Monumentul Crucea Marinarilor de pe faleza Cazinoului, iar în portul turistic Mangalia, a fost dezvelit Monumentul Marinarului și Constructorului Naval, ridicat în memoria eroilor marinari. Militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” au depus o ancoră de flori în apele Dunării, în cadrul unei ceremonii, în portul militar Brăila, și au desfășurat o ceremonie militară și religioasă la Cimitirul Eroilor din Tulcea.

Începând cu 13 august, Portul militar Constanța și-a deschis porțile pentru a oferi publicului posibilitatea de a vizita navele militare, un elicopter Puma Naval și standuri interactive cu tehnică, armamente și cu oferta educațională pentru cei care doresc să urmeze o carieră în Forțele Navale.

Fregata „Regele Ferdinand” (F-221), nava-școală „Mircea”, dragoarele maritime „Locotenent Lupu Dinescu” (DM-25) și „Sublocotenent Alexandru Axente” (DM-30), nava purtătoare de rachete „Lăstunul” (NPR-190) și nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” și șalupa de cercetare hidrografică „Ocean 1” au așteptat vizitatorii, împreună cu un elicopter IAR 330 Puma Naval, expoziții de torpile și mine antisubmarin, mijloace terestre de luptă specifice infanteriei marine, expoziții de tehnică, aparatură optică de observare și orientare, precum și standuri interactive cu armament ușor de infanterie, prezentate de către scafandrii militari și pușcașii marini.

După cum ne-am obișnuit, componenta navală a Poliției de Frontieră Române, Garda de Coastă, este nelipsită la astfel de activități. Manifestările din acest an au debutat în ziua de 13 august, cu două evenimente dedicate publicului, de tip „Ziua Porților Deschise”, ce au avut loc în porturile Constanța și Mangalia. Cu această ocazie, navele și ambarcațiunile Poliției de Frontieră Române - nava maritimă de supraveghere „Ștefan cel Mare”, o navă maritimă de intervenție tip Shaldag și o șalupă de patrulare și intervenție - au fost vizitate de femei, bărbați și copii dornici să vadă ambarcațiunile și tehnica acestora. Polițiștii de frontieră i-au primit pe vizitatori cu informații despre facilitățile acestor ambarcațiuni și mici povești din activitatea acestora.

În data de 15 august, evenimentul a debutat în portul Constanța cu un ceremonial la care au participat o serie de personalități, începând de la șeful statului Klaus Werner Iohannis, miniștrii, parlamentari, senatori, șefi de arme și alți invitați.

După primirea invitaților a avut loc un ceremonial religios, condus de Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie, după care au luat cuvântul Șeful Statului Major al Forțelor Navale  Contraamiral Mihai Panait și președintele României Klaus Werner Iohannis.

Marinarii din cadrul Poliției de Frontieră au luat parte la ceremoniile de ridicare a pavilionului și marelui pavoaz și au prezentat navele din dotare.

La rândul lor, structurile Poliției de Frontieră Române care au ca atribuții supravegherea și controlul frontierei pe apă, din localitățile Moldova Veche, Drobeta Turnu Severin, Brăila și Galați au participat cu ambarcațiuni fluviale de patrulare și intervenție la ceremoniile organizate de autoritățile locale în orașele-port de la Dunăre.

Deși sunt departe de casă, Ziua Marinei Române a fost sărbătorită și de polițiștii de frontieră marinari de pe nava maritimă de supraveghere P157 a Poliției de Frontieră Române, care se află detașată în Marea Mediterană, în cadrul operațiunii comune Frontex THEMIS 2022, oferind sprijin autorităților italiene în zona operațională Crotone.

Cu această ocazie, inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, comisar-șef de poliție Ivașcu Victor Ștefan, a transmis urarea de „La mulți ani”, marinarilor militari din cadrul Forțelor Navale Române și polițiștilor de frontieră care își desfășoară activitatea la bordul navelor Poliției de Frontieră Române:

„Doresc să adresez sincere și profunde mulțumiri polițiștilor de frontieră care își desfășoară activitatea la bordul navelor Poliției de Frontieră, supraveghind frontierele albastre ale țării, pentru profesionalismul și înțelegerea arătate față de rigorile acestei profesii.

Am convingerea că devotamentul și curajul pe care le manifestați în îndeplinirea misiunii instituționale nu ar fi posibile fără sprijinul familiilor dumneavoastră, cărora le transmit, de asemenea, întreaga mea recunoștință!

Îmi doresc ca această zi de sărbătoare să vă aducă seninătate și speranță!  La mulți ani, colegi marinari! Bun cart înainte!”

După o pauză de doi ani cauzată de pandemie, serbările marinărești dedicate Zilei Marinei Române și-au reintrat în drepturi și la Brăila și Galați. Și aici, cei aflați pe Faleza Dunării au putut asista din nou la ceremoniile, defilările navale și jocurile specifice marinărești. Cu această ocazie Poliția de Frontieră a participat, alături de Forțele Navale ale Ministerului Apărării Naționale, la activitățile festive care s-au derulat în această zi de mare sărbătoare.

Polițiștii de frontieră din cadrul structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră Galați (MAI 3059 SPF. Galați - comisar Bivolaru Andi Iulian, agent șef  Varabief Florin Gabriel, agent șef Berbeci Marius Cornel)  și Brăila (MAI 4243 SPF Brăila :comisar Ionescu Stan, agent șef principal Munteanu Stănel, agent șef principal Petrovici Daniel), au  participat la ceremoniile care au avut loc în cele două orașe - port de la Dunăre.

Cu această ocazie, un echipaj format din lucrători de la Baza de Reparații Nave Brăila a obținut locul I la cursa de ambarcațiuni 6+1 organizată cu această ocazie de Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” Brăila.

Echipajul câștigător a fost format din: Agenții-șef: Iosif Dănuț, Olteanu Costică, Gurău Tudorel, Jipa Sică, Tanasuică Dănuț precum și Manta Dumitru  Gumenai Marius Personal contractual.

Felicitări colegilor pentru această frumoasă victorie!

  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare
  • Ziua Marinei - 120 de ani de la prima celebrare

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe