Colegul nostru, Ion Cristinel Bălan s-a născut în anul 1969 în municipiul Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, dar între timp a devenit constănţean, urmând cursurile Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, Constanţa şi ale Şcolii militare de Maiştri de Marină „Amiral Murgescu” – specialitatea timonieri, aparate de navigaţie şi radio navigaţie.
Având o pasiune pentru psihologie, în anul 1997 a absolvit Facultatea de Psihologie-Sociologie din cadrul Universităţii „Spiru Haret”, Bucureşti fiind licenţiat în Psihologie-Sociologie, urmând apoi studiile masterale şi numeroase cursuri de formare profesională în domeniul psihologiei.
Are o experienţă de 28 de ani în sistemul de Apărare şi Securitate Naţională, dintre care 9 ani ca submarinist la bordul submarinului „Delfinul”. În anul 2000 şi-a început activitatea ca ofiţer specialist psiholog în cadrul Poliţiei de Frontieră Române, iar de la momentul înfiinţării Gărzii de Coastă, acesta şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Compartimentului de Psihosociologie şi evaluare personal auto şi naval până în anul 2018 când a ocupat, timp de un an, funcţia de împuternicit şef adjunct la Sectorul Poliţiei de Frontieră Negru Vodă.
În activitatea sa profesională a participat şi la misiuni dificile, una dintre ele fiind cea din 2015, când a fost solicitat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” pentru acordarea sprijinului de specialitate în cazul unei persoane care ameninţa că se aruncă de la înălţime de pe un releu. Colegul nostru a coordonat activitatea la faţa locului şi a convins persoana în cauză să renunţe la gestul necugetat.
De asemenea, în cazul accidentului aviatic de la Siutghiol din anul 2014, când un elicopter SMURD s-a prăbuşit în lacul Siutghiol din Mamaia, Cristi a intervenit pentru a oferi suport psihologic persoanelor implicate şi rudelor victimelor.
Fiind implicat în multe proiecte în domeniul psihologiei şi participând la numeroase simpozioane, conferinţe şi ateliere de psihologie, în anul 2010, a iniţiat un proiect de suflet, manifestarea ştiinţifică „Ceaşca de psihologie”, destinată promovării bunăstării individuale, comunitare şi a familiei, activitate desfăşurată şi în prezent. Manifestarea cuprinde ateliere de optimizare personală, grupuri de dezvoltare personală şi grupuri de suport dedicate publicului larg, nefiind percepute taxe. Până în prezent au fost susţinute peste 165 de ateliere de către 26 de psihologi.
„Ceaşca de psihologie te invită la o şuetă unde vei găsi prietenie, energie, persoane încântătoare şi oportunitatea de a te simţi special… putem schimba şi reţete, dar pentru început punem: trei linguri de cunoaştere, trei linguri de implicare, o lingură de speranţă şi mult suflet. Gustul succesului se simte în ceaşcă. Savurează clipa, regăseşte-ţi sufletul, descoperă-i aroma… dacă îţi dai voie, desigur!”
Pe lângă activitatea sa profesională, tată a doi copii pasionaţi de sport, în anul 2013 a început să alerge alături de ei, iar în timp, pe distanţe din ce în ce mai mari. Astfel, în anul 2016, la 47 de ani a participat la primul său concurs, Maratonul Dacia-Pontica, Adamclisi, terminând cursa pe locul trei. Maratonul a fost o probă a curajului, cu scopul promovării alergării pentru sănătate în rândul tinerilor şi educarea acestora pentru cunoaşterea istoriei României. Alergătorii au purtat în cursă în semn de respect pentru istoria locurilor din Dobrogea pe întreaga distanta de 42 km, drapelul României şi un steag al Dacilor.
În aprilie 2017, s-a alăturat proiectului „Alerg 24 de ore pentru autism Marea Neagră”, organizat de Centrul Psihologic Marea Neagră şi de psihologul Adrian Gemănaru, ce are drept scop promovarea drepturilor de integrare în societate a persoanelor cu dizabilităţi. Cristi a participat activ la acest proiect, îndemnând şi alţi poliţişti de frontieră să se alăture proiectului, formându-se astfel echipa „Garda de Coastă” şi ocupând locul 8 din 17 echipe participante.
Tot în anul 2017 a pus bazele echipei „Carpii”, o echipă de anduranţă alături de care a participat şi a câştigat ediţiile evenimentului „Alerg 24 de ore pentru autism Marea Neagră” 2018 (135 km) şi 2019 (145 km).
„Este o mare onoare şi responsabilitate să conduci o echipă de alergători de anduranţă spre izbândă! Carpii sunt oamenii care au ales să păşească alături de mine, oameni în care am crezut şi cărora am simţit că le pasă, şi-au asumat să fim o echipă, o echipă cât o familie, o echipă ca o Românie frumoasă! Copiilor le-am dăruit inima cu care am alergat, faptele noastre! Pentru că oamenii fac ceea ce văd, nu ceea ce li se spune. Noi am făcut lumea un pic mai bună şi România mai frumoasă!”
În anul 2018 a iniţiat şi organizat ultramaratonul necompetiţional „Alerg pentru Unirea de la Marea Neagră” cu ocazia sărbătoririi Unirii Dobrogei cu Ţara Românească, alergând 87 km, respectiv 68 km în anul 2019.
„Am alergat pentru Unirea de la Marea Neagră, pentru oamenii aceia tineri cu mii de vise, care nu au mai avut timp să-şi revadă vreodată copiii, să-şi sărute părinţii, erau prea ocupaţi cu glia… cei mai mulţi erau desculţi, unii aveau opinci, au mers zeci, sute de km spre Plevna, spre Smârdan, Rahova, spre gloanţe, spre tunuri, spre baionete… Am fost o echipă frumoasă, formată din voluntari, fotografi, şoferi, bucătari, cofetari, profesori, copii, primari, consilieri, autorităţi, sponsori… ne-au sprijinit, ni s-au alăturat şi au celebrat alături de noi!”
În doar doi ani activitatea sa competiţională cuprinde 16 maratoane, 2 semimaratoane şi 3 ultramaratoane, fiind un adevărat exemplu atât pentru cei tineri cât şi pentru cei care cred că vârsta poate fi un impediment.
O altă parte a timpului său l-a dedicat prin voluntariat cercetaşilor marini din Constanţa, participând alături de aceştia la diverse activităţi, dar şi acţiunilor umanitare la care a participat alături de psihologi din cadrul Colegiului Psihologilor din Constanţa.
Pentru că începând cu data de 1 decembrie 2019, comisar-şef de poliţie Ion Cristinel Bălan s-a retras din activitatea profesională de poliţist de frontieră, îi urăm multă sănătate şi mult succes în tot ceea ce îşi propune şi îi mulţumim pentru contribuţia sa în activitatea Poliţiei de Frontieră!