Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara are misiunea principală de a securiza frontiera externă a Uniunii Europene, la frontiera cu R. Serbia și de a pune în aplicare prevederile Convențiilor și Acordurilor la care România este parte. Dacă în anii anteriori exista o presiune mare pe segmentul frontierei sârbo-române, datorită măsurilor adoptate la nivelul ITPF Timișoara, fenomenul s-a diminuat considerabil, iar migrația cunoaște schimbări și evoluții dinamice  rămânând un risc la adresa securității și ordinii publice a statului român.

Rezultatele din perioada primelor 6 luni ale anului 2023, pe linia combaterii migrației ilegale sunt cele mai bune din anul 2017 și până în prezent. Pentru combaterea migrației ilegale la frontiera terestră cu Serbia, în ultimii ani au fost adoptate măsuri sistematice, fiind eficientizate dispozitivele de supraveghere și control, diversificate acțiunile și misiunile executate astfel încât fenomenul să fie descurajat și menținut la un nivel acceptabil care să nu depășească capacitatea de intervenție a Poliției de Frontieră:

  • A fost creată o densitate optimă de patrule prin suplimentarea personalului alocat dispozitivului de supraveghere;
  • Au fost diversificate și suplimentate mijloacele tehnice de supraveghere (termoviziune, aparatură de observare fixă și portabilă, elicoptere I.G.Av., drone și Avion Frontex);
  • Au fost integrați în dispozitivul Poliției de Frontieră peste 120 de ofițeri ai Agenției Europene FRONTEX, în cadrul Operațiunii Comune JO TERRA 2023;
  • Au fost întreprinse activități de prevenire împreună cu autoritățile sârbe în implementarea protocolului comun de patrulare la frontiera româno-sârbă.
  • De la începutul anului 2023, în urma acțiunilor de supraveghere și control ale frontierei de stat, au fost depistați în zona de competență a ITPF Timișoara peste 300 de cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal granița, dinspre România spre Serbia sau Ungaria, în cele mai multe cazuri prin frontiera verde.

Anul acesta s-a evidențiat ca element de noutate migrația secundară și anume faptul că migranții încearcă să iasă ilegal din România spre Serbia, după ce au intrat legal în România în baza unor vize de muncă. Ca urmare a măsurilor dispuse de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, s-a acționat în colaborare cu autoritățile de frontieră sârbe pentru prevenirea trecerii ilegale a cetățenilor străini prin închiderea direcțiilor de deplasare ale transfugilor.

De cele mai multe ori, migranți sunt sprijiniți de traficanți, 77 de persoane, cetățeni români și sârbi au fost identificați și cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, 30 dintre aceștia fiind arestați pentru 30 de zile și 17 persoane  au primit control judiciar.

Pe teritoriul României, ca mod de operare, grupurile de migranți sunt preluate din frontieră, transportate și adăpostite în Timișoara, Arad sau Oradea, fiind „găzduiți” în diferite locații până în momentul pregătirii operațiunii de trecere clandestină, apoi transfugii sunt îmbarcați în auto marfare trimise, de cele mai multe ori, din Turcia cu destinație finală țări din Europa de Vest. Călăuzele racolează oameni de încredere pe teritoriul statelor tranzitate de grupurile de migranți, precum și cetățeni străini cu domiciliul pe teritoriul României, care au rolul de organizare a unei rețele, pe anumite paliere, cu sarcini bine delimitate pentru fiecare activitate infracțională ce urmează a fi desfășurată.

Măsurile dispuse la frontieră în cooperare cu reprezentanții Agenției Frontex în cadrul Operațiunii TERRA 2022-2023, misiunile executate în sistem integrat cu celelalte structuri ale M.A.I. de pe raza județului Timiș (Poliție, Jandarmerie, I.G.I.), cât și prin cooperare internațională cu autoritățile sârbe (monitorizare prefrontalieră) au determinat o descurajare a fenomenului și o scădere semnificativă a indicatorilor pe linie de migrație.

Proiectul - pilot implementat de România și Comisia Europeană la frontiera cu Republica Serbia ca urmare a reuniunii Consiliului European din 9 februarie 2023, serviciile Comisiei Europene și autoritățile române au convenit să-și intensifice cooperarea și să pună în aplicare instrumente sau practici, în baza legislației europene și a celei naționale, cu sprijinul agențiilor relevante, în domeniul frontierelor, azilului și returnării, pe o perioadă de șase luni. Acest proiect va fi implementat la frontiera cu Serbia, cu sprijin operațional, tehnic și financiar din partea Comisiei și a principalelor agenții ale Uniunii Europene din domeniul afacerilor Interne (Agenția UE pentru Azil, Europol și Frontex).

Structurile Poliției de Frontieră au inițiat acțiuni pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale secundare, depistarea persoanelor care încearcă să iasă ilegal din România spre țări din vestul Europei, precum și depistarea rețelelor de trafic de migranți.

Situația este în dinamică iar măsurile din competența I.T.P.F. Timișoara vor fi adaptate de asemenea, în funcție de evoluția acesteia.

Caz semnificativ:

 

  • De la începutul anului 2023, polițiștii de frontieră specializați în combaterea migrației ilegale din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin, au efectuat 29 de percheziții domiciliare în județele Timiș și Caraș-Severin. Obiectul cauzei a fost săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.
    În perioada octombrie 2021  - martie 2023, mai mulți cetățeni români și sârbi cu spirit „antreprenorial” au constituit un grup infracțional organizat specializat pe trafic de migranți, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României și facilitarea șederii ilegale în țara noastră.
    Persoanele, în mod coordonat, au racolat, îndrumat, călăuzit și transportat grupuri de transfugi în vederea trecerii clandestine a frontierei de stat dintre România și Serbia, pe raza județului Caraș-Severin. Migranți care apelau la „serviciile” acestora erau transportați ulterior în județul Timiș, fiind predați altor „oameni de bine” pentru a-i scoate fraudulos din România, destinația finală fiind țări din Occident. Grupurile de transfugi, formate din 7-15 persoane, erau constituite pe teritoriul Serbiei de cetățeni afro-asiatici, cu sprijinul unor cetățeni sârbi. În schimbul unor sume cuprinse între 500-1000 de euro de persoană, aceștia îi racolau, de cele mai multe ori, din centrele de refugiați din Serbia, în scopul trecerii frauduloase a frontierei cu România.
    Nu mai puțin de 29 de transporturi ilegale, în care au fost implicați membrii grupului infracțional, au fost interceptate și oprite, fiind identificați aproape 300 de migranți care își cumpăraseră „bilete” pentru a trece ilegal frontiera de stat a României.
    Persoanele implicate au fost audiate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Caraș-Severin. La acțiune au participat și polițiști de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, precum și jandarmi de la Gruparea Mobilă „Glad Voievod” Timișoara, suportul de specialitate fiind asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale a Inspectoratului General al Poliției Române.

Mesajul inspectorului șef al I.T.P.F. Timișoara, chestor de poliție Tiberiu GIUREA

Polițiștii de frontieră sunt la datorie în permanentă legătură cu partenerii instituționali, fiind dispuse toate măsurile necesare pentru asigurarea securității frontierelor României în zona de competență.

Reușitele care s-au contabilizat în acest an au fost posibile datorită muncii în echipă, fapt care mă determină să îmi exprim toată mulțumirea întregului colectiv managerial. Totodată, vreau să apreciez munca colegilor care s-au implicat și au obținut rezultate profesionale bune și să le mulțumesc și lor și, nu în ultimul rând, partenerilor și colaboratorilor.

De cele mai multe ori aceste acțiuni complexe au fost coordonate, ori s-au desfășurat în colaborare cu alte structuri ale statului, motiv pentru care vreau să mulțumesc pe această cale și partenerilor și colaboratorilor. Totodată, vreau să mă îndrept cu recunoștință pentru sprijinul oferit de echipa managerială din cadrul IGPF, dar și partenerilor externi din cadrul Agenției Frontex și reprezentaților de frontiera ai Republicii Serbia și Ungaria.

La final, doresc să adresez tuturor polițiștilor de frontieră „La mulți ani și împliniri profesionale!”

  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara
  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara
  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara
  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe