„FERMECATUL” de la Stânca

 

6 noiembrie 2019 - Punctul de Trecere a Frontierei Stânca. Agent - şef adjunct de poliţie Alin-Nelu Augustin se afla de serviciu, în tonetã pe sensul de intrare în ţarã, când s-a prezentat pentru efectuarea formalitãţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţarã, ca pasager într-un autoturism cu destinaţia Germania, un cetãţean din R. Moldova, în vârstã de 36 de ani.

La controlul de frontierã, în momentul solicitãrii documentelor de identitate, colegul nostru a descoperit ascunse şi nedeclarate, în buzunarul hainei bãrbatului, patru cãrţi de identitate cu însemnele autoritãţilor române.

Cu ocazia verificãrilor specifice efectuate, poliţiştii de frontierã au stabilit cã documentele în cauzã sunt false.

Cu privire la cele constatate C.T. a declarat cã documentele de identitate au fost procurate de la un conaţional, plãtind suma de 200 de euro pentru fiecare şi urma sã fie folosite pe teritoriul Germaniei, pentru ocuparea mai facilã a unor locuri de muncã.

În cauzã, poliţiştii de frontierã efectueazã cercetãri pentru sãvârşirea infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, la finalizare urmând a fi dispuse mãsurile legale care se impun.

Poliţiştii de frontierã din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontierã Iaşi se confruntã, aproape zilnic, cu persoane participante la traficul transfrontalier care le testeazã pregãtirea pe linia fraudei documentare.

Majoritatea documentelor de cãlãtorie false sau falsificate descoperite nu au fost folosite la controlul de frontierã de cãtre participanţii la trafic, aceştia ascunzându-le în bagaje, colete, plicuri, borsete, portofele, lipite pe corp, în încãlţãmintea purtatã şi buzunarele hainelor cu care erau îmbrãcaţi. Participanţii la trafic încercau sã foloseascã acte false dupã ce ajungeau pe teritoriul statelor din Uniunea Europeanã în vederea obţinerii unor locuri de muncã.

Ponderea cea mai mare a documentelor de cãlãtorie false sau falsificate descoperite o reprezintã cele cu însemne similare autoritãţilor române. Persoanele, majoritatea cetãţeni moldoveni intrã legal în România, în baza paşapoartelor personale valabile, iar pe timpul cercetãrilor declarã cã au achiziţionat documentele false de pe teritoriul Republicii Moldova, plãtind sume cuprinse între 50 şi 500 de euro.

De asemenea, tot pe linia fraudei documentare, des întâlnite sunt cazurile în care participanţi la trafic prezintã la control, fie pentru ei (permise de conducere), fie pentru mijloacele de transport cu care se deplaseazã (certificate de înmatriculare, asigurãri internaţionale tip carte verde şi documente care atestã efectuarea inspecţiei tehnice periodice, pentru autovehicule înmatriculate preponderent în Bulgaria şi Lituania), documente care nu îndeplinesc condiţiile de formã şi de fond ale celor autentice.

 Din cazuistica înregistratã putem concluziona faptul cã persoanele, majoritatea cetãţeni moldoveni, au procurat documentele de la conaţionali, plãtind sume cuprinse între 100 şi 1.500 de euro. Motivele care stau la baza acestui mod de operare constau în faptul cã persoanele fie nu obţinuserã niciodatã dreptul de a conduce, fie pentru cã le erau necesare alte categorii pentru a conduce mijloace de transport la volanul cãror au fost descoperiţi, sau chiar pentru faptul cã aveau permisele de conducere suspendate sau reţinute pentru sãvârşirea unor fapte la regimul circulaţiei rutiere.

Datoritã vigilenţei şi bunei pregãtiri a poliţiştilor de frontierã, frauda documentarã, nu constituie un fenomen la frontiera de est a României şi nici nu se întrevede pe termen scurt şi mediu o modificare semnificativã.

Flerul, profesionalismul, vigilenţa şi pregãtirea îl caracterizeazã şi pe colegul nostru agent-şef adjunct de poliţie Alin-Nelu Augustin, care este încadrat pe funcţia de agent II la Compartimentul Ture Serviciu din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontierã Stânca.

Elev al Liceului Militar „Constantin Brâncoveanu” din Ploieşti, în perioada  2001-2005, ulterior al Şcolii de Pregãtire a Agenţilor Poliţiei de Frontierã „Avram Iancu” din Oradea, din anul 2007 şi-a pus în valoare cunoştinţele teoretice şi practice acumulate la orele de curs, contribuind împreunã cu ceilalţi poliţişti de frontierã din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontierã Stânca la asigurarea climatului de normalitate la frontierã şi la prevenirea criminalitãţii tranfrontaliere în zona de competenţã.

În executarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de coordonator de grupã şi lucrãtor în linia a II-a în P.T.F. Stânca, s-a remarcat prin implicare, iniţiativã, responsabilitate, capacitate de analizã şi sintezã, obţinând rezultate deosebite pe linia fraudei documentare. Astfel, doar în cursul anului trecut, acesta a descoperit 28 de documente false (20 de cãrţi de identitate cu însemnele autoritãţilor române, douã permise de conducere cu însemnele autoritãţilor române, şase permise de conducere cu însemnele autoritãţilor din Republica Moldova).

Colegul nostru afirmã cã la baza acestor descoperiri stã o continuã pregãtire pe linia fraudei documentare, în cadrul cursurilor de perfecţionare organizate de instituţiile de învãţãmânt ale Ministerului Afacerilor Interne, pe timpul activitãţilor desfãşurate, dar şi cea din timpul liber, iar domeniul combaterii fraudei documentare a fost un domeniu preferat încã de la începutul carierei.

Agent-şef adjunct de poliţie Augustin Alin-Nelu este convins cã pentru obţinerea unor rezultate notabile pregãtirea trebuie completatã cu aplicarea analizei tactice şi acordarea unei atenţii deosebite persoanelor care se încadreazã în profilul de risc pe aceastã linie de muncã.

În cele mai multe cazuri, colegul nostru a acordat o atenţie deosebitã limbajului nonverbal, iar analiza documentelor prezentate la control sau descoperite asupra participanţilor la traficul transfrontalier, nu a fãcut altceva decât sã confirme suspiciunile sale.

Pentru flerul sãu în descoperirea documentelor falsificate, colegii îl numesc „FERMECATUL”!

  • „FERMECATUL” de la Stânca
  • „FERMECATUL” de la Stânca
  • „FERMECATUL” de la Stânca
  • „FERMECATUL” de la Stânca

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe