Vineri, 29 noiembrie 2019, începând cu ora 11.00, la statuia ostașului român din Parcul 1 Decembrie, din municipiul Oradea, a avut loc festivitatea de avansare la primul grad profesional a „Promoției de agenți de poliție de frontieră, 29 noiembrie 2019” a Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „AVRAM IANCU” Oradea.
Festivitatea s-a desfășurat în prezența adjunctului inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, chestor-principal de poliție Liviu Bute, a prefectului județului Bihor, Ioan Mihaiu și a mai multor oficialități locale.
De asemenea, la eveniment au mai fost prezinți șefi și comandanți ai structurilor MAI și MApN din Garnizoana Oradea, delegații din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din R. Moldova, Școlii Vocaționale de Poliție din Miskolc – Ungaria, Școlii Medii de Ordine Publică din Szeged- Ungaria, Centrului de Pregătire a Poliției din Belgrad - Serbia, reprezentanți mass-media, înalte fețe bisericești și, nu în ultimul rând, părinții, rudele și prietenii absolvenților, sosiți din toate colțurile țării.
Cu această ocazie, ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, a transmis un mesaj de apreciere și încurajare a tinerilor absolvenți:
„Meseria pe care tinerii absolvenți de astăzi au ales-o se face din pasiune și cu pasiune. Este o meserie plină de satisfacții și le doresc să încerce cât mai des sentimentul datoriei împlinite sau bucuria că un om trăiește datorită lor. Îi felicit pe toți absolvenții pentru că au ales să își servească patria și le urez succes în atingerea celor mai înalte performanțe!”
De asemenea, inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor general de poliție Ioan Buda, a transmis prin mesajul domniei sale, cuvinte de apreciere și încurajare tinerilor absolvenți:
„Este o onoare să îmbraci uniforma Poliției de Frontieră și sunt convins că vă veți face datoria așa cum se cuvine. Am mare încredere în generațiile tinere și, în egală măsură, mari așteptări să își depășească mentorii și să se autodepășească permanent, pe tot parcursul activității profesionale.
Cu ocazia absolvirii școlii și înaintării la gradul de agent de poliție, vă felicit și vă spun bun venit în familia Poliției de Frontieră!”
Festivitatea de absolvire a fost condusă de către directorul școlii, comisar-șef de poliție Ionel Hotnoga, care prin cuvântul său a felicitat tinerii absolvenți pentru rezultatele obținute la examenul de absolvire și a transmis acestora un mesaj motivațional.
Aceasta este cea de a 30-a promoție de elevi pe care a dat-o școala orădeană și este formată din 279 de elevi - 119 fete și 160 de băieți, iar durata de școlarizare a fost de un an.
În urma centralizării rezultatelor examenului de absolvire, media generală a promoției noiembrie 2019 a fost de 8,70. În cadrul festivității de absolvire au fost acordate diplome de merit și plachete aniversare primilor cinci absolvenți cu rezultate meritorii în cadrul examenului de absolvire, șeful de promoție fiind recompensat și cu înscrierea numelui și prenumelui pe placa de onoare a instituției.
Primii trei clasați au fost: șef promoție – agent Nicoleta Stoica - media 9,65; locul 2 - agent Cristiana Mucica - media 9,60; locul 3 - agent Tănase Negriță - media 9,51
Absolvenții au fost repartizați în ordinea mediilor în cadrul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliției de Frontieră, la frontiera externă a României, în cadrul structurilor Inspectoratului General pentru Imigrări și Serviciului Public de Pașapoarte, ca debutanți în primele șase luni.
Înainte de debutul efectiv în cariera de polițist, absolvenții au participat timp de câteva zile la instructaje desfășurate la inspectoratele în subordinea cărora se află structura aleasă de fiecare în parte, în urma repartiției. Întâlnirea tinerilor agenți cu personalul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a constat în instructaje specifice privind siguranța la locul de muncă și norme de protecția muncii, accesul la informațiile clasificate, informări pe linie de resurse umane și informații de interes financiar.
Agent de poliție Floriana Nicoleta Stoica - șefa de promoției
„Încă din copilărie, părinții au fost promotorii ideii că, o meserie care implică autoritatea de stat, respectul fată de țară, portul uniformei de stat și dedicarea completă întru ajutorarea semenilor, nu poate fi decât o meserie nobilă. Însă viața și nebănuitele ei cărări ascunse, m-au condus spre un alt drum aventuros care avea să mă familiarizeze cu activitățile din aeroporturi și munca acelor „străjeri” care veghează asupra a tot ceea ce intră și iese din țară, și, totodată, să-mi dau seama de cât de importantă este munca depusă de acești oameni, munca pe care mulți dintre noi nu o conștientizăm la adevărata ei valoare.
Așa că, m-am hotărât să mă înscriu la concursul de admitere organizat de SPAPF Oradea, o instituție de prestigiu în pregătirea viitorilor polițiști de frontieră, având norocul și șansa de a-i deveni elevă, încă de la prima încercare.
A urmat apoi o perioadă scurtă, dar intensă, cu multe sarcini de studiu, însă am rămas ghidată mereu de efortul pe care l-am depus să fiu elevă a acestei școlii și de gândul că alte sute își așteaptă rândul dincolo de porțile instituției.
Repartiția pentru promoția noiembrie 2019 a fost, destul de generoasă, oferindu-le mai tuturor celor care își doreau, fie un loc în localitatea natală, fie într-un anumit sector, posibilități reale de a-l și ocupa. Așa că, în funcție de dorința fiecăruia și, bineînțeles, în ordinea mediilor obținute, fiecare și-a alesul locul cel mai potrivit pentru el.
În ceea ce mă privește, având media cea mai mare, am avut privilegiul de a alege prima din cele 280 de posturi puse la dispoziția noastră atât de IGPF, cât și de IGI și Serviciul Public de Pașapoarte și așa am ajuns să fiu agent în cadrul ITPF Timișoara la SPF Drobeta Turnu Severin. Aici am găsit un ambient plăcut, cu oameni dornici să împărtășească atât mie, cât și colegiilor mei, din experiența lor profesională, deschiși în a ne răspunde la multitudinea de întrebări și în a ne face să ne simțim cât mai confortabil la noul loc de muncă.
Sunt mândră că am avut onoarea să fiu elevă a acestei școlii și vreau să mulțumesc întregului personal care s-a implicat în pregătire, atât a mea, cât și a colegiilor mei și sunt convinsă că o să le aducem cinste prin munca pe care o vom depune la frontierele țării.
Consider că toată această perioadă a fost doar un prim pas în construirea unei cariere în PFR, ghidându-mă după ideea că niciodată nu este prea târziu în a-ți urma visul și că răbdarea, perseverența și munca neîntreruptă sunt doar câteva dintre calitățile care mă vor conduce spre cele mai înalte culmi ale succesului.”
Agent de poliție Cristina Patricia Elena Lăjea
Se declară încântată de faptul că la repartiție a avut posibilitatea de a alege un loc în cadrul Aeroportului Internațional „Henry Coandă” Otopeni pentru că, încă de la admitere, și-a propus să lucreze cu documente de călătorie și să interacționeze cu oamenii. A fost încântată de această meserie încă din copilărie când admira uniforma Poliției de Frontieră și a ales-o din dorința de a ajuta oamenii. Pornește pe drumul începutului de carieră încrezătoare și dornică de a acumula cât mai multe informații, de a dobândi experiență și, totodată, speră că se va integra și dezvolta rapid în noul colectiv.
Agent de poliție Adrian Octavian Ionescu
Este absolvent al promoției februarie-noiembrie 2019 din cadrul SPAPF Oradea. Dorința de a lucra într-un mediu cu o ierarhie bine structurată, dar și aceea de a avea o meserie care prin natura ei să vină în sprijinul cetățenilor României l-au făcut să aleagă cariera de polițist de frontieră. În cadrul repartiției a ales un loc din cele de la Aeroportul Internațional „Henry Coandă” Otopeni, deoarece faptul de a lucra la cea mai mare poartă de intrare și de ieșire din România a reprezentat pentru el un obiectiv bine conturat. Își propune ca profesia de polițist de frontieră să îi aducă împliniri personale și profesionale și, totodată, să se integreze în noul colectiv.
Agent de poliție Mădălina Apetrei
Se număra printre cei 279 de elevi care au finalizat studiile în cadrul promoției 2019, la SPAPF Oradea.
„Se spune că pe câmpul de bătălie al vieții ai nevoie de un bun tovarăș de război ca să poți supraviețui. Atunci ce se întâmplă cu cei singuri? Pentru asta existăm noi, polițiștii, să luptăm pentru cei care nu o pot face fără ajutor. Pentru asta exist eu.
Privind retrospectiv, mintea îmi este copleșită de imaginea fetei care se visa în uniformă și pășea emoționată, dar hotărâtă, în curtea școlii. Am știut din primele clipe că demersul meu existențial nu se poate desfășura decât în uniforma de polițist, purtând cu mândrie steagul țării mele. Această idee mi-a ghidat pașii pe parcursul întregii perioade de școlarizare, iar când am depus jurământul, m-am simțit mai aproape ca niciodată de atingerea țelului propus. M-am simțit fericită.”
După numeroase ore de studiu, antrenament, practică, ore de perfecționare a aptitudinilor necesare unui polițist, Mădălina a absolvit SPAPF Oradea și pășește în carieră plină de speranță, hotărâtă să își înceapă activitatea pentru care a muncit atât de mult.