Emblema de onoare a MAI pentru subcomisarul de poliție Gheorghe-Daniel Bădița, subcomisar de poliție Ciprian Apostu și agent șef adjunct de poliție Spirea Gheorghe Nicolae

De Ziua Națională a României, într-un cadrul festiv, subcomisarul de poliție Gheorghe-Daniel Bădița din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare - ITPF Sighetu Marmației a primit emblema de onoare a MAI. Colegul nostru a fost distins pentru contribuția deosebită în combaterea infracționalității transfrontaliere. Împreună cu colegii săi din cadrul Biroului BCMIIT, de la începutul anului 2019 până în acest moment  au reușit destructurarea mai multor grupări specializate în traficul de migranți, contribuind decisiv la arestarea preventivă a 6 călăuze și reținerea a 49 de migranți care intenționau să treacă fraudulos frontiera de stat a României cu scopul de a ajunge în țări din spațiul Schengen, precum Austria sau Germania.

Și pe linia combaterii contrabandei cu țigări rezultatele au fost remarcabile, în total fiind confiscată cantitatea de 80.889 pachete de țigări de proveniență ucraineană, fiind întocmite 12 dosare penale.

Absolvent al Academiei de Poliție A.I. Cuza, promoția 2009, subcomisarul de poliție Gheorghe-Daniel Bădița spune că s-a hotărât să alegă cariera de polițist în ultimul an de liceu când, nehotărât fiind cu privire la drumul pe care dorește să îl urmeze în viața, s-a gândit să încerce, acolo unde tot timpul și-a dorit, însă nu prea a îndrăznit să creadă în reușită, respectiv la Academia de Poliție A.I. Cuza, făcând, totodată, un pariu cu sine: acela că va reuși să promoveze cel mai greu examen de admitere la o instituție de învățământ superioară. Sprijinit de părinți și încurajat de prieteni a reușit din primul an demonstrându-și astfel că orice poate fi posibil dacă îți dorești cu adevărat.

După absolvirea Academiei în anul 2009, a ajuns în județul Satu Mare, în contextul aderării României la spațiul Schengen, majoritatea locurilor pentru tinerii ofițeri fiind scoase pe frontiera externă. A fost încadrat inițial la SPF Berveni din cadrul IJPF Satu Mare, situat la frontiera cu Ungaria. După o scurtă perioadă de timp, a fost mutat în interes de serviciu la SPF Tarna Mare, din cadrul aceluiași inspectorat, situat la frontiera cu Ucraina, unde ofițerul spune că și-a descoperit cu adevărat vocația de polițist. A fost locul de inițiere în carieră, având oportunitatea de a fura meserie de la oameni cu experiență, un loc pe care l-a îndrăgit, poate și datorită asemănării geografice cu localitatea natală din județul Argeș, unde își lăsase familia și tot ce îi era mai drag. A trecut pe rând pe la compartimentele ture serviciu, SCTF, și, ulterior, CMIIT, munca judiciară considerând că i se potrivește cel mai mult.

Din anul 2017 își desfășoară activitatea la Biroul BPCMIIT din cadrul STPF Satu Mare, unde spune că și-a aprofundat experiența în domeniul cercetării penale și al muncii operative, având șansa să lucreze cu cei mai pregătiți ofițeri. Consideră că la un birou ca cel din care face parte, cheia reușitei este munca în echipă, drept dovadă fiind rezultate bune obținute in ultimii ani.

Își împarte timpul între serviciu și viața de familie, găsind înțelegere pentru momentele când trebuie să lipsească de acasă pentru a participa la evenimente, întrucât și soția acestuia este ofițer de poliție în cadrul IPJ Satu Mare.

Despre momentul de la 1 decembrie, când a primit emblema de onoare a MAI, colegul nostru spune: „Emoțiile au fost copleșitoare, probabil amplificate și de însemnătatea zilei de 1 decembrie, deoarece cred că Ziua Națională a României este cel mai potrivit moment pentru a fi răsplătit pentru serviciile aduse în slujba țării. Acest moment îl consider cel mai notabil din cariera mea, este un reper, dar în același timp și o recomandare. Această distincție mă obligă în continuare să țin blazonul sus. La final, cu această ocazie doresc să le mulțumesc colegilor de la birou pentru munca în echipă, dar și familiei pentru susținerea necondiționată” – a declarat subcomisarul de poliție de frontieră.

De ziua națională a României, comisarul de poliție Ciprian Apostu, ofițer specialist din cadrul Biroului Prevenirea Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere, al STPF Timiș a primit, într-un cadru festiv, emblema de onoare a MAI. Colegul nostru a fost distins pentru contribuția deosebită în prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere în zona de competență a ITPF Timișoara.

De la începutul anului 2019 până în prezent ofițerul s-a implicat în activități specifice organelor de poliție judiciară în dosarele penale aflate în lucru la nivelul BPCMIIT desfășurând activități semnificative care au vizat preocupările unor persoane suspecte în  ceea  ce privește traficul de migranți, contrabanda cu țigarete, dar și alte infracțiuni din sfera criminalității organizate transfrontaliere.

A desfășurat o activitate constantă care a presupus o implicare continuă, atât în ceea ce privește activitatea informativ – operativă, cât și cea de coordonare a activităților operative de la nivelul BPCMIITT, EDCC și CSO, constituite în vederea contracarării fenomenului migraționism, iar în urma activităților de monitorizare și supraveghere operativă la care a participat împreună cu lucrători din cadrul BPCMIIT și CSO asupra unor grupuri de cetățeni afro-asiatici s-a reușit depistarea a 86 cetățeni afro-asiatici ascunși în diferite auto marfare, depistări realizate la PTF Nădlac, precum și a unui număr de 19 cetățeni afro-asiatici depistați în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat în zona de competentă a SPF Vărșand.

Ofițerul a dat dovadă de profesionalism în îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu, desfășurând activități de poliție judiciară, care s-au concretizat prin documentarea activităților infracționale a mai multor rețele de trafic de migranți, dintre care exemplificăm: în data de 9 martie 2019, în urma activităților specifice, a fost depistat în PTF Nădlac II, un microbuz condus de un cetățean turc, în interiorul căruia au fost descoperite ascunse 10 persoane de origine afro-asiatică.

În perioada 3-4 iulie 2019, a coordonat echipa PFR în cadrul unei acțiuni de prindere a lui  Boldea Ionel, suspect pentru săvârșirea unei infracțiuni de omor și rănirea altor cinci persoane pe raza loc. Făget și Temerești. În data de 4 iulie 2019,  a inițiat un complex de acțiuni informativ-operative în urma cărora a depistat și blocat în trafic persoana sus-menționată.

În baza ordonanțelor de delegare emise de către procurorii de caz a desfășurat activități în dosare instrumentate de DIICOT Structura Centrală și DIICOT Serviciul Teritorial Timiș, precum și dosarele penale instrumentate de către procurorii din cadrul Parchetului de pe Lângă Tribunalul Timiș, Judecătoria Timișoara și Sânnicolau Mare.

De la încadrare și până în prezent a obținut doar calificative de „Foarte Bine”, nefiind niciodată sancționat disciplinar.

La data de 1 ianuarie 2005, a fost încadrat în M.A.I. din sursă externă pe funcția de agent operativ iar până în data de 1 iulie 2007 și-a desfășurat activitatea la ture serviciu din cadrul S.P.F. Jimbolia.

În perioada 1 iulie 2007-1 mai 2009  a fost desemnat ca organ de cercetare a  poliției judiciare, avizat D.I.I.C.O.T. și a desfășurat activități specifice pe linia combaterii traficului cu substanțe interzise în cadrul compartimentului Combaterea Traficului cu Substanțe Interzise. Tot în această perioadă a susținut examenul de trecere în corpul ofițerilor în urma căruia a fost declarat admis, iar în continuare și-a desfășurat activitatea ca și ofițer antidrog în cadrul aceluiași compartiment.

În această perioadă sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT Serviciul Teritorial Timiș, a desfășurat activități specifice unui investigator acoperit care au contribuit semnificativ la destructurarea mai multor grupări organizate transnaționale de trafic de droguri de mare risc și trafic de persoane. Consideră, că această perioadă a fost una de lansare în carieră.

În perioada 1 mai 2009 - 15 decembrie 2011, cu ocazia reorganizării instituției a fost încadrat pe funcția de Ofițer Specialist la Serviciul Supravegherea și Controlul Trecerii Frontierei,  unde a desfășurat activități specifice pe linia supravegherii și controlului trecerii frontierei de stat a României în zona de competență a ITPF Timișoara.

Își amintește cu nostalgie perioada 15 decembrie 2011 - 15 februarie 2014 atunci când a ocupat funcția de ofițer coordonator al Compartimentului Sprijin Operativ, unde împreună cu cei 16 agenți care erau încadrați au învățat să se sincronizeze și completeze pentru a obține reușite remarcabile în cadrul misiunilor de sprijin operativ acordat structurilor care solicitau acest lucru. Astfel, în lipsa aparaturii necesare și a unor proceduri de sistem care să stabilească metode specifice de investigare sau de supraveghere operativă/filaj au fost obținute rezultate foarte bune, căpătând astfel experiență care i-au ajutat pe parcursul carierei.

În perioada15 februarie 2014-15 mai 2014 a fost încadrat ca și Ofițer Ture Serviciu la SPF Lunga, unde a coordonat activitatea lucrătorilor din cadrul Turei Serviciu în special misiunile pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale și infracționalității transfrontaliere.

În perioada15 mai-15 noiembrie 2014 a fost mutat în interesul serviciului din nou pe funcția de ofițer coordonator la Compartimentul Sprijin Operativ.

În perioada 15 noiembrie 2014-1 aprilie 2016 a fost delegat la Sv.PCMIIT din cadrul ITPF Timișoara, unde în calitatea de organ de cercetare al poliției judiciare, avizat DIICOT a executat activități specifice pe linia  prevenirii și combaterii migrației ilegale și infracționalității transfrontaliere.

În perioada 1 aprilie 2016-1 iulie 2017 a fost încadrat pe funcția de ofițer specialist la BPCMIIT din cadrul STPF Timiș iar intre1 iulie 2017-1 februarie 2018 ca ofițer Ture Serviciu la SPF Lunga, unde a coordonat activitatea lucrătorilor din cadrul Turei Serviciu în special misiunile pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale și infracționalității transfrontaliere.

Începând cu data de 1 februarie 2018 până în prezent este încadrat pe funcția de ofițer specialist la BPCMIIT din cadrul STPF Timiș și a finalizat studiile de masterat, specializarea Managementul Resurselor Umane, fiind licențiat al Facultății de Drept și Administrație Publică.

În cadrul unei ceremonii organizate în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României, ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a acordat  Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne, recompensând astfel  angajați ai structurilor MAI pentru fapte deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului instituției.

Această distincție a fost acordată și colegului nostru, agent șef adjunct de poliție Spirea Gheorghe Nicolae din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Giurgiu. Acesta s-a născut la Curtea de Argeș, a absolvit Liceul Militar „Constantin Brâncoveanu” din Ploiești, apoi Școala de Subofițeri „Pavel Zăgănescu” din Boldești, activând ca polițist începând cu anul 1999, iar ca polițist de frontieră din anul 2006.

Aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, acesta a descoperit într-un camion aproximativ 40.000 de flacoane cu parfum, inscripționate cu numele unor mărci cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute, pe care un cetățean turc a încercat să le introducă ilegal în țară. În cazul în care aceste produse ar fi fost comerializate ca produse de marcă, valoarea totală a lor ar fi fost de aproximativ 2,5 milioane de euro.

  • Emblema de onoare a MAI pentru subcomisarul de poliție Gheorghe-Daniel Bădița, subcomisar de poliție Ciprian Apostu și agent șef adjunct de poliție Spirea Gheorghe Nicolae
  • Emblema de onoare a MAI pentru subcomisarul de poliție Gheorghe-Daniel Bădița, subcomisar de poliție Ciprian Apostu și agent șef adjunct de poliție Spirea Gheorghe Nicolae
  • Emblema de onoare a MAI pentru subcomisarul de poliție Gheorghe-Daniel Bădița, subcomisar de poliție Ciprian Apostu și agent șef adjunct de poliție Spirea Gheorghe Nicolae
  • Emblema de onoare a MAI pentru subcomisarul de poliție Gheorghe-Daniel Bădița, subcomisar de poliție Ciprian Apostu și agent șef adjunct de poliție Spirea Gheorghe Nicolae
  • Emblema de onoare a MAI pentru subcomisarul de poliție Gheorghe-Daniel Bădița, subcomisar de poliție Ciprian Apostu și agent șef adjunct de poliție Spirea Gheorghe Nicolae

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe