1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor și anume, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Ziua Națională a României are o însemnătate specială pentru societatea românească, marcând unul dintre cele mai importante evenimente istorice. La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Națională a Românilor, întâlnirea finalizându-se cu hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate (acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei și Bucovinei au votat unirea).

La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Goldiș a citit rezoluția Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie - 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”. Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaților în ședinta din 29 decembrie 1919.

Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre.

1 Decembrie a fost adoptată ca Zi Națională a României în anul 1990, fiind promulgată de fostul președinte Ion Iliescu și publicată ulterior în Monitorul Oficial. Ziua Națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august. În fiecare an la 1 decembrie, de ziua națională a României, au loc numeroase manifestații militare și religioase, atât la Alba Iulia, locul unde s-a înfăptuit Unirea, cât și în Capitală și în toată țara.

Și anul acesta, festivitățile dedicate zilei naționale, s-au bucurat de un mare răsunet. Aproximativ 4.000 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Administrația Națională a Penitenciarelor, dintre care 500 militari din 21 de țări aliate sau partenere, și aproximativ 200 de mijloace tehnice au participat duminică, 1 decembrie, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, în Piața Arcul de Triumf din București. De asemenea, la debutul ceremoniei de defilare, Piața Arcului de Triumf a fost survolată de aproximativ 50 de aeronave militare.

Detașamentele de militari străini care au participat la parada Militară Națională au fost din: Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina și SUA.

Poliția de Frontieră Română a participat, la Parada Militară Națională din București și în acest an cu mijloace de mobilitate terestră după cum urmează:

  • Trei autospeciale Volkswagen Passat Variant destinate patrulării și intervenției cu operativitate a polițiștilor de frontieră în zonele de competență și pe comunicațiile adiacente;
  • Trei Autospeciale de patrulare Dacia Duster destinate intervenției și patrulării în zonele rurale, cât și în zonele cu relief deluros, autospeciale de intervenție utilizate de Poliția de Frontieră Română în lupta împotriva infracționalității transfrontaliere;
  • Trei autospeciale de supraveghere cu termoviziune ARTEMIS pe șasiu Land Rover, sisteme mobile, destinate supravegherii, din poziții statice, a zonelor de frontieră. Sistemele oferă în permanență atât informații video în timp real, ziua și noaptea, privind situația din zona de supraveghere, cât și informații cu privire la poziția proprie și localizarea exactă a elementelor infracționale.
  • Trei autospeciale de patrulare „Iveco Massif” destinate misiunilor operative de supraveghere și intervenție ce se desfășoară în locurile greu accesibile, zone cu relief montan, drumuri neamenajate, mlaștini și zăpadă.

De asemenea, tot cu ocazia Zilei Naționale a României, la nivelul Poliției de Frontieră Române, au fost avansați în gradul următor, înainte de îndeplinirea stagiului minim, 363 de polițiști de frontieră, pentru merite excepționale în activitatea desfășurată.

Tot cu prilejul Zilei Naționale a României, ministrul afacerilor interne, Ion – Marcel Vela, a acordat duminică, 1 decembrie a.c., Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul instituției.

Astfel, în context aniversar, 16 angajați ai structurilor MAI – Poliția Română, Poliția de Frontieră, Jandarmeria Română, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație au fost recompensați pentru fapte deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului instituției.

„Avem nevoie de polițiști și militari care dau dovadă de solicitudine și respect față de cetățenii în slujba cărora sunt, care își fac meseria cu pasiune și profesionalism. Oameni ca ei ne fac mândri și încrezători că Ministerul Afacerilor Interne are șansa unei evoluții instituționale în concordanță cu așteptările noastre, ale tuturor!”, a spus ministrul afacerilor interne.

1 decembrie sărbătorit la Giurgiu

Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu au participat, alături de celelalte instituții din subordinea Ministerului Afacerilor Interne,  la ceremonialul militar și religios organizat în municipiul Giurgiu cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României.

Astfel, polițiștii de frontieră au depus coroane de flori și au adus un omagiu eroilor la monumentul din incinta Bisericii Eroilor din municipiul Giurgiu. Activitățile au continuat în Piața Tricolorului cu parada militară. A urmat defilarea autospecialelor de intervenție și a ambarcațiunilor fluviale de patrulare folosite de polițiștii de frontieră pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale și pentru investigarea și cercetatrea infracțiunilor circumscrise fenomenului infracțional transfrontalier.

Defilarea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu a debut cu autospeciala de muncă operativă Volkwagen POLO, destinată desfășurării activităților operative în zona Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu cu două autospeciale de patrulare Dacia DUSTER destinate intervenției și patrulării în zonele rurale cât și în zonele cu relief deluros.

A urmat un motociclu (ATV) ARCTIC CAT destinat patrulării în zona de frontieră, pe drumuri neamenajate și în pădurile de la malul Fluviului Dunărea, autospeciala de intervenție - MERCEDES BENZ VITO destinată deplasării rapide a echipei de intervenție operative și autospeciala – Volkwagen PASSAT destinată desfășurării activităților operative.

Alături de acestea au fost prezentate publicului și două ambarcațiuni fluviale de patrulare: - ambarcațiunea rapidă de intervenție proiect HARPOON 550 Open și ambarcațiunea fluvială de abordaj, control și salvare proiect ARVOR 215 R, acestea fiind remorcate de autospecialele de patrulare - NISSAN Pathfinder.

Inspectorul șef, comisar de poliție Viorel Chiran a fost și el prezent la paradă, iar polițiști de froniteră din cadrul inspectoratului teritorial au defilat împreună cu celelate instituții din sistemul de ordine și siguranță publică.

Ziua Națională a României sărbătorită de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă

La Parada Militară organizată pentru sărbătorirea a 101 ani de la Marea Unire, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au participat la ceremoniile militare și religioase organizate cu acest prilej.

Activitățile organizate la malul mării de către Primăria Municipiului Constanța și Comandamentul Flotei a avut trei componente: prima pentru comemorarea eroilor, prin depunere de coroane de flori, a doua constând în defilarea cu trupe și tehnică și cea de a treia componentă, retragerea cu torțe, un obicei vechi al Armatei Române, când, în semn de obținere a victoriei, luptătorii se adunau pe dealuri și aprindeau focul, după ce câștigau o bătălie.

Astfel, polițiștii de frontieră constănțeni au participat la defilarea cu tehnică, alături de reprezentanții structurilor Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

În municipiul Tulcea manifestarea a avut loc în Piața Tricolorului unde s-au desfășurat salutul drapelului de luptă și intonarea imnului național, oficierea serviciului religios, alocuțiunile oficialităților locale, depunerea de coroane de flori, urmate de defilarea instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne.

Garda de Coastă a participat la defilare atât în municipiul Constanța, cât și în municipiul Tulcea, cu șapte autospeciale și mașini de intervenție precum și cu 29 polițiști de frontieră.

Totodată, marinarii din cadrul instituției au sărbătorit Ziua Națională prin ridicarea Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la navele PFR, în timp ce  polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Negru Vodă au participat la festivitățile organizate în localitate, depunând coroane de flori și executând salve de foc în memoria eroilor căzuți.

Ziua Națională a României sărbătorită de polițiștii de frontieră de la ITPF Sighetu Marmației

Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației au participat la data de 1 decembrie, la activitățile organizate de către Primăria Municipiul Sighetu Marmației, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Evenimentul a debutat prin intonarea celor două imnuri, al României și al Uniunii Europene, de către elevii Școlii de Artă „Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmației.

După ceremonialul religios și alocuțiunile autorităților, au avut loc depuneri de coroane. Din partea ITPF Sighetu Marmației au depus coroane de flori la statuia „Ioan Mihalyi de Apșa” din centrul orașului, comisarul-șef de poliție Ioan Oniga, adjunctul șefului inspectoratului, împreună cu comisarul-șef de poliție Silviu Palagi, alături de aceștia fiind peste 50 de polițiști de frontieră, ofițeri și agenți.

De asemenea, polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației au participat și la activitățile desfășurate în Baia Mare, municipiu reședință de județ, în cadrul paradei militare fiind prezentate și autospecialele Poliției de Frontieră.

În Satu Mare, manifestările prilejuite de Ziua Națională a României au debutat la ora 11.30, cu depuneri de coroane, urmate de ceremonialul militar și religios, evenimente la care au fost prezenți reprezentanții STPF Satu Mare. De la ora 13.00, în municipiul Satu Mare a avut loc parada militară, în cadrul căreia, alături de ceilalți reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, au defilat 32 de ofițeri și agenți din cadrul STPF Satu Mare. Din convoiul tehnicii militare prezentat sătmărenilor cu ocazia zilei de 1 Decembrie au făcut parte și opt autospeciale ale Poliției de Frontieră Satu Mare.

Sărbătoarea Zilei Naționale a României s-a încheiat cu o impresionantă retragere cu torțe, din pluton făcând parte și ofițeri și agenți din cadrul STPF Satu Mare.

Și polițiștii de frontieră  suceveni au sărbătorit Ziua Națională a Românei,  alături de  autoritățile pulice locale și județene și de celelalte structuri de ordine  publică din cadrul MAI și MApN de pe raza județului Suceava.

Șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava - comisar-șef Călin Cezar Ciorteanu  și purtătorul de cuvânt - comisar-șef Ilie Poroch-Serițan au participat la festivitățile organizate în municipiul Suceava, unde s-au depus coroane de flori. La Monumentul Eroilor Patriei din centrul orașului Suceava a avut loc o paradă militară, precum și o expoziție de tehnică militară.

De asemenea, polițiștii de frontieră suceveni au participat și la festivitățile organizate în orașul Rădăuți unde s-au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor, din fața Mănăstirii Bogdana.

Ziua națională sărbătorită de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea

Cu prilejul Zilei Naționale a României, autoritățile locale din Oradea i-au invitat pe orădeni să se bucure de sărbătoarea tuturor românilor, prin participarea la manifestările dedicate acestui eveniment.

Astfel, miile de orădeni adunați în centrul orașului au asistat la defilarea militară, unde au putut admira transportoare blindate, tunuri de obuzier, autostațiile Panther, dar și militari orădeni și din țară.

La paradă a participat și ITPF Oradea prin Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Arad și Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Bihor, polițiștii de frontieră defilând prin fața miilor de orădeni adunați în centrul orașului cu mai multe autospeciale precum Volkwagen Polo, Dacia Duster, Mercedes Benz Vito și Volkwagen Passat, destinate desfășurării activităților operative.

Parada de 1 Decembrie la ITPF Timișoara

Anul acesta s-au împlinit 101 ani de la evenimentul istoric marcant - 1 Decembrie 1918. În acel moment s-a încheiat procesul de formare a României Mari. A fost, este și va fi prilej de sărbătoare pentru toți românii.

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a participat duminică, 1 decembrie, începând cu ora 11.30 la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României. Aceasta s-a desfășurat pe Bulevardul Take Ionescu, iar Poliția de Frontieră a fost prezentă cu șase autospeciale pentru munca operativă de oraș (două Volkswagen Passat Variant, două Dacia Duster și două Dacia Logan), două autospeciale de patrulare teren Iveco Massif destinate intervenției în locuri greu accesibile, o autospecială marca Land Rover, o autospecială marca Volkswagen T5, două autospeciale de supraveghere pe principiul termoviziunii Land Rover Discovery, o autospecială pentru transport câini și un autolaborator marca Ford.

Inspectorul șef, chestor Giurea Tiberiu a fost și el prezent la paradă împreună cu polițiști de froniteră din cadrul inspectoratului teritorial, care au defilat alături de celelate instituții din cadrul MAI.

Cu ocazia zilei Naționale a României, colegul nostru subcomisar de poliție Ciprian Apostu din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș a fost recompensat cu emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru servicii și fapte deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului instituției.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Pe 1 decembrie - Ziua Națională a României am sărbătorit:

Credința, efortul, năzuința, tenacitatea, eroismul și jertfa românilor, care au făcut Unirea, că toată suflarea românească trebuie să trăiască împreună, într-un singur stat, România.

Cu această ocazie în cadrul ITPF Iași, în afară de clasica defilare a tuturor forțelor din sistemul de ordine și siguranță publică au fost organizate mai multe activități.

În perioada 25-29 noiembrie a.c., în municipiul Huși, s-a desfășurat campionatul sportiv Cupa 1 Decembrie organizat cu sprijinul Asociației Sportive Frontiera Vaslui. Fiecare dintre cele patru structuri ale Poliției de Frontieră de pe raza județului Vaslui și-a desemnat reprezentanții la acest campionat. Campionatul a fost complex, format din concurs de volei în sală, tenis cu piciorul și fotbal. Echipele au concurat cu pricepere, ambiție și fair-play, la final diplomele și medaliile fiind împărțite în mod meritoriu de reprezentanții asociației sportive organizatoare.

De asemenea, a fost organizată, la Poligonul de Tragere Permanent Descoperit Șorogari, o competiție de tir aplicativ, între o echipă a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași și o echipă a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova.

La competiție au participat cinci polițiști din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași și cinci polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova. Concurenții au folosit pistoale Glock17, cal. 9mm, iar competiția a fost un test al abilității de a executa trageri de precizie, într-un timp scurt.

Delegația Poliției de Frontieră Române a fost condusă de comisar-șef de poliție Victor Mariniuc, șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră lași, iar cea a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova de către comisar principal Svetoslav Idjilov, șef adjunct al Direcției Regionale Centru.

Premierea câștigătorilor nu putea începe altfel decât cu intonarea imnurilor celor două țări.

Cu sprijinul Asociației Sportive „PRUTUL”, au fost oferite medalii și diplome, iar echipei câștigătoare i-a fost înmânată cupa 1 Decembrie la TIR.

Momente unice de o puternică încărcătură emoțională la frontiera de est

În perioada ulterioară Zilei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, am trăit momente unice de o puternică încărcătură emoțională.

În semn de prețuire pentru profesionalismul, devotamentul, dragostea și sacrificiile făcute necontenit timp de peste 25 de ani la hotarele țării, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași și-a exprimat recunoștința și considerația.

La sediile Serviciilor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, într-un cadru festiv, au fost înmânate de către factorii de conducere ai ITPF Iași medalii de onoare și diplome de merit celor care au stat de veghe peste un sfert de veac la granița de est a României.

Conducerea apreciază și mulțumește fiecărui polițist de frontieră, care ne-a împărtășit tainele profesiei de grănicer, pentru munca depusă, implicare și îndeplinirea cu profesionalism a sarcinilor. Totodată, adresează mulțumiri familiilor acestora, care au dat dovadă de înțelegere. 

Activitățile au fost organizate cu sprijinul organizațiilor profesionale și sindicale (SNPF-BT Botoșani, CNP-BT Iași, SNPPC-BT Iași, SNAP-BT Galați, PRO LEX -BT Vaslui, CNP-BT Botoșani, IPA Botoșani).

Conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași le urează succes și reușite în toate activitățile!

  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!
  • 1 Decembrie - La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe