Îmbunătățirea capacităților de supraveghere a frontierei României cu Serbia - Autospeciale de supraveghere cu termoviziune

Titlu proiect Îmbunătățirea capacităților de supraveghere a frontierei României cu Serbia - Autospeciale de supraveghere cu termoviziune

Acronim proiect - AST

Cod proiect - BV1A8_03

Finanțat din Programul Național 2021-2027 Managementul frontierelor și vize

Perioada de implementare - mai 2025-mai 2027

Proiectul vizează întărirea capacităților operaționale și de acțiune specifică ale Poliției de Frontieră Române la frontiera externă cu Serbia, pentru realizarea unor dispozitive de supraveghere adaptate condițiilor specifice, optimizarea acestora și creșterea gradului de conștientizare a situației operative/ a capacității de reacție, astfel încât, prin folosirea metodelor și procedeelor specifice poliției de frontieră, să conducă la prevenirea, descurajarea, descoperirea și reținerea persoanelor care încalcă legea sau încearcă să se sustragă de la verificările efectuate în punctele de trecere a frontierei de stat.

Obiectivul proiectului constă în modernizarea și consolidarea sistemului de supraveghere a frontierei România-Serbia, prin achiziționarea și implementarea de echipamente și sisteme avansate de supraveghere, care să contribuie la îmbunătățirea controlului la frontieră, reducerea migrației ilegale și combaterea criminalității transfrontaliere.

Scopul proiectului constă în dotarea structurilor PFR cu 12 autospeciale de supraveghere cu termoviziune, în vederea eficientizării supravegherii frontierei României cu Serbia, parte esențială a frontierei externe a Uniunii Europene și a gestionării eficiente a activităților personalului PFR privind prevenirea și combaterea migrației ilegale, precum și a actelor de contrabandă.

Rezultatele proiectului:

  • îmbunătățirea capacității de supraveghere și control la frontieră, în scopul prevenirii și combaterii infracționalității transfrontaliere;
  • reducerea vulnerabilităților de securitate la frontierele externe ale UE prin implementarea tehnologiei avansate;
  • creșterea capacității de răspuns rapid la situațiile de criză înregistrate la frontierele externe, sporind astfel securitatea publică și protejând interesele Uniunii Europene.

Bugetul total al proiectului este de 35.782.650 cu TVA, din care 90% finanțare europeană nerambursabilă - 30.081.544,20 lei și 10% finanțare națională nerambursabilă 3.342.393,80 lei.

Finanțarea nerambursabilă asigurată din Programul Național Managementul Frontierelor și Vize – www.fed.mai.gov.ro și din bugetul național, în baza contractului de finanțare încheiat cu Autoritatea de Management Afaceri interne, Direcția Fonduri Externe Nerambursabile din Ministerul Afacerilor Interne.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe