Ministerul Afacerilor Interne a fost fondat la data de 16 iulie 1862, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza și Nicolae Kretzulescu, ministru Secretar de Stat la Departamentul din Întru, semnează Ordonanța nr. 495 prin care sunt contopite Cancelariile Ministerului de la București și Iași și se pun bazele înființării unui singur Minister de Interne, cu sediul în Capitală.
Cu această ocazie, joi, 14 iulie a.c., în prezența prim-ministrului al Guvernului României, Nicolae Ionel Ciucă și a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a avut loc ceremonia prilejuită de Ziua Ministerului Afacerilor Interne.
Cu această ocazie, ministrul Lucian Bode a acordat cele mai importante distincții MAI - Emblema și Placheta de Onoare - angajaților din cadrul structurilor centrale și teritoriale care s-au evidențiat prin modul în care și-au îndeplinit atribuțiile sau au săvârșit acte de eroism, fapte deosebite sau acțiuni civice în sprijinul cetățenilor români sau al refugiaților din Ucraina.
„Selecția colegilor care au fost premiați astăzi nu a fost una ușoară pentru că sunt foarte mulți cei care dovedesc zilnic vocația pentru profesia pe care și-au ales-o. Sunt oameni devotați care au obținut rezultate excepționale. Am mare încredere în angajații MAI, în experiența celor cu vechime, în optimismul și energia și dorința de a învăța a celor tineri. Am încredere în devotamentul și profesionalismul tuturor. Vă felicit că ne reprezentați cu cinste instituția, pentru că iubiți profesia și pentru că sunteți o sursă de inspirație pentru cei din jurul vostru”, a transmis ministrul afacerilor interne.
De asemenea, au primit Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne campionii David Popovici și Ancuța Bodnar, legitimați la Clubului Sportiv Dinamo București, în semn de apreciere pentru performanțele sportive din ultima perioadă.
În cadrul ceremoniei ministrul Lucian Bode a vorbit despre semnificația Zilei MAI și despre cele mai importante misiuni ale structurilor MAI: „Este un moment cu o simbolistică aparte pentru toți cei care fac parte din Ministerul Afacerilor Interne și, în egală măsură pentru întreaga societate în slujba căreia acționează structurile noastre. (…)În ultimii doi ani, structurile MAI au fost în prima linie în lupta cu pandemia. Am avut un singur țel: protejarea vieții cetățenilor. A fost un test dur pentru întreaga societate, dar împreună l-am trecut cu multe lecții învățate. Anul acesta, din perspectiva contextului de securitate, este unul extrem de complex și așa va rămâne în continuare pentru că provocările nu s-au încheiat încă. Revenirea războiului în Europa, odată cu agresiunea neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, a pus la încercare capacitatea de reacție a sistemelor publice. Sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională a fost din nou în prima linie și a gestionat eficient toate aceste provocări. Volumul de muncă a fost unul semnificativ, mă refer la gestionarea unui flux de peste 1,5 milioane de cetățeni ucraineni, care, de la debutul conflictului militar, au intrat pe teritoriul României, la operaționalizarea hub-ului logistic de la Suceava, dar și la celelalte tabere mobile pentru refugiați”.
În contextul aniversării de anul acesta, când se împlinesc 160 de ani de la înființarea ministerului, prin ordin al ministrului afacerilor interne a fost adoptat Drapelul distinctiv al MAI.
În cadrul ceremoniei de aniversare, au primit distincții și doi polițiști de frontieră: comisar-șef de poliție Silviu Diaconescu - Șeful Sectorului Poliției de Frontieră Siret și agent de poliție Laurențiu Mitulețu din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat.
Comisar-șef de poliție Diaconescu Silviu, cu o vechime de 26 de ani în cadrul Poliției de Frontieră Române este de 11 ani la comanda SPF Siret. Povestea valurilor de refugiați a început cu un telefon primit la ora 5, în dimineața zilei de 24 februarie 2022 de la șeful de grupă din PPF Siret care l-a anunțat că a început războiul în Ucraina… „Tensiunea acelor zile este încă resimțită, confruntându-ne, atât eu, cât și colegii mei, în premieră, cu o multitudine de situații inedite ce au trebuit gestionate rapid, în spiritul și litera legii, câteodată primând spiritul mai mult decât litera pentru a crea sentimentul de siguranță celor care fugeau din calea războiului. Privind în urmă, cu o oarecare detașare, situațiile legale au fost simplu de gestionat având alături un colectiv de oameni cu experiență, bine pregătiți și, de asemenea, o conlucrare permanentă cu superiorii, indiferent de zi sau oră. Ceea ce ne-a marcat pe toți, indiferent de vârstă, au fost plânsetele copiilor și ale mamelor care veneau în necunoscut, plini de spaimă, dar și de speranța liniștii și a siguranței pe care le-ar fi putut regăsi după o poartă mare de fier. Cu ajutorul personalului din PPF Siret, al localnicilor și al altor organizații și organisme le-au găsit, lacrimile de spaimă transformându-se în lacrimi de bucurie și mulțumire față de semenii lor care au dat dovadă, în primul rând, de compasiune și înțelegere. Trăirile acelor zile s-au mai estompat, suntem nevoiți să nu lăsam ștacheta jos, deoarece conflictul este încă în derulare și apar mereu situații noi ce trebuie gestionate la fel de bine. Speranța de viitor este ca lucrurile să reintre pe un făgaș normal, cu toate că, la Siret, normalitatea este mereu surprinzătoare, siguranța graniței externe a UE obligându-ne mereu la profesionalism și dăruire.”
Agent de poliție Laurentiu Mitulețu are 24 de ani. S-a născut în Calafat și în 2017 a fost admis la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontiera Avram Iancu Oradea, iar la absolvirea acesteia, în august 2018, a fost repartizat la Inspectoratul Teritorial al politiei de frontiera Giurgiu - Sectorul Politie de Frontiera Calafat unde lucrează și în prezent.
În seara zilei de 10 aprilie, Laurențiu a fost planificat în serviciu pe sensul de intrare în țară la control fizic pe arterele 3 - 4. În jurul orei 23.30, în punctul de frontieră s-a prezentat pentru a intra în țară un cetățean turc, în vârstă de 53 de ani. Acesta conducea un camion, care transporta pește, pentru Franța, conform documentelor. „Șoferul, văzându-mă ocupat la alt camion s-a dus către colegul meu pentru a lua repede documentele. În acel moment mi-am dat seama că șoferul voia să plece fără a fi controlat, fapt ce, evident că mi-a trezit suspiciuni. Am trecut imediat la controlul acestuia și am observat că în partea din stânga, în lada remorcii, șoferul avea două grătare metalice. Încercând să le scot din ladă am sesizat că erau neobișnuit de grele. Am continuat controlul urmând ca în lada din partea dreapta să găsesc și 48 cartoane de țigări cu timbru turcesc. Am scos unul dintre grătare pentru a verifica dacă îl pot deschide, doar că nu s-a putut, deoarece erau sudate pe partea din interior. Singura soluție prin care puteam deschide acele grătare era tăierea acestora cu flexul.”
A fost anunțat șeful de grupă, apoi cu ajutorul unei bormașini a găurit unul dintre grătare, unde a descoperit o substanță maronie gomoasă, care avea un miros specific. A tras camionul în linia 2 până la terminarea turei, de dimineață, când împreună cu șoferul au mers la sediu sectorului pentru a testa, împreună cu polițistul de frontieră criminalist, substanța respectivă, care a reacționat pozitiv la opium.
Laurențiu împreună cu colegii din tura de serviciu au descoperit ascunse, în urma controlului, 480 de pachete cu țigări și două grătare metalice, prevăzute cu câte un spațiu de colectare, închis ermetic prin sudare, fiecare spațiu conținând câte un pachet, acoperit cu un material din plumb, ce conținea în total 38,6 kg de opium. Pe piața neagră, drogurile ar fi valorat aproximativ 600.000 euro.
Felicitări colegilor pentru devotarea și flerul care au dat dovadă și pentru distincțiile oferite.