Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. Eforturile Poliției de Frontieră pentru protejarea consumatorilor

Sărbătorirea Zilei Proprietății Intelectuale reprezintă o oportunitate pentru a  ajuta oamenii să înțeleagă mai bine importanța și modalitățile de protejare a proprietății lor intelectuale.

Fenomenul contrafacerii afectează în mod direct atât comercianții ale căror produse sunt imitate sau reproduse în mod fraudulos, cât și cumpărătorii care aleg, conștient sau nu, să le cumpere.

În schimb, pentru cei implicați direct în producerea produselor contrafăcute, întreaga industrie este o sursă profitabilă de venituri. În acest sens, de cele mai multe ori sunt utilizate resurse limitate, materii prime sau mijloace tehnologice de o calitate inferioară standardelor impuse prin lege, compromisuri din lanțul producției ce se regăsesc ulterior în calitatea produsului final, comercializat în piață.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, pentru care bunurile contrafăcute reprezintă un real pericol, dar și pentru a diminua prejudiciul considerabil adus bugetului de stat, autoritățile române cu atribuții în domeniu depun toate eforturile.

Poliția de Frontieră Română desfăşoară permanent acţiuni de depistare a persoanelor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere ale frontierei, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală, cu preponderenţă la intrarea în România.

Totodată, parteneriatul cu societatea civilă pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilicite din această sferă este un deziderat al instituției noastre, sens în care permanent derulăm, împreună cu alte instituții din cadrul Ministerului Afacerilor Interne dar și cu partenerii noștri instituționali, campanii de conștientizare a riscurilor la care consumatorii se supun când achiziționează produse contrafăcute.

În primul trimestru, la nivelul poliției de frontieră au fost constatate, independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali, 177 fapte de natură infracţională.

Au fost ridicate în vederea confiscării peste 282.700 de produse susceptibile a fi contrafăcute, valoarea bunurilor ridicate, dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, este de peste 66 milioane de lei, majoritatea dintre acestea fiind reprezentată de articole vestimentare și parfumuri.

Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul cu bunuri contrafăcute, precum şi reţinerii, în vederea confiscării, a mărfurilor traficate.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe