În România, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca în ziua praznicului Înălțării Domnului să fie pomeniți și eroii neamului românesc, în semn de recunoștință pentru sacrificiul lor suprem. În fiecare an, de Ziua Eroilor, primăria comunei Vâlcelele din județul Călărași comemorează ostașii căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei, printre aceștia remarcându-se sergentul post-mortem Constantin Mușat.
Constantin Mușat s-a născut la data de 10 septembrie 1890 în satul Domnești, astăzi în comuna Clinceni, județul Ilfov și a copilărit în satul Smârdan, unde a absolvit școala din satul Bogota în anul 1903.
Mușat provenea dintr-o familie de țărani agricultori, din județul Călărași. În adolescență a plecat la București, unde s-a calificat în profesia de croitor, pe care avea să o practice în satul natal până la încorporarea în armată.
La 1 noiembrie 1911, acesta a fost înmatriculat la Cercul de recrutare Ialomița din Călărași, fiind repartizat la Regimentul de Infanterie Matei Basarab-Dobrogea. Izbucnirea Primului Război Mondial l-a surprins încadrat în Regimentul 2 Grăniceri, detașat pe culmile Muntelui Susai. Intrarea țării în război, în anul 1916, l-a purtat dincolo de granița din acea perioadă, participând în luptele pentru eliberarea Brașovului.
În bătăliile date la Râpa Roșie, Constantin Mușat soldat fiind, a fost rănit de mai multe ori, dar refuză să fie scos de pe câmpul de luptă. În timpul uneia dintre înfruntări, o schijă îi străpunge, însă, brațul stâng. După amputarea acestuia, comisia medicală a decis reformarea soldatului, dar acesta a refuzat și a insistat să îi fie permis să își servească în continuare țara alături de camarazii săi, în rolul de grenadier, fapt pentru care avea să fie citat în Ordinul de zi nr. 32 din 12 februarie 1917, de către regele Ferdinand.
În anul 1917, în a Treia Bătălie de la Oituz, cu un picior înfipt ferm în pământ, cerând să i se dea grenade, își găsește sfârșitul grenadierul Constantin Mușat, al cărui ultim îndemn a fost: „Înainte băieți! Grenade, băieți! Înainte...!”.
În semn de recunoștință, eroului i-a fost ridicat în satul Floroaica din județul Călărași, un bust de bronz, realizat de către sculptorul Florin Mustea, care a fost dezvelit în anul 1995.
Gazda evenimentului de comemorare și în acest an a fost primarul comunei Vâlcelele domnul Ion Tatu, iar participanții, în calitate de invitați: deputat Bîrca Constantin, subprefect Ilie Eugen, directorii de deconcentrate din cadrul Consiliului Județean Călărași, preoții Ioan Ioance și Mihai Dobrin, polițiștii de frontieră din cadrul STPF Călărași și elevi ai școlii cu clasele I-VIII „Florența Albu” din comuna Vâlcelele.
Evenimentul s-a desfășurat în două etape distincte. Prima etapă a constat într-o slujbă de pomenire care a avut loc la monumentul situat în apropierea Primăriei. Acest monument a fost ridicat în memoria eroilor din satele Vâlcelele și Floroaica care au căzut în Primul și al Doilea Război Mondial. A doua etapă a implicat deplasarea invitaților și participanților la monumentul Eroului Constantin Mușat. Aici a avut loc o slujbă de pomenire în onoarea eroilor căzuți în cele două Războaie Mondiale, urmată de un moment solemn în memoria colonelului farmacist (r) Dumitru Răducanu. În plus, a avut loc și un spectacol tradițional de cântece și dansuri populare românești, susținut de elevii școlii cu clasele I-VIII "Florența Albu" din comuna Vâlcelele și de elevii de la Colegiul Economic Călărași.
La finalul evenimentului, reprezentanții instituțiilor participante au adus omagii eroilor căzuți în timpul îndeplinirii datoriei lor, depunând coroane de flori în memoria lor. Ca în fiecare an, Poliția de Frontieră a fost prezentă la ceremonie, îndeplinind rolul de gardă de onoare la Monumentul Militar al Eroului Grănicer.