Rezultate activități înregistrate la frontieră în minivacanța de 1 mai

În perioada minivacanței de 1 MAI, la nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere și de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat.

A fost folosită la maximum capacitatea punctelor, iar în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control în limita infrastructurii fiecărui punct de frontieră. Astfel că tranzitul de persoane și mijloace de transport s-a derulat în condiții normale pentru această perioadă, fără a se înregistra blocaje sau timpi mari de așteptare.

În perioada 1-3 mai, prin punctele de frontieră, au efectuat formalitățile de control aproximativ 723.000 persoane şi peste 228.000 mijloace de transport, pe ambele sensuri de deplasare.

În continuare, cea mai tranzitată frontieră a fost cea cu Ungaria pe unde, în același interval de timp, au efectuat formalitățile aproximativ 306.000 persoane cu peste 113.000 de mijloace de transport. Dar și cea cu Bulgaria, care a fost tranzitată de 184.000 persoane și 61.000 mijloace de transport.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în perioada de referință poliţiştii de frontieră au constatat:

  • 366 de infracţiuni şi contravenţii, săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
  • Au fost ridicate bunuri în vederea confiscării, în valoare de aproximativ 500.000 lei;
  • Au fost aplicate sancțiuni contravenţionale în valoare de peste 171.00 lei;
  • nu s-a permis intrarea în ţară a 92 cetăţeni străini care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 24 cetăţeni români din diferite motive legale.

În toată această perioadă, Poliţia de Frontieră a acționat în sistem integrat alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport, dar și pentru gestionarea cazurilor apărute.

Mulțumim colegilor de la Poliție, Jandarmerie și de la Inspectoratul General de Aviație pentru sprijinul acordat în data de 1 mai, în cazul migranților și călăzelor depistate la Timișoara.

Precizăm faptul că cei doi colegi răniți de una dintre călăuze sunt în afara oricărui pericol, cel care a suferit răni la nivelul piciorului primind în continuare îngrijiri de specialitate la Spitalul din municipiul Timișoara. Cele 3 călăuze afgane au fost arestate pentru 30 de zile, iar șoferul de taxi care i-a transportat pe migranți și călăuze se află sub control judiciar.

Totodată, în perioada minivacanței, au fost efectuate peste 16.000 verificări în aplicația eDAC, iar colegii de pe aeroporturi au depistat 3 cetățeni români minori care nu dețineau documentele necesare de călătorie pentru a li se permite ieșirea din țară, precum și 4 cetățeni străini care se aflau în ședere ilegală pe teritoriul României. Aceștia din urmă au fost preluați de colegii de la Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea dispunerii măsurilor legale.

Poliţia de Frontieră continuă şi în perioada sărbătorilor Pascale măsurile de supraveghere a frontierei de stat şi de fluidizare a traficului în punctele de trecere, în special la cele două frontiere cele mai tranzitate – cu Ungaria și Bulgaria.

Reamintim faptul că, la frontiera româno-ungară sunt deschise 12 puncte de trecere cu specific rutier, iar la graniţa cu Bulgaria sunt operaţionale 11 puncte de trecere. Recomandăm celor care doresc să tranziteze granița în această perioadă să folosească toate punctele de trecere a frontierei pentru a preîntâmpina suprasolicitarea doar a unora dintre acestea.

Reprezentanţii Poliției de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine, împreună cu care efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune.

Informaţii cu privire la situaţia traficului se pot obţine de pe aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române, dar şi la linia telefonică de informare a publicului 021.9590, care funcţionează în regim permanent.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe