Reuniunea Consiliului de Administrație Frontex

Frontex lucrează sub supravegherea unui Consiliu de Administrație constituit din câte un reprezentant al fiecărui stat membru, la care se adaugă și doi reprezentanți ai Comisiei Europene. Consiliul de Administrație  aprobă bugetul și verifică execuția acestuia, numește directorul executiv și directorul adjunct și asigură transparența procedurilor decizionale ale agenției. În calitate de reprezentant legal al agenției, directorul executiv răspunde de faptele sale în mod direct înaintea organului de guvernanță care este Consiliul de Administrație.

Consiliul de Administrație, care se întrunește de cinci ori pe an, este alcătuit din reprezentanți ai șefilor autorităților de frontieră din cele 27 de state membre ale UE vizate de prevederile privind spațiul Schengen, precum și din alți doi membri din partea Comisiei Europene. Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, care nu sunt state membre ale UE, dar sunt țări asociate spațiului Schengen, trimit de asemenea câte un reprezentant în Consiliul de Administrație, însă au drept de vot limitat.

Reprezentanții Regatului Unit și ai Republicii Irlanda sunt de asemenea invitați să participe la reuniunile Consiliului de Administrație, dar nu au drept de vot din cauza deciziei acestora (anterioară instituirii Frontex în 2004) de a participa doar parțial la cooperarea Schengen.

În perioada 22-23 martie, la sediul Frontex din Varșovia, a avut loc cea de-a 94-a Reuniune a Consiliului de Administrație Frontex! România a fost reprezentată de o delegație a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, condusă de chestor de poliție Ivașcu Victor Ștefan, membru titular în Consiliul de Administrație Frontex. Din delegație au mai făcut parte chestor de poliție Marius Vizitiu, director al Direcției de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei, membru supleant în Consiliul de Administrație Frontex și comisar-șef de poliție Sarmizia Fetcu, șef al Centrului de Informare și Relații Publice.

La această  reuniune au mai participat în afară de reprezentanții statelor membre și reprezentantul Comisiei LIBE a Parlamentului European, cât și reprezentanții Agenției pentru Drepturi Fundamentale și ai Forumului Consultativ și reprezentanții agențiilor europene partenere: eu-LISA, EUAA și Europol.

În deschiderea reuniunii, Alexander Fritsch, președintele Consiliului de Administrație a adresat un mesaj de bun venit participanților și a salutat în mod special prezența noului director executiv, domnul Hans Leijtens, care s-a adresat Consiliului de Administrație cu un discurs privind principiile-cheie și modul de operare care îi vor ghida mandatul.

În cadrul acestei Reuniuni au fost adoptate următoarele decizii:

- Decizia Consiliul de Administrație  nr. 10/2023 de modificare a Deciziei 5/2022 a Consiliului de Administrație  și de desemnare a noului raportor pentru evaluările anuale pentru 2022 și 2023 ale directorului executiv adjunct pentru gestionarea Corpului Permanent și a directorului executiv adjunct pentru Operațiuni și returnări;

- Decizia Consiliului de Administrație nr. 11/2023 de adoptare a planificării anuale a Corpului Permanent pentru 2024 și a planificării multianuale orientative a profilurilor;

- Decizia Consiliului de Administrație  nr. 12/2023 de adoptare a regulilor pentru echipamente tehnice, inclusiv pentru numărul minim de articole de echipament tehnic (MNITE) și pentru reacția rapidă care urmează să fie detașate în cursul activităților operaționale coordonate de Frontex în 2024.

Agenția a informat Consiliul de Administrație  cu privire la situația de la frontierele externe ale UE, precum și cu privire la situația operațională și la răspunsul operațional. Reprezentantul Comisiei Europene a oferit o prezentare generală a proiectelor pilot planificate în Bulgaria (frontiera bulgaro-turcă) și România (frontiera României cu Serbia), al căror termen convenit inițial este de 6 luni.

De asemenea, reprezentantul Comisiei Europene a informat cu privire la recomandarea sa de recunoaștere reciprocă a deciziilor de returnare și urgentarea returnărilor în momentul punerii în aplicare a Directivei 2008/115/CE. O atenție deosebită a fost, de asemenea, dedicată situației din Balcanii de Vest. În plus, Consiliul de Administrație a discutat textul unui proiect de scrisoare către Parlamentul European prin care se transmite recomandarea Forumului Consultativ cu privire la activitățile de supraveghere aeriană la frontierele maritime și s-a stabilit o nouă rundă de consultări în scris pe această problematică.

Consiliul de Administrație a luat notă de concluziile preliminare ale analizei de risc anuale 2023, de modelul de planificare strategică pro-activă și de planificare a răspunsului operațional 2023, precum și de evoluția activităților de returnare.

EUAA și Europol a prezentat situația solicitărilor de azil în UE în anul 2022 și la începutul anului 2023, precum și cu privire la legăturile dintre managementul frontierelor și analiza investigațiilor.

Directorul executiv adjunct pentru gestionarea Corpului Permanent a prezentat raportul privind capacitățile, concentrându-se asupra planificării generale a capacităților pentru operațiuni, raportului anual de implementare 2022 și planurilor pentru dezvoltarea capacităților.

Consiliului de Administrație  i-au fost prezentate activitățile întreprinse în anul 2022 de către Forumul Consultativ.

Agenția a prezentat raportul privind obligația sa de a informa Forumul Consultativ cu privire la implementarea recomandărilor sale.

Directorul Executiv Adjunct pentru Operațiuni și Returnări a informat, privind lanțul de comandă și conceptul operațional și a fost încurajat să continue planificarea și să informeze Consiliul de Administrație cu privire la progresul înregistrat. De asemenea, despre necesitatea de a revizui conceptul de Birouri Antenă pe care Consiliul de Administrație  a fost de acord să o plaseze pe agenda următoarei reuniuni din luna iunie.

În conformitate cu articolul 60 alineatul (1) din Regulamentul EBCG 1896/2019, Agenția poate înființa birouri antenă pe teritoriul statelor membre sau al statelor terțe pentru a facilita și îmbunătăți coordonarea activităților operaționale, inclusiv în domeniul de returnare, organizat de agenție în acel stat membru, în regiunea învecinată sau în respectivul stat terț și pentru a asigura gestionarea eficientă a resurselor umane și tehnice ale agenției. Birourile antenă sunt înființate în conformitate cu nevoile operaționale pentru perioada de timp necesară pentru ca Agenția să desfășoare activități operaționale semnificative în acel stat membru specific, în regiunea învecinată sau în statul terț în cauză.

Lanțul de comandă face parte din noua structură internă a Frontex, iar prin proiectul-pilot care va fi derulat în România se urmărește testarea modalității în care sunt trasate instrucțiunile de la sediul central al agenției către personalul din corpul permanent din teren și răspunsul din partea acestuia. Agenția își propune definirea unei structuri clare a conceptului de contingent de teren și comandant de contingent. Comandantul își va desfășura activitatea în teren și va fi o persoană cu experiență de coordonare, care cunoaște zona operațională, răspunde eficient solicitărilor statului gazdă și este responsabil de acțiunile personalului din Corpul Permanent. Acesta nu va interfera cu partea operațională, ci va avea rolul de a se asigura că diverse părți din ierarhia corpului permanent vor răspunde în cel mai bun mod posibil solicitărilor statului gazdă. Practic, în statul gazdă operațiunile se vor desfășura ca și până acum, în conformitate cu planul operațional, iar pentru acesta rezultatele operaționale vor fi aceleași, schimbările preconizate vizând doar creșterea eficienței.

Referitor la aceste subiecte, inspectorul general al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române a avut o intervenție punctând următoarele:

- selectarea României pentru implementarea acestui proiect pilot reprezintă o recunoaștere a profesionalismului Poliției de Frontieră Române;

- există convingerea că proiectul va avea rezultatele scontate și ne exprimăm disponibilitatea de a împărtăși din experiența avută;

- având în vedere faptul că România poate fi selectată pentru Proiectul Pilot Birouri Antenă, șeful delegației Inspectoratului General al Poliției  de Frontieră Române a propus corelarea celor două proiecte (Birouri Antenă și Lanțul de Comandă și Conceptul Operațional), cu desfășurare/găzduire în România;

- în funcție de discuțiile cu Agenția, se vor stabili detaliile cu privire la zona de desfășurare, urmărindu-se a nu se suprapune cu proiectul pilot dezvoltat cu Comisia Europeană.

Membri Consiliului au luat act de progresele realizate în ceea ce privește punerea în aplicare a Sistemului intrări-ieșiri (EES) și ETIAS.

Directorul Executiv Adjunct pentru Managementul Informațiilor a prezentat raportul de execuție a bugetului și foaia de parcurs pentru o mai bună gestionare financiară și pentru dezvoltarea capacității de absorbție bugetară a agenției.

Consiliul de Administrație  a luat notă de stadiul procesului de elaborare a Strategiei Tehnice și Operaționale de gestionare integrată a frontierelor, care va fi prezentată în cea de-a 95-a Reuniune a acestui consiliu și urmează să fie adoptată până în septembrie 2023.

Comisia Europeană, prin reprezentantul său, domnul Matthias Oel a furnizat o actualizare a stadiului de desfășurare a evaluării Regulamentului EBCG și privind revizuirea Corpului Permanent.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe