Principalele rezultate ale activităţilor desfăşurate de poliţiştii de frontieră în vacanţa de Anul Nou

În perioada vacanţei de Anul Nou, 31 decembrie 2024-7 ianuarie 2025, aproximativ 3.500 polițiști de frontieră au fost zilnic, la datorie, desfășurând misiuni de supraveghere şi control la frontieră.

Începând cu 1 ianuarie 2025, odată cu aderarea completă a României la Schengen, controlul de la frontiera internă, respectiv de la granița cu Ungaria și Bulgaria, a fost eliminat, astfel persoanele care au dorit să călătorească de la această dată în spațiul Schengen, au putut să o facă fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie.

Polițiștii de frontieră români au în continuare ca scop protecția cetățenilor și fac controale aleatorii și nesistematice pe căile de comunicație de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere.

În ceea ce priveşte valorile de trafic înregistrate în această perioadă, prin punctele de trecere de la frontiera externă a țării noastre, respectiv la granița cu Serbia, Republica Moldova și Ucraina, dar și la cea maritimă și aeriană, unde se efectuează curse cu tranzit în afara spațiului Schengen, au efectuat formalitățile de control aproximativ 590.000 de persoane, cetățeni români și străini şi peste 115.000 mijloace de transport. Din totalul de persoane, aproximativ 310.000 dintre acestea s-au prezentat pe sensul de intrare în țară.

Referitor la activităţile specifice, polițiștii de frontieră au efectuat peste 50.000 de verificări în aplicația eDAC în zonele de competenţă, în urma cărora au constatat:

  • 380 de infracţiuni şi contravenţii, săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
  • au fost ridicate bunuri în vederea confiscării, în valoare de peste 7 milioane de lei;
  • nu s-a permis intrarea în ţară a 135 de cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi, totodată, nu s-a permis ieşirea din țară a 40 de cetăţeni români din diferite motive legale.

De asemenea, având în vedere că ne aflăm în perioada în care se celebrează sărbătorile de iarnă pe rit vechi, se estimează creşteri ale traficului la frontiera cu Republica Moldova, cauzate de numărul mare de persoane care vin în scop turistic în România. Participanţilor la traficul transfrontalier le recomandăm să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional, pentru a evita supraglomerarea doar a unora dintre acestea.

În toată această perioadă, Poliţia de Frontieră Română a acționat în sistem integrat alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport în mod eficient, dar și pentru gestionarea cazurilor apărute.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe