Încă de la înființare (2001), CEPOL a inclus în mandatul său ca una dintre principalele sarcini: "diseminarea rezultatelor cercetării și a bunelor practici". Formarea inițială și pregătirea continuă a ofițerilor de poliție avea în vedere punerea accentului pe cunoștințele științifice și pe rezultatele unor cercetări care să aducă plus valoare în domeniu, având ca obiectiv principal crearea unei "culturi europene comune de aplicare a legii", cu o misiune precisă, întărirea cooperării transfrontaliere la nivel european.
Consiliul de administrație al CEPOL a aprobat lansarea "Buletinului european de știință și cercetare polițienească" (2008). Acesta a fost conceput în scopul de a crea un forum pentru schimburi și discursuri științifice între cadrele universitare, formatori și practicieni din domeniul poliției, la nivel european.
„European Law Enforcement Research Bulletin” s-a dorit a fi o piatră de temelie a unei noi „științe polițienești europene”.
Mandatul agenției a fost schimbat în 2016 și astfel acesta a lărgit grupurile-țintă de la domeniul poliție la o comunitate mai largă de aplicare a legii: polițiști de frontieră, ofițeri fiscali, procurori și astfel Buletinul a fost redenumit: „Buletinul european de cercetare în domeniul aplicării legii".
A apărut cel de-al 22-lea număr al Buletinului, unde se poate deja vedea congregația multinațională și nivelul articolelor care contribuie la creșterea renumelui Buletinului și păstrarea acestuia la standarde profesionale internaționale.
În acest an au apărut unele schimbări la nivelul redacției Buletinului și o nouă echipă lucrează pentru continuarea muncii de evidențiere a plus valorii în ceea ce privește activitatea de pregătire și de cercetare, la nivel european.
Ce înseamnă editor și ce presupune munca de editare?
Corectarea greșelilor gramaticale și ortografice este doar o mică parte a procesului, deoarece editorii selectează, planifică, coordonează, revizuiesc, corectează și formatează conținutul scris în vederea publicării articolului trimis de autor. Editorul lucrează și colaborează cu scriitorii pentru a le perfecționa munca. Aceștia au foarte multe sarcini în cadrul Buletinului: revizuirea textului (conținut, structură, lungime), verificarea diferitelor aspecte la nivel de paragraf și propoziție, cum ar fi fluxul, sintaxa și morfologia, oferirea de feedback și sprijinirea autorilor, dezvoltarea ideilor și evaluarea propunerilor venite de la autori, colaborarea în cadrul echipei, comunicarea și coordonarea cu redactorii, asigurarea conformității textului cu liniile directoare privind conținutul și stilul, stabilirea și coordonarea termenelor limită pentru a asigura publicarea la timp, verificarea structurii articolului cu privire la „virgula Oxford”, scrierea referințelor după stilul Harvard etc. Editorii Buletinului lucrează îndeaproape cu redactorii și autorii, dar editorii decid în cele din urmă care dintre articolele primite merg mai departe spre publicare.
În revizuirea articolului editorul ține cont de contribuția academică sau expertiza în domeniul implicării comunitare, originalitatea de gândire și creativitate, face legături cu alte subiecte sau discipline, verifică dacă articolul tratează subiectul într-o manieră solidă și oferă o conceptualizare adecvată, demonstrează o metodologie logică prezintă o justificare logică și suficientă, reflectă cunoașterea literaturii relevante din domeniul subiectului, oferă o documentație și recunoaștere adecvată a surselor, verifică relevanța pentru educație și nivelul de implicarea a comunității, dacă articolul abordează o problemă importantă, nouă, inovatoare, oportună care contribuie la avansarea domeniului, verifică dacă publicul vizat de autor este evident, iar articolul este cu adevărat util pentru acesta și dacă subiectul prezintă interes sau importanță pentru un segment suficient de mare de cititori ai Buletinului. Totodată verifică dacă articolul este relevant pentru educație și are valoare pedagogică și potențial de transpunere în predare și în implicarea academică și civică, dacă are stil și lizibilitate și autorul prezintă materialul în mod concis, fără a omite informații pertinente, dacă comunică în mod clar și logic informații despre subiect și conține exemple adecvate pentru ilustrarea conceptelor, verifică dacă articolul folosește un minim de jargon și este ușor de citit și redactat astfel încât să mențină interesul cititorului. Articolul trebuie să poziționeze clar propriul punct de vedere față de subiect, să prezinte puncte de vedere alternative atunci când este cazul, să demonstreze că autorul nu are prejudecăți și să dovedească o calitate bună a conținutului.
Pentru a fi un editor bun, este nevoie de bune abilități de scriere, de lectură critică, de comunicare. Alte aptitudini importante de care are nevoie editorul sunt: cunoașterea gramaticii, a sintaxei, a punctuației și a altor reguli lingvistice, cunoașterea structurii articolelor, stilul și modul de respectare a acestuia (e.g. Merriam Webster), abilități de relaționare și de relaționare interpersonală, competențe organizatorice, abilități de gestionare a timpului, competențe de gestionare a proiectelor, oferirea și primirea de feedback constructiv, creativitate, adaptabilitate, curiozitate, abilitatea de a lucra sub presiune, cunoașterea programelor de procesare a textelor și a funcțiilor de editare, stabilirea standardelor și obiectivelor, cercetarea și autentificarea unor fapte, date și statistici, conceperea conținutului articolelor pe baza stilului publicației CEPOL, a politicii editoriale și a specificațiilor de publicare etc.
Directorul executiv al CEPOL, doamna Montserrat Martin Lopez, aprecia că „succesul Buletinului se bazează, în principal pe rețeaua CEPOL de a sprijini în mod crucial munca editorilor, dar și pe contribuția voluntară a editorilor CEPOL de a disemina cercetarea din domeniul aplicării legii, de a crea plus valoare adăugată pregătirii din acest domeniu, la nivelul întregii Europe”.
În acest sens doamna Maria Montserrat Martin Lopez a felicitat întrega echipă de editori ai Buletinului pentru activitatea și contribuția depuse sub coordonarea editorului șef Dr. Detlef Nogala (CEPOL) și a editorul asistent: Adam Szajli (CEPOL):
prof. Ioana Lucia Bordeianu, Romania, prof. Ksenija Butorac, Croația, Prof. Zágon Csaba, Ungaria, Prof. Thomas Görgen, Germania, Dr. Vesa Huotari, Finlanda, Dr. André Konze, Bruxelles, Prof. Jozef Medelský, Slovacia, Prof. José Francisco Pavia, Portugalia, Prof. Aurelija Puraite, Lituania.
Felicitări noii echipe de editori și noului editor șef, Adam Szajli (CEPOL)! Vă așteptăm cu articole care să motiveze și să ne motiveze!
https://bulletin.cepol.europa.eu/index.php/bulletin