„Glorie celor ce prin vitejia și prin jertfa lor de sânge au înfăptuit unitatea națională” - Inscripția centrală de pe frontonul fațadei de vest al Arcului de Triumf
La Parada militară dedicată zilei Naționale a României, 1.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și aproximativ 100 de mijloace tehnice, au defilat pe sub Arcul de Triumf, în amintirea celor care prin sacrificiul lor, pe câmpul de bătălie, au adus reîntregirea României.
De asemenea, la Parada militară au defilat și aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României și aproximativ 25 de mijloace tehnice din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii. Din păcate condițiile meteo nu au permis aeronavelor implicate în acest eveniment să se ridice de la sol.
Cu această ocazie, în zona Arcului de Triumf a fost organizată și o expoziție de tehnică militară care a putut fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale.
În acest an Poliția de Frontieră Română a defilat pe sub Arcul de Triumf cu noua autospecială 4x4 Ford Raptor, precum și cu autospecialele cu termoviziune Ford Transit, la activitate participând polițiști de frontieră din cadrul IGPF.
În Municipiul Constanța, festivitățile au început, la Monumentul „Victoriei” din Parcul Arheologic, unde a avut loc o ceremonie militară și oficierea serviciului religios.
De la ora 11.00 s-a desfășurat parada forțelor armate pe bulevardul Tomis, pe tronsonul cuprins între Capitol și Lupoaică. Peste 450 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, la care s-au alăturat militari străini și un grup de cercetași, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice au participat, de asemenea, la Parada Militară organizată pe Bulevardul Tomis.
Poliția de Frontieră Română a fost reprezentată de ofițeri și agenți din cadrul Gărzii de Coastă cu autospeciale WV Passat, Dacia Duster și Ford Ranger Raptor.
Și polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu și serviciile teritoriale subordonate acestuia, au participat la paradele militare și evenimentele organizate de Ziua Națională a României.
În municipiul Giurgiu manifestarea a avut loc în Piața Tricolorului, unde s-a intonat imnul național, a avut loc oficierea serviciului religios, depunerea de coroane de flori, alocuțiunile oficialităților locale urmate de defilarea instituțiilor M.A.I, ITPF Giurgiu participând cu opt autospeciale și două ambarcațiuni, fiind implicați 20 polițiști de frontieră.
De asemenea, au avut loc festivități și în localitățile Calafat, Fetești, Chirnogi, Oltenița, Călărași și Alexandria structurile teritoriale ale Poliției de Frontieră luând parte la defilare cu mai mlte autospeciale de patrulare, folosite la supravegherea frontierei de stat.
Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, prin activitățile desfășurate, au adus și în acest an un omagiu făuritorilor neamului român și au arătat, o dată în plus, importanța pe care o acordă ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI.
În data de 1 decembrie, 55 de polițiști de frontieră din cadrul structurilor subordonate Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași au participat la activitățile organizate cu prilejul ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI și a 104 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, astfel:
- șase polițiști de frontieră din cadrul Sectoarelor Poliției de Frontieră Darabani și Stânca au participat la ceremonialele depunerii de coroane la Monumentul Eroilor din orașul Darabani și la Monumentul Eroilor din orașul Ștefănești;
- opt polițiști de frontieră ieșeni au participat cu o autospecială control documente de călătorie/punct control mobil Ford Transit, o autospecială termoviziune Ford Tansit Scorpio, o autospecială Duster și remorca transport câini de serviciu, o autospecială Ford Ranger Raptor și ambarcația proiect TUNA 585DC pe peridoc transport;
- 30 de polițiști de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui și a Sectorului Poliției de Frontieră Huși au participat atât la parada militară (cu un pluton de defilare, o autospecială termoviziune Land Rover, două autoturisme, un autolaborator criminalistic Ford Tranzit, două autospeciale Dacia Duster, o ambarcație proiect Harpoon pe peridoc transport și o autospecială Volkswagen T4) cât și la ceremonialul depunerii de coroane la Monumentul Eroilor din Parcul Rodina - municipiul Huși. Alături de colegii noștri au participat și experți Frontex cu un Jeep Renegade - autospecială destinată controlului frontierei, aparținând Poliției Italiene detașate prin Agenția Frontex în sprijinul Poliției de Frontieră Române;
- opt polițiști de frontieră gălățeni au participat la parada organizată în municipiul Galați cu un autolaborator criminalistic Ford Tranzit, două autospeciale Dacia Duster și o autospecială termoviziune Land Rover;
- trei polițiști de frontieră brăileni au participat la parada organizată în municipiul Brăila cu două autospeciale Dacia Duster și ambarcațiunea proiect Harpoon pe peridoc transport.
Tot pe data de 1 decembrie a.c. polițiști din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, susținuți de șeful instituției, s-au alăturat Campaniei „Avem același sânge”, organizată de o televiziune, campanie de conștientizare a valorii neprețuite pe care o putem oferi noi toți - donarea de sânge.
Colegii noștri nu au uitat că înainte de toate suntem oameni și stă în puterea noastră să ajutăm. Printr-un gest mic într-o zi mare au oferit cel mai de preț cadou, chiar viață, donând sânge.
Cu ocazia celuiași eveniment, în orașul Valea lui Mihai, județul Bihor s-a organizat un ceremonial militar și religios, sub coordonarea Instituției Prefectului județul Bihor, Garnizoanei Oradea și Primãriei Orașului Valea lui Mihai, dar și cu sprijinul Sectorului Poliției de Frontiera Valea lui Mihai (șeful sectorului valea lui Mihai, comisar-șef Viorel Popa participând la organizare). Evenimentul s-a desfãșurat în Parcul Orãșenesc Dr.Andrassy Erno, ocazie cu care a avut loc dezvelirea monumentului Eroilor Neamului cãzuți în Primul și cel de-al Doilea Rãzboi Mondial, monument reabilitat integral în anul 2022, prin finanțarea Consiliului Județean Bihor. Cu aceastã ocazie a avut loc și un ceremonial religios de sfințire monumentului, un scurt program artistic al elevilor de la școlile din localitate, festivitatea depunerii de coroane, dupã care a urmat defilarea Detașamentului de onoare format din militari ai Garnizoanei Oradea și ISU Bihor, însoțit de onorul muzicii militare din cadrul SPAPF „Avram Iancu” Oradea. La eveniment au participat oficiali ai județului Bihor, Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, însoțit de subprefecții de Bihor, Emilian Pavel și Bothazy Nandor, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Cãlin Gal, senatorul Adrian Hatos, reprezentanți ai Primãriei orașului Valea lui Mihai, reprezentanții locali ai cultelor religioase și alți invitați. În cadrul ceremonialului depunerii de coroane reprezentanții instituțiilor prezente la eveniment, inclusiv ai Poliției de Frontierã, au depus coroane de flori la monument. „Poliția de Frontierã a dovedit încã odatã cã este un partener de încredere și de nãdejde”, a subliniat comisar-șef de poliție Cristian Bogdan, adjunctul șefului ITPF Oradea, prezent la eveniment. „Ne bucurãm cã am sãdit o razã de fericire în sufletul românilor din orașul Valea lui Mihai!”
Când slujești țara pe granița ei și porți cu mândrie uniforma Poliției de Frontierã, să defilezi de ziua naționalã în fața celor ce așteaptă de la tine doar să le dai încredere că sunt în siguranță este chintesență patriotismului.
ITPF Sighetu Marmației a fost reprezentat de 18 polițiști de frontieră sătmăreni care și-au aliniat impecabil pasul și ritmul și s-au prezentat cu mândrie în mijlocul celor veniåi sã admire defilarea și să celebreze unirea și unitatea.
Tehnica de mobilitate terestră pe care publicul larg o zărește rareori, fiindcă slujește mai ales în locuri greu accesibile în care polițiștii de frontieră ajung zi și noapte, a întregit imaginea pe care Poliția de Frontieră Satu Mare cu onoare a prezentat-o în fața sătmărenilor, de Ziua Naționalã.
Ne-am retras cu torțe și ne-am întors la misiunile obișnuite - uneori provocatoare, alteori istovitoare, dar mereu asumate.
Polițiștii de frontieră maramureșeni s-au alăturat și ei paradei militare, prezentând în fața băimărenilor patru dintre autospecialele atât de des folosite și de mare ajutor în misiunile de supraveghere a frontierei de stat.
Tot în această zi polițiștii de frontieră români au fost așteptați de către colegii lor moldoveni din Cahul, Giurgiulești și Lipcani la linia de frontieră, la mijlocul podurilor de peste râul Prut, unde le-au fost transmise sincere felicitări și urări de bunăstare.
Timișoara a avut, după trei ani, din nou paradă cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Câteva mii de oameni au venit să vadă defilarea celor de la Ministerul Apărării Naționale, structurilor Ministerului Afacerilor Interne și a specialiștilor de la Serviciul Român de Informații.
Ceremoniile au debutat cu depunerea de coroane la Cimitirul Eroilor Revoluției. A urmat o serie de acțiuni pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane, după care a avut loc și momentul mult așteptat al paradei personalului și tehnicii din dotare. Astfel, ITPF Timișoara a participat cu 43 de politiști de frontieră și 6 autospeciale din dotarea instituției. Pe lista mijloacelor auto prezente în piață s-a numărat autospeciala de patrulare Ford Ranger Raptor, intrată în dotarea inspectoratului, autospeciala pentru transport câini de serviciu marca Mitsubishi Double Cab L200, autospeciala pe pricipiul termoviziuni marca Land Rover Discovery și autospeciala Ford Transit, precum și ambarcațiunea de intervenție rapidã pe fluviul Dunărea Harpon.