Experții naționali detașați la Agenția Frontex sunt selectați din rândul funcționarilor publici ai țărilor UE, ai statelor membre sau ai unei țări cu care Consiliul European a hotărât să deschidă negocieri de aderare. Aceștia își aduc bagajul unic de competențe și cunoștințe la Frontex pentru o perioadă de timp. Polițiștii de frontieră români care au fost detașați se întorc în Poliția de Frontieră Română cu experiența dobândită în timpul perioadei petrecute în cadrul agenției.
Polițiștii de frontieră detașați la Frontex permit agenției să beneficieze de nivelul înalt al cunoștințelor și experienței profesionale, deținute de aceștia, în special în domeniile în care o astfel de experiență nu este disponibilă personalului acestei Agenții.
Cu un început timid la momentul formării instituției de impunere a legii, de referință, numărul experților detașați la Varșovia a crescut constant până la nivelul de azi.
Astfel, în prezent, 37 de experți sunt detașați pe diferite perioade, aceștia venind alături de alți 26 de polițiști (actual personal contractual), cu un aport substanțial în sprijinul dezvoltării politicilor europene referitoare la gestionarea frontierelor externe ale UE.
Totodată, prin numărul de personal, România ocupă locuri de frunte, după cum urmează:
- personalul de la sediul agenției Frontex - pe locul 3, cu 102 angajați, după Polonia 398 de angajați și Italia 108 angajați;
- personalul operațional al Corpului Permanent - pe locul 2, cu 219 membri, după Grecia 279 de angajați.
Experții naționali detașați Frontex și numărul maxim care servesc în sediul Frontex (și la oricare dintre locurile de muncă ale personalului) este stabilit anual de către Consiliul de Administrație, prin decizie. Regulile aplicabile detașării polițiștilor de frontieră sau a altor categorii de personal relevant sunt reglementate de prevederi specifice.
Ținând cont de realitățile existente, conducerea Inspectoratului General a dorit să-i cunoască mai bine pe cei care, prin truda lor, fac cinste armei noastre, deși sunt aflați departe de casă.
Cu ocazia celei de-a 94-a întâlniri a Consiliului de Administrație al Frontex (din perioada 22 – 23 martie a.c.), 13 dintre experții detașați au participat la o întâlnire cu inspectorul general, chestor de poliție Victor Ștefan Ivașcu, alături de care a fost prezent chestorului de poliție Marius Vizitiu, director al Direcției de Supraveghere și Control a Trecerii Frontierei, din cadrul IGPF.
Discuțiile au avut loc pe 23 martie a.c., la sediul Frontex și au fost orientate pe 4 teme principale: situația experților naționali detașați; direcțiile de acțiune, situațiile de risc și problematicile de urmărit de către părțile implicate; posibile abordări în domeniul cercetării - dezvoltării/aplicării noilor tehnologii și propuneri cu privire la posibile direcții de sprijin: operațional, resurse umane și pentru o mai bună comunicare între părți.
Participanții s-au prezentat expunând scurte detalii despre cariera din PFR, respectiv cea din cadrul agenției Frontex. S-a stabilit ca din fiecare Divizie, din cele 9 existente, în care sunt detașați experți să se nominalizeze câte un reprezentant, pe principiul vechimii în Agenție și al experienței în cadrul instituției, pentru o mai bună relaționare cu Inspectoratul General.
Discuțiile au continuat cu direcțiile de acțiune, situațiile de risc și problematicile de urmărit de către părțile implicate. Au fost prezentate câteva din proiectele operaționale și posibilul mod de implementare al acestora în PFR. Participanții au propus abordări pro-active privind: organizarea programului de pregătire pentru inițiere în carieră a Corpului permanent Categoria 1 în România sau a unor părți din acesta (ex. practica la structurile oprerative - ELP – Experiential Learning Phase); organizarea de cursuri Frontex în instituțiile de învățământ proprii cu participare națională/internațională; participarea unor experți români la pregătirile pe diverse problematici; identificarea mai multor instructori români care să participe ca formatori în cadrul cursurilor organizate de Frontex, atât în programul de pregătire pentru inițiere în carieră a Corpului permanent cât și în cursurile de specializare; identificarea posibilității de folosire a trainerilor români, din cadrul programului de pregătire pentru inițiere în carieră a Corpului permanent, în cursurile de instruire a personalului PFR și continuarea cooperării cu experții naționali detașați ai PFR din cadrul Unității de Pregătire a agenției Frontex.
Conducerea PFR și experții naționali detașați și-au expus punctele de vedere cu privire la diferite proiecte dezvoltate la nivelul agenției Frontex ce ar viza interesele PFR pentru dezvoltarea / securizarea / întărirea sistemului integrat de supraveghere a frontierei.
Au fost evaluate posibile direcții de acțiune în domeniul cercetării – dezvoltării / aplicării noilor tehnologii. Personalul prezent a evidențiat oportunitățile de implicare în proiectele în desfășurare la nivelul agenției Frontex (în domeniul tehnic) în principal în aspectele privind testarea tehnologiilor, diverse proceduri aplicabile în domeniu, posibilități de folosire a dronelor / sistemelor antidronă / sistemelor de supraveghere aeriană; aspecte privind modul de realizare a achizițiilor / specificațiilor tehnice.
În final, au fost discutate modalități de sprijin: operațional pe relația Agenție – PFR, PFR – Agenție; pe linie de resurse umane (pe diverse linii de selecție); prin schimbul de informații prin intermediul PNC, respectiv adoptarea unei strategii pentru detașarea de experți.
Această activitate, deschide drumul unui nou model de colaborare și cu siguranță este prima dintr-un șir de întâlniri care se vor organiza și în viitor. Ele pot aduce rezultate mai bune în procesul de evoluție a instituției, de adaptare la realitățile europene, de motivare a participanților în sensul în care aceștia simt și își doresc aprecierea efortului constant depus.
În concluzie, o abordare constructivă, pro-activă, poate aduce beneficii nu numai Poliției de Frontieră, ci și României. Se pot implica și cei care ocupă funcții de personal contractat și pot aduce plus valoare prin experința câștigată la nivel european.
În încheiere țin să-l citez pe John F. Kennedy: „Nu vă întrebați ce poate face țara voastră pentru voi, întrebați-vă ce puteți face voi pentru țara voastră”.