Donează sânge donează viață

Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată în fiecare an la data de 14 iunie. În acest an, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de sânge, OMS face apel la oamenii din întreaga lume să doneze sânge într-un gest de solidaritate. Acestui gest de umanitate i s-a alăturat și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române.

Nevoia de sânge este universală, dar accesul la acesta este limitat, în special în țările cu venituri mici și medii, unde persoanele afectate sunt mai ales în rândul femeilor și al copiilor, deoarece aceștia tind să aibă cel mai mult nevoie de sânge, arată OMS.

A deveni un donator de sânge voluntar este un pas simplu, dar altruist, pe care toată lumea îl poate face pentru a-și consolida comunitățile, a sprijini sistemele locale de sănătate și a salva vieți, potrivit OMS.

Marcarea anuală a acestei zile favorizează creșterea gradului de conștientizare a necesității de sânge și produse sanguine sigure și, de asemenea, este un prilej pentru a mulțumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiți, pentru gestul lor salvator de vieți.

Totodată, Ziua mondială a donatorului de sânge dă ocazia de a chema la acțiune guvernele și autoritățile naționale de sănătate pentru a furniza resurse adecvate și a pune în aplicare sisteme și infrastructuri pentru a crește colectarea sângelui de la donatori de sânge voluntari.

Un studiu național efectuat în anul 2019 a arătat că doar 4 din 10 români au donat sânge până acum cel puțin o dată în viață, majoritatea (65%) pentru ca au vrut să facă o fapta bună. Studiul a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ de 1.479 de respondenți cu vârsta peste 18 ani, din mediul urban.

Aproape 20% dintre cei care au donat sânge au făcut acest lucru atunci când un apropiat a avut nevoie, iar 15.5% au donat pentru că au auzit ca este benefic pentru sănătate. 3% dintre respondenți au donat la momentul Colectiv, pentru pacienții care au avut nevoie de transfuzii sanguine.

Peste o treime dintre participanții la studiu au considerat că rata scăzută a donării de sânge în Romania are legătura cu lipsa culturii de a face bine.

Sângele este cel mai prețios dar pe care o persoană îl poate oferi unei alte persoane - este darul vieții. Decizia de a dona sânge poate salva o viată sau chiar mai multe, deoarece sângele tău poate fi separat în componentele sale – celule sanguine roșii, trombocite și plasmă - care pot fi folosite individual pentru trei pacienți cu afecțiuni diferite.

În plus față de acest gest de generozitate, donarea de sânge îți poate aduce și alte beneficii importante: afli informații valoroase despre sănătatea ta fără sa cheltui bani.

Donarea de sânge în România este voluntară și anonimă și este o ocazie foarte bună pentru donator să afle dacă este sănătos: beneficază gratuit de o mini-evaluare medicală - măsurarea greutății, a tensiunii arteriale, pulsului și a temperaturii.

Ți se va face un set de analize care îți oferă informații valoroase despre starea ta de sănătate (ca de exemplu, dacă ai anemie sau dacă ai probleme cu glicemia sau cu ficatul), precum și dacă ai anumite boli infecțioase, care atunci când sunt diagnosticate devreme (când încă nu se manifesta cu simptome) pot fi tratate mult mai eficient -  ca de exemplu, hepatita cronică virală B sau C, sifilis sau infecția HIV. Îți vei afla grupa de sânge și dacă ești Rh pozitiv sau negativ.

Poliția de Frontieră Română este un partener constant al acțiunilor de donare de sânge desfășurate la nivel național, iar în acest an, la data de 14 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, împreună cu Centrul de Transfuzii Sanguine al Ministerului Apărării Naționale și voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, au organizat o campanie de donare de sânge la sediul IGPF, campanie venită în sprijinul consolidării rezervei naționale de sânge. Așadar, un număr de 40 de polițiști de frontieră s-au alăturat acestui demers de responsabilitate civică.

Recomandăm tuturor să participe la astfel de acțiuni. O picătură de sânge poate schimba o viață!

  • Donează sânge donează viață
  • Donează sânge donează viață
  • Donează sânge donează viață
  • Donează sânge donează viață
  • Donează sânge donează viață

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe