De la integrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, polițiștii de frontieră au efectuat peste 635.000 de verificări în aplicația eDAC, aproximativ 41.000 doar în ultima săptămână.
Cu ajutorul aplicației polițiștii de frontieră efectuează verificări într-un timp scurt în bazele de date relevante ale autorităților române, dar și în cele din Spațiul Schengen, pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.
CONSTATĂRI ÎNREGISTRATE ÎN ULTIMELE ZILE
- Punctul de Trecere a Frontierei - Aeroport Henri Coandă
În data de 29.07.2024, o echipă operativă formată dintr-un polițist de frontieră și un lucrător al Inspectoratului General pentru Imigrări a interceptat și legitimat un cetățean Bangladesh ce intenționa să călătorească în direcția Roma. După verificări și consultarea bazelor de date s-a constatat faptul că persoana în cauză nu a respectat decizia de returnare emisă de statul nostru și se află în ședere ilegală. Bărbatul a fost sancționat contraventional pentru ședere ilegala conform oug 194/2002 și preluat de Inspectoratul General pentru Imigrări.
Un alt caz de ședere ilegală a fost descoperit în data de 05.08.2024, tot de către o patrulă mixtă formată dintr-un polițist de frontieră și un lucrător al Inspectoratului General pentru Imigrări, în urma verificărilor efectuate în bazele de date cu ocazia legitmării a unui cetățean nepalez. Bărbatul deținea o viză de lungă ședere valabilă, însă contractul de muncă îi încetase. Au fost dispuse măsurile legale, iar persoana în cauză a fost preluată de către o echipă din cadrul Inspectoratul General pentru Imigrări.
În data de 30.07.2024, s-au prezentat pentru a ieși din țară în direcția Londra două femei, ambele având cetățenie română. În urma controlului amănunțit, au fost descoperite în bagajul de cală al uneia dintre femei 5760 de țigarete cu timbre de Bulgaria și 5000 de țigarete cu timbru de România în bagajul de mână al celeilalte femei. Țigaretele, nedeclarate și sustrase de la controlul vamal, au fost reținute de autoritatea competentă și, totodată, au fost dispuse măsurile legale.
În cursul acestei săptămâni, o echipă operativă formată din doi polițuști de frontieră a legitimat în zona terminalului Schegen un cetățean de naționalitate română. In urma verificarilor efectuate în eDac, s-a constatat că documentul bărbatului figurează ca fiind anulat la data de 28.05.2024, motiv pentru care documentul a fost reținut și predat autorităților competente. Persoanei în cauză i s-a intrerupt calatoria deoarece nu se afla în posesia unui alt document de călătorie valabil.
- Punctul de Trecere a Frontierei - Aeroport Cluj-Napoca
În data de 09.08.2024, o patrulă mixtă formata dintr-un politist de frontieră și un polițist din cadrul Transporturi Aeriene - IPJ Cluj, a legitimat în zona publică a terminalului de plecări o persoana de sex masculin cetățean Bangladesh. În urma verificărilor eDAC s-a constatat faptul că pe numele bărbatului figurează o decizie de returnare pe care nu a respectat-o, aflandu-se în ședere ilegala. Persoana a fost sancționată contraventional pentru ședere ilegala conform oug 194/2002 și, ulterior, a fost predata către Serviciul pentru Imigrări Cluj pentru masurile legale.
- Punctul de Trecere a Frontierei – Aeroport Iași
În curusul acestei săptămâni, patrule formate din polițiști de frontieră din cadrul aeroportului au interceptat și legitimat în zile diferite, trei persoane de cetățenie română care s-au legitimat cu cărți de identitate emise de statul nostru. În toate cele trei cazuri, în urma verificărilor în bazele de date, s-a constatat faptul că documentele figurează ca fiind anulate, astfel acestea au fost reținute și înaintate către organul competent.
- Punctul de Trecere a Frontierei – Aeroport Timișoara
În data de 06.08.2024, în zona publică a terminalului Schengen din incinta Aeroportului Internațional Timișoara, o patrula formată din doi polițiști de frontieră, a legitimat și verificat în bazele de date, prin intermediul aplicației mobile eDac o persoană de sex masculin. Astfel, s-a constatat că acesta este cetățean Bangladesh și s-a stabilit faptul că acestuia i-a încetat contractul de muncă din România din data de 26.02.2024, motiv pentru care se află în ședere ilegală. A fost anunțat Serviciul pentru Imigrări al județului Timiș care ulterior a preluat bărbatul.
De la începutul acestei luni, cele mai numeroase nereguli înregistrate și constatate la nivelul aeroporturilor care opereză curse internaționale în spațiul Schengen, au fost pe linia neîndeplinirii condițiilor de ieșire din țară pentru cetățenii români minori. În total, s-au înregistrat doisprezece astfel de cazuri, iar în fiecare dintre ele, însoțitorii au renunțat la călătorie pentru ca minorii să rămână în grija lor:
- în trei dintre ele minorii nu se aflau în posesia unui document de călătorie valid;
- în alte șase situații însoțitorii nu au putut prezenta o declarație notarială din partea părinților și nici nu au putut face dovada reședinței/domiciliului în străinătate;
- trei situații în care forma declarației notariale nu respecta condițiile prevăzute de Legea nr. 248/2005.
Cu această ocazie, reamintim care sunt documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație:
Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:
- Document de călătorie valabil.
- Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți.
- Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele.
- Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens.
- Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.
Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:
- Document de călătorie valabil.
- Acord din partea ambilor părinți.
- Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.
Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.
Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.
Echipele mixte de control formate din lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor continua să fie vigilente şi să desfăşoare acțiuni polițienești punctuale și inopinate în incinta aeroporturilor şi porturilor pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.