Aproximativ 1.000 de fapte ilegale constatate la frontieră ultima săptămână

În urma misiunilor de supraveghere şi control desfăşurate în punctele de frontieră, precum şi în zona de competenţă, în perioada 23.04-01.05.2024, poliţiştii de frontieră au constatat 996 fapte ilegale săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, prin care a fost încălcată legislaţia română.

Cu ocazia controlului de frontieră, în perioada analizată, poliţiştii de frontieră nu au permis intrarea în România pentru 235 cetăţeni străini, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţară. Principalele motive pentru care a fost dispusă măsura de nepermitere a intrării în ţară au fost: nu posedau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere, respectiv nu deţineau o viză valabilă sau un permis de şedere valabil.

De asemenea, nu s-a permis ieşirea din ţară pentru 63 de cetăţeni români şi cetăţeni străini, din diferite motive legale.

Totodată, poliţiştii de frontieră au constatat 996 de fapte ilegale, dintre care 288 infracţiuni şi 708 contravenţii săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, prin care a fost încălcată legislaţia română.

De asemenea, au fost aplicate amenzi în valoare de 374.860 lei și au fost ridicate bunuri ridicate în vederea confiscării, în valoare de peste 3.381.450 lei.

Printre cazurile semnificative întegistrate menționăm:

* În data de 01.05.2024, în jurul orei 03.40, polițiști de frontieră din cadrul  Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș au executat o acțiune de supraveghere și prindere în flagrant a unor călăuze și a unui grup de migranți, în zona parcării de pe autostrada A1, Timișoara - Arad, pe direcția Km 501.

În timp ce migranții urmau să fie îmbarcați într-un aufomarfar care staționa în parcare, una dintre cele trei persoane suspecte de călăuzire a scos un obiect tăietor cu care a rănit doi dintre polițiștii de frontieră care participau la acțiune. 

Imediat a fost apelat numărul unic de urgență 112 și s-a solicitat un echipaj medical care i-a transportat pe cei doi polițiști de frontieră la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, din Timișoara, pentru a le fi acordate îngrijiri medicale de specialitate. În prezent starea lor este stabilă, fiind în afara oricărui pericol.

Persoane implicate în activitatea de migrație ilegală au încercat să fugă, însă polițiștii de frontieră au acționat pentru reținerea acestora. Poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare, cu respectarea prevederilor legale, fiind trase mai multe focuri de armă. Opt migranți au fost retinuți, iar în prezent se continuă căutarea celorlalte persoane suspecte de călăuzire.

Pentru depistarea acestora, s-a organizat un dispozitiv de căutare, folosindu-se în acest sens inclusiv echipamente de tip dronă și o autospecială cu termoviziune. Totodată, s-a solicitat sprijinul Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș.

Update 1: În urma activităților desfășurate în sistem integrat, au mai fost descoperiți doi cetățeni străini implicați în activitatea de migrație ilegală din cursul nopții.

Este vorba despre un bărbat din Afganistan, implicat în activitatea de călăuzire și de o persoană de sex feminin din Guineea, care făcea parte din grupul de migranți care urma să fie îmbarcat într-un mijloc de transport marfă pentru a ieși ilegal din țară.

Referitor la persoanele reținute în cursul nopții, cei 8 cetățeni străini sunt din Nepal, Siria și Congo, iar călăuza din Nepal.

În ceea ce privește starea celor doi polițiști de frontieră răniți în cadrul acțiunii, menționăm următoarele: unul dintre ei a avut răni superficiale și a fost externat la scurt timp după ce a fost dus la spital, iar cel de-al doilea polițist de frontieră, care a fost rănit în zona unuia dintre picioare, se află în prezent la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, din Timișoara, pentru îngrijiri de specialitate.

Acțiunea de căutare și depistare a persoanelor implicate continuă, în sistem integrat, cu tehnică și personal din cadrul IPJ Timiș, IJJ Timiș și IGaV care oferă sprijin cu o aeronavă din dotare. Polițiști de frontieră din cadrul mai multor structuri de pe raza județului Timiș au fost mobilizați pentru a oferi sprijin colegilor din teren.

Update 2: În urmă cu puțin timp, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș au depistat într-un imobil din municipiul Timișoara doi cetățeni străini, implicați în activitatea de migrației ilegală din cursul nopții. Unul dintre ei este agresorul polițiștilor de frontieră.

Aceștia urmează să fie predați Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontiera Timișoara pentru continuarea cercetărilor.

Pentru reținerea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională s-a acționat în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, sens în care mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat.

* În data de 27.04.2024, polițiștii de frontieră din Grupului de Nave Sulina au desfășurat o acțiune de prevenire și combatere a braconajului piscicol pe Marea Neagră, ocazie cu care au fost identificate mai multe unelte de pescuit de tip ohane, cu o lungime de 1230 metri, fiind capturate în acestea cinci exemplare de sturion, specia păstrugă.

Exemplarele de sturion au fost eliberate în mediul natural, iar plasele au fost ridicate în vederea confiscării și introduse în camera de corpuri delict a Gărzii de Coastă.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii unor infracțiuni la regimul braconajului piscicol, sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Judecătoria Tulcea.

* În data de 27.04.2024,  în jurul orei 02.00, pe raza localității Lupcina, în apropierea frontierei de stat, polițiștii de frontieră din cadrul SPF Izvoarele Sucevei au observat pe un drum forestier, mai multe persoane care încărcau colete voluminoase în două autovehicule.

Drept urmare, colegii noștri au somat verbal persoanele să se oprească, însă acestea nu s-au conformat, au abandonat coletele și autoturismele și au încercat să fugă, moment în care au fost trase mai multe focuri de avetisment în plan vertical, conform prevederilor legale, însă nici de această dată nu s-au oprit, dispersându-se în direcții diferite.

În cel mai scurt timp, au fost anunțate și autoritățile de frontieră ucrainene despre caz în vederea cercetării în comun a evenimentului, iar în unul dintre autoturisme abandonate au putut fi observate mai multe baxuri cu țigări, fapt pentru care s-a luat măsura conducerii acestora la sediul Poliției de Frontieră în vederea continuării cercetărilor.

În urma inventarierii coletelor, a rezultat cantitatea de 34.750 pachete de ţigări, în valoare de 406.575 lei. Autovehiculele, ambele estimate la o valoare de 60.000 lei, au fost indisponibilizate la sediul instituției, iar întreaga cantitate de țigări a fost ridicată în vederea confiscării.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe