Ziua Eroilor, sărbătorită la Monumentul Grănicerului

Primăria comunei Vâlcelele din județul Călărași organizează, în fiecare an, cu mare fast un eveniment de comemorare a ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și, în special, a celui care a fost grănicerul sergentul post-mortem Erou Constantin Mușat.

Constantin Mușat s-a născut la 10 septembrie 1890 în satul Domnești, actualmente comuna Clinceni, din județul Ilfov. La 1 noiembrie 1911, a fost înmatriculat la Cercul de Recrutare Ialomița, din Călărași, în registrul cu tinerii contingentului 1912, fiind repartizat inițial la Regimentul de Infanterie „Matei Basarab” - Dobrogea și, apoi, la Regimentul 2 Grăniceri.

În timpul bătăliei din Munții Vrancei, trupele române resping pe generalul von Arz și reușesc să apere drumul către Moldova. Constantin Mușat nu s-a putut bucura de victorie, fiind grav rănit, o schijă retezându-i o parte a brațului. Brațul stâng i-a fost amputat mai sus de cot la un spital de campanie, iar Constantin Mușat, proaspăt avansat la gradul de caporal, pentru vitejie, este transferat la Iași pentru refacere. Războiul părea a se fi încheiat pentru caporalul Mușat, urmând a fi lăsat la vatră și decorat. Numai că el a refuzat acest lucru și a solicitat să fie lăsat să lupte în continuare pe front. Nu mai putea să țină o pașcă, dar nu era inutil, devenise grenadier. Scotea cuiul cu dinții și arunca puternic, cu forță și o precizie extraordinară. În ziua de 14 august 1917, pe frontul de pe Valea Oituzului, prin răpăitul asurzitor al armelor se auzea mereu, ca o îmbărbătare, glasul caporalului grenadier Mușat: „Grenade, băieți, dați grenade!”. În timp ce arunca o grenadă, caporalul a fost împușcat în piept. Monumentul de la Floroaica, unde a fost omagiat sergentul post-mortem Erou Constantin Mușat, este opera sculptorului Florin Mustea de la Studioul de Arte Plastice al Armatei și a fost dezvelit în ziua de 30 octombrie 1994. În ziua de 28 mai 1998 pe soclul monumentului au fost montate crucea și placa omagială, pe care sunt imortalizate numele fiilor satului jertfiți pe câmpul de luptă, în războaiele din 1916-1918 și 1941-1945.

Revenind la eveniment, acesta a fost împărțit în două etape și anume: prima a fost marcată de slujba de pomenire, care a avut loc la monumentul de lângă Primărie, monument înălțat în memoria eroilor din satele Vâlcelele și Floroaica, căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial. Al doilea moment a constat în deplasarea invitaților și a participanților la monumentul Eroului Constantin Mușat. Aici a fost ținută slujba de pomenire a eroilor căzuți în cele două Războaie Mondiale, un moment de reculegere ținut în memoria colonelului farmacist (r) Dumitru Răducanu și spectacolul tradițional cu cântece și dansuri populare românești, susținut de elevii școlii cu clasele I - VIII „Florența Albu” din comuna Vâlcelele și de elevi de la Colegiul Economic Călărași.

Gazdele evenimentului au fost primarul Nelu Tatu, ajutat de Gabriel Oroianu, reprezentând Primăria Vâlcelele. Invitat de onoare a fost președintele consiliului județean Iliuță Vasile.

La sfârșit, reprezentanții instituțiilor prezente au depus coroane de flori în memoria eroilor căzuți la datorie. Poliția de Frontieră a fost prezentă la manifestări, ca în fiecare an, fiind gardă de onoare la Monumentul Militar al Eroului Grănicer.

  • Ziua Eroilor, sărbătorită la Monumentul Grănicerului
  • Ziua Eroilor, sărbătorită la Monumentul Grănicerului
  • Ziua Eroilor, sărbătorită la Monumentul Grănicerului

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe