Zi de sărbătoare la Muzeul Poliției de Frontieră Române

„Muzeul e arsenalul cel mai puternic cu care un popor își apără originea, identitatea și tot ce a moștenit de la străbuni.” - Iosif Sterca-Șuluțiu

Muzeul Poliției de Frontieră Române și-a deschis porțile pentru prima dată în anul 2002, în municipiul Giurgiu, într-o clădire situată nu departe de punctul de trecere a frontierei. La 20 de ani de la inaugurare, muzeul se bucură astăzi de o nouă locație care oferă condiții foarte bune atât pentru conservarea exponatelor cât și pentru facilitarea accesului vizitatorilor, la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din București.

Muzeul Poliției de Frontieră Române se prezintă publicului ca o instituție de tradiție și cultură ce deține mărturii istorice incontestabile cu privire la funcționarea corpului național de apărare a frontierelor. Misiunea sa este să  consolideze valorile spirituale și materiale ale Poliției de Frontieră Române, precum și de a închega în jurul acestor valori, onorarea de a face parte, ca  polițist de frontieră, din această instituție cu vechi tradiții.

Încă de la intrare, vizitatorii sunt întâmpinați de fondatorul Poliției de Frontieră moderne, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, bustul acestuia,  sculptat în marmură de artistul Pavel Mercea marcând începutul acestei călătorii.

După câțiva pași, vizitatorul intră apoi  în atmosfera unei faimoase lupte dusă de armata lui Mihai Viteazul, fiind purtat în focul bătăliei de pictura „Bătălia de la Călugăreni”. Pictura realizată în ulei pe pânză, cu o dimensiune de peste 6 m lungime și un metru și jumătate înălțime fiind realizată de pictorii Petra Șerbănescu Tănase și Florian Grofu. Pictura, a fost donată muzeului în anul 2006, de chiar directorul muzeului de la acea vreme colonel (r) Cristian Fiera.

În sala principală, muzeul găzduiește o colecție de drapele de luptă ale marilor unități de grăniceri din perioada de dinainte dar și de după Revoluția din decembrie 1989, drapele ce au brodate însemnele naționale dar și ale unităților al căror simbol sfânt erau.

Drapelul de luptă are un regim cu totul special – pentru că este simbolul onoarei, vitejiei și gloriei militare. Acesta reamintește fiecărui militar tradițiile glorioase ale poporului român și ale unității militare căreia îi aparține. Era o onoare pentru un grănicer să facă gardă la Drapelul de luptă, să fie în garda acestuia sau să fie fotografiat lângă el. Pe vremuri, dacă Drapelul de luptă dispărea sau cădea în luptă, unitatea militară căreia îi aparținea era desființată.

Călătoria prin istoria armei grănicerilor continuă în muzeu printr-o  expoziție de uniforme de epocă și contemporane. Uniformele au fost purtate de soldații și ofițerii grăniceri în timpul celor patru regi care au stat pe tronul țării noastre. Pentru a putea identifica perioada, vizitatorii pot privi coifurile sau pălăriile expuse cu însemnele Regelui Carol I, Ferdinand I, Carol al II- lea și ale Regelui Mihai I.

Una dintre uniformele cele mai interesante este cea de soldat grănicer de munte din anul 1850, care înglobează elemente ale portului popular românesc - opinci, tunică, șosete de lână. Astfel putem remarca faptul că uniformele grănicerilor au ținut întotdeauna pasul cu „moda” vestimentară a vremurilor din care vin.

Alături de uniforme  se află reconstituirea unui moment al Războiului de Independență, purtat între anii 1877-1878.  Este momentul când sergentul Ion Grigore, a capturat un drapel otoman pe câmpul de luptă și i-l înmânează Regelui Carol (cu vârful în jos, semn că otomanii au fost înfrânți), iar regele îl decorează cu medalia „Virtutea Militară”.

Colecția impresionantă de arme atrage ca un magnet privirile vizitatorilor. Aici pot fi văzute arme albe cum ar fi: o spadă geto-dacică și două celtice, săbii din perioada Războiului de Independență și din perioada interbelică. Apoi urmează armele de foc: pistoale, carabine automate și semiautomate precum și trei mitraliere, aparținând unor epoci istorice diferite.

În continuare, muzeul ne aduce în actualitate, printr-o colecție de uniforme internaționale, donate de-a lungul timpului de diverse delegații, care conține uniforme de ceremonie din Finlanda, Spania, Franța, Grecia, Polonia, Austria, Bulgaria și Germania, oferite în custodie de colonel (r) Stelea Drăghia.

În muzeu, vizitatorii mai pot descoperi  epoleți, insigne, decorații, publicații istorice, precum și exemplare din trecut și din prezent ale Revistei Frontiera, dar și fotografii cu paginile acesteia.

Pentru inaugurarea  publică a Muzeului Poliției de Frontieră Române a fost ales momentul în care muzeele din întreaga Europă își deschideau porțile,  „Cea de-a XVIII-a ediție a Nopții Muzeelor”. Astfel, la data de 14 mai 2022 la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Muzeul Poliției de Frontieră, primea într-o atmosferă caldă și primitoare, primii vizitatori.

Gazdele, conducerea Poliției de Frontieră Române reprezentată de  inspector general, comisar-șef de poliție Ivașcu Victor-Ștefan, au primit un număr neașteptat de mare de vizitatori. Lor li s-au alăturat  invitații speciali, personalități culturale marcante, precum Ernest Oberländer Târnoveanu, director al Muzeului National de Istorie a Românei, Felicia Filip, director al Operei Comice pentru Copii, Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal. Au luat cuvântul, pe rând: inspector general comisar-șef de poliție Ivașcu Victor-Ștefan, Ernest Oberländer Târnoveanu, Felicia Filip dar și general în rezervă cu trei stele, Aurel Neagu, acesta fiind la conducerea Poliției de Frontieră, în anul înființării muzeului, .

Parteneri în cadrul evenimentului au fost Corul National de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, dirijor Cezar Verlan, Opera Comică pentru Copii (OCC), Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, IPA - Regiunea 3 București și Corpul Național al Polițiștilor - IGPF.

Au fost organizate momente artistice, prezentate de Ansamblul Ciocârlia al Ministerului Afacerilor Interne, Opera Comică pentru Copii oferind o mulțime de activități și surprize copiilor prezenți la eveniment. Cei mici s-au bucurat și de tehnica modernă aflată în dotarea PFR, având șansa unică de a traversa frontiere imaginare și a pătrunde în lumi magice în baza unei vize aplicate pe un pașaport simbolic.

La eveniment, au mai fost organizate activități interactive oferite de specialiștii OIM (Organizația Internațională pentru Migrație), care au oferit publicului posibilitatea unică de a sta de vorbă cu imigranți din diferite state ale lumii dispuși să povestească despre experiența lor.

Organizarea unui muzeu al Poliției de Frontieră reprezintă, neîndoielnic, un prilej de mândrie pentru fiecare angajat al instituției, față de apartenența la o armă de mare tradiție, precum și o cărămidă ce stă la baza culturii organizaționale. Printre primii vizitatori au fost polițiștii de frontieră împreună cu familiile lor, evenimentul fiind un prilej de a transmite celor mici respectul pentru istorie și pentru arma Poliției de Frontieră.

Începând cu 14 mai 2022, muzeul este deschis și publicului, de luni până vineri, între orele 9-15, intrarea fiind liberă, dar cu o programare prealabilă.

  • Zi de sărbătoare la Muzeul Poliției de Frontieră Române
  • Zi de sărbătoare la Muzeul Poliției de Frontieră Române
  • Zi de sărbătoare la Muzeul Poliției de Frontieră Române
  • Zi de sărbătoare la Muzeul Poliției de Frontieră Române
  • Zi de sărbătoare la Muzeul Poliției de Frontieră Române
  • Zi de sărbătoare la Muzeul Poliției de Frontieră Române

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe