Programul pentru depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare

Colaborarea între Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul General al

Poliției de Frontieră) și Administrația Națională pentru Securitate Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie din SUA se desfășoară în cadrul acordului bilateral semnat în anul 2008, menit să susțină eforturile comune în domeniul prevenirii traficului ilicit cu substanțe nucleare și alte materiale radioactive.

Cunoscut anterior sub denumirea „Second Line of Defense”, Programul pentru depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare (Nuclear Smuggling Detection and Deterrence  - NSDD) a contribuit la dezvoltarea capacităților de detecție a materialelor nucleare și radioactive prin instalarea unor sisteme fixe în 21 de puncte de trecere a frontierei din România, prin dotarea Școlii de Formare Inițială și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră Iași, precum și prin furnizarea de echipamente mobile și vehicule dotate cu dispozitive de detectare.

Aceste inițiative de instalare a sistemelor de detectare au fost completate prin numeroase programe de pregătire și exerciții adresate atât personalului din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cât și celorlalte instituții naționale cu atribuții în domeniul descurajării, detectării și interzicerii traficului ilicit cu substanțe nucleare și alte materiale radioactive.

Programul NSDD a găzduit peste șaizeci de sesiuni de instruire de la lansarea colaborării cu România și sunt în curs de planificare numeroase programe similare, inclusiv exerciții naționale complexe pentru evaluarea și îmbunătățirea  procedurilor operative existente în domeniul detectării și răspunsului la incidentele cu materiale nucleare și radiologice cu regim special.

De asemenea, se are în vedere continuarea dotării cu sisteme fixe și mobile de detecție, în funcție de rezultatele analizelor de risc derulate de ambele părți și de evoluția situației regionale.

În completarea eforturilor de dotare a Poliției de Frontieră, Programul pentru depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare (Nuclear Smuggling Detection and Deterrence  - NSDD) a inițiat în anul 2021 un proiect similar pentru sprijinirea structurilor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Noile oportunități de colaborare urmează a fi definite în perioada următoare și vor include donații semnificative de echipamente mobile de detecție, precum și sesiuni de instruire pentru echipele CBRN și pentru personalul IGPR la nivel național.

În sensul acesta, în data de 12 iulie, la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Internațional Henri Coandă Otopeni a avut loc o întâlnire între persoanele implicate în proiect. Delegația Română a fost condusă de chestor principal de poliție Liviu Bute, adjunct al Inspectorului General; chestor de poliție Daniel Traian Tache, directorul Direcției de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere; comisar- șef de poliție Viorel Vlăsceanu, șeful Serviciului de Prevenire a Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere; comisar-șef de poliție Alin Ioan Lungu, ofițer specialist în cadrul Direcției Afaceri Europene, Schengen și Relații Internaționale; agent șef de poliție Irina Turturean din cadrul Serviciului Protocol și Traduceri, translator; comisar-șef de poliție Cornel Stoica, Directorul Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București- Otopeni; subcomisar de poliție Maria - Cristina Constantin, ofițer specialist în cadrul Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București- Otopeni.

Din Delegația Administrației Națională pentru Securitate Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie din SUA au făcut parte: Frank Rose, prim-adjunct al administratorului; Amy Bauer, Director adjunct, Biroul pentru Criminalistică Nucleară și Jill Zubarev, consilier. Aceștia au fost însoțiți de o delegația din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București: Shane Dixon, adjunct al șefului de misiune; Christopher LaPoint, atașat de securitate și Claudia Munteanu, Coordonator de programe.

La evenimnet a participat și o delegație din cadrul IGPR, condusă de comisar-șef de poliție Gheorghiță Sasu, director adjunct SIIAS, împreună cu trei polițiști din cadrul IGPR, care au participat doar la prezentarea echipamentelor specifice CBRN (în locația unde se află echipamente NSDD în zona cargo).

Participanților le-au fost prezentate sistemele fixe de detectare a materialelor nucleare și radioactive instalate la Aeroportul Internațional Henri Coandă - Otopeni încă din anul 2015. Acestea sunt atât la terminalele de pasageri, cât și de cargo.

Menționăm că în completarea eforturilor de dotare a Poliției de Frontieră, Programul privind Detecția și Descurajarea Contrabandei Nucleare a inițiat în anul 2021 un proiect similar pentru sprijinirea structurilor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Noile oportunități de colaborare urmează a fi definite în perioada următoare și vor include donații semnificative de echipamente mobile de detecție, precum și sesiuni de instruire pentru echipele CBRN și pentru personalul IGPR, la nivel național.

  • Programul pentru depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare
  • Programul pentru depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare
  • Programul pentru depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare
  • Programul pentru depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare
  • Programul pentru depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare
  • Programul pentru depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe