Este structura regională, subordonată Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu competență în zona de 30 kilometri de la frontiera de stat a României spre interior, pe raza județelor Constanța și Tulcea, la Marea Neagră și în zona de 10 kilometri de o parte și de alta a malului Dunării pe raza județelor Ialomița și Tulcea, având misiunea de a asigura:
- supravegherea frontierei și controlul trecerii acesteia cu Republica Ucraina pe o lungime de 207,9 kilometri:
- supravegherea frontierei și controlul trecerii acesteia cu Republica Bulgaria pe o lungime de 161,3 kilometri:
- supravegherea Dunării interioare, canalului Măcin și Sulina deschise navigației internaționale pe raza de competență a Sectoarelor Poliției de Frontieră Cernavodă, Isaccea, Tulcea, Pardina, Chilia și Sulina;
- supravegherea frontierei si controlul trecerii mării teritoriale, zonei contigue și a zonei economice exclusive a României la Marea Neagră, pe o lungime de 193,5 kilometri;
- respectarea prevederilor tratatelor, acordurilor, convențiilor si protocoalelor de frontieră încheiate cu Republica Ucraina și Bulgaria și a celor internaționale la care Romania este parte, cu privire la frontiera de stat.
În primele 6 luni ale anului 2023, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constatat peste 400 de infracțiuni, majoritatea fiind pe linia braconajului piscicol (117), fals (67) și trecere ilegală a frontierei de stat (40), fiind confiscate bunuri contrafăcute în valoare de 22.000.000 lei, 1.500.000 țigarete, 4.000 kg de pește și 17 ambarcațiuni.
Cazuri semnificative:
- În ziua de 26 mai a.c., în jurul orei 06.30, nava maritimă de supraveghere (OPV) MAI 0201, aflându-se într-o misiune de supraveghere maritimă a frontierei externe a Uniunii Europene, a detectat o ambarcațiune la o distanță de aproximativ 22 Mm (40 Km) est Vama Veche. Ulterior, nava Gărzii de Coastă a interceptat un pescador din lemn, neinscripționat și fără pavilion arborat, la bordul căruia a fost observat un număr mare de persoane.
După interceptarea ambarcațiunii, misiunea Poliției de Frontieră a devenit o acțiune de salvare a vieții omenești pe mare, sub coordonarea MRCC Constanța din cadrul Autorității Navale Române, având în vedere starea precară a ambarcațiunii, faptul că aceasta era supraaglomerată, la bordul acesteia fiind femei și minori, neechipată cu mijloace de comunicații, respectiv salvare colective și individuale și exista un risc iminent de pericol pentru persoanele aflate la bord.
Ambarcațiunea a fost condusă în Portul Constanța, persoanele depistate fiind preluate de către polițiștii de frontieră pentru continuarea cercetărilor.
Pentru gestionarea evenimentului, s-a acționat în sistem integrat, sub coordonarea Gărzii de Coastă, cu celelalte structuri de ordine publică și siguranță națională din județul Constanța.
- În ziua de 5 aprilie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în trafic, pe raza județului Constanța, o autoutilitară condusă de un cetățean român, în interiorul căreia se aflau 120 baxuri de țigări, însumând 60.000 de pachete, proveniență U.E., marcate necorespunzător.
În continuare, împreună cu lucrători din cadrul A.N.A.F. - Direcția Regională Antifraudă 2 Constanța, s-a realizat un control la sediul societății comerciale de unde au fost încărcate țigările, fiind descoperite alte 6.396 pachete de țigări.
Întreaga cantitate de țigări, în valoare totală de 1.300.000 lei, a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, iar polițiștii de frontieră, sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Judecătoria Constanța, fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, marcate necorespunzător.
Mesajul directorului Gărzii de Coastă, comisar-șef de poliție Antip Colea
„Garda de Coastă este o structura complexă care ne oferă în mod constant noi provocări.
Misiunea Poliției de Frontieră în zona noastră de competență presupune implicare, responsabilitate și devotament pentru gestionarea oricărei situații operative.
A fost o perioadă cu o dinamică accentuată a situației operative, însă polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au dat tot timpul dovadă de profesionalism, fiind în mod constant sprijiniți în luarea celor mai bune decizii.
Cu ocazia Zilei Poliției de Frontieră Române, vă urez, dragi colegi, multă sănătate, liniște în suflet și o carieră încununată cu succes!”