Delegație SPAPF „Avram Iancu” Oradea în schimb de experiență la Școala de Poliție din Miskolc

În baza invitației din partea Școlii Tehnice de Ordine Publică din Miskolc, o delegație a Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea formată din subinspector de poliție Popovici Remus – șeful delegației, angajat personal contractual Popa Andrei și șase elevi din seria de elevi 12 februarie – 20 decembrie 2024, respectiv Csaknadi Kevin-Denis, Győri Ákos-Tamás, Morar Ioan-Raul, Raț Darius-Antonio, Ureche Roberto-Antonio și Vizireanu Sebastian au participat la un schimb de experiență în perioada 4 – 8 noiembrie a.c.

Delegația a fost întâmpinată de reprezentanții Școlii Tehnice de Ordine Publică din Miskolc, respectiv doamna GAZSI Melinda, șefa Compartimentului de relații cu publicul și relații internaționale și domnul locotenent-colonel de poliție STIRMINSZKI József, șeful Departamentului de pregătire profesională. În cadrul acestei întâlniri, delegației i s-a urat bun-venit și a fost prezentată agenda de lucru pe perioada șederii.         

A doua zi delegația din Oradea a fost primită de către domnul colonel de poliție Béry Attila, directorul Școlii Tehnice de Ordine Publică din Miskolc și de către domnul colonel de poliție LÖVEI László, director adjunct pentru învățământ care a și susținut o prezentare powerpoint privind procedura de admitere, activitatea cadrelor, sistemul de formare în școlile de ordine publică, organizarea stagiilor de practică și particularitățile școlii. Au fost reamintite și bunele relații care caracterizează activitatea dintre cele două instituții de învățământ cu specific polițienesc.

Delegația română au fost în permanență însoțită de reprezentanții Școlii Tehnice de Ordine Publică din Miskolc, respectiv domnul căpitan de poliție Dimény Gábor și doamna profesoară de limba engleză Baloghné Kanyó Ágnes. În cadrul vizitei au fost prezentate: sala de sport, simulatorul auto, laboratorul de tactică polițienească, laboratorul de criminalistică, laboratorul de verificare a documentelor de trecere a frontierei și laboratorul pentru restabilirea ordinii publice.

Activitățile didactice în care a fost angrenată delegația română de către școala gazdă reprezintă baza pregătirii polițienești: instrucție militară, autoapărare, trageri, pregătire tactică, verificarea documentelor și comunicare, în limba engleză în cazul de față.

Elevii români și maghiari, sub îndrumarea doamnei prof. de educație fizică GÉCZI Annamária și a domnului instructor plutonier de poliție FARKAS Péter au participat la o lecție de autoapărare în situația în care polițistului îi este aplicată o lovitură de croșeu.

Sub îndrumarea domnului maior de poliție Fónagy István, instructor în cadrul Departamentului de pregătire specifică, delegația română a asistat în laboratorul de tactică polițienească la o lecție în care elevii maghiari au gândit și pus în practică un scenariu în condiții cât mai aproape de realitate, fiind echipați cu pistoale de simulare cu muniție de cauciuc și echipament de protecție întrucât exercițiul a implicat schimb de focuri. Întregul scenariu realizat de elevii maghiari a fost înregistrat audio-video și transmis live în sala de clasă alăturată, de unde colegii lor împreună cu elevii școlii noastre urmăreau executarea manevrelor tactice.

Ulterior, doi elevi din cadrul Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea au făcut echipă cu doi elevi din cadrul Școlii de Poliție Miskolc, gândind și executând o speță de capturare a doi migranți, unul dintre ei deschizând focul asupra polițiștilor.

Cunoașterea limbii engleze este o necesitate în activitatea polițistului modern,  elevii fiind implicați în exerciții practice de interpelare și control corporal al unui suspect străin, activitatea desfășurându-se sub supravegherea doamnei profesor Baloghné Kanyó Ágnes.

Delegațiile au avut oportunitatea de a asista la evaluarea unei clase de elevi privind instrucția militară de către domnul locotenent-colonel de poliție Dobák István, instructor în cadrul Departamentului de specialitate și dirigintele clasei. Elevii români au avut ocazia să identifice asemănările și deosebirile privind instrucția militară.

În zona de expertiză specifică a elevilor SPAPF „Avram Iancu” Oradea a fost lecția privind domeniul supravegherii și controlului frontierei de stat predată de domnul locotenent-colonel de poliție Zajácz István, iar domnul căpitan de poliție Dimény Gábor a susținut un seminar privind elementele de siguranță ale diferitelor specimene de pașapoarte.

Delegația SPAPF „Avram Iancu” Oradea a asistat la o ședință de tragere dinamică a elevilor din Miskolc condusă de domnul instructor de poliție plutonier adjutant principal Péter Gábor, iar domnul instructor de poliție plutonier adjutant principal Hajduczki Zsolt a condus o ședință de tragere tir - țintă bust, în cadrul căreia elevii și instructorul delegației române au tras fiecare 15 cartușe cu arma CZ P-09.

Delegația română a vizitat Centrul serviciului de urgență – Apel 112 din Miskolc, Hívásfogadó Központ – Miskolc, unde domnul director al centrului, locotenent-colonel de poliție dr. Bóna Gyula, împreună cu doamna Magyar Noémi, responsabil principal cu instruirea personalului, au făcut o prezentare a instituției, a atribuțiilor și îndatoririlor personalului din Centrul 112. (poza 8)

Ulterior a fost făcută o vizită la Dispeceratul de Urgență Județean, unde domnul director locotenent-colonel dr. Gál Károly și domnul plutonier adjutant principal de poliție Bodnár Tamás István au vorbit despre modalitatea de conlucrare a biroului în cadrul căruia se aflau deopotrivă dispeceri polițiști și pompieri în vederea gestionării situațiilor care necesită intervenția și cooperarea acestora.

Vizita în stațiunea turistică Lillafüred din munții Bükk, la Turnul de Telecomunicații, punct de belvedere al Miskolc-ului și plimbarea prin centrul orașului au fost prilej de interculturalizare și coeziune a grupului, iar atelierele de team-building organizate de gazde fie în sala simulatorului auto, a poligonului airsof sau a sălii de sport au fost pentru elevi momente valoroase de intercunoaștere.

Cu ocazia încheierii schimbului de experiență delegațiile române au fost primite de către domnul colonel de poliție Béry Attila, directorul Școlii Tehnice de Ordine Publică din Miskolc și de către domnul colonel de poliție Lövei László, directorul adjunct pentru învățământ. Făcânduse rezumatul activităților desfășurate în perioada 04 – 08 noiembrie a.c. s-a apreciat de către toți cei implicați că activitatea a fost un succes.

Participarea la schimbul de elevi a avut o importanță deosebită pentru personalul și elevii Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea întrucât a oferit ocazia comparării sistemului educațional la nivelul celor două instituții de învățământ cu specific polițienesc, precum și informării cu privire la asemănările și deosebirile privind curriculumul școlar.

Dimensiunea valorică a acestei activități privește cunoașterea interumană, stimularea încrederii și spiritului de colaborare, a curiozității, a deschiderii spre relaționare, comunicare, reiterând importanța și continuarea unor astfel de programe.

  • Delegație SPAPF „Avram Iancu” Oradea în schimb de experiență la Școala de Poliție din Miskolc
  • Delegație SPAPF „Avram Iancu” Oradea în schimb de experiență la Școala de Poliție din Miskolc
  • Delegație SPAPF „Avram Iancu” Oradea în schimb de experiență la Școala de Poliție din Miskolc
  • Delegație SPAPF „Avram Iancu” Oradea în schimb de experiență la Școala de Poliție din Miskolc
  • Delegație SPAPF „Avram Iancu” Oradea în schimb de experiență la Școala de Poliție din Miskolc

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe