În perioada 21-22 septembrie a.c., la Varșovia, în Polonia, a avut loc sub egida Agenției Europene pentru Poliția de Frontierã și Garda de Coastã (FRONTEX), întâlnirea anualã a ofițerilor de presã, activitate care a cuprins discuții privind provocãrile pe care statele membre din cadrul Uniunii Europene le-au avut în ultimul an de activitate.
De asemenea, întâlnirea a vizat și discuții privind implementarea la nivel european a celor douã sisteme privind managementul controlului la frontiere -EES (Sistemul de Intrare-Ieșire) și ETIAS (Sistemul european de informații și de autorizare privind cãlãtoriile).
La eveniment a participat, din partea României, inspector principal de poliție Cãtãlin Costel Rusu, din cadrul Centrului de Informare și Relații Publice al Inspectoratului General al Poliției de Frontierã/Biroul de Presã, în calitate de ofițer de presã, alãturi de reprezentanți din Spania, Grecia, Danemarca, Suedia, Finlanda, Malta, Slovacia, reprezentanți ai Agenției Frontex, reprezentanți din partea Comisiei Europene, dar și reprezentați ai ambasadelor sau ai ministerelor de Justiție din diferite state membre, activitatea fiind coordonatã de cãtre șeful Biroului de Relații Publice și Media din cadrul Frontex, Piotr Switalski.
Directorul Executiv interimar al Agenției Frontex, Aija Kalnaja, a adresat câteva cuvinte de bun venit reprezentanților Statelor Membre prezenți la activitate și a arãtat provocãrile la nivel managerial, direcțiile de acțiune ale instituției în perioada urmãtoare, programele în curs de dezvoltare, cât și cele care urmeazã sã fie implementate în domeniul securitãții frontierelor. Cu aceastã ocazie, Aija Kalnaja a subliniat faptul cã activitatea de combatere a migrației ilegale rãmâne un deziderat al instituției, care conduce la sporirea securitãții prin identificarea optimã a problemelor și a riscurilor prin implicarea activã a tuturor organismelor de la nivel european și național.
Agenda de lucru a activitãții s-a concentrat pe douã axe centrale, respectiv:
Canalele de comunicare prin intermediul cãrora se realizeazã comunicarea la nivelul Agenției Frontex și în statele membre, noua strategie de comunicare externã la nivelul agenției, intențiile de investiții în ceea ce privește domeniul comunicãrii publice cu accent sporit pe gestionarea crizelor mediatice care pot apãrea la nivelul Agenției Frontex și statele membre.
Sistemul european ETIAS și sistemul EES, sisteme privind managementul controlului la frontiere, campania de informare a publicului privind operaționalizarea acestora, campanii de comunicare și bune practici, reacții rapide în situații de crizã, modalitãți de comunicare privind introducerea acestor sisteme la nivel european.
Activitatea a continuat cu o scurtã prezentare privind comunicarea și cooperarea între Agenția Frontex și Statele Membre, temele prioritare pentru agenție în domeniul dezinformãrii, fake news-urilor și propaganda în actualul context internațional, cu accent pe drepturile fundamentale în acord cu regulamentele europene și legislația naționalã.
În ceea ce privește propaganda și fake news-urile, Raimonda Miglinaite, din cadrul European External Action Service’s EAST StratComm Task Force a susținut o prezentare privind tehnici și tactici de dezinformare din partea autoritãților de la Kremlin în contextul rãzboiului din Ucraina și a fenomenului migrator.
Ultima parte de pe agenda de lucru din prima zi a activitãții a vizat un workshop, Media and Storytelling, în cadrul cãruia reprezentanții statelor membre au primit sfaturi de la experți în comunicare privind transmiterea unui mesaj în spațiul public având ca bazã o experiențã trãitã, o poveste sau un eveniment întâmplat în viața personalã sau relatat de cãtre o altã persoanã. De asemenea, la sfârșitul pãrții teoretice a workshop-ului a urmat și o parte practicã în care fiecare reprezentant a fãcut un exercițiu practic de transmitere a unui mesaj prin intermediul unei povești.
Reprezentantul Poliției de Frontierã Române, inspector principal de poliție Cãtãlin Costel Rusu, a prezentat audienței eforturile și acțiunile umanitare întreprinse de Poliția de Frontierã Românã în contextul rãzboiului din Ucraina, referindu-se la campania Podul Jucãriilor, activitãți desfãșurate la nivelul punctelor de trecere a frontierei Sighetu Marmației și Isaccea.
În cea de-a doua zi de reuniune în sistem hibrid a reprezentanților Statelor Membre, activitãțile au vizat prezentarea celor douã sisteme europene privind managementul controlului la frontiere - EES (Sistemul de Intrare - Ieșire) și ETIAS (Sistemul european de informații și de autorizare privind cãlãtoriile).
Reprezentantul din partea Comisiei Europene DG Home, Lubica Debranova, a prezentat aspecte importante referitoare la campaniile de informare și comunicare în contextul operaționalizãrii celor douã sisteme și identificarea celor mai eficiente metode de informare a celor 1,4 miliarde de cetãțeni din întreaga lume (60 de state) care vor cãlãtori în Europa în condițiile în care regulile de cãlãtorie vor suferi modificãri în perioada urmãtoare.
Din partea Agenției Frontex, Izabella Cooper a prezentat aspecte relevante privind posibile crize de management sau mediatice în ceea ce privește inadvertențe survenite pe parcursul implementãrii graduale a sistemului ETIAS, având în vedere cã se dorește implementarea unui sistem care afecteazã cetãțenii din 60 de state și implicã organisme diverse de la nivel european (Comisia Europeanã, Frontex, Europol, autoritãți din 30 de state). Se intenționeazã de asemenea configurarea unei rețele de ofițeri de comunicare ETIAS, unde fiecare stat este invitat sã desemneze un reprezentant.
Totodatã, din parte Agenției Frontex, Piotr Klocek și Tuulia Koivistoinen au prezentat propunerea pentru website-ul ETIAS care va fi disponibil în 37 de limbi ale statelor, un site cu un meniu facil de navigare și care va conține elemente de legislație complexã transpusã într-un limbaj accesibil. Forma temporarã a site-ului ETIAS va fi disponibilã din lunile septembrie-octombrie 2022, urmând ca forma permanentã sã fie operaționalã în primul trimestru al anului 2023.
Întâlniri similare privind discutarea continuãrii implementãrii celor douã sisteme vor avea loc și în viitor, în format fizic sau on-line, Agenția Frontex urmând a lansa invitații în timp util reprezentanților Statelor Membre, dar și altor organisme și autoritãți implicate.