Ai grijă cu cine te însoțești!

Presiunea migrației ilegale este și va rămâne o realitate indiferent de contextul existent la nivel mondial. Dorința cetățenilor străini de a se pune la adăpost ca urmare a evenimentelor neplăcute din țara de origine și de a căuta modalități de îmbunătățire a modului de viață, va exista permanent. Nimic ieșit din comun, atât timp cât sunt respectate prevederile legale în materie. Din păcate, însă, se constată o creștere constantă a numărului de persoane care intenționează să le încalce pentru atingerea scopului propus. Astfel, în urma studiilor realizate, a rezultat faptul că principalele moduri de operare au constat în trecerea frontierei prin alte locuri decât cele destinate în acest sens ori prin ascunderea în mijloacele de transport, acestea fiind urmate de alte metode precum folosirea de documente false de călătorie sau sustragerea de la controlul de frontieră.

În acest context, de cele mai multe ori aleg să se ascundă în mijloacele de transport de tipul automarfarelor sau autocarelor, în momentul în care acestea sunt oprite pentru efectuarea repausului.

Așadar, pentru a fi sigur că încă mai călătorești neînsoțit de la ultima ta oprire, înainte de a pleca la drum verifică:

  • dacă nu cumva prelata automarfarului a  fost desfăcută;
  • toate încăperile/compartimentele mijlocului tău de transport pentru a te asigura că ești singur;
  • roțile și șasiul  de posibila existență a unor persoane necunoscute.

În cazul în care constați că ai pasageri clandestini, încearcă să afli cât mai multe despre cum au ajuns să te însoțească și spune asta autorităților de poliție din cel mai apropiat punct de trecere a frontierei. La fel și în cazul în care cineva îți propune ca în schimbul unor foloase materiale, să îl ajuți să treacă frontiera prin eludarea controlului. Altfel, riști să fii sancționat conform art. 135 din OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România pentru contravenția prevăzută la art. 134 (1) din cuprinsul aceluiași act normativ sau în cazul în care fapta este considerată infracțiune conform art. 263 din Codul Penal privind infracțiunea de trafic de migranți.

Vrei să călătorești în siguranță? Asigură-te că împreună cu tine sunt doar cei care călătoresc în mod legal. În caz contrar, riști să plătești o amendă cuprinsă între 8.000-15.000 de lei pentru fiecare persoană transportată fără documente legale de călătorie care să îi permită intrarea pe teritoriul României. De ce?  Pentru că în conformitate cu art. 7(1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România “este interzisă aducerea în România de către companiile transportatoare aeriene, navale sau terestre a străinilor fără documente de trecere a frontierei, cu documente sau vize false ori falsificate sau ascunși în mijloacele de transport”. Același articol prevede că în cazul nerespectării dispozițiilor prevăzute în alin.1, compania de transport este obligată să asigure transportul imediat al străinilor în cauză la locul de îmbarcare sau într-un alt loc pe care străinii îl acceptă și unde sunt acceptați. Dacă acest lucru nu este posibil, transportatorul este obligat să asigure cheltuielile determinate de acordarea drepturilor privind asigurarea hranei, cazării și îngrijirilor medicale, precum și cele de punere în executare a măsurii nepermiterii intrării în România.

Indiferent de tentația financiară, nu alege să transporți persoane străine în apropierea frontierei, dacă locul de debarcare nu este destinat trecerii frontierei.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe