Campania de prevenire a traficului de persoane „Cauți un loc de muncă? Fii atent la capcanele traficului de persoane! Alege un viitor sigur pentru tine și familia ta!”

În data de 06 octombrie 2023, la sediul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane are loc evenimentul de lansare al campaniei de prevenire a traficului de persoane „Cauți un loc de muncă? Fii atent la capcanele traficului de persoane! Alege un viitor sigur pentru tine și familia ta!” 

Campania de prevenire face parte din proiectul „Reducerea vulnerabilităţii la traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă a cetăţenilor români aflaţi în țară și în afara granițelor României”. Implicați în proiect sunt, alături de ANITP, Poliţia Română – Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii și Poliţia de Frontieră Română.

Bugetul proiectului, în valoare de  281.998,90 lei este constituit exclusiv din fondul alocat MAI de către Agenția Națională a Administrării Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) în baza Legii 318/2015, reprezentând „sume rezultate din valorificarea bunurilor mobile şi imobile, după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare”.

Scopul campaniei îl reprezintă prevenirea traficului de persoane în vederea exploatării prin muncă a cetățenilor români aflați în țară și în străinătate, precum și a traficului de minori, prin creșterea gradului de informare cu privire la riscurile și implicațiile asociate traficului. Această campanie va fi implementată în perioada 6 octombrie – 31 decembrie 2023.

Conceptul proiectului are la bază ideea unui efort antitrafic cumulat şi coordonat, fiind un proiect de prevenire care propune o intervenţie simultană atât la nivelul localităţilor de provenienţă a victimelor, cât şi la nivelul tuturor punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, această acţiune vizează activităţi preventive concentrate pe localităţile în care se găseşte un număr ridicat de copii rămaşi singuri acasă ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Prin implementarea campaniei de prevenire „Cauți un loc de muncă? Fii atent la capcanele traficului de persoane! Alege un viitor sigur pentru tine și familia ta!”, partenerii de implementare, își propun să ajungă într-un mod cât mai eficient la următoarele grupuri țintă: cetățenii români aflați în căutarea unui loc de muncă în țară sau în străinătate, copiii rămaşi singuri acasă, ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate și populația în ansamblu, ca grup țintă secundar.

Pentru o cât mai bună percepție a mesajelor campaniei, vom utiliza doua căi de promovare, respectiv promovarea online și outdoor.

Componenta online va utiliza mesaje promovate pe cele cinci conturi de socializare administrate de ANITP, respectiv Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram și TikTok și vor fi adresate în principal cetățenilor români aflați în căutarea unui loc de muncă în țară sau în străinătate, precum și copiilor rămaşi singuri acasă, ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Totodată, pe rețeaua Tik Tok, în vederea atingerii obiectivelor campaniei și a transmiterii mesajelor anti-trafic într-un mod cât mai eficient către grupurile țintă, mesajele vor fi promovate cu sprijinul lui Dorian Popa, în calitate de persoană publică cunoscută în rândul populației vizate.

Componenta outdoor a campaniei include realizarea unei serii de materiale informativ-preventive, respectiv:afișe, caiete personalizate, pixuri personalizate, pliante triptice și flyere.

Componenta outdoor a campaniei include, de asemenea, desfășurarea unor întâlniri directe cu reprezentanţii grupului ţintă (persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, elevi, cadre didactice, reprezentanţi minori și adulți ai comunităţilor locale etc.), organizate de echipele de campanie, formate din specialiştii Centrelor Regionale ale A.N.I.T.P. şi personalul Compartimentelor de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul tuturor IPJ-urilor din țară.

În scopul creşterii gradului de informare privind traficul de persoane în rândul cetăţenilor români care pleacă la muncă în străinătate, personalul Poliţiei de Frontieră Română va disemina, cu ocazia controlului documentelor de călătorie, 200.000 de flyere conţinând informaţii antitrafic. Distribuirea materialor de campanie va fi realizată la nivelul tuturor punctelor de trecere a frontierei.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe