Permiteți-mi să încep prin a transmite cuvinte de apreciere față de reprezentanții Asociației Combaterea Traficului Ilicit “Viitorul”, gazdele acestui eveniment, care, de o bună perioadă de timp, sunt parteneri de încredere în lupta autorităților de aplicare a legii cu fenomenul traficului ilicit, atât în domeniul produselor contrafăcute, cât și în domeniul produselor din tutun.
Știm cu toții că, adiacent prejudiciilor aduse bugetului de stat, traficul ilegal cu produsele aflate în discuție alimentează și alte paliere infracționale, cu dimensiune transfrontalieră, inclusiv cel reprezentat de criminalitatea organizată.
Traficul ilicit cu țigarete, inclusiv cu produse contrafăcute, în prezent, este evaluat ca fiind unul dintre cele mai serioase riscuri la adresa securității la frontiere, cauzând pierderi de milioane de euro pentru bugetul României și bugetele statelor membre. Conform estimărilor Oficiului European de Luptă Antifraudă, comerțul ilicit cu tutun costă Uniunea Europeană mai mult de 10 miliarde de euro anual.
Conform analizelor efectuate la nivelul Poliției de Frontieră, în anul 2023, traficul ilegal cu ţigarete s-a menţinut la un nivel ridicat la frontierele României, traficanţii mizând pe „profitul” impresionant pe care îl pot obţine din comercializarea „la negru” atât pe pieţele de desfacere din ţara noastră, cât şi din Occident.
Astfel, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării peste 5 milioane și jumătate pachete ţigări (5.576.939) cu o valoare de 95.143.181 lei (2.770.539 pachete ţigări fac obiectul contrabandei), 16.849 kg. tutun, 31.457 kg. tutun narghilea şi 3.103 kg tutun pipă şi au fost identificate şi destructurate 3 grupuri organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 47 persoane.
Capturile de țigarete reprezintă 74,34% din totalul capturilor realizate la nivel național, conform statisticilor publicate pe site-ului stopcontrabanda.ro.
În anul 2022, au fost reţinute în vederea confiscării 4.104.772 pachete ţigări cu o valoare de 67.500.014 lei (2.722.271 pachete ţigări fac obiectul contrabandei), 1.753.600 ţigarete în proces de fabricaţie clandestin, 27.688 kg tutun şi 23.838 kg tutun narghilea. De asemenea, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut 1.750.000 timbre de acciză pentru ţigarete.
Concluzionăm că, anul trecut polițiștii de frontieră au descoperit cu 26,4% mai multe țigarete, comparativ cu anul 2022.
Persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigarete provin din Bulgaria, Cehia, Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Ungaria, Ucraina și România.
Intenția de introducere ilicită în țară a țigaretelor se realizează sub mai multe moduri:
- cantități mici disimulate printre bagaje, sau în diverse obiecte (compresoare, aparate electrocasnice, în pragurile autovehiculelor).
- cantități mari, de ordinul sutelor de baxuri, ascunse prin metoda capac, de cele mai ori folosindu-se semiremorci termoking, cu pereți ficși, marfa fiind încărcată pe paleți, care ocupă tot spațiul semiremorcii, în așa fel încât organelor de control să le fie foarte greu să verifice mărfurile transportate.
Totodată, pe parcursul anului 2023, polițiștii de frontieră au documentat, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, activitățile ilicite a mai multor cetățeni români și bulgari care, începând cu anul 2022, au organizat și introdus pe teritoriul național 64 de transporturi ce au avut ca obiect 328.780 kilograme de tutun neprelucrat, în scopul prelucrării acestuia în diferite unități clandestine.
Consecutiv perchezițiilor efectuate în cauză (27 de mandate de percheziție domiciliară și 28 mandate de aducere în fața anchetatorilor pentru audiere) au fost indisponibilizate 6 unități clandestine în care se desfășurau diferite procese de prelucrare a tutunului în condiții total insalubre, de natură a aduce vătămări sănătății persoanelor care ar fi urmat să consume produsul impropriu rezultat.
În cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 39 de inculpați, față de 11 dintre aceștia fiind dispuse măsuri preventive restrictive de libertate.
Această activitate infracțională a reprezentat un fenomen răspândit pe întreg teritoriul național ce a cauzat bugetului de stat importante pierderi de venituri, Autoritatea Vamală Română constituindu-se parte civilă în procesul penal cu un prejudiciu, până în prezent, de aproximativ 200 de milioane de lei.
Conform ultimului studiu Novel Research, se constată că fenomenul consumului ilicit de țigarete pe teritoriul României este în creștere, atingând un procent de 9,8. Considerăm că această creștere are la bază mai mulți factori, pe de o parte mărirea nivelului accizei specifice (de la începutul anului 2023, până în prezent au fost înregistrate 5 tranșe de scumpiri la aceste produse), iar pe de altă parte plafonul impus legislativ pentru intrarea din țările membre UE în România cu astfel de produse (40 de pachete pentru fiecare persoană).
Raportat la puterea de cumpărare, românii plătesc de 4 ori mai mult pentru un pachet de țigări, față de cetățenii din Luxemburg, sau dublu față de cei din Germania, Italia, Spania și Olanda.
Combaterea infracţiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală
Pe linia dreptului de proprietate intelectuală, traficul ilicit cu produse contrafăcute a cunoscut în anul 2023 o altă dimensiune, la nivelul poliției de frontieră fiind constatate independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali 1.222 fapte de natură infracţională, de 3,1 ori mai mult comparativ cu anul 2022, când au fost depistate 397 fapte infracționale.
Valoarea bunurilor ridicate, dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, este de aproximativ 300 milioane de lei, majoritatea dintre acestea fiind reprezentată de articole vestimentare și parfumuri.
În contextul prevenirii și combaterii traficului ilicit de mărfuri, la nivelul P.F.R. sunt adoptate, permanent, următoarele măsuri:
- intensificarea acţiunilor informativ-operativ şi cercetarea calificată a cazurilor înregistrate;
- documentarea temeinică a activităților ce urmează a fi derulate, stabilirea zonelor de risc, sarcinilor și responsabilităților forțelor implicate, modalităților și a timpilor de acțiune în scopul eficientizării misiunilor operative derulate;
- constituirea de echipe mixte de lucru din reprezentanți ai Poliției de Frontieră, Autorității Vamale Române și Direcţiei Generale Antifraudă, în scopul investigării cauzelor complexe, sub coordonarea procurorilor din cadrul parchetelor competente să supravegheze activitatea de cercetare penală;
- evaluarea periodică a activităților desfășurate în domeniul contrabandei în scopul identificării vulnerabilităților și adoptării de măsuri eficiente de prevenire și combatere a riscurilor;
- desfăşurarea, în continuare, a unor activităţi de conştientizare a societăţii civile cu privire la riscurile incidente implicării în activităţile de contrabandă.
Contracararea fenomenelor infracționale reprezintă un obiectiv prioritar şi permanent al Poliţiei de Frontieră Române, atât prin demersuri instituţionale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanţi ai societăţii civile.
La final, dați-mi voie să mulțumesc reprezentanților Asociației Combaterea Traficului Ilicit “Viitorul”, precum și celorlalte instituții partenere din România, cu responsabilități în acest domeniu, asigurându-vă de faptul că Poliția de frontieră Română va continua să fie un partener constant și credibil.