Cele mai vechi informații despre o „zi a copilului” sunt din 1856 când, în statul american Massachusetts, un pastor pe nume Charles Leonard a ținut o predică specială pentru copii în luna iunie a acelui an. Pastorul a numit acea zi „Rose Day”, mai târziu a fost denumită „Flower Sunday” și apoi „Children's Day” (Ziua copiilor). Mai era aproape un secol până când această zi, dedicată celor mici, să se răspândească pe tot globul.
Pastorul Leonard era de la biserica First Universalist Church și susținea că în fiecare an de această zi ar trebui să fie ținută o slujbă cu rugăciuni în care părinții trebuiau să se angajeze că își vor crește copiii în bună tradiție creștinească.
Interesant este că Turcia a fost prima țară care a avut o „zi a copilului”, din anul 1920 când acesta a fost stabilită pe 23 aprilie. Părintele statului turc, Mustafa Kemal Atatürk, a confirmat oficial și justificat existența acestei zile printr-o declarație din 1929. Turcia ține pe 23 aprilie festivaluri unde invită copii din alte țări.
Drumul către o adopție globală a unei zi a copilului a fost lung: în 1925, într-o conferință despre bunăstarea copiilor, la Geneva, a fost proclamată o Zi Internațională a Copiilor (International Children's Day).
O organizație internațională creată în 1945 și apropiată de mișcarea comunistă - Federația Democratică Internațională a Femeilor - a stabilit în 1949, după o întâlnire la Moscova, că 1 iunie va fi începând cu anul 1950 „ziua internațională pentru protecția copilului”.
Așadar, din 1950 în statele comuniste din Europa de Est și Centrală se ține Ziua Copilului pe 1 iunie, iar la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în 1954 a fost proclamată Ziua Mondială a Copilului, diferită de ziua Internațională a copilului declarată în blocul estic.
Pe 20 noiembrie 1959 era adoptată Declarația ONU privind Drepturile Copilului și 20 noiembrie era Ziua Mondială a Copiilor. Multe țări sărbătoresc pe 20 noiembrie „ziua copilului” și în prezent, dar nu la fel de multe precum cele care țin pe 1 iunie această zi. Această declarație privind drepturile copilului a fost adoptată de Liga Națiunilor în 1924, iar ONU a adoptat 35 de ani mai târziu o formă extinsă.
Copilul trebuie să dispună de mijloacele necesare pentru dezvoltarea sa normală, atât materială cât și spirituală. Copilul trebuie să fie protejat împotriva oricărei forme de exploatare, se spunea în declarație.
1 iunie este din 1956 ziua copilului și în China unde în această zi copiii erau ridicați la „rangul” de pionieri și cei sub 14 ani aveau acces și în Orașul Interzis. În Coreea de Nord copiii au liber pe 1 iunie, dar trebuie să participe la diverse concursuri și activități pentru care repetă multe săptămâni înainte.
În timpul comunismului, „Kindertag” era sărbătorită pe 1 iunie în RDG (Germania Democrată) și pe 20 septembrie în RFG (Germania Federală). În Ungaria ziua este în ultima duminică din mai, în Serbia este pe 20 noiembrie, iar în Bulgaria pe 1 iunie.
Și în SUA există o zi a copilului, în iunie, dar nu a prins la fel ca alte sărbători care au devenit celebre în toată lumea. Însă, la sud, în Mexic, „Día Del Niño” se ține pe 30 aprilie și sunt multe jocuri și serbări, iar copiii confecționează așa-numitele „piñatas”, cutii din carton umplute cu dulciuri pe care cei mici le distrug pentru a scoate din ele dulciurile și a le mânca.
Anul acesta, la data de 30 mai, Poliția de Frontieră Română a participat la MAI la Ziua Porților Deschise pentru copii. Evenimentul, organizat de Ministerul Afacerilor Interne, se află deja la a XII-a ediție, continuând să se bucure de o largă apreciere, atât din partea copiilor, cât și a adulților.
Alături de celelalte instituții din MAI, Poliția de Frontieră Română a fost prezentă la eveniment cu două standuri expoziționale.
Astfel, standul organizat la interior a cuprins exponate din colecția Muzeului Poliției de Frontieră Române, respectiv vechi uniforme militare, drapele de luptă și arme utilizate de către grănicerii români în timpului Primului Război Mondial, precum și machete ale navelor folosite în supravegherea frontierei maritime. Colegii noștri le-au vorbit vizitatorilor despre istoria instituției și faptele de arme ale profesioniștilor care au străjuit hotarele țării de-a lungul vremurilor, căutând să transmită mesajul de respect față de tradiția armei și continuitate în timp.
Totodată, la standul exterior, de mobilitate terestră, navală și aeriană, au fost prezentate publicului, alcătuit majoritar din copii, mai multe autospeciale, dintre care una cu termoviziune, o autospecială de control a documentelor, precum și alte mijloace auto utilizate în activitățile de supraveghere și control a frontierelor.
Un element de atracție a fost una dintre ambarcațiunile pe care polițiștii de frontieră le folosesc în activitățile de supraveghere a frontierei pe fluviul Dunărea.
În egală măsură, publicul a fost încântat să vizualizeze, în premieră, o dronă de dimensiuni mari (elicopter de înaltă tehnologie fără pilot) pentru supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră. Drona face parte din sistemul de supraveghere a frontierei maritime, serviciul fiind operațional începând cu martie 2021 și pus la dispoziție de către Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă - EMSA. Sistemul este utilizat atât pentru detectarea timpurie a unor situații/evenimente/incidente, cât și pentru creșterea capacității de reacție și intervenție în cadrul misiunilor specifice privind supravegherea și controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea și salvarea pe mare, protejarea mediului și a faunei marine, precum și asigurarea intereselor statului român în zona contiguă și zona economică exclusivă.
Toate standurile Poliției de Frontieră s-au bucurat de atenția publicului, care a venit în număr mare să afle detalii despre fiecare exponat în parte, descoperind astfel povești din activitatea colegilor noștri, chiar mici secrete care, pe unii dintre cei mici i-au făcut să-și exprime dorința de a deveni polițiști de frontieră.
Tot cu ocazia acestui eveniment, instituția noastră a fost prezentă pe data de 1 iunie și la Parlamentul României unde au avut loc expoziții și alte momente dedicate celor mici.
Ziua copilului sărbătorită în toata țara
La inițiativa Instituției Prefectului Județului Iași, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, alături de colegi din cadrul celorlalte structuri reprezentative din M.A.I. și militari ai Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, în acest an, i-au sărbătorit pe copii într-un mod special.
În data de 1 iunie începând cu ora 10.00, în fața Palatului Culturii, a fost o adevărată desfășurare de forțe, iar polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri, polițiști și cadre militare au făcut tot ce s-a putut pentru ca cei mici să se bucure din plin de ziua lor.
Polițiștii de frontieră de la Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași au prezentat tehnica și o parte din autospecialele (termoviziune, ambarcațiune de patrulare și autoturisme), folosite în supravegherea frontierei de stat.
De la un eveniment dedicat copiilor nu puteau lipsi cuplurile chinologice și pentru ca totul să fie perfect, sărbătoriții zilei au primit dulciuri, ecusoane și diplome prin care li s-a conferit calitatea de: POLIȚIST DE FRONTIERĂ PENTRU O ZI.
Bucuria din ochii și de pe chipurile celor mici a făcut ca oboseala și cele aproape 30 de grade Celsius să nu mai conteze și am fost acolo pentru ei de la primul venit înaintea începerii programului, până la ultimul copil care a plecat mult după ora stabilită pentru finalizarea activităților.
Și polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Dorohoi și-au deschis porțile pentru cei mici. Colegii noștri au fost gazdele copiilor din cadrul Grădinițelor cu Program Prelungit Nr. 8 și Ștefan cel Mare și Sfânt din orașul Dorohoi.
Venind în sprijinul Asociației Umanitare Simona Elena și Voluntarii, care a organizat campania „Ajută un copil să zâmbească!”, dar și a cadrelor didactice din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Dorohoi, care derulează Proiectul educațional „DE STRAJĂ ȚĂRII”, prin acțiunile lor, polițiștii de frontieră au reușit să aducă zâmbete celor mici.
Polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava s-au deplasat la Școala Gimnazială „Dimitrie Vatamaniuc” din localitatea Sucevița și, ulterior, la școala din Voievodeasa, județul Suceava, pentru desfășurarea unei activități specifice Zilei Internaționale a Copilului.
În cadrul acestui eveniment, colegii noștri au prezentat copiilor autospecialele Poliției de Frontieră, precum și câteva materiale din dotarea lucrătorilor noștri, cum ar fi vestă reflectorizantă, vestă antiglonț, paletă reflectorizantă, tomfă și binoclu.
Cu toate acestea atracția întregii activități a fost patrupedul, Rok. Acesta face parte din rasa ciobănesc german și este specializat pe patrulare, respectiv intervenție. Rok este, de 9 ani, partenerul de misiune al agentului șef principal de poliție Valentin Zmoșu.
Totodată, agentul principal de poliție Mircea Ioan Maximiuc a prezentat copiilor autospeciala de termoviziune și pricipiul de funcționare al acesteia.
Emoția și bucuria celor prezenți se putea citi pe chipurile tuturor. La finalul evenimentului polițiștii de frontieră au primit în semn de respect și prețuire o diplomă de mulțumire, dar și câteva desene realizate de micuțele gazde, reprezentând frânturi din activitatea colegilor noștri.
Cu această ocazie le mulțumim și noi pentru că ne-au oferit ocazia de a le prezenta activitatea Poliției de Frontieră, dar și pentru faptul că ne-au permis să pătrundem din nou în universul frumos al copilăriei.
Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită cu mult fast de către EPISCOPIA HUȘILOR. Curtea Episcopiei a părut neîncăpătoare pentru sute de copii, însoțiți de părinți, bunici ori cadre didactice, care au participat cu entuziasm și nesfârșită energie la toate activitățile organizate în cinstea micuților. Angajați ai episcopiei și mulți voluntari au transformat ziua dedicată copilăriei la orice vârstă...într- o ZI DE POVESTE!
Poliția de frontieră vasluiană nu putea lipsi de la o sărbătoare așa importantă. Au fost prezentați micuților doi dintre specialii noștri colegi: Rocky, câine de intervenție condus de agent șef Alin Mistreanu și Rofy, un puiet canin în vârstă de 6 luni ce urmează a se specializa în categoria câine de urmă, însoțit și îndrumat de agent șef Claudiu Maftei.
Rocky a executat impecabil un exercițiu de antrenament specific, sub stricta coordonare și supraveghere a polițistului de frontieră care îl conduce, reușind să producă rumoare, strigăte de admirație și un ropot de aplauze din partea publicului numeros.
Rofy a impresionat prin cumințenie și drăgălașenie, acceptând cu prietenie mângâieri din partea copiilor prezenți.
Nu în ultimul rând menționăm faptul că, alături de minunatele ateliere de creație deschise pentru delectarea micuților, ATELIERUL DE ȘAH, deschis și coordonat cu eficiență de colegul nostru, renumit șahist, comisar-șef Marius Cornel Ursan a avut sute de participanți. Pregătit cu numeroase table de șah, diplome, cupe și medalii, însuși campionul nostru a monitorizat jocul, premiind cu obiectivitate performanța.
Ne bucurăm că am putut participa la un eveniment de o așa amploare, aplaudăm efortul organizatorilor și felicitam toți participanții la minunata sărbătoare.
Dragii noștri copii, vă dorim din suflet o copilărie de poveste!
Polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui s-au mobilizat și prin donații benevole au reușit ca, în interval de câteva zile, să pregătească daruri pentru micuții înscriși la grădinița din localitatea Văleni, comuna Pădureni, județul Vaslui.
În data de 31 mai a.c., polițiști de frontieră vasluieni au sărbătorit Ziua Internațională a Copilului, în avans, într-o atmosferă festivă, încărcată de bucurie și emoție, alături de micuții preșcolari. N-au lipsit cadourile, constând în pachete de îmbrăcăminte, încălțăminte, jocuri, jucării și multe, multe dulciuri.
Darurile adevărate și ușor de oferit sunt acelea care vin din suflet, pe care le oferim cu bucurie și care, prin faptul că l-am oferit, ne-au adus împlinire și mulțumire.
De asemenea, polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui au salutat cu bucurie inițiativa Primăriei Municipiului Vaslui de a organiza „Ziua Internațională a Copilului” în aer liber, în parcul Copou din Vaslui, pentru sute de copii.
Am răspuns prezent invitației de a participa, alături de toate structurile M.A.I. din județ, la activitățile desfășurate cu această ocazie. Am plecat la această incitantă întâlnire pregătiți temeinic: materiale informative, o mică parte din tehnica și aparatura atât de utilă polițiștilor de frontieră în realizarea misiunilor specifice și am fost însoțiți de tânărul nostru coleg canin CAJA, o cățelușă de doi ani și jumătate, specializată în depistarea produselor de tutun.
Vă mărturisim că, la prima ei activitate de acest gen, CAJA a făcut deliciul publicului. Sute de copii au dorit să o mângâie, să o alinte și să afle cât mai multe informații despre activitatea ei.
Cu această ocazie, polițiștii de frontieră prezenți le-au oferit micuților informații importante despre activitățile specifice desfășurate și le-au prezentat tehnica din dotare, cu precădere aparatura specială utilizată de colegii noștri în munca lor de supraveghere și control a frontierei de stat a României.
Mulțumim tuturor celor care au înțeles că este foarte important să investim în copiii noștri, să le dăm încredere și să promovăm aceste activități!
Polițiștii de frontieră din cadrul SPF Carei au răspuns cu bucurie și onoare invitație Asociației Studențești AMiCUS din Baia Mare de a se alătura împreună cu alte instituții, proiectului „Orășelul Copiilor”, organizat în incinta Castelului Károlyi din Carei, o locație care ar putea fi descrisă ca o splendidă bijuterie arhitecturală cu o deosebită încărcătură istorică.
Copiii au vizitat mai multe autospeciale din dotarea Poliției de Frontieră, au probat veste antiglonț, s-au „spionat” unii pe alții cu ajutorul aparaturii de supraveghere și și-au făcut poze cu polițiștii de frontieră. Bineînțeles, cel mai iubit, mângâiat și îmbrățișat de copii a fost câinele polițist de frontieră Vud, un ciobănesc german, de toată frumusețea.
Micuților participanți le-au fost prelevate amprentele digitale, un desen al mânuțelor, la final fiindu-le înmânate, pentru a avea o amintire. O amintire plăcută a fost și pentru polițiștii de frontieră din Carei deoarece despărțirea de copii a fost una cu îmbrățișări și multe zâmbete!!!
Și în Maramureșul Voievodal, mai exact la Sighetu Marmatiei, a fost organizat un eveniment dedicat copiilor, unde polițiștii de frontieră s-au prezentat într-un număr impresionant, preocupați de întâlnirea cu cei mici.
David are 5 ani, iar azi a venit special în „Orășelul copiilor” pentru a se întâlni cu polițiști de frontieră maramureșeni. Este o ocazie bună să mai stea de vorbă cu preferații lui, pentru a afla cât mai multe despre această meserie, deoarece când va creste mare, vrea să devină polițist de frontieră.
- Termin școala și vin la voi. Aș vrea să am o mașină de poliție de frontieră ca asta, uniformă și un câine frumos precum Athos. O să prind mulți infractori... Sunt foarte bun la asta! - ne povestește David plin de entuziasm.
- Ai mai prins infractori? - îl întreabă un coleg.
- În fiecare zi prind. Dar pe calculator, am un joc.
- Ce mai știi să faci?
- Uite, știu să pornesc sirenele de pe mașină, la fel și luminițele. Și mai știu multe. Uite, câinele vostru e lup. E jucăuș și prietenos, dar numai cu oamenii buni. Și mai știu că sunteți prietenii mei.
Întră în vorbă și Raul. Este din Sighetu Marmației și are tot 5 ani. Toți prietenii lui de la grădiniță știu că se pregătește să devină polițist de frontieră. A văzut el la televizor, cum polițiștii de frontieră prind hoții.
- Da, am văzut la televizor. Polițiștii de frontieră sunt puternici, rapizi, imediat au pus mâna pe hoț. Așa vreau să fiu și eu.
- Te antrenezi? – intervine un polițist de de frontieră.
- Da. Fac exerciții în fiecare zi, ca să am mușchi. Mănânc multe legume și fructe, da... sunt sănătoase (mama zâmbește, el observă), bine... mănânc și multe dulciuri.
Aceste povești au continuat toată ziua la standul polițiștilor de frontieră maramureșeni din ,,Orășelul Copiilor”, stand amplasat în Parcul Gradina Morii din Sighetu Marmației, un eveniment organizat de Asociația Studențească AMiCUS Baia Mare în colaborare cu Primăria Municipiului Sighetu Marmației.
Polițiștii de frontieră de la Poliția de Frontieră, Sighetu Marmației împreună cu reprezentanți ai Sindicatului National al Polițiștilor și Personalului Contractual Maramureș, IPA Regiunea 2 Maramureș, Asociația Sportivă Tisa, Sindicatul Europol - Poliția de Frontieră Maramureș au prezentat, copiilor o parte din activitatea Poliției de Frontieră și i-au încântat cu activități și cadouri.
Micuții au avut parte de un exercițiu demonstrativ cu câinele de intervenție Athos, campion în mai multe rânduri la competițiile organizate de MAI, împreună cu agentul șef de poliție Toader Koman de la Sectorul Poliției de Frontieră Vișeu de Sus, exercițiu care a făcut deliciul publicului. Ciobănescul german a fost pus în diferite ipostaze de a prinde „infractorul marcat” și de fiecare dată, a reușit să-l pună la pământ.
Solicitări multe au fost și pentru colegul nostru pictor, agent șef de poliție Rad Florin de la Sectorul Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, care a îndeplinit dorințele tuturor copiilor prin a le picta pe față desenele lor preferate.
De asemenea, polițiștii de frontieră le-au prezentat copiilor două dintre autospecialele din dotare, aparatură de supraveghere, dar și palete și veste reflectorizante.
La final, micuții au primit cadouri, iar despărțirea a fost cu îmbrățișări, promisiuni de revedere și cu multe aplauze din partea publicului.
Centrul municipiului Satu Mare a fost locul de joacă preferat al copiilor. Printre ei, în mașinile polițiștilor de frontieră, ale jandarmilor, ale polițiștilor, ale pompierilor și voluntarilor de la Crucea Roșie cei mici și-au croit loc de joacă. Au avut parte de tot sprijinul nostru și au fost lăsați să pătrundă în universul activității noastre de zi cu zi.
Niciun mijloc de avertizare sonoră (de la toate autospecialele prezentate azi în fața publicului) nu a avut o clipă de odihnă. Pentru cei mici, gălăgia a fost egală și pe măsură cu bucuria. Autospecialele cu termoviziune s-au dovedit neîncăpătoare pentru sumedenia de prichindei veniți să vadă tehnica Poliției de Frontieră Satu Mare.
Câinii de serviciu, îndeaproape supravegheați de conductorii lor, nu au scăpat nemângâiați și dezmierdați de copii. Iar colegii cu laboratorul criminalistic au avut în această zi cea mai plăcută misiune de polițiști de frontieră: au amprentat degetele micuțe, delicate și inofensive ale sărbătoriților zilei: copiii. Mai mult, i-au antrenat pe cei mici în jocuri de identificare a amprentelor. Autospeciala pentru controlul documentelor de călătorie a fost un alt punct de atracție pentru cei mici.
Echipamentul colegilor din cadrul Compartimentului Sprijin Operativ a fost îndelung admirat de ochii curioși ai copiilor, fericiți că au avut ocazia, preț de câteva ore, să intre în atmosfera creată azi special pentru ei de către structurile Ministerului Afacerilor Interne și întregită de muzica ce le-a fost dedicată pe parcursul zilei.
Mulțumim membrilor Blue Knights Moto Club pentru ca au permis copiilor sa le ia cu asalt motocicletele prezente la eveniment!
Păstrând tradiția anilor precedenți, cu ocazia aniversarii Zilei Internaționale a Copilului, structurile Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timișoara și-au „deschis porțile” pentru a primi sărbătoriții Zilei de 1 Iunie, ocazie cu care peste 200 de copii au fost inițiaiți în tainele meseriei de polițist de frontieră.
În data de 31 mai, începând cu ora 10.00, la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a fost sărbătorită Ziua Internațională a Copilului, activitate la care au participat aproximativ 200 copii. Sărbătoarea a debutat cu prezentarea aparaturii și tehnicii folosite pentru supravegherea și controlul frontierei de stat și a laboratorului criminalistic
Cei mici au fost încantați de vizită și unii dintre ei au spus că își doresc să devină polițiști de frontieră când se vor face mari.
Cu această ocazie polițiștii de frontieră urează tuturor copiilor: La mulți ani și să păstreze veșnic în suflet spiritul copilăriei!
Cu ocazia zilei de 1 Iunie, Școala de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta Turnu Severin, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Mehedinți și Clubul Sportiv VICTORIA Drobeta Turnu Severin au colaborat și au organizat împreună o serie de activități și suprize pentru micuții sărbătoriți!
Programul a inclus momente artistice, pline de dans și voioșie, diverse jocuri distractive, la care cei mici au participat cu multă determinare și entuziasm și bineînțeles… surprize dulci! Alături de ei, cu fețele luminate de zâmbete sincere, ne-am distrat și ne-am bucurat că am putut să îi facem așa de fericiți într-o astfel de zi. I-am privit râzând, distrându-se și dansând, i-am privit în toată splendoarea lor de copii și ceva în sufletele noastre a ieșit la lumină, din nou spiritul copilăresc.
Polițiștii de frontieră mehedințeni, alături de părinți, au sărbătorit, au dansat, s-au jucat cu cei mici și au pregătit un tort scos ca din lumea magică a dulciurilor! Bucuria de pe chipurile lor nu o vom uita niciodată, iar pentru noi va purta întotdeauna o valoare de neînlocuit să simțim aceeași bucurie și același extaz. Ne-am simțit, într-adevăr, copiii ce am fost odinioară și în inimile noastre a strălucit acest sentiment. Astfel, copiii ne-au transmis magia lor și ne-au transpus în planul amintirilor frumoase, fără să ne separe de fericirea clipei.
Copilăria este locul unde ne întoarcem, întotdeauna, cu bucurie.
Și din acest motiv, ziua de 1 Iunie a fost una specială pentru noi, polițiștii de frontieră, polițiștii, jandarmii, pompierii bihoreni și arădeni: au sărbătorit împreună cu cei mai mici prieteni ai noștri, părinții și bunicii lor, Ziua Internațională a Copilului.
Pentru câteva ore, ne-am bucurat împreună de cerul senin, temperaturi de început de vară și verdeață din Parcul „Aventura Voinicilor”
Îi avem în fiecare zi în viața și în sufletele noastre, dar de Ziua Internațională a Copilului, polițiștii de frontieră au invitat copiii din cadrul unui centru de plasament din Constanța, la bordul navei amiral a Poliției de Frontieră Române, OPV - Ștefan cel Mare, la un marș demonstrativ.
Timp de 2 ore, copiii au desfășurat activități marinărești la bordul navei, fiindu-le prezentata dotarea si funcțiile acesteia, și au schimbat idei și impresii cu echipajul navei.
Vremea a fost excelentă, iar delfinii au făcut, ca de obicei, parte din peisaj! La mulți ani, dragi copii! Sunteți minunați!