Bilanţul activităţilor desfăşurate la nivelul Gărzii de Coastă în anul 2016

Anul 2016 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească. mÎn data de 03.02.2017, începând cu ora 12.00, la sediul Centrului de Formare Profesională a Personalului Navigant, situat în zona ecluzei - Agigea, a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei, în prezenţa domnului chestor principal de poliţie Liviu Marius Galoş şi a domnului chestor principal de poliţie Dumitru Haralambie, adjuncţi ai inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române.

După intonarea imnului de stat al României, directorul Gărzii de Coastă, comisar-şef de poliţie Ionel Truşan, a prezentat invitaţilor principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2016.

Valori de trafic

În anul 2016, valorile de trafic prin punctele de trecere ale frontierei aflate în zona de competenţă a Gărzii de Coastă au înregistrat aproximativ 2.302.000 de treceri persoane, din care  peste 1.562.950 cetăţeni U.E. şi 739.050 cetăţeni non-UE  și 669.380 mijloace de transport.

Fapte ilegale constatate la frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza cunoaşterea, documentarea şi probarea fenomenului infracţional în zona de competenţă.

Astfel, în anul 2016 au fost constatate 1.284 infracţiuni, au fost aplicate 1.143 contravenţii cu o valoare de 783.173 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 41.371.851 lei.

Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi

Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte structuri ale statului cu atribuţii în domeniu, pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.

În perioada analizată au fost înregistrate un număr de 33 cazuri, în care au fost au fost depistati 135 cetăţeni străini, proveniţi din state terţe, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera de stat.  Au fost identificate 7 grupuri infracţionale specializate în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, formate din cetăţeni bulgari şi români, finalizate cu trimiterea în arest preventiv a 17 inculpaţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic ce migranţi.

Caz semnificativ: 28 cetăţeni irakieni, opriţi la frontiera cu Bulgaria
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în apropierea frontierei de stat, douăzeci şi opt de cetăţeni irakieni care au încercat să intre ilegal în România din R. Bulgaria, pe jos, pe la frontiera verde.
În data de 08.12.2016, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă - Sectorul P.F. Negru Vodă au observat, în apropierea localităţii de frontieră Dumbrăveni, mai multe persoane care se deplasau pe jos, peste câmp, dinspre R. Bulgaria spre România.
Poliţiştii de frontieră au reţinut grupul format din 28 de persoane, care ulterior a fost condus la sediul S.P.F. Negru Vodă pentru cercetări.
În cadrul primelor verificări, persoanele în cauză au declarat că sunt cetăţeni irakieni, 19 adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 41 de ani şi 9 minori, cel mai tânăr având vârsta de 1 an şi intenţionau să ajungă într-un stat din vestul Europei.
Poliţiştii de frontieră au întocmit în cauză actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de „intrare în ţară prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat”, fapte prevăzută şi  sancţionată de art. 262, alin. 1 cu aplicarea art. 77, lit. a din Codul Penal.
La finalizarea verificărilor specifice, au fost întreprinse demersurile necesare pentru punerea în aplicare a protocolului român-bulgar, în vederea predării cetăţenilor irakieni către autorităţile bulgare, pentru continuarea cercetărilor şi luarea măsurilor legale.

Combaterea contrabandei, fraudei vamale şi evaziunii fiscale

În perioada analizată au fost înregistrate 43 cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 49 de persoane.

Poliţiştii de frontieră au depistat peste 498.000 pachete ţigarete diferite mărci, în valoare de aproximativ 4.978.820 lei.

De asemenea, la capitolul bunuri ce fac obiectul infracţiunilor de folosire de acte nereale sau falsificate către Autoritatea Naţională Vamală au fost înregistrate 21 de cazuri cu 21 de persoane implicate, fiind confiscate 529.020 bunuri diverse în valoare de 2.870.752 lei.

Caz semnificativ: Autocamion încărcat cu ţigări de contrabandă, descoperit de poliţiştii de frontieră
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române şi Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, beneficiind de sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operațiuni Speciale, Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi ai Direcţiei Generale Anticorupţie, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, au descoperit într-un autocamion încărcat cu role de hârtie, sute de mii de pachete cu ţigări de contrabandă.
În data de 23.06.2016, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, Gărzii de Coastă şi Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu beneficiind de sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operațiuni Speciale, Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi ai Direcţiei Generale Anticorupţie, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, au identificat la intrarea în ţară un autocamion cu numere de R. Bulgaria, despre care deţineau informaţii că ar fi folosit pentru transportul unei importante cantităţi de ţigări de contrabandă. Poliţiştii de frontieră au monitorizat camionul în trafic, pe tot traseul, până la domiciliul unui cetăţean român de pe raza judeţului Dolj.
Identificarea autocamionului a fost posibilă în urma activităţilor specifice de supraveghere informativ-operativă a structurilor specializate.
Poliţiştii de frontieră, în baza mandatului emis de procurorul învestit în cauză, au efectuat o percheziţie asupra mijlocului de transport, precum şi două percheziţii domiciliare pe raza judeţului Dolj, ocazie cu care au constatat că, în marfa transportată, respectiv role de hârtie, era ascunsă o cantitate impresionantă de ţigări de contrabandă.
Camionul a fost condus la sediul Gărzii de Coastă unde au avut loc verificări specifice, iar cantitatea de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării speciale conform procedurilor legale.
În urma inventarierii cantităţii de ţigări a rezultat un număr de 255.000 pachete (5.100.000 ţigarete), marca MARBLE, cu o valoare totală de 2.550.000 lei. Ţigările, precum şi ansamblul auto marca MAN, în valoare de 500.000 lei, au fost indisponibilizate la sediul Gărzii de Coastă.
În cauză poliţiştii de frontieră, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, au efectuat cercetări privind săvârşirea infracţiunii de contrabandă calificată cu ţigări, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270, alin. 3 coroborat cu art. 274 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal al României.

Combaterea infracţiunilor la dreptul proprietăţii intelectuale

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, alături de lucrătorii vamali, în zona de competenţă pentru combaterea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi a folosirii actelor nereale faţă de autoritatea vamală, activităţile desfăşurându-se cu precădere în porturile Constanta Sud Agigea şi Constanţa.

În anul 2016 poliţiştii de frontieră au înregistrat 109 de cazuri privind infracţiunile de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, cercetând un număr de 123 de persoane, cetăţeni români şi străini.

In perioada de referinta au fost ridicate în vederea confiscării un număr de aproximativ 2.224.095 de articole diverse, constand in: articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, uz casnic, parfumuri şi cosmetice, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproximativ 31.693.293 lei.

Poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de administratorii unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei.

Caz semnificativBunuri contrafăcute în valoare de aproximativ 1.000.000 lei, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit într-un container sosit în Portul Constanţa Sud Agigea din China, pentru o societate comercială cu sediul în municipiul Bucureşti, 108.000 postere, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 1.000.000 lei.
În data de 22.12.2016, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrătorii vamali, au efectuat, în baza analizei de risc, controlul amănunţit la un container sosit din China, pentru o societate comercială cu sediul în municipiul Bucureşti.
În urma controlului au fost descoperite 108.000 bucăţi postere (reprezentând diverse personaje animate) şi care sunt susceptibile a fi contrafăcute, în valoare aproximativă de 1.000.000 lei, dacă ar fi originale.
Bunurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor de către lucrătorii vamali, iar poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 privind Codul Vamal al României.

Combaterea braconajului piscicol

În anul 2016, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat peste 200 de acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.

În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost constatate un număr de 223 infracţiuni şi au fost aplicate 69 contravenţii (valoare totală 32.240 lei). Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării 10.343 kilograme de peşte din specii diferite, 1.119 kilograme alte specii marine şi 98 kilograme icre, 85 de ambarcaţiuni şi 67 de motoare de barcă, plase tip monofilament în lungime totală de 40.126 metri şi 1.032 unelte de pescuit.

Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale persoanelor implicate, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Caz semnificativPercheziţii la domiciliile unor tulceni suspectaţi de braconaj
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în baza mandatelor de percheziţie domiciliară emise de către Judecătoria Tulcea, au efectuat mai multe percheziţii la persoane suspecte că desfăşurau activităţi de braconaj piscicol, în urma cărora au depistat peste 400 kg peşte fără documente legale şi au confiscat opt bărci de pescuit, sute de unelte de pescuit interzise de lege şi alte bunuri utile cauzei penale.
În urma cercetărilor efectuate într-o cauză penală complexă de poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Tulcea şi Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Tulcea, s-a stabilit că mai multe persoane de pe raza judeţului Tulcea pescuiau ilegal în Amenajarea Piscicolă Dranov folosind unelte de pescuit interzise de lege, iar peştele capturat era comercializat fără documente legale către diferite persoane şi societăţi comerciale de profil.
Astfel, în data de 13.05.2016, în baza mandatelor de percheziţie domiciliară emise de către Judecătoria Tulcea, poliţiştii de frontieră au efectuat percheziţii la domiciliile a trei cetăţeni români, cu vârste cuprinse între  27 şi 38 de ani, toţi domiciliaţi pe raza judeţului Tulcea, implicaţi în activitatea infracţională. De asemenea s-au efectuat percheziţii în clădirile şi canalele aferente Amenajării Piscicole Dranov.
În urma percheziţiilor au fost depistate 404 kg peşte fără documente legale (337 kilograme peşte congelat şi 67 kilograme peşte proaspăt),  şi au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor sute de unelte de pescuit, însumând peste 20.000 de metri de plasă, 8 ambarcaţiuni, 10 motoare de ambarcaţiune cu accesoriile aferente, înscrisuri şi documente ce fac obiectul cauzei penale.
În cauză s-au făcut cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit”, respectiv ”producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate, a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial”, fapte prevăzute şi sancţionate de O.U.G. 23/2008.

Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu

Acţiunile de căutăre şi salvare a vieţilor omeneşti pe Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea (misiuni de tip "search and rescue") au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă, în perioada menţionată fiind salvate un număr de 35 de persoane, din care 26 pe Marea Neagră şi 9 pe fluviul Dunărea. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.

Cooperarea internaţională

Un factor important în activitatea Gărzii de Coastă îl reprezintă cooperarea internaţională care are ca scop dezvoltarea de mecanisme pentru a asigura contracararea fenomenului infracţional şi implicit asigurarea unui înalt nivel de securitate a frontierei terestre şi maritime. Atât în plan bilateral, cu R. Bulgaria, Turcia şi R. Ucraina, cât şi regional, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, au fost îndeplinite angajamentele asumate şi îndeplinite prevederile planurilor de cooperare.

Totodată, trebuie menţionată contribuţia pozitivă şi constantă la activităţile organizate de Agenţia FRONTEX (operaţiuni, activităţi de pregătire, întâlniri de lucru), astfel în anul 2016, pentru asigurarea securităţii frontierei maritime europene în Italia şi Grecia, 4 nave maritime au participat în operaţiuni coordonate de Agenţia FRONTEX, efectuând peste 500 de misiuni, în care poliţiştii de frontieră au salvat peste 1.800 de persoane din care 378 minori.

  • Bilanţul activităţilor desfăşurate la nivelul Gărzii de Coastă în anul 2016
  • Bilanţul activităţilor desfăşurate la nivelul Gărzii de Coastă în anul 2016
  • Bilanţul activităţilor desfăşurate la nivelul Gărzii de Coastă în anul 2016

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe