Structură nouă a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române

În data de 4 octombrie a.c., în prezența secretarului de stat, chestor general de poliție Bogdan Despescu, a secretarului de stat, chestor principal de poliție Mihai Cătălin Necula și a inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, chestor de poliție Victor Stefan Ivașcu a avut loc inaugurarea sediului destinat Unității Naționale ETIAS - Sistemul European de Informații și de Autorizare privind Călătoriile, structură a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră prin intermediul căreia se vor elibera autorizațiile de călătorie pentru cetățenii terți exceptați de la obligația de a deține viză.

ETIAS este noul sistem de informații și de autorizare privind călătoriile al UE, cu aplicabilitate resortisanților țărilor terțe exonerați de obligația de a deține viză.

Acest sistem permite să se evalueze dacă prezența acestora pe teritoriul statelor membre ale UE constituie un risc în materie de securitate, imigrație ilegală, infracționalitate gravă ori pe linie epidemiologică.

Date despre proiect

Construcția clădirii s-a realizat în cadrul proiectului ROFSIB2020OS2A13P05 - „Operaționalizarea Unității Naționale ETIAS”, proiect finanțat din Fondul pentru Securitate Internă, componenta Frontiere și Vize.

Clădirea ETIAS reprezintă o construcție modernă, administrativă, iar destinația încăperilor este de spații de birouri, tehnice si administrative pentru asigurarea condițiilor optime de lucru pentru personal, tot aici fiind locul unde își vor desfășura activitatea și Punctele Centrale de Acces EES-ETIAS.

Valoarea investiției a fost de aproximativ 27,3 milioane lei, clădire complet dotată, atât cu echipamente tehnice specifice, cât și cu mobilier. Sursele de finanțare ale proiectului sunt reprezentate de contribuția financiară UE din fonduri europene nerambursabile și de fonduri alocate de la bugetul de stat. În urma procedurii de atribuire prin licitație publică organizate la nivelul instituției, imobilul a fost construit și operaționalizat în termenul stabilit conform contractului (17 luni de la data semnării).

De ce UE introduce sistemul ETIAS?

Potrivit UE, ETIAS va avea o contribuție semnificativă la rezolvarea problemelor de securitate existente prin furnizarea de informații privind securitatea, migrația ilegală și sănătatea publică. Aceste date vor ajuta autoritățile din statele membre ale UE să identifice persoanele fizice care ar putea reprezenta o amenințare și să ia măsuri înainte ca acestea să ajungă la frontierele externe ale Spațiului Schengen. În special, sistemul va îmbunătăți identificarea cazurilor de trafic de persoane (îndeosebi în cazul minorilor), va contribui la combaterea criminalității transfrontaliere, va facilita identificarea persoanelor a căror prezență în spațiul Schengen poate constitui o amenințare la adresa securității naționale.

Datele stocate de ETIAS, în conformitate cu drepturile fundamentale și cu protecția datelor, de asemenea, vor putea fi oferite autorităților naționale de aplicare a legii și către Europol, în cazul în care acest lucru este necesar pentru a preveni, detecta sau investiga un act terorist sau alte infracțiuni grave. Călătorii trebuie să aplice pentru obținerea autorizației înainte de efectuarea călătoriei în UE și să fie în posesia acesteia atunci când se prezintă la controlul de frontieră. Sistemul va pune la dispoziție, în format online, un formular de cerere pe care solicitantul îl va completa cu informații referitoare la identitatea sa, documentul de călătorie, rezidența, datele de contact, precum și cu răspunsuri la o serie de întrebări generale.

În prezent, există 63 de țări și teritorii ai căror cetățeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE. Potrivit Consiliului European, acest lucru nu este de dorit, având în vedere riscul crescut de terorism și criminalitate. Acesta este motivul pentru care UE a decis să înființeze un Sistem european de informații și autorizare de călătorie (ETIAS). Oricine prezintă un risc pentru, de exemplu, siguranța sau sănătatea publică nu va primi permisiunea de călătorie. Autorizația de călătorie nu conferă în mod automat dreptul de intrare sau de ședere, polițistul de frontieră este cel care va lua decizia finală în acest sens.

Cum funcționează sistemul?

Sistemul se va aplica resortisanților țărilor terțe exonerați de obligația de a deține viză. Aceștia vor fi nevoiți să obțină o autorizație de călătorie înainte de plecare, prin intermediul unui formular de cerere online. Pentru fiecare cerere, solicitantul va fi obligat să plătească o taxă aferentă autorizației de călătorie în valoare de 7 EUR. Informațiile prezentate în fiecare cerere vor fi prelucrate în mod automat în raport cu alte baze de date relevante ale UE și ale Interpolului pentru a stabili dacă există motive pentru a refuza autorizația de călătorie. Dacă nu sunt identificate rezultate pozitive sau elemente care necesită o analiză suplimentară, autorizația de călătorie va fi eliberată în mod automat și rapid. Se estimează că acesta va fi cazul pentru majoritatea cererilor. În cazul în care există un rezultat pozitiv sau un element care necesită analiză, cererea va fi prelucrată manual de către autoritățile competente. În acest caz, unitatea centrală a ETIAS va verifica mai întâi dacă datele înregistrate în dosarul de cerere corespund datelor care au generat un rezultat pozitiv. În caz afirmativ sau dacă persistă îndoieli, cererea va fi prelucrată manual de către unitatea națională a ETIAS din statul membru responsabil. Eliberarea sau refuzul unei cereri care a generat un rezultat pozitiv va avea loc în cel mult 96 de ore de la prezentarea cererii sau, în cazul în care au fost solicitate informații suplimentare, în cel mult 96 de ore de la primirea acestor informații. Înainte de îmbarcare, va trebui ca operatorii de transport aerian și operatorii de transport maritim să verifice dacă resortisanții țărilor terțe supuși obligației de a deține o autorizație de călătorie au sau nu o autorizație de călătorie valabilă.

Îndatoririle statelor membre

Fiecare stat membru își instituie o unitate națională a ETIAS, responsabilă de examinarea cererilor și de luare a deciziilor cu privire la eliberarea, refuzarea, anularea sau revocarea autorizațiilor de călătorie, atunci când acestea nu sunt eliberate în mod automat.

În România această unitate a fost instituită la nivelul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Unitatea Națională a ETIAS va funcționa în regim de permanență (24/7) și va dispune de personal format din polițiști de frontieră, precum și de toate funcționalitățile necesare pentru asigurarea îndeplinirii la timp și în mod eficient a atribuțiilor specifice. Totodată, solicitanții cărora li s-a refuzat autorizația de călătorie vor avea dreptul la exercitarea unei căi de atac.

La nivel național, a fost adoptată Legea nr.300/2022, prin care Unitatea Națională ETIAS este desemnată ca autoritate competentă pentru îndeplinirea responsabilităților prevăzute în Regulamentul UE 2018/1240 de instituire a Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS).

În prezent, sunt derulate toate activitățile necesare pregătirii operaționalizării ETIAS (încadrarea etapizată cu personal profesionalizat, elaborarea procedurilor de lucru operaționale, întâlniri de lucru cu autoritățile și instituțiile publice competente și responsabile la nivel național, participarea la activitățile în domeniu derulate la nivel internațional, schimburi de experiență etc.), urmând să fie operaționalizat în baza calendarului de implementare al sistemului ETIAS stabilit la nivel european.

„Este prima unitate inaugurată din cele 30 care vor funcționa în Uniunea Europeană. Așadar, România este primul stat care a realizat această unitate foarte importantă pentru securizarea frontierelor, un pas complementar celorlalte mecanisme care astăzi sunt aplicate de colegii de la Poliția de Frontieră. Poliția de Frontieră nu acționează ca o unitate independentă în procesul de securizare a frontierelor și acționează în sistem integrat. De aici vor fi realizate conexiuni cu celelalte structuri de aplicare a legii, cu Poliția Română, cu Inspectoratul General de Imigrări, cu celelalte structuri din sistemul de securitate al României, astfel încât, printr-un schimb rapid de informații, să putem verifica orice persoană care nu ar îndeplini condițiile să intre în spațiul României.”- Secretar de stat, chestor general de poliție Bogdan Despescu.

„Implementarea acestui proiect a început în anul 2022, având o valoare de 27 milioane de lei, finanțare europeană, clădirea pe care o inaugurăm astăzi fiind realizată, așadar, în timp record, aș putea spune cu precizie, într-un an, o lună și 4 zile și oferă un spațiu de lucru modern pentru polițiștii de frontieră.  În acest sens, aș vrea să aduc mulțumiri echipei de proiect care s-a implicat trup și suflet în implementare, precum și contructorului pentru realizarea acestui centru de excelență, motiv pentru care vă felicit pentru cele realizate!.... Din perspectiva aderării la Schengen, pot afirma cu tărie faptul că se aduce astfel un plus de securitate țării, dar și spațiului comunitar al Uniunii Europene, ETIAS fiind un exemplu perfect al modului în care putem colabora și ne putem uni pentru a face față amenințărilor la adresa securității noastre într-un mod mai eficient și mai coordonat. Se impune să menționez, totodată, faptul că unitatea națională a ETIAS va funcționa în strânsă colaborare cu Agenția Frontex, acolo unde se află, de altfel, și sediul central la nivel european.

În încheiere aș vrea să aduc mulțumiri nu doar echipei de proiect care a muncit excelent la construirea acestui sediu modern, ci și colegilor mei, polițiști de frontieră ce fac parte din tânăra echipă a Unității ETIAS care, împreună cu partenerii europeni, au dezvoltat acest concept profesional de anvergură și să le urez succes în activitatea pentru securitatea noastră comună!” - inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, chestor de poliție Victor Ștefan Ivașcu.

  • Structură nouă a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române
  • Structură nouă a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române
  • Structură nouă a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române
  • Structură nouă a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române
  • Structură nouă a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române
  • Structură nouă a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române
  • Structură nouă a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe