Există multe poveşti motivaţionale despre succes, iar cea a Genovevei Dobre este cu siguranţă una care ne poate inspira şi care ne face să fim mândri. Dacă există măsurători după care cineva poate determina reuşita, atunci performanţele sportive, sociale sau profesionale realizate de către colega noastră vorbesc şi trimit incontestabil către o definiţie a succesului.
Genoveva este ofiţer de poliţie, absolventă a Academiei de Poliţie „Al. I. Cuza,” cu media 9.63. Media a clasat-o pe locul al II-lea în promoţie şi, totodată, i-a oferit posibilitatea de a alege unul dintre cele două locuri repartizate atunci pentru Bucureşti, la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”. Formată încă de la o vârstă fragedă sub rigorile dictonului NU există nu pot, există nu vreau, Genoveva a abordat rigorile specifice unei unităţi de învăţământ superior specifice MAI cu duritatea antrenamentelor de Ju-Jitsu şi, aidoma, tenacităţii legendarilor samurai, a căutat să fie exemplară în tot ce întreprinde, fără lamentări sau momente de ezitare.
Pasiunea pentru Ju-Jitsu a început în anul 1994, ajutată de tatăl ei, care i-a fost mentor şi căruia îi atribuie şi datorează performanţele şi rezultatele sale. După cum ne povesteşte ea, Ju-Jitsu, care în traducere directă din limba japoneză înseamnă „arta supleţei”, este o artă marţială creată în Japonia ce are la bază un sistem de luptă de apărare fără a folosi arme sau vreun alt obiect, ci numai mijloace corporale, cu scopul de a „îmblânzi” adversarul făcând apel la tehnici de proiectare, tehnici de lovire, imobilizări, strangulări, „accesarea” punctelor sensibile ale corbului uman şi, nu în ultimul rând, un mare număr de tehnici articulare, element definitoriu pentru acest stil. Varietatea mare de tehnici şi folosirea eficientă a biomecanicii corpului conform principiului JU – principiul supleţii, fac din Ju-Jitsu o metodă de autoapărare foarte eficientă.
„Pentru mine, Ju Jitsu este mai mult decât o artă marţială, este un mod de viaţă, care m-a ajutat să evidenţiez tot ceea ce e mai bun din mine întotdeauna.”
Prima medalie la un concurs naţional nu a venit încă de la primul concurs, ci abia după câteva încercări. La fel s-a întâmplat şi în cazul primului titlu naţional, timp de 2 ani reuşind să obţină doar argintul. „Succesul nu a venit uşor şi, ca oricine altcineva care are succes într-un domeniu, şi eu am un ritual de mentenanţă, astfel încât succesul nu îmi este neapărat o destinaţie, ci o călătorie care necesită multă perseverenţă şi efort psiho-fizic susţinut.”
După o pauză competiţională de 7 ani, fără a renunţa la activitatea marţială, timp în care a devenit mamă a două fetiţe, Genoveva a reintrat în circuitul sportiv, iar anul acesta, pe lângă titlul de Campioană naţională, a câştigat medalia de bronz cu echipa României la Campionatul European de Ju-Jitsu, desfăşurat în iunie la Bucureşti.
În luna octombrie a acestui an, în calitate de conducător de lot al clubului din care provine a obţinut rezultate excepţionale la Campionatul European şi Campionatul Mondial desfăşurat în Grecia-Heraklion-Creta.
Pasiunea pentru sport este împărtăşită şi de către soţul ei, Ionut Dobre, iar împreună au reuşit să cucerească anul acesta în luna septembrie titlul de Campioni balcanici. Tot împreună antrenează sportivi, componenţi ai clubului sportiv din care fac parte, dar şi ai lotului naţional, cu rezultate foarte bune: campioni balcanici, campioni europeni şi campioni mondiali.
Evoluţia continuă a stilului Ju-Jitsu în spaţiul mioritic, a permis afilierea Departamentului de Ju-jitsu la organizaţia internaţională IJJF (International Ju-jitsu Federation), acţiune la care a contribuit atât din postura de sportiv, cât şi de component de bază al echipei tehnice şi colega noastră, culminând cu onoranta poziţie de conducător de lot al clubului din care face parte la competiţiile internaţionale. Astfel, perseverenţa manifestată constant de-a lungul anilor a fost răsplătită (şi) prin acordarea titlului de Antrenor Emerit, alături de alte titluri şi performanţe care vor rămâne scrise în analele sportului, ale mişcării de Ju-Jitsu – în special.
Făcând parte din generaţia care poate fi considerată deschizătoare de drumuri pentru sportivii mai tineri din stilul nostru, Genoveva se numără printre primii sportivi care au adus pentru ţara noastră medalii la europene şi mondiale. Datorită rezultatelor onorabile, în ultimii ani Ministerul Tineretului şi Sportului a început să investească şi în acest sport, acordând finanţare pentru participări la competiţii internaţionale sportivilor începând cu vârsta de 16 ani, aspect care nu se întâmpla cu ceva timp în urmă.
Considerăm că un OM care a îmbinat pasiunea pentru un sport/stil marţial, cu seriozitatea pregătirii profesionale încă din perioada studenţiei şi până în prezent, îmbinate cu evoluţia socială ca şi cetăţean, constitue un model şi un bun exemplu pentru tânăra generaţie care bate la uşile afirmării sociale, profesionale şi, din păcate, foarte rar sportive.
Dintre performanţele şi rezultatele remarcabile obţinute, putem aminti următoarele :
- Sensei, centură neagră, 4 dan ju jitsu;
- Absolvent Şcoala Naţională de Antrenori – 2008;
- Maestru Emerit al Sportului – 2012;
- Antrenor Emerit – 2019;
- Multiplă campioană naţională - 1997-2019;
- Multiplă campioană balcanică - 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2019;
- Campioană Europeană - 2009 Italia;
- Campionă Mondială - 2011 Columbia;
- Aur la SportAccord Combat Games - 2010 China;
- Arbitru Naţional.
Felicitări şi la cât mai multe realizări!