Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea este structura teritorială a Poliției de Frontieră Române, subordonată nemijlocit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu personalitate juridică, având competență teritorilă la frontiera de vest a  României cu Ungaria în județele Bihor și Arad și răspunde de întreaga activitate a structurilor subordonate cu privire la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat în scopul prevenirii și combaterii migrației ilegale, a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, respectării regimului juridic al frontierei de stat, al pașapoartelor și străinilor, respectării ordinii și liniștii publice în zona de competență.

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea funcționează în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 104 / 2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române, aprobată prin Legea nr. 81/2002. Are în componență 2 Servicii teritoriale P.F., 9 Sectoare P.F., 14 Puncte de Trecere a Frontierei permanente (9 rutiere, 5 feroviare), 7 Puncte de Trecere a Frontierei temporare  și zona liberă Curtici-Arad.

Atribuțiile principale ale inspectoratului sunt următoarele:

  • supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, în scopul prevenirii și combaterii migrației ilegale, criminalității transfrontaliere și a oricărei alte încălcări a regimului juridic al frontierei de stat, în zona de competență;
  • realizarea controlului pentru trecerea frontierei de stat în punctele de trecere a frontierei rutier, feroviar cu asigurarea derulării fluente, corecte, sigure și civilizate a traficului de călători și mărfuri, împreună cu celelalte autorități care, potrivit legii, au competențe de control privind trecerea frontierei de stat;
  • supravegherea, prin observare directă, a spațiului aerian adiacent frontierei de stat și apelor naționale românești, asigurarea aplicării prevederilor tratatelor, acordurilor, convențiilor și protocoalelor de frontieră încheiate de România cu alte state, cu organizații internaționale sau regionale;
  • organizarea și realizarea cooperării în domeniul supravegherii și controlului trecerii frontierei de stat cu organele similare ale statului vecin.

Obiective urmărite:

Pentru aplicarea unui management eficient conducerea I.T.P.F. Oradea a urmărit următoarele obiective:

  • implementarea progresivă a procedurilor specifice privind protecția frontierelor, migrația și azilul, adecvat procesului de armonizare a actelor normative interne cu Acquis-ul comunitar;
  • realizarea și utilizarea efectivă a unui mecanism eficient de monitorizare și evaluare a managementului integrat al frontierei la toate structurile;
  • amplificarea cooperării internaționale în domeniul managementului frontierei cu statele membre ale Uniunii Europene,  precum și cu alte țări.
  • menținerea necesarului de resurse umane, tehnică, mijloace de mobilitate terestră, alte echipamente specifice și bunuri materiale, pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către toate structurile proprii;
  • asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în zona de competență, transparență și deschidere către cetățean, cu respectarea legislației în vigoare;
  • cooperarea permanentă pe criterii eficiente cu organele similare din  Ungaria pentru gestionarea problematicilor specifice comune, cu respectarea legislației în vigoare.  

Managementul în cadrul inspectoratului

Pentru realizarea acestui deziderat s-au avut în vedere următoarele obiective specifice:

  • îmbunătățirea procedurilor și mecanismelor de difuzare a informațiilor publice și de asigurare a transparenței decizionale;
  • îmbunătățirea procedurilor și mecanismelor de difuzare a informațiilor publice și de asigurare a transparenței decizionale;
  • promovarea necesității de a crea condițiile pentru un tratament egal pentru cetățeni cu privire la furnizarea informațiilor de interes public;
  • îmbunătățirea procesului de comunicare și colaborare dintre autoritățile locale și centrale cu privire la implementarea legislației referitoare la transparența decizională și accesul la informațiile de interes public.

Cazuri semnificative:

  • În data de 12 aprilie a.c., la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, s-au prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră pe sensul de ieșire din țară, trei cetățeni turci, un bulgar și un ucrainean, aflați la volanul unor ansambluri rutiere înmatriculate în Turcia, Bulgaria și România. Șoferii transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii, diverse bunuri (metal, profile de aluminiu, mase plastice, melamină, îndulcitori și granule din plastic) pentru societăți comerciale din Germania, Slovacia, Franța și Austria.
    Unul dintre șoferi a adus la cunoștința polițiștilor de frontieră faptul că din semiremorcă se aud zgomote și că ar putea fi ascunse persoane în interiorul acesteia.
    Astfel, în urma efectuării controlului amănunțit al mijloacelor de transport, au fost descoperiți, ascunși în semiremorci, printre bunurile transportate, în total, 137 de cetățeni străini, doar într-un transport fiind descoperite 64 de persoane.
    Persoanele au fost preluate și transportate la sediul sectorului pentru cercetări unde, în urma verificărilor, colegii noștri au stabilit că sunt cetățeni din diverse state afro-asiatice (Pakistan, Bangladesh, Sudan), intrați legal în țara noastră.
    Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți pentru patru dintre șoferi, iar față de unul dintre ei a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 ore, urmând ca în cursul zilei să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă. Totodată, cetățenii depistați ascunși sunt cercetați pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun.

 

  • Și la frontiera verde se încearcă forțarea frontierei de către migranți care vor să ajungă în diferite state din Occident. Astfel, în data de 26 iunie a.c., 21.45, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de frontieră Salonta, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au observat cu ajutorul aparaturii din dotare, mai multe persoane ascunse într-un lan de grâu.
    S-a procedat la deplasarea către locul unde se aflau persoanele și cu ajutorul dronei din dotarea Sectorului Poliție de frontieră Curtici, la aproximativ 2000 de m față de linia de frontieră, colegii noștri au reușit interceptarea acestora. Întrucât nu își justificau prezența în zonă, persoanele au fost conduse la sediul instituției pentru efectuarea unor verificări suplimentare. La cercetări, colegii noștri au stabilit că este vorba despre 18 cetățeni din Sri Lanka.
    Și în acest caz, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiuni de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățenii depistați ascunși, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Mesajul șefului I.T.P.F. Oradea, chestor de poliție Marin BONDAR

Astăzi, Poliția de Frontieră Română împlinește 159 de ani de existență.Cu această ocazie, vă transmit felicitări polițiștilor de frontieră  din cadrul I.T.P.F. Oradea, pentru întreaga voastră activitate în slujba securității naționale a României și a cetățenilor români.

Mulțumesc tuturor polițiștilor de frontieră pentru modul în care și-au îndeplinit sarcinile profesionale și vă cer, în continuare, să manifestați aceeași implicare și profesionalism în munca de zi cu zi.

Adresez, la ceas aniversar, tuturor polițiștilor de frontieră, urările mele de sănătate, putere de muncă, succes și numai bucurii alături de cei dragi.

La mulți ani!

  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea
  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea
  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea
  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea
  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea
  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe