Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași este structura teritorială, subordonată nemijlocit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu competență în zona de 30 kilometri de la frontieră de stat a României spre interior, pe raza județelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați și în zona de 10 kilometri de o parte și de alta a malurilor fluviului Dunărea și a Brațului Măcin, pe raza județelor Galați și Brăila, având misiunea de a asigura supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat dintre România și Republica Moldova pe o lungime de 680,665 kilometri și a frontierei de stat dintre România și Republica Ucraina pe o lungime de 72,283 kilometri, precum și supravegherea Dunării interioare deschise navigației internaționale pe o lungime de 202,35 kilometri, pe raza de competență a Sectoarelor Poliției de Frontieră Galați și Brăila.

În cadrul inspectoratului funcționează: 4 servicii teritoriale (Botoșani,Iași, Vaslui și Galați), 16 sectoare (Dorohoi, Darabani, Rădăuți Prut, Stânca, Românești-pe raza județului Botoșani, Bivolari, Iași, Tomești, Răducăneni-pe raza județului Iași, Huși, Berezeni, Fălciu-pe raza județului Vaslui, Oancea, Foltești, Galați, Brăila-pe raza județelor Galați și Brăila) și 15 puncte de trecere a frontierei. (Racovăț-rutier, Rădăuți-Prut-rutier, Stânca-rutier, Sculeni-rutier, Iași-feroviar, Albița-rutier, Bumbăta-rutier, Fălciu-feroviar, Oancea-rutier, Galați-rutier, Galați-feroviar, Galați-port, Galați-Zona Liberă, Brăila-Port, Zona Liberă Brăila).

Migrația ilegală se poate manifestă sub diverse forme: trecerea ilegală peste frontiera de stat, prin locuri nepermise și folosirea de documente/vize false ori falsificate. În toate cazurile s-au întocmit lucrări penale, respectiv s-a colaborat cu autoritățile de frontieră ale statelor vecine, în vederea punerii în aplicare a acordurilor de readmisie. Au fost înregistrate și cazuri de fraudă documentară, fiind reținute documente de călătorie aparținând statelor UE false, respectiv au fost situații în care au fost folosite documente de călătorie ce aparțineau altor persoane (substituire de persoană).

Traficul cu țigări de contrabandă continuă să reprezinte una dintre principalele manifestări ale infracționalității la frontiera cu Republica Moldova și Ucraina. În majoritatea cazurilor, țigările de contrabandă au fost depistate atât în punctele de trecere ale frontierei, ascunse în mijloace de transport, cât și în zona de competență, pe comunicațiile din apropierea frontierei.

În urma acțiunilor desfășurate în punctele de frontieră și în zona de competență, polițiștii de frontieră au descoperit autovehicule, care figurau ca fiind căutate de autorități sau declarate furate în străinătate.

Polițiștii de frontieră se confruntă, aproape zilnic, cu persoane participante la traficul transfrontalier care le testează pregătirea pe linia fraudei documentare.

Cazuri semnificative

  • În data de 30 mai a.c., în jurul orei 00.10, în P.T.F. Albița, în punctul de efectuare a controlului coordonat al autorităților Poliției de Frontieră de pe sensul de intrare România, s-a prezentat un cetățean român care a semnalat faptul că în autoturismul propriu, aflat la o distanță de aproximativ 500 metri anterior liniei de control, se află doi cetățeni, străini, nevorbitori de limba română, pe care i-a luat la ocazie din Chișinău, către România, care n-au documente de călătorie asupra lor și care refuză să coboare din mașină.
    În baza protocoalelor de cooperare comune, polițiști de frontieră s-au deplasat la autoturismul indicat, le-au cerut bărbaților să se legitimeze și pentru că aceștia nu aveau documente de identitate asupra lor, i-au condus pe cei doi bărbați la sediu, în vederea stabilirii identității, continuării cercetărilor și clarificării situației.
    În urma verificărilor efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că cei doi bărbați sunt de origine egipteană, în vârstă de 24, respectiv 27 de ani și că intenționau să treacă ilegal frontiera de stat a României, prin eludarea controlului de frontieră.
    În baza Acordului de Readmisie, bărbații au fost preluați de către autoritățile de frontieră din Republica Moldova în vederea continuării cercetărilor.

 

  • În data de 14 iunie a.c., în jurul orei 19.40, polițiști de frontieră din cadrul S.P.F. Fălciu, au observat, pe raza localității de frontieră Cârja, județul Vaslui, un autoturism care staționa la malul râului Prut și care nu-și justifica prezența în zonă.
    Imediat, colegii noștri s-au deplasat către zona vizată, în vederea interceptării autoturismului suspect și clarificării situației. La vederea forțelor de ordine, autoturismul a părăsit în trombă locul, iar din cauza vegetației abundente din zonă nu a putut fi urmărit și oprit.
    Concomitent cu plecarea în viteză a autoturismului, de pe malul românesc al râului Prut, s-a desprins o barcă improvizată care se îndrepta către malul moldovenesc al Prutului, și pe care se afla o persoană ce transporta mai multe colete. Persoana și-a continuat deplasarea, fără să oprească la somația prin voce a polițiștilor de frontieră, moment în care barca s-a dezechilibrat, iar o parte dintre colete s-au împrăștiat pe albia râului.
    Imediat au fost anunțate autoritățile de frontieră din Republica Moldova pentru cercetarea în comun a evenimentului.
    La inventarierea bunurilor descoperite pe malul românesc al Prutului, dar și recuperate din râu, a reieșit faptul că în coletele respective se aflau țigări de provenință Republica Moldova, fiind stabilită cantitatea de 10.761 de  pachete de țigări, în valoare de 161.415 de lei.
    În urma verificării zonei de către polițiștii de frontieră ai statului vecin, au mai fost descoperite, ambalate în colete, 3.370 de pachete de țigări de proveniență Republica Moldova.
    În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări în comun sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă și trecere ilegală a frontierei de stat, în vederea depistării și identificării tuturor persoanelor implicate și stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.
    Reprezentanții celor două state vor colabora și în viitor și vor lua toate măsurile necesare pentru a păstra un climat de ordine și siguranță la frontiera comună.

Mesajul inspectorului șef al I.T.P.F. Iași, comisar-șef de poliție Dumitru MARINIUC

„Ziua de 24 Iulie 1864 reprezintă un reper în istorie, care a pătruns în conștiința publică. Astăzi, după 159 de ani de la fondare, putem afirma că arma noastră a devenit o componentă importantă a Sistemului de Ordine și Siguranță Publică.

Poliția de Frontieră este o instituție cu tradiție, un important pilon al statului, iar polițiștii de frontieră dețin un rol cheie în menținerea siguranței granițelor nu doar ale României ci și ale comunității europene.

Mai mult decât misiunile îndeplinite pe teritoriul țării, colegii noștri au rezultate și ne reprezintă cu succes în misiuni internaționale, demonstrând profesionalismul și devotamentul celor care slujesc această armă.

Convingerea că fiecare polițist de frontieră își poartă uniforma  cu mândrie reprezintă un garant al frontierelor sigure în folosul comunității europene.

Aniversarea a 159 de ani de existență instituțională îmi oferă plăcuta ocazie de a transmite întregului personal gânduri de bine și succes în viitor! La mulți ani!

  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași
  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași
  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași
  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași
  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe