ITPF Sighetu Marmației
Colegii din cadrul ITPF Sighetu Marmației și-au început ziua de 24 iulie 2024, cu alese urări de bine și sănătate adresate colegei noastre Valentina Diana Varga, care este născută de Ziua Poliției de Frontieră, pentru ea această zi având dublă semnificație. Să te naști de Ziua Poliției de Frontieră este parcă predestinat că vei dori sau aspira să devii polițist de frontieră. Valentina este mama unui băiat, pe nume Radu, de 6 ani și este însărcinată în 5 luni cu o fetiță... și da și-a dorit să devină polițist de frontieră. Soțul Darius, adjunct al șefului de sector al SPF Sarasău, tatăl Ion (ofițer în rezervă) și fratele Ionuț (lucrător la Sectorul Poliției de Frontieră Carei) sunt toți polițiști de frontieră, așadar această zi este într-adevăr specială în familia colegei noastre. Viața Valentinei este strâns legată de instituția Poliția de Frontieră și este plină de coincidențe. Unii ar spune că de fapt coincidențele sunt faptele lui Dumnezeu care îți arată, în taină, că ești pe drumul cel bun. În cazul Valentinei acest lucru s-a adeverit din plin: s-a născut pe 24 iulie, într-o zi exact când tatăl ei a fost avansat în gradul profesional următor, iar în momentul în care și-a întâlnit soțul la Academia de Poliției ,,Alexandru Ioan Cuza" din București, nu a stat pe gânduri și l-a urmat venind în Maramureș, din Calafat. Un suflet bun, blând și vesel - așa ar putea fi descrisă Valentina de către colegi, iar seriozitatea și implicarea în această meserie i-a adus în anul 2016 titlul de „Polițistul anului” pentru rezultatele de excepție pe care le-a obținut ca șef de tură la Sectorul Sarasău.
Tot în aceeași zi, colegii noștri au dus ajutoare unor familii greu încercate de pe raza localității Sighetu Marmației. Aproximativ 30 de copii care fac parte din familii cu o situație financiară grea au primit cadouri din partea polițiștilor de frontieră maramureșeni. Trebuie să recunoaștem că cele mai apreciate au fost prăjiturile, ciocolata și sucurile. Drept răsplată, unii dintre ei ne-au arătat o parte din temele de vacanță, alții ne-au spus că își ajută părinții la diferite activități prin casă și grădină, doi ne-au recitat poezii, iar cei mai mici au vrut o plimbare cu autospeciala Poliției de Frontieră. Am zâmbit mult, ne-am bucurat de revederea mult promisă cu unii dintre prichindei, am mâncat dulciuri împreună și am primit multe îmbrățișări.
Cu aceeași ocazie, colegii noștri de pe raza județelor Maramureș, Satu Mare și Suceava au organizat competiții sportive prin desfășurarea unor turnee de fotbal, evenimente care s-au încheiat cu revederea colegilor de la alte sectoare, dar și de pe alte județe, în care s-au înmânat diplome, cupe și medalii.
La baza sportivă din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației a avut loc un turneu de fotbal intitulat „Cupa Prieteniei PFR 2024”, competiție organizată cu ocazia Zilei Poliției de Frontieră, la împlinirea a 160 de ani de existență instituțională.
Pe lângă echipele „celor trei frontiere” (Maramureș, Satu Mare și Suceava), în competiție s-au înscris reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), ai Baroului Maramureș, IPJ Maramureș, DRI Maramureș și o echipă a polițiștilor de frontieră în rezervă.
Competiția a fost organizată cu sprijinul Asociației Internaționale a Polițiștilor (IPA) – Regiunea 2 Maramureș, a Asociației Sportive ,,Tisa” și a Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) Biroul Teritorial Poliția de Frontieră Maramureș.
„Cupa Prieteniei PFR 2024” a fost și o reîntâlnire cu oameni dragi pentru chestorul de poliție Florin Coman - șeful ITPF Sighetu Marmației - care i-a invitat și primit cu sufletul deschis pe reprezentanții instituțiilor cu care Poliția de Frontieră cooperează. Drept urmare, reprezentanții sectoarele PF de pe raza județului Maramureș și-au primit așa cum se cuvine invitații, cu cele mai alese bucate.
Competiția a fost câștigată de către echipa ITPF Sighetu Marmației, locul II a fost ocupat de IPJ MM, iar locul III de IGI.
Prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, împreună cu gazda evenimentului, chestor de poliție Coman Florin au înmânat diplome și cupe participanților.
Un alt eveniment fotbalistic a fost Cupa „PFR 2024” care a fost câștigată de ITPF Sighetu Marmației
La competiție s-au înscris echipe formate din polițiști de frontieră de la aparatul propriu, de la sectoarele de pe raza județului Maramureș, o echipă a Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Maramureș, o echipă Frontex și una de la Poliția Municipiului Sighetu Marmației.
Competiția a fost organizată de către ITPF Sighetu Marmației cu sprijinul Asociației Internaționale a Polițiștilor (IPA) – Regiunea 2 Maramureș, a Asociației Sportive ,,Tisa” și a Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) Biroul Teritorial Poliția de Frontieră Maramureș.
Finala s-a disputat între echipa Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației și cea a Poliției Municipiului Sighetu Marmației, câștigătoare fiind echipa ITPF Sighetu Marmației, iar locul III a fost ocupat de Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Maramureș în urma confruntării cu echipa Frontex.
De asemenea, trofeul de „Cel mai tehnic jucător” a fost câștigat de către ofițerul Kenley Scerri de la Frontex din Malta, ofițer Categoria 3, „Cel mai bun portar” a fost desemnat agentul șef principal de poliție Dumitru Bledea din cadrul ITPF Sighetu Marmației, iar titlul de golgeterul turneului a fost câștigat de agentul principal de poliție Ghinda Sebastian.
Polițiștii de frontieră sătmăreni au sărbătorit cu entuziasm Ziua Poliției de Frontieră Române, un eveniment marcat anual pe 24 iulie. În această zi, deși în mod obișnuit sunt camarazi în misiuni și se sprijină reciproc în activitatea de zi cu zi, au devenit adversari pe terenul de fotbal, participând la un minicampionat amical. Rivalitatea sportivă a fost însă umbrită de atmosfera de sărbătoare, toți colegii bucurându-se împreună de bucatele pregătite cu pasiune de echipele de bucătari amatori din fiecare sector. Revederea a fost cu atât mai apreciată, deoarece, deși sunt colegi, aceștia se întâlnesc rar, având în vedere că frontiera din zona de responsabilitate a județului Satu Mare se întinde pe 190 de kilometri. La finalul competiției, echipa Sectorului Poliției de Frontieră Halmeu a câștigat locul I, urmată de echipa Sectorului Poliției de Frontieră Carei pe locul II, iar locul III a revenit colegilor de la Sectorul Poliției de Frontieră Petea. După această zi festivă, polițiștii de frontieră s-au întors la misiunile lor zilnice, continuând să asigure supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, cu aceeași dedicare și profesionalism.
Pentru a sărbători Ziua Poliției de Frontieră, sâmbătă, 13 iulie a.c., a avut loc o competiție de minifotbal „Cupa 24 iulie” la Baza Sportivă „Viitorul” din Horodnic de Sus, județul Suceava.
La întrecere au participat șapte echipe: SPF Siret, SPF Brodina, STPF Suceava, SPF Vicovu de Sus, Detașamentul de Pompieri Rădăuți, Poliția Municipiului Rădăuți și, în premieră, o echipă formată din pensionari, foști polițiști de frontieră.
Finala mică disputată între SPF Vicovu de Sus și Poliția Municipiului Rădăuți a fost câștigată de polițiștii de frontieră de la SPF Vicovu de Sus.
Finala mare s-a jucat între Detașamentul de Pompieri Rădăuți și SPF Siret, învingătoare fiind SPF Siret. Întreaga activitate a fost sprijinită de Clubul Sportiv „Bogdan Vodă 2004” din Rădăuți, Sindicatul Meridian, S.N.P.P.C. precum și de I.P.A. Regiunea 2 Suceava.
Președintele Clubului Sportiv ,,Bogdan Vodă”, comisar de poliție Schipor Adrian, a ținut să precizeze faptul că atmosfera creată în jurul acestui eveniment a fost una de bun augur, de voie bună, iar meciurile au fost caracterizate de fair play.
La finalul competiției câștigătorii au primit cupe, medalii și diplome.
ITPF Iași
Ziua de 24 Iulie este o zi specială pentru fiecare polițist de frontieră, dar anul acesta reprezintă un moment cu o însemnătate aparte, care nu putea fi marcat decât într-un mod deosebit.
De când există populație și identitate în acest spațiu binecuvântat, sub diferite forme de organizare sau denumire ne-am îndeplinit misiunea, însă acum 160 de ani au fost puse bazele unui sistem unitar modern de pază a hotarelor țării.
Care ar fi putut fi locul cel mai potrivit pentru a scrie o pagină importantă din istoria Poliției de Frontieră decât Palatul Culturii - emblemă a orașului celor șapte coline.
Încă de când am ajuns am fost întâmpinați de impunătoarea statuie a lui Ștefan cel Mare protectorul spiritual al Poliției de Frontieră Române, iar tacit ne-a urat bun venit o acvilă, simbol întâlnit și pe sigla instituției noastre.
Ședința festivă la care au participat atât reprezentanții instituțiilor publice locale, cu care colaborăm, cât și cei ai omologilor din Republica Moldova, s-a desfășurat în cea mai frumoasă și monumentală încăpere a Palatului Culturii, Sala Voievozilor. Numele sălii provine de la galeria de medalioane cu portrete marcante ale istoriei noastre, de la întemeietorii statului până la regii României, o mărturie atât a tradiției cât și a devotamentului, sacrificiului și patriotismului, elemente ce caracterizează Poliția de Frontieră și pe „ostașii” săi, urmașii celor mai curajoși bărbați ai acestui pământ, care în ciuda numeroaselor organizări, a vieții nu tocmai ușoare la frontieră, a vremii și vremurilor, străjerii țării au vegheat cu mândrie, onoare și demnitate hotarele țării.
În acest cadru cu o încărcătură istorică și emoțională ce nu poate fi ușor de descris în cuvinte, ne-am promis să fim permanent conștienți că de felul în care ne vom îndeplini misiunile depinde siguranța generațiilor care vor urma şi să fim conştienţi că putem fi protagoniștii unei importante pagini din istoria acestei arme, care nu poate fi înlocuită.
Felicitări tuturor polițiștilor de frontieră pentru îndeplinirea cu profesionalism a atribuțiilor conferite de lege, mulțumiri familiilor acestora pentru susținerea în efortul pe care îl depun colegii noștri zi de zi la frontiera țării! La mulți ani!
În contextul aniversării a 160 de ani de la înființarea Poliției de Frontieră Române, polițiștii de frontieră din Republica Moldova nu au ezitat să se întâlnească în punctele de trecere și să le ureze colegilor noștri din România cele mai calde felicitări și aprecierea pentru devotamentul și profesionalismul demonstrat în asigurarea siguranței frontierei comune
Mesaj primit de la jurnalistul Valy Hudești - „Glasul Nordului”:
„La mulți ani Poliției de Frontieră!
Să fiți mereu precum stâncile în fața valurilor, neclintiți și neînfricați în misiunea voastră. Așa cum farurile luminează calea corăbiilor în noapte, să călăuziți mereu siguranța și liniștea țării noastre. Fie ca aripile voastre de veghe să se întindă peste hotarele patriei, păzind și protejând ca un păstor grijuliu.
În fiecare pas al vostru pe pământul țării, să simțiți călăuzirea celor ce v-au precedat și binecuvântarea celor ce vor urma. Să fiți asemenea păsării Phoenix, renăscând din orice provocare și întărindu-vă de fiecare dată mai puternici.
La mulți ani, cu respect și recunoștință, celor ce veghează neîncetat granițele noastre!”
Cu prilejul aniversării a 160 de ani de existență instituțională a Poliției de Frontieră Române, în ziua de 24 iulie 2024, ofițerii de poliție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Iași, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră şi Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, au desfășurat activități de educație pentru promovarea integrității adresate cetățenilor care au tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni şi Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Iaşi.
Acțiunea a constat în promovarea unor mesaje de informare anticorupție și prezentarea unor aspecte privind identitatea instituțională a celor două structuri, Direcția Generală Anticorupție şi Poliţia de Frontieră Română.
SPF Galați
24 Iulie 2024 - Ziua Poliției de Frontieră celebrată la nivelul județului Galați, prin împletirea prezentului cu viitorul, la 160 de ani de la înființarea Poliției de Frontieră Române.
La sediul Sectorului Poliției de Frontieră Galați, polițiști de frontieră dedicați profesiei, membrii Clubului Spotiv Mixed Martial Art Galați și alți copii și tineri invitați, împreună cu organizațiile profesionale teritoriale IPA Regiunea 2 Galați și Corpul National al Polițiștilor, au sărbătorit acest moment onomastic prin exerciții demonstrative de acțiuni operative, tehnici de autoapărare și intervenții canine, având loc o simbioză între curajul și curiozitatea viitorului cu tehnicile și abilitățile profesionale ale prezentului.
La zi de sărbătoare, nu uităm să privim retrospectiv și ne înclinăm, uman și instituțional, în semn de recunoștință și onoare în amintirea tuturor „străjerilor de hotare”, care, sub orice denumire – plăieși, potecaşi, mărginaşi, călăraşi, cordonaşi, dorobanţi, grăniceri, polițiști de frontieră – au slujit de-a lungul veacurilor, în vremuri cu mult mai dificile decât cele prezente, în momente de cumpănă istorică, pentru ca acest neam, țară și instituție să evolueze și să se modernizeze.
La cei 160 de ani distanță de la constituirea acestei instituții moderne Poliția de Frontieră Română, în prezent își asumă responsabilitatea și contribuie profesionist alături de celelalte structuri similare europene pentru a asigura un climat de securitate, liberă circulație și protecție pentru toți cetățenii Uniunii Europene.
Mulțumim Poliției de Frontieră Române, mulțumim tuturor polițiștilor de frontieră pentru că sacrificiul și dedicarea lor continuă indiferent de greutățile vremurilor.
Garda de Coastă
Garda de Coastă a sărbătorit 160 de existență instituțională a Poliției de Frontieră Române, în curtea instituției.
Printre invitați s-au numărat prefectul județului Constanța, dar și șefii celorlalte instituții de apărare, ordine publică și siguranță națională din județul Constanța.
Festivitatea a început cu intonarea imnului național al României de către Fanfara Militară a Forțelor Navale Române, prezentă pe platou, urmată de un moment de reculegere în semn de omagiu pentru polițiștii de frontieră care s-au jertfit la fruntariile țării, atât pe timp de pace, cât și pe timp de război.
În discursul său ulterior, directorul Gărzii de Coastă, comisar șef de poliție Oae Alexandru, a ținut sa precizeze importanța instituției noastre pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene dar și să le ureze polițiștilor de frontieră sănătate și încredere în forțele proprii.
Domnul profesor doctor Costin Scurtu, muzeograf la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”-Filiala Constanța și reprezentant al Asociației Culturale „Astra Dobrogeană” a prezentat un scurt istoric al Poliției de Frontieră.
A fost citit și mesajul inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, apoi conducerea Gărzii de Coastă a înmânat epoleții polițiștilor de frontieră avansați în gradul următor înainte de termen.
Activitatea s-a terminat cu un schimb de impresii, alături de invitați, polițiști activi și în rezervă.
ITPF Giurgiu
La data de 24 iulie Poliția de Frontieră Română a împlinit 160 de ani de existență instituțională, iar cu această ocazie, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu a ales să sărbătorească evenimentul în avans, în data de 21 iulie, alături de publicul larg din Municipiul Giurgiu. Astfel, pe pietonala situată pe strada Mircea cel Bătrân a fost expusă o parte din tehnica folosită pentru îndeplinirea misiunilor, câteva mijloace de mobilitate terestră/navală, au fost împărțite stegulețe, iar cei mici au primit câte un „pașaport” pentru a călători în lumea fascinantă a Poliției de Frontieră. Totodată, copiii au avut parte și de o surpriză dulce din partea polițiștilor de frontieră giurgiuveni.
Acest eveniment a reprezentat atât un prilej de cunoaștere a activității Poliției de Frontieră cât și a oamenilor care se află în spatele uniformei.
Totodată, de ziua lor, în data de 24 iulie, opt polițiști de frontieră din cadrul ITPF Giurgiu s-au mobilizat și au participat la o activitate de donare de sânge, alegând să facă cel mai frumos cadou pentru salvarea pacienților aflați la nevoie. Colegii noștri și-au manifestat încrederea că gestul lor va fi un exemplu și pentru alte persoane în acest demers.
ITPF Timișoara
La Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, celebrarea celor 160 de ani de existență instituțională a avut loc într-un cadru festiv, pe 22 iulie 2024, la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din Timișoara. Evenimentul s-a desfășurat în prezența reprezentanților corpului consular, a Preasfinției Sale Părintele Paisie Ion-Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoara, a prefecților, a viceprimarului municipiului Timișoara, a colegilor polițiști de frontieră din Republica Serbia și Ungaria, a procurorilor, a șefilor instituțiilor cu care Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara cooperează, precum și a invitaților și colegilor polițiști de frontieră.
Evenimentul a debutat cu prezentarea unui film despre Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, incluzând repere istorice din evoluția structurii de poliție de frontieră regională. A continuat cu o scurtă incursiune în timp oferită de chestorul de poliție Tiberiu Giurea, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, care a evidențiat numeroase aspecte referitoare la istoria și prestigiul instituției, prezentând transformările și perfecționările prin care a trecut structura de apărare a granițelor țării până la actuala organizare.
De asemenea, au luat cuvântul invitați precum prefectul județului Timiș Mihai Ritivoiu, viceprefectul județului Caraș-Severin Adina Marilena Radici, Preasfinția Sa Părintele Paisie Ion-Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoara, precum și procurori și șefi de arme din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Cu ocazia încheierii evenimentului, au fost oferite distincții onorifice reprezentanților instituțiilor cu care Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara cooperează, acestea fiind înmânate de către chestorul de poliție Tiberiu Giurea, șeful inspectoratului.
ITPF Oradea
Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea au participat la ședința festivă organizată cu ocazia aniversării a 160 de ani de existență instituțională, care a avut loc la Poligonul DINAMO, cu sprijinul Asociației Internaționale a Polițiștilor – Regiunea 2 Bihor și al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual – Biroul Teritorial Bihor, în colaborare cu Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.
La ședința festivă, organizată în data de 19 iulie la Poligonul DINAMO, au onorat cu prezența șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, chestor de poliție Bondar Marin, adjunctul inspectoratului pe linie operativă, comisar de poliție Bogdan Cristian, și polițiști de frontieră din cadrul structurilor teritoriale din județul Bihor.
Tot cu această ocazie, s-a organizat „Campionatul de tir și Cupa Presei” la tir, la care au participat polițiști de frontieră din cadrul ITPF Oradea și au fost invitați jurnaliști bihoreni.
În cadrul festivității, câștigătorii competiției au primit cupe, diplome și premii.
De asemenea, în data de 29 iulie, polițiștii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Oradea și ai Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea au participat la o ședință festivă.
Evenimentul a avut loc la Sala „Gheorghe Miclăuș” din cadrul Școlii de Pregătire a Agenților de Poliție de Frontieră „Avram Iancu” Oradea.
La manifestare au mai participat Prefectul județului Bihor, Țiplea Dumitru, viceprimarul municipiului Oradea, Nica Antonia, reprezentanți din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ai celorlalte structuri subordonate Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, cadre în rezervă sau retragere din cadrul Poliției de Frontieră Române, precum și reprezentanți ai Poliției maghiare.