Despre noi...

I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei

Situat în nordul ţării, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei se întinde pe raza a trei judeţe: Satu Mare, Maramureş şi Suceava. În mare parte zona de responsabilitate a inspectoratului se întinde pe suprafaţa Carpaţilor Maramureşului şi Bucovinei care fac parte din grupa nordică a Carpaţilor Orientali.

Aici e rece mai tot timpul anului, o zonă muntoasă împădurită, greu accesibilă, cu altitudini de până la 2.000 m, ceea ce îngreunează misiunea poliţiştilor de frontieră aflaţi în serviciul de supraveghere a frontierei de stat.

Inspectoratul asigură supravegherea frontierei de stat pe o lungime de 464,306 km de frontieră, (366,476 km frontieră cu Ucraina, frontieră externă a Uniunii Europene şi 97,83 km cu Ungaria.)

Numărul activităţilor infracţionale depistate continuă trendul ascendent înregistrat de la începutul anului, fenomenul contrabandei cu produse accizabile, îndeosebi ţigări, a determinat ca situaţia operativă a inspectoratului să fie deosebit de activă.

Vigilenţa colegilor noştri este pusă zi de zi la încercare de către cei implicaţi în activităţi infracţionale, mai mult decât atât, provocarea este mai mare pentru noi deoarece, aici, nu se apără doar frontierele României, ci frontierele externe ale Uniunii Europene, viitoarele frontiere Schengen.

Rezultatele pozitive obţinute de inspectorat reflectă eforturile depuse de către poliţiştii de frontieră, atât pe linia supravegherii şi controlului trecerii frontierei de stat, cât şi pe cea privind combaterea criminalităţii transfrontaliere.

Astfel, în prima jumătate a acestui an, activitatea lucrătorilor noştri s-a evidenţiat prin întocmirea a peste 400 dosare penale în care sunt cercetate 310 persoane pentru săvârşirea a 620 de infracţiuni.

Poliţiştii de frontieră duc o luptă continuă cu persoanele implicate în activităţi de contrabandă, pe această linie de muncă, de la începutul anului şi până în prezent, lucrătorii noştri au întocmit 208 dosare penale, în care sunt cercetate 121 de persoane, cetăţeni români şi străini.

Astfel, au fost confiscate peste 1.694.600 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană (3.388 baxuri) în valoare de 16.225.000 lei, ţigări care urmau să ajungă pe piaţa neagră de desfacere.

Totodată, au fost indisponibilizate mai multe autoturisme folosite la activităţile infracţionale, unele dintre ele având rol de antemergător în asigurarea transporturilor ilegale de ţigări, altele având locaşuri special amenajate pentru transportul produselor accizabile.

Grupările infracţionale care acţionează la frontiera verde şi pe căile de comunicaţie, încercă să speculeze orice breşă apărută în dispozitivul de supraveghere a frontierei, fiind dotate chiar şi cu aparatură de vedere pe timp de noapte. Din ele fac parte cetăţeni români şi ucraineni care au încercat să introducă ilegal în ţară cantităţi impresionante de ţigări, cu intenţia de a încerca vigilenţa poliţiştilor de frontieră, însă au fost reţinuţi de către lucrătorii noştri.

De remarcat metodele inedite folosite de către persoanele implicate în astfel de activităţi infracţionale, pentru a introduce ilegal ţigările în ţară. Mai nou folosesc aparate de zbor de mici dimensiuni (drone). De asemenea, metodele clasice sunt încă folosite pentru a introduce ţigările în ţară şi, ulterior, pentru a le scoate din zona de frontieră şi anume: cu barca peste apa râului Tisa, cu caii prin zone muntoase greu accesibile, prin apă echipaţi în costum de neopren, în locaşuri special amenajate, în autoturisme, în rezervorul maşinilor prin punctele de trecere a frontierei, în cutii de bere, în pungi de zahăr, în pâine sau ascunse pe corp.

Ca urmare a activităţilor desfăşurate, pe linia traficului internaţional cu autoturisme furate lucrătorii noştri au descoperit 16 maşini furate din state ale Uniunii Europene. Astfel, pe această linie, 17 persoane sunt cercetate în 17 dosare penale.

La nivelul inspectoratului au fost înregistrate 18 cazuri de migraţie ilegală în care 39 de persoane, majoritatea de origine afro-asiatică, au fost reţinute în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera în Ungaria sau Ucraina, cu speranţa de a ajunge într-un stat din Uniunea Europeană.

Omniprezenţa poliţiştilor de frontieră în zona de responsabilitate dă un sentiment de siguranţă cetăţenilor din zonă. Astfel, în urma acţiunilor specifice desfăşurate, au fost descoperite şi confiscate bunuri  constând în ţigarete, maşini furate, alcool, droguri, valută falsă, obiecte de patrimoniu ale căror valoare este de peste 2.707.000 euro.

Cazuri semnificative:

În data de 2 februarie, în jurul orei 18.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu, judeţul Satu Mare, s-a prezentat, pe sensul de intrare în ţară, un cetăţean maghiar care conducea un ansamblu rutier, înmatriculat în Ungaria, format din cap tractor şi o semiremorcă.

Ca urmare a exploatării datelor şi informaţiilor deţinute la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control asupra mijlocului de transport constatându-se că în auto marfar era ascunsă, în coletele cu brichete din lemn, 414.500 de pachete cu ţigări, diferite mărci, în valoare de 1.865.250 lei.

Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării de către poliţiştii de frontieră, iar auto marfarul, în valoare de 70.000 de lei, a fost indisponibilizat la sediul Poliţiei de Frontieră până la finalizarea cercetărilor.

Totodată, cetăţeanul maghiar este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi folosire de acte nereale, la finalul anchetei urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

În data de 4 martie, ora 09.30, la PTF Sighetu Marmaţiei, poliţiştii de frontieră au reţinut doi cetăţeni olandezi, care transportau cu un Renault Sport GT, înmatriculat în Germania, cantitatea de 84,3 kg heroină. Aceasta a fost depozitată în 167 de pachete şi ascunsă în podeaua autoturismului în cauză.

Întreaga cantitate de substanţă a fost ridicată de către poliţiştii de frontieră şi trimisă spre analiză laboratorului de specialitate, iar în urma expertizei s-a stabilit faptul că substanţa este heroină.

În cauză, cercetările sunt continuate de către DIICOT - Biroul Teritorial Maramureş cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Maramureş şi SCCO – Maramureş.

 

„Inspectoratul nostru se bucură de tot mai multă încredere şi respect din partea societăţii având la bază competenţa noastră profesională.

Vom coordona unitar activităţile specifice derulate, am asigurat şi vom asigura un nivel înalt de supraveghere şi control la frontieră în scopul combaterii migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere.

Eforturile pe care le-am întreprins în această perioadă s-au materializat în rezultatele foarte bune înregistrate în activitatea inspectoratului nostru şi am convingerea că, şi pe viitor, colegii mei îşi vor onora cu demnitate misiunea nobilă şi simţul datoriei va predomina în toate activităţile specifice pe care le desfăşoară.

Prima parte a anului, din punct de vedere a situaţiei operative, a fost o perioadă menită să ne testeze limitele, provocările s-au împletit cu succesele şi reuşitele noastre, astfel am traversat împreună şi momentele dificile, dar ele nu ne-au demoralizat, ci, dimpotrivă, ne-au întărit în dorinţa comună de a merge înainte. Ne-au făcut mai puternici în faţa provocărilor şi ne-au dat speranţa că oricare ar fi dificultăţile la frontierele ţării, noi le vom putea depăşi.

Acum însă, cu ocazia acestei zile de sărbătoare, se cuvine să ne aducem aminte de lucrurile bune care ni s-au întâmplat şi să le ducem cu noi mai departe, iar lucrurile puţin bune să rămână în trecut şi să ne fie prilej de învăţătură pentru viitor.

Pe această cale vreau să le urez tuturor poliţiştilor de frontieră La Mulţi Ani, putere de muncă şi numai bucurii, atât pe plan profesional, cât şi personal.”

Comisar-şef de poliţie Florin COMAN-Şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei

 

I.T.P.F. Iaşi

 

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi este structura teritorială cu personalitate juridică, care asigură controlul frontierelor în scopul prevenirii faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, respectării regimului juridic al frontierei de stat, al paşapoartelor şi străinilor, ordinii şi siguranţei publice, în condiţiile legii la frontiera de nord – est a României. Ca structuri de execuţie, în cadrul inspectoratului, funcţionează patru Servicii Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră (Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi) şi 16 Sectoare ale Poliţiei de Frontieră: Darabani; Rădăuţi Prut cu PPF Rădăuţi Prut - rutier; Stânca cu PPF Stânca - rutier; Româneşti; Bivolari; Iaşi cu  PPF Iaşi - feroviar şi PPF Sculeni - rutier; Ţuţora; Răducăneni; Huşi cu PPF Albiţa - rutier; Berezeni; Fălciu cu PPF Fălciu - feroviar, Oancea cu PPF Oancea - rutier; Folteşti; Galaţi cu PPF Galaţi - rutier, portuar, feroviar şi Zona Liberă Galaţi; Brăila cu PPF Brăila - portuar şi Zona Liberă Brăila.

Dotările cu tehnica de supraveghere atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, fixe sau mobile, dar şi mijloacele de mobilitate terestră şi pe apă, au făcut posibilă intervenţia promptă şi rapidă a tuturor echipajelor Poliţiei de Frontieră. Migraţia ilegală se poate manifesta sub diverse forme: trecerea ilegală peste frontiera de stat prin locuri nepermise şi folosirea de documente/vize false ori falsificate. În toate cazurile s-au întocmit lucrări penale şi s-a colaborat cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, în vederea punerii în aplicare a Acordurilor de readmisie.

Pentru frontiera cu Ucraina, în ceea ce priveşte modul de operare, a reieşit că migranţii au trecut ilegal frontiera de stat pe jos, în grupuri, ghidaţi de călăuze, având în vedere specificul graniţei dintre Ucraina şi România (zonă împădurită, fără puncte de trecere deschise traficului internaţional). Intenţia migranţilor era să se deplaseze spre Bucureşti, aspect stabilit atât pe baza declaraţiilor cât şi din studierea documentelor/înscrisurilor descoperite asupra lor.

Au fost înregistrate şi cazuri de fraudă documentară, fiind reţinute documente de călătorie false aparţinând statelor UE, şi au fost situaţii în care au fost folosite documente de călătorie ce aparţineau altor persoane (substituire de persoană). Punctele de trecere unde au fost descoperite astfel de cazuri sunt Sculeni rutier, Albiţa rutier şi Oancea.

Traficul cu ţigări de contrabandă continuă să reprezinte una dintre principalele manifestări ale infracţionalităţii la frontiera cu Republica Moldova şi Ucraina. În majoritatea cazurilor, ţigările de contrabandă au fost depistate atât în punctele de trecere ale frontierei, ascunse în mijloace de transport, cât şi în zona de competenţă, pe comunicaţiile din apropierea frontierei.

Modul de operare şi tipologiile infracţionale manifestate ca fenomen al contrabandei/evaziunii fiscale îl constituie introducerea în ţară a ţigărilor disimulate în mijloacele de transport în locuri special amenajate, introducerea în ţară de ţigări prin alte locuri decât cele destinate controlului vamal sau comercializarea ilegală a ţigărilor nemarcate sau marcate cu timbre false.

La frontiera verde există în preocuparea unor grupuri infracţionale colectarea din zona de frontieră şi, ulterior, scoaterea acestora din zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră, fiind transportate în centre urbane aglomerate pentru comercializarea ilicită a acestora. Pentru a împiedica deconspirarea activităţilor infracţionale pe care le efectuează, cetăţenii moldoveni, care au preocupări infracţionale, îşi iau o serie de măsuri: folosesc diverse cartele telefonice PrePay pe care le aruncă după efectuarea unui transport de ţigări, îşi schimbă sau îşi înmatriculează frecvent autoturismele folosite pentru a transporta mărfurile de contrabandă, schimbă frecvent locurile de depozitare a ţigărilor şi rutele de deplasare, folosesc diverse persoane (antemergători) care au rolul de a verifica dacă pe traseul de deplasare există patrule ale Poliţiei de Frontieră.

În urma acţiunilor desfăşurate în punctele de frontieră şi în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră ieşeni au descoperit autovehicule, care figurau ca fiind căutate de autorităţi sau declarate furate în străinătate. Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre ţările vest europene cu finalitate în ţările est-europene. Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor semnalate ca fiind căutate de autorităţi sau reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul punctelor şi centrelor de contact.

În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, în timpul cercetărilor, că nu ştiau faptul că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta mijloacele de transport în ţările est-europene şi, la fel, nu cunoşteau că acestea sunt furate sau implicate în litigii. În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi în traficul cu maşini furate au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale în vederea continuării cercetărilor.

Majoritatea documentelor de călătorie false sau falsificate descoperite nu au fost folosite la controlul de frontieră de către participanţii la trafic, aceştia ascunzându-le în bagaje, colete, plicuri, borsete, portofele, lipite pe corp, în încălţămintea purtată  şi buzunarele hainelor cu care erau îmbrăcaţi. Participanţii la trafic încercau să folosească acte false după ce ajungeau pe teritoriul statelor din Uniunea Europeană, în vederea obţinerii unor locuri de muncă.

De asemenea, des întâlnite sunt cazurile în care participanţii la trafic prezintă la control, fie pentru ei (permise de conducere), fie pentru mijloacele de transport cu care se deplasează (certificate de înmatriculare, asigurări internaţionale tip carte verde şi documente care atestă efectuarea inspecţiei tehnice periodice, pentru autovehicule înmatriculate preponderent în Bulgaria şi Lituania), documente care nu îndeplinesc condiţiile de formă şi de fond ale celor autentice.

Cazuri semnificative:

Cetăţeni din Bangladesh depistaţi de poliţiştii de frontieră botoşăneni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi - ITPF Iaşi, acţionând în baza unor informaţii de la un coleg aflat în timpul liber, au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii migraţiei ilegale în zona de responsabilitate, în urma căreia au identificat şi reţinut în localitatea de frontieră Hilişeu Horia, judeţul Botoşani, opt persoane care nu vorbeau limba română şi nu îşi justificau prezenţa în zonă. Având în vedere că persoanele în cauză nu deţineau documente de identitate asupra lor, acestea au fost conduse la sediul SPF Dorohoi, pentru cercetări.

La sediul sectorului, poliţiştii de frontieră au solicitat un echipaj de prim ajutor cu ambulanţă, întrucât o parte dintre persoanele depistate se aflau în stare de hipotermie. În urma controlului medical, cinci dintre cele opt persoane au fost conduse la Spitalul Municipal Dorohoi pentru acordarea de îngrijiri medicale.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că persoanele în cauză sunt opt bărbaţi, cetăţeni Bangladesh, care au trecut ilegal frontiera din Ucraina în România cu scopul de a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen.

În cauză, se efectuează cercetări în comun cu autorităţile de frontieră ucrainene sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar cetăţenii străini au fost predaţi autorităţilor de frontieră vecine, conform acordului de readmisie încheiat între cele două ţări.

Aproximativ 14.000 de pachete cu ţigări, confiscate la frontiera de est

Poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Stânca, împreună cu lucrători din cadrul STPF Botoşani au organizat, în cursul acestei săptămâni, o acţiune specifică în vederea depistării şi identificării persoanelor care transportă ilegal ţigarete de contrabandă. Pe timpul desfăşurării misiunii, în localitatea de frontieră Gulioaia, judeţul Botoşani, poliţiştii de frontieră au descoperit un autoturism abandonat pe un drum secundar, în acesta fiind observate mai multe colete cu ţigarete. În urma controlului efectuat asupra mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit mai multe cutii de carton pline cu ţigări. La inventarierea bunurilor a rezultat cantitatea de 14.000 de pachete cu ţigarete. Atât autoturismul, în valoare de 9.400 lei, cât şi ţigaretele, în valoare de 164.500 lei, au fost ridicate de poliţiştii de frontieră, conform prevederilor Codului de Procedură Penală, în vederea continuării cercetărilor. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, în vederea depistării şi identificării tuturor persoanelor implicate, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

 

 

„Poliţiştii de frontieră au fost şi sunt reprezentanţii unei arme aparte, care nu poate fi înlocuită.

De când există populaţie şi identitate în acest spaţiu binecuvântat, indiferent de forma de organizare şi denumire: plăieşi, potecaşi, mărginaşi, cordonaşi, călăraşi, martalogi, dorobanţi, grăniceri, poliţişti de frontieră, misiunea a fost aceeaşi: supravegherea şi controlul frontierei.

Poliţiştii de frontieră sunt urmaşii celor mai curajoşi bărbaţi ai acestui pământ şi în ciuda numeroaselor organizări, a vieţii nu tocmai uşoare la frontieră, străjerii ţării au dat dovadă de devotament, sacrificiu, patriotism şi au vegheat cu mândrie, onoare şi demnitate hotarele ţării.

La ceas aniversar, să aducem un omagiu înaintaşilor care au făcut sacrificii pentru apărarea frontierelor, să ne promitem că nu vom uita că de felul în care ne îndeplinim misiunile depinde siguranţa generaţiilor care vor urma şi să fim conştienţi că putem fi protagoniştii unei importante pagini din istoria acestei instituţii.

Felicit poliţiştii de frontieră pentru îndeplinirea cu profesionalism a atribuţiilor conferite de lege, mulţumesc familiilor acestora pentru susţinerea în efortul pe care îl depun colegii noştri zi de zi la frontiera ţării şi transmit un sincer La mulţi ani!”

Şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Comisar-şef Victor-Dumitru MARINIUC

 

Garda de Coastă

Înfiinţată în anul 2011, Garda de Coastă, structură teritorială a Poliţiei de Frontieră, are zona de competenţă pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea şi la Marea Neagră, cu misiunea de a asigura supravegherea şi controlul trecerii frontierei maritime, terestre şi la fluviul Dunărea, în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi a faptelor circumscrise criminalităţii transfrontaliere.

Garda de Coastă este una din principalele instituţii responsabile pentru supravegherea maritimă, având şi atribuţii specifice precum: căutare şi salvare, securitate maritimă, protejarea mediului maritim şi a resurselor, în deplină concordanţă cu funcţiile Gărzii de Coastă promovate de Forumul European al Funcţiilor Gărzii de Coastă.

Supravegherea frontierei maritime are ca scop detectarea şi identificarea tuturor navelor şi ambarcaţiunilor care intră în marea teritorială activitate desfăşurată atât cu mijloace de mobilitate navală, cât şi cu ajutorul Sistemului Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime – SCOMAR, sistem operativ de supraveghere a frontierei maritime, bazat pe un suport tehnic integrat de înaltă tehnologie, ce permite detectarea timpurie, urmărirea, recunoaşterea şi identificarea navelor, în scopul prevenirii, depistării şi sancţionării activităţilor ilegale.

În anul 2019 poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în zona de competenţă, astfel fiind întocmite 230 lucrări penale şi aplicate 297 contravenţii cu o valoare de 304.015 lei.

De la începutul anului, au fost înregistrate 30 de cazuri privind infracţiunile de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate a folosirii actelor nereale faţă de autoritatea vamală, cercetând 31 de persoane, cetăţeni români şi străini, fiind ridicate în vederea confiscării aproximativ 5.328.300 de articole diverse, în valoare de aproximativ 8.523.130 lei.

Pe linia braconajului piscicol au fost constatate 72 de infracţiuni şi au fost aplicate 24 de contravenţii (valoare totală 12.250 lei) fiind ridicate în vederea confiscării 3.122,5 kilograme de peşte din specii diferite, 17 ambarcaţiuni, 10 motoare de barcă, plase tip mono filament şi textil în lungime totală de 9.046 metri.

De asemenea, structurile specializate ale Gărzii de Coastă, în urma activităţilor informativ-operative au acţionat în vederea destructurării unor grupuri infracţionale în ceea ce priveşte contrabanda cu ţigări, înregistrându-se 38 de cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 51 de persoane, fiind ridicate în vederea confiscării 1.187.500 ţigarete de contrabandă în valoare de aproximativ 613.998 lei.

În ceea ce priveşte realizările, în zona de competenţă, începând cu luna aprilie 2019, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Isaccea beneficiază de un sediu nou, modern, construit la standarde europene.

Construcţia modernă a acestui sediu corespunde actualei concepţii de susţinere a supravegherii şi controlului frontierei, asigură condiţii de muncă la standarde europene (mobilier modern, echipamente de comunicaţii şi informatică) precum şi spaţii pentru adăpostirea mijloacelor de mobilitate terestră şi navală (garaj, spălătorie auto, staţie automată de alimentare cu carburant), padocuri de câini şi utilităţi.

Acest proiect a fost necesar pentru crearea unor condiţii optime de desfăşurare a activităţilor şi practicilor de lucru în supravegherea şi controlul fizic al frontierei României cu Ucraina, precum şi pentru a răspunde riscurilor generate de infracţionalitatea transfrontalieră.

Cazuri semnificative:

Acţiune de reţinere a unui pescador sub pavilion Turcia, surprins la braconat în Zona Economică Exclusivă a României

În data de 20 mai, ora 06.50, cu ajutorul sistemului SCOMAR, pe timpul desfăşurării misiunilor de supraveghere şi control în Marea Neagră, a fost observată, la aproximativ 52 de mile marine est, de localitatea Costineşti, o ambarcaţiune suspectă că desfăşoară activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.

Echipajul pescadorului, format din 8 marinari, nu s-a supus somaţiilor legale ale poliţiştilor de frontieră şi a încercat să scape de urmărirea navelor PFR, fapt pentru care poliţiştii de frontieră au folosit gradual armamentul de la bordul navei, reuşind astfel oprirea pescadorului turcesc, echipajul fiind transferat la bordul uneia dintre navele P.F.R.     În cauză sunt cercetaţi opt marinari, cetăţeni turci, cu vârste cuprinse între 21 şi 45 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de „pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie”,”pescuit ilegal şi pescuit neraportat al calcanului”, „distrugerea sau avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia”, „conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător”, „pescuitul comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”.

În cursul zilei de 21 mai pentru şase dintre ei au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de 22 mai au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a comandantului ambarcaţiunii, iar ceilalţi marinari turci au intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

De asemenea, în data de 29 mai, un alt marinar, cetăţean turc, a fost prezentat Judecătorului de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestuia.

Peste 600 kg de peşte fără documente legale, confiscate de poliţiştii de frontieră

În data de 19 februarie, în jurul orei 23.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Cernavodă, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit pentru control, în zona staţiei de taxare Giurgeni – Vadu Oii, judeţul Constanţa, o autoutilitară înmatriculată în România, condusă de cetăţeanul român B.C., în vârstă de 47 de ani, domiciliat pe raza judeţului Vrancea.

În urma controlului efectuat asupra autovehiculului, poliţiştii de frontieră au descoperit, în trei bazine cu apă, cantitatea de 1.070 kilograme de peşte, specia caras, în stare vie.

În urma verificărilor s-a constatat că pentru cantitatea de 620 kilograme de peşte, persoana în cauză nu deţinea documente legale.

Cantitatea de peşte descoperita fără documente legale a fost predată unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale, iar poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „transportul fără documente legale a peştelui şi altor vieţuitoare acvatice obţinute din pescuit ori produselor din peşte”, la finalizare fiind dispuse măsurile legale care se impun.

 

 

Mesajul adresat poliţiştilor de frontieră:

„Dragi colegi,

Anul acesta sărbătorim, împreună, împlinirea a 155 de ani de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unificat, prin Decretul nr. 893/1864, instituţiile grănicereşti din Ţara Românească şi Moldova, punând bazele unui sistem unitar modern de pază a hotarelor ţării.

În numele conducerii Gărzii de Coastă felicit poliţiştii de frontieră pentru îndeplinirea cu profesionalism a atribuţiilor conferite de lege şi contribuţia adusă la rezultatele instituţiei, mulţumesc familiilor acestora pentru susţinerea în efortul pe care îl depun colegii noştri zi de zi la frontiera ţării şi transmit un sincer La mulţi ani!”

Director al Gărzii de Coastă, comisar-şef Laurenţiu-Cristian CICU

 

I.T.P.F. Giurgiu

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu a fost înfiinţat la data de 15 decembrie 2011 şi asigură supravegherea şi controlul trecerii frontierei pe o lungime de 510,2 kilometri la frontiera cu Bulgaria, având în subordine 15 sectoare şi 5 servicii teritoriale pe întinderea a şase judeţe.

În primele cinci luni ale anului 2019  au fost constatate 265 fapte ilegale, ce au constat în 608 infracţiuni săvârşite de 708 persoane şi 657 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 138.065 lei.

De la începutul anului, poliţiştii de frontieră giurgiuveni au constatat 35 infracţiuni cu 96 persoane implicate, din care: fraudă documentară - 13 cazuri cu 19 persoane implicate şi treceri ilegale ale frontierei - 22 cazuri cu 77 persoane implicate.

Pe linia încălcării dreptului de proprietate intelectuală au fost constatate 81 infracţiuni, cu o valoare de 17.755.440 lei a bunurilor confiscate.

În ceea ce priveşte traficului de ţigări au fost înregistrate 12 infracţiuni  cu 16 persoane implicate şi 189.940 ţigarete reţinute.

Totodată, poliţiştii de frontieră giurgiuveni au constatat, independent sau în colaborare cu structurile cu competente în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de droguri 16 kg canabis.

Au fost înregistrate 15 infracţiuni privind traficul internaţional cu autoturisme furate,  fiind indisponibilizate 13 autoturisme, un camion, un microbuz şi o autoutilitară care figurau ca fiind declarate furate în state ale Uniunii Europene.

Pe linia nerespectării regimului armelor şi muniţiilor s-au înregistrat opt cazuri, fiind confiscate 760 arme cu aer comprimat şi 251 cartuşe pe braconaj piscicol au fost înregistrate 246 infracţiuni, iar pe linia braconajului cinegetic, o infracţiune.

Cazuri semnificative:

În data de 2 februarie, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat s-a prezentat, pe sensul de intrare în ţară, la volanul unui microbuz  înmatriculat în Bulgaria, un cetăţean bulgar care transporta diverse produse din Bulgaria în Lituania.

Poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunţit asupra microbuzului şi au descoperit, în interiorul compartimentului de marfă, patru colete în care se aflau 69 de pistoale neletale cu gaze, calibru 9 mm şi 6 arme cu aer comprimat neletale, calibru 5,5 mm.

Bunurile în valoare de 11.400 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. 

În data de 20 aprilie, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-a prezentat pentru a intra în ţară un cetăţean turc,  şofer al unui autocar, înmatriculat în Turcia, însoţit de un conaţional.

La controlul de frontieră efectuat asupra mijlocului de transport au descoperit ascunse, într-un loc special amenajat în podeaua autocarului, şase bărbaţi care nu deţineau documente de identitate, ulterior, stabilindu-se că sunt  cetăţeni irakieni şi iranieni, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Aceştia au declarat că s-au urcat în autocar cu ajutorul celor doi cetăţeni turci, plătind 10.000 de dolari, fiecare, pentru a ajunge în Germania.

Totodată, faţă de cei doi şoferi turci a început cercetarea sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, iar pe numele lor Judecătorul de  Drepturi şi Libertăţi  din cadrul Tribunalului Giurgiu a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Cei doi cetăţeni turci au fost arestaţi pentru 30 de zile, iar migranţii au fost predaţi omologilor bulgari.

 

„Mulţumesc poliţiştilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu pentru efortul depus şi familiilor acestora pentru sprijinul permanent.

Le doresc să evolueze în cariera profesională pe baza muncii, perseverenţei, a însuşirii şi aplicării legislaţiei la nivel superior.”

Î/Şef al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu, comisar-şef Viorel Dumitru CHIRAN

 

I.T.P.F. Timişoara

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara îşi exercită autoritatea legală într-o zonă de responsabilitate pe o adâncime de 30 de km de la linia de frontieră şi competenţă la nivel naţional în ceea ce priveşte combaterea migraţiei ilegale, pe o lungime totală de 621 km din care 339,58 km pe apă şi 281,42 km pe uscat, pe raza judeţelor Timiş, Caraş Severin şi Mehedinţi.

Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Timişoara au acţionat cu profesionalism şi consecvenţă pentru respectarea regimului juridic al frontierei de stat, descoperirea şi sancţionarea tututor faptelor ilegale în zona de competenţă.

Evidenţiem în mod deosebit activitatea depusă la nivelul sectoarelor Poliţiei de Frontieră, la nivelul turelor de serviciu, structuri care prin efortul depus au făcut posibilă atingerea acestor rezultate cu care ne mândrim.

Suntem convinşi că şi în perioada următoare, personalul inspectoratului va putea face faţă cerinţelor de combatere a activităţilor de migraţie ilegală precum şi a infracţionalităţii transfrontaliere.

Dorinţa comenzii inspectoratului este de a construi un climat de muncă care să poată crea performanţă profesională, să prevină săvârşirea unor abateri disciplinare sau fapte de natură penală în rândul personalului, să multiplice cunoştinţe, să dezvolte şi să formeze deprinderi necesare desfăşurării activităţii de supraveghere şi verificare la frontiere la nivelul impus de standardele europene.

De la începutul anului până în prezent, poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Timişoara, au constatat 32 de cazuri de treceri şi tentative de trecere ilegală a frontierei de stat cu 84 de persoane implicate la frontiera cu Ungaria şi Serbia astfel: la frontiera cu Ungaria două cazuri cu 22 de persoane implicate  (în localitatea Pişchia, au fost depistate 16 persoane (13 IRQ şi 3 SYR) cele 16 persoane, aflate deja în procedură de acordare a statutului de azilant, au fost îmbarcate (ascunse) într-un auto marfar cu intenţia de a ajunge ilegal în Germania.) - În luna aprilie 2019, a fost constatat un caz de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat din România în Ungaria cu 6 cetăţeni turci; la frontiera cu Serbia 30 de cazuri cu 62 de persoane implicate (Iran, Irak, Afganistan, Albania, Kosovo etc.)

Traficul cu produse din tutun reprezintă una dintre principalele ameninţări la nivelul ITPF Timişoara, acest fapt datorându-se diferenţei de preţ dintre ţigaretele comercializate pe teritoriul Serbiei şi în România. Rata crescută a şomajului şi nivelul relativ scăzut de trai al locuitorilor din mediul rural din apropierea frontierei duc la creşterea cererii ţigaretelor de contrabandă, în special a mărcilor ieftine. Decizia  de a majora valoarea accizelor  poate determina un consum crescut al ţigaretelor provenite din contrabandă, în special a mărcilor de tip „ilicit whites”, care sunt în topul descoperirilor la frontiera cu Serbia.

De la începutul anului  2019 până în prezent, la nivelul ITPF Timişoara au fost descoperite aproximativ 832.000 ţigarete şi aproximativ 3,5 kg tutun.

Cazuri semnificative:

În data de 26 februarie, în jurul orei 12, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Oraviţa - judeţul Caraş Severin, în cooperare cu lucrători din cadrul SPF Moraviţa, au oprit pe Drumul Naţional 57, în localitatea de frontieră Comorâşte, un microbuz marca Volkswagen, înmatriculat în Serbia, condus de un cetăţean sârb.

În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră au depistat în interiorul microbuzului 16 persoane care nu vorbeau limba română şi nu îşi justificau prezenţa în zonă. Cu ocazia verificărilor preliminare, colegii noştri au stabilit că cei în cauză erau cetăţeni din Siria, Irak şi Turcia, dintre care treisprezece adulţi şi trei minori. Adulţii aveau vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, iar minorii între 3 luni şi 14 ani. Şoferul autoturismului era un cetăţean sârb, de 33 de ani. Totodată, cetăţenii străini au declarat că încercau să treacă ilegal frontiera din Serbia în România şi intenţionau să ajungă într-un stat din vestul Europei cu ajutorul cetăţeanului sârb.

În cauză, se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, în vederea luării măsurilor legale care se impun. De asemenea, cetăţeanul sârb este cercetat pentru infracţiunea de trafic de migranţi, iar autovehiculul a fost indisponibilizat la sediul SPF Oraviţa.

În data de 17 aprilie, ora 23.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Biroului de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere şi Compartimentului Sprijin Operativ - Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT - Biroul Teritorial Mehedinţi şi cu sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale, au organizat şi desfăşurat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu produse accizabile.

Astfel, au fost oprite în trafic, pe raza localităţii Slatina, două autovehicule, un autoturism şi o autoutilitară, în care se aflau trei bărbaţi, doi cetăţeni români şi un cetăţean sârb. În urma controlului efectuat asupra mijloacelor de transport, a fost descoperită, în compartimentul marfă, într-un spaţiu special amenajat, în pereţi dubli, cantitatea de 23.000 pachete cu ţigări, diferite mărci, fără marcaje fiscale sau marcate necorespunzător.

Ţigările, în valoare totală de 276.000 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă şi constituirea unui grup infracţional organizat. Totodată, cele două autoturisme, în valoare totală de 28.000 de lei, au fost indisponibilizate la sediul  Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, cercetările continuă, sub coordonarea procurorului DIICOT., în vederea documentării întregii activităţi infracţionale.

„Rezultatele din acest an au fost posibile datorită muncii în echipă, fapt care mă determină să îmi ofer toată mulţumirea întregului colectiv managerial. Totodată vreau să apreciez pozitiv munca colegilor care s-au implicat şi au obţinut rezultate profesionale bune şi să le mulţumesc şi lor şi, nu în ultimul rând, partenerilor şi colaboratorilor.”

Şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, chestor de poliţie Tiberiu GIUREA

 

I.T.P.F. Oradea


Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, înfiinţat prin Ordinul M.A.I. nr. I/705 din data de 15 decembrie 2012, este structura teritorială cu personalitate juridică subordonată nemijlocit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, care asigură  controlul la  frontiera de stat în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, respectării regimului juridic al frontierei de stat, al paşapoartelor şi străinilor, ordinii şi siguranţei publice, în condiţiile legii, la  frontiera cu Ungaria .

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea îşi desfăşoară activitatea în vederea gestionării problematicii în zona de competenţă la frontiera de stat, cu o lungime totală a frontierei de 293,95 km frontieră de uscat şi 7,95 km frontieră de apă,  respectiv pe o adâncime de 30 de km de la linia de frontieră. Se învecinează în limita stângă cu Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara şi în limita dreaptă cu Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea are în subordine: două servicii teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, respectiv Bihor şi Arad; nouă sectoare ale Poliţiei de Frontieră, respectiv, Valea lui Mihai, Diosig, Borş, Girişu de Criş, Salonta, Vărşand, Curtici, Turnu, Nădlac - situate la frontiera cu Ungaria; 13 puncte de trecere a frontierei, respectiv, rutier Valea lui Mihai, feroviar Valea lui Mihai, rutier Săcuieni, rutier Borş, feroviar Episcopia Bihor, rutier Salonta, feroviar Salonta, rutier Vărşand, feroviar Curtici, combinat de tip RO-LA Tudor Vladimirescu, rutier Turnu, rutier Nădlac I, rutier Nădlac II - situate la frontiera cu Ungaria.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, este dislocat în municipiul Oradea, strada Calea Aradului nr. 2 - 4, este situat la o distanţă de 11,3 km de linia de frontieră, la o distanţă de 62,2 km faţă de limita de judeţ cu Satu Mare limita dreaptă şi la o distanţă de 132,7 km faţă de limita de judeţ cu Arad - limita stânga.

Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Bihor este dislocat în municipiul Oradea, strada Calea Aradului nr. 2-4, situat la 11,2 kilometri faţă de linia de frontieră, la 62,2 km faţă de limita de judeţ cu Satu Mare - limita dreaptă şi la o distanţă de 132,7 km faţă de limita de judeţ cu Arad - limita stângă.

Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad este dislocat în municipiul Arad, strada Mărăşeşti nr.18-20, situat la 46 kilometri faţă de linia de frontieră pe direcţia bornei C51,  la 21,6 km faţă de limita de judeţ cu Timiş - limita stângă şi la o distanţă de 64,2 km faţă de limita de judeţ cu Bihor - limita dreaptă.

De la începutul anului, la nivelul ITPF Oradea au fost constatate 693 de infracţiuni, fiind întocmite 216 dosare penale, în care sunt cercetate 452 de persoane. De asemenea, au fost aplicate 348 de contravenţii în valoare totală de 78.165 de lei.

Cazuri semnificative:

La data de 16 aprilie, la PTF Nădlac II - Csanádpalota, s-a prezentat la controlul de frontieră, pe sensul de ieşire din România, un cetăţean ucrainean, în calitate de conducător al unui microbuz marca Renault, înmatriculat în Bulgaria. În baza unei informaţii existente la nivelul SPF Nădlac, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care au fost descoperite, într-un locaş special amenajat situat în plafonul mijlocului de transport, mai multe pachete de ţigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană. Cu ocazia efectuării controlului amănunţit, a fost descoperită şi ridicată cantitatea totală de 75.120 ţigarete, mărcile Glamour Azure, Glamour Liliac, Marlboro Red şi Marlboro Gold cu timbru de Ucraina, în valoare totală de aproximativ 55.945 lei .

Din declaraţiile persoanei suspecte a reieşit faptul că ţigările au fost introduse cu acordul său în locaşul din autovehiculul marca Renault, el plătind suma de 6000 de euro către o persoană necunoscută, urmând să transporte ţigările în Napoli - Italia, unde ar fi trebuit să primească de la o altă persoană necunoscută, suma de 9000 de euro. În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, faptă  prev. şi ped. de art.270 alin.3 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal al României. Întreaga cantitate de ţigări şi autoturismul în cauză au fost reţinute pe bază de ordonanţă şi introduse în camera de corpuri delicte a STPF Arad.

În data de 23 mai, în baza unei în cooperări cu lucrători din cadrul CSO - STPF Timiş, în PTF Borş au fost depistaţi 17 migranţi (14 cetăţeni din Irak, 2 cetăţeni din Siria şi un cetăţean din Iran) ascunşi într-un locaş special amenajat într-o autoutilitară înmatriculată în Marea Britanie şi condusă de către un cetăţean letonian. Astfel, în urma audierilor persoanelor implicate, a rezultat faptul că, în ziua respectivă, în jurul orelor 01:30, migranţii au fost transportaţi în parcul Lidia din Timişoara şi îmbarcaţi într-un autocamion marca Mercedes înmatriculat în Anglia, deplasându-se ulterior către Oradea, până în PTF Borş. Persoanele în cauză intenţionau să ajungă în Germania. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că 10 dintre aceştia se află în procedură de azil în România, iar ceilalţi 7 au intrat ilegal în România din Bulgaria, în urmă cu aproximativ 5 zile de la data depistării lor, călătorind ascunşi într-un alt auto marfar. Cetăţeanul letonian a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru comiterea faptelor de trafic de migranţi, trecere frauduloasă a frontierei de stat în formă continuată şi tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, fapte prevăzute si pedepsite de art. 262, alin. 1 raportat la art. 32, alin. 1, 263, alin. 1 si 2,lit. a, Cod Penal.

„În fiecare an, la data de 24 iulie este  sărbătorită  Ziua Poliţiei de Frontieră. Se împlinesc 155 de ani de existenţă instituţională. Sunteţi cei care contribuie la crearea unei imagini pozitive a ţării noastre.

Munca pe care o depuneţi solicită calităţi deosebite, devotament, curaj, perseverenţă, profesionalism şi responsabilitate – calităţi de care daţi dovadă zi de zi, îndeplinindu-vă cu cinste sarcinile încredinţate.

Să aveţi parte de sănătate, putere de muncă, prosperitate şi noi realizări în activitatea profesională.

LA MULŢI ANI POLIŢIEI DE FRONTIERĂ!”

Şeful Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, chestor Marin BONDAR

  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...
  • Despre noi...

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe