Și în acest an acordăm un spațiu important în paginile revistei COLEGELOR DE LÂNGĂ NOI. Sigur, ne-ar fi trebuit mult mai mult decât atât pentru a ne putea arăta recunoștința pentru partenerele noastre de muncă și de drum. I-am rugat pe colegii noștri din teritoriu sa ne facă propuneri pentru acest material și știm că nu le-a fost ușor să aleagă dar, în final avem 13 colege, care reprezintă cu onoare și mândrie Poliția de Frontieră Română. Ele sunt COLEGELE DE LÂNGĂ NOI.
Inspector principal de poliție Genoveva ROMAN
Genoveva Roman, încadrată în Ministerului Afacerilor Interne din anul 2007, și-a început activitatea la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Suceava, iar din anul 2008 s-a transferat la Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava.
Din anul 2017, este ofițer coordonator la Centru Operațional de Coordonare din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava.
Este o persoană răbdătoare, calmă, dinamică, veselă și îi place să privească viața cu optimism. Spune că a ales meseria de polițist deoarece consideră că este o meserie potrivită pentru caracterul ei și îi oferă un mod de viață activ.
„Sunt o persoană dinamică, întreprinzătoare, iar pe plan profesional sunt motivată și competitivă. Trec prin viață cu un zâmbet de persoană puternică. Pentru mine succesul înseamnă să ajungi să faci ceea ce îți place. Nu cred că trebuie să faci un anumit lucru doar pentru bani. Succesul înseamnă să-ți transformi pasiunea în meserie.
De la mama am învățat că trebuie să fiu bună cu lumea, să iert și să respect, iar de la tata am învățat să nu mă dau bătută niciodată.
Profesia m-a completat , m-a împlinit și mi-a conferit noblețe. O carieră de succes este undeva la orizont, tind către ea. Adevăratul succes rămâne încă un ideal către care tind și știu că îl pot atinge câtă vreme iubesc ceea ce fac și dau dovadă de dăruire și pasiune.”
Înainte de orice sunt mamă a doi copii fantastici și asta este o binecuvântare. Să dai naștere unor ființe umane: iată cel mai măreț act de creație.
Nu aș renunța niciodată la iubirea pentru Dumnezeu. Sunt convinsă de faptul că un om poate să aibă toate talentele din lume, poate să cunoască toate științele lumii, dar dacă îi lipsește frica de Dumnezeu, îi lipsește școala înțelepciunii.
„Înțelepciunea înseamnă a ști ce să faci în continuare; virtutea înseamnă să faci efectiv acel lucru” - David Starr Jordan.
Agent șef de poliție Maria DINU
Agent șef de poliție Maria Dinu este polițist de frontieră de 13 ani, fiind încadrată din sursă externă în data de 1 decembrie 2005, la Grupul de Nave Mangalia, unde a activat, însă, doar în perioada tutelei, pentru ca, din anul 2006, să-și desfășoare serviciul în cadrul Detașamentului de Intervenție al IJPF Constanța, actualmente Compartiment Sprijin Operativ al STPF Constanța.
Lăsând în urmă domeniul medical, a ales fără ezitare să-și îndeplinească visul copilăriei de a fi polițist, pentru care a și optat să lucreze la acel compartiment unde rutina lipsește, iar misiunile sunt chiar solicitante și implică de multe ori a-ți risca viața, dar faptul că a practicat mai multe stiluri de arte marțiale și este, deci, o luptătoare, îi conferă siguranța, stăpânirea de sine și adaptabilitatea necesare fiecărei situații în parte. În plus, antrenamentele împreună cu colegii și buna cooperare în cadrul colectivului, transformă fiecare misiune într-un succes.
Deviza sa este integritatea și acest cuvânt, pentru ea, înseamnă un cumul de calități pe care le manifestă: respect, onestitate, loialitate, punctualitate, responsabilitate, dar și modestie, perseverență, optimism și echilibru.
Realizarea culminantă în cariera sa o constituie admiterea în rezerva Agenției FRONTEX, sub egida căruia a participat la două misiuni externe, ambele în Grecia, dar a îndeplinit funcții diferite în fiecare dintre acestea. Prima, în anul 2017, a fost o experiență unică până acum în viața sa, plecând pe mare cu o navă a Gărzii de Coastă, de la Constanța până în insula Chios, unde patrularea în Marea Egee s-a executat doar noaptea, iar între interceptarea ambarcațiilor pline cu migranți și debarcarea acestora pe insulă, Agentul șef Maria Dinu intervieva persoanele vorbitoare de limba engleză și evalua starea tuturor migranților, notând aspectele relevante pentru a întocmi raportul în urma fiecărui eveniment.
Cea de-a doua misiune, în 2018, a constat, de asemenea, în supravegherea frontierei externe a Europei și în aceeași insulă elenă, dar prin patrulare terestră, cu autoturism și aparatură de vedere atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, în ture de serviciu.
Concluzionând, Maria Dinu este și recunoscătoare, dar și mândră de a fi parte a Poliției de Frontieră Române, deoarece, atât în plan profesional, cât și personal se simte onorată și împlinită să ducă la bun sfârșit fiecare misiune ce-i este încredințată, indiferent de timp sau loc.
Inspector principal de poliție Ionela Vlădășel
Inspector principal de poliție Vlădășel Ionela (31 de ani) este absolventă a Academiei de Poliție „Al. I Cuza” promoția 2010, an în care, cu emoții și entuziasm a început cariera de tânăr ofițer de poliție . În prezent își desfășoară activitatea la S.P.F. Aeroport Timișoara în cadrul compartimentului Pregătire Continuă.
„De când îmi desfășor activitatea la acest compartiment am colaborat cu colegii mei, obiectivul comun fiind consolidarea bazelor pregătirii teoretice, prin organizarea de sesiuni de pregătire, ale căror rezultate se reflectă în constatările din practică.
Pe timpul delegării de un an la compartimentul Ture Serviciu am pus în aplicare cunoștințele teoretice alături de colegii mei, pe care i-am îndrumat cu dăruire și profesionalism. Am trăit alături de ei experiențe unice, ne-am oferit suportul unii altora, am fost uniți și am dus la bun sfârșit fiecare tură de serviciu.”
Așa a fost și în data de 9 octombrie 2018, când, în calitate de coordonator al turei de serviciu, a gestionat o situație inedită cu calm și profesionalism.
„În data de 9 octombrie 2018, am fost informată că pe sensul de plecări internaționale, un pasager reclamă sustragerea unor bijuterii de pe banda de bagaje de mână la controlul de securitate. Având în vedere că nu era timp de pierdut, m-am deplasat la fața locului pentru a înțelege speța ivită. În acel moment, pe sensul de plecări, într-o aeronavă se îmbarcau pasageri, iar în alta erau alte persoane deja îmbarcate. Cu sprijinul oportun al colegilor de la controlul de securitate am vizualizat pe sistemul de supraveghere momentul comiterii furtului si suspectul. Am constatat că acesta nu se afla printre cei care urmau să se îmbarce, motiv pentru care am concluzionat că acesta se află în cealaltă aeronavă, aflată în așteptare pentru plecare. Am solicitat neînceperea procedurilor de decolare pentru efectuarea unui control la bordul aeronavei, ocazie cu care a fost identificat suspectul, recuperate bunurile sustrase și restituite posesoarei. Atunci am avut satisfacția rezultatului unei decizii corecte, luate într-un timp foarte scurt. ”
„Sunt foarte implicată în activitatea profesională , însă după orele de program mă dedic fetiței mele de trei ani, care îmi încarcă bateriile cu zâmbetele și îmbrățișările sale, astfel reușind să fiu mereu în formă și să fac față oricărei situații.”
Aceasta reușește să împletească ipostaza de femeie polițist de frontieră caracterizată prin rigurozitate, disciplină și fermitate cu cea de femeie mamă, manifestată prin sensibilitatea, gingășia și iubirea derivate din sentimentul matern.
Una dintre pasiunile ei, conexă activității de polițist de frontieră o reprezintă tragerile cu armamentul. „Din anul I de Academie am participat la concursurile de tragere organizate la nivel național. Îmi amintesc cu nostalgie de toate pregătirile și de sutele de cartușe trase la antrenamente, de entuziasmul cu care participam toți, în echipă, de încurajările pe care ni le acordam la concursuri. Am dezvoltat această pasiune și în calitate de cadru al M.A.I., dându-mi silința să reprezint instituția cu mândrie și să obțin câte un loc pe podium. ”
Agent principal de poliție Diana Andreea Mihalache
Diana Andreea Mihalache are 34 ani și își desfășoară activitatea în Punctul de Trecere a Frontierei Albița, fiind încadrată la Sectorul Poliției de Frontieră Huși, Compartimentul Ture Serviciu.
A îmbrăcat uniforma de polițist de frontieră în iunie 2007, fiind absolventă a Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu”, Oradea. Din anul 2013 își desfășoară activitatea exclusiv la controlul trecerii frontierei, în PTF Albița, ca lucrător în liniile I și II de control.
Acolo am găsit-o, cu o floare roșie prinsă în păr, executându-și cu zâmbetul pe buze atribuțiile de serviciu. Ne-a mărturisit că așa obișnuiește să lucreze, floarea ajutând-o să-și păstreze tonusul pozitiv indiferent cât de aglomerat este traficul, dar și să transmită din energia ei pozitivă participanților la trafic, care îi zâmbesc mereu.
Este o fire veselă, ambițioasă și sociabilă, fiind o prezență carismatică și plăcută.
Înțelege să-și facă datoria cu profesionalism, nenumăratele contravenții și infracțiuni identificate de ea pe moment operativ vorbind de la sine.
Este pasionată de lectură, plimbări în aer liber, călătorii și sport. Căsătorită de 10 ani, este mama unei fetițe în vârstă de 8 ani, care i-a moștenit frumusețea, dar și pasiunea pentru sport, aceasta practicând baschetul.
Diana are pasiuni nu tocmai obișnuite pentru o femeie, una dintre acestea fiind adusă la rang de artă.
„Îmi plac motoarele, deși nu conduc unul și artele marțiale. Din anul 2014 am început să practic artele marțiale, stilul Ju jitsu, în cadrul clubului sportiv CS Gold Dragon Fight Club Bârlad. Ju jitsu este o artă marțială complexă, care cuprinde și elemente de Karate-judo dar și tehnici cu arme tradiționale japoneze, stil numit Kobudo. Toate forțele din întreaga lume studiază artele marțiale pentru că se pretează pe tehnici de proiectare, fixare și conducere forțată.”
Inspector de poliție Hohotă Anamaria-Laura
„Mă numesc Hohotă Anamaria-Laura, am 32 de ani și sunt polițist de frontieră încadrat la SPF Galați – ITPF Iași din martie 2017, la Compartimentul ture-serviciu. Am absolvit cursurile Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea în anul 2007, cu o medie finală bună, având posibilitatea să aleg locul de repartiție, prima dintre colegii mei de la Galați. Am ales cu inima să vin acasă, în orașul copilăriei mele, la Galați, să fiu alături de familie, cu toate că aș fi avut oportunitatea de a-mi construi un viitor oriunde în alt oraș din țară. Însă nu regret, timpul mi-a dovedit că am făcut alegerea potrivită, am cunoscut și interacționat cu oameni minunați, o am pe mama alături de mine și aici l-am cunoscut pe soțul meu.
Impactul cu profesia de polițist de frontieră nu a fost ușor, am întâmpinat suficiente dificultăți de acomodare cu specificul și condițiile locului de muncă. Însă, întotdeauna m-am considerat o persoană hotărâtă, ambițioasă și am încercat să fructific fiecare șansă pe care viața mi-a oferit-o. Astfel că, în anul 2010 am concurat pe unul din cele șase locuri scoase la concurs de Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București la forma de învățământ cu frecvență redusă. După o îndelungă și serioasă pregătire am reușit să trec examenul de admitere la academie, iar în anul 2013 am absolvit cu diplomă de licență, devenind astfel ofițer de poliție.
Meseria de polițist de frontieră nu este una ușoară, implică multe sarcini și responsabilități, dar în același timp este o meserie frumoasă. Faptul că am lucrat numai în operativ, cred că m-a format, m-a călit și mi-a oferit posibilitatea să obțin multe satisfacții profesionale.
Inspector principal de poliție Feraru Alexandra
Feraru Alexandra s-a născut la Calafat, în data de 30 iunie 1988, iar în momentul de față lucrează la ITPF Giurgiu – SPF Calafat ca ofițer, având gradul de inspector principal de poliție. Este căsătorită și are un băiețel în vârstă de 5 ani. Printre pasiunile sale se află cititul, sportul și călătoriile alături de familie și prieteni.
Îi place munca în echipă, să îi ajute pe cei din jur, să empatizeze cu ceilalți, fiind o fire deschisă, sociabilă și iubește animalele.
Și-a dorit din copilărie să devină polițistă, urmând exemplul unui membru de familie, astfel că a absolvit Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza – București, în anul 2010. Ulterior a obținut licența în drept, urmând cursurile Universității Româno-Germane din Sibiu.
În perioada 2012-2014, a absolvit un program de masterat „Managementul activităților de ordine publică și siguranță națională”, în cadrul Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza – București, iar în perioada 2010-2016 a lucrat în cadrul SPF Gîrla Mare, având funcția de coordonator tură serviciu. Timp de un an, începând cu anul 2016 și-a desfășurat activitatea la SPF Calafat, având funcția de coordonator grupă serviciu/tură serviciu la SPF Calafat, iar din anul 2017 ocupă funcția de șef PTF Calafat.
Sub coordonarea sa, din anul 2017, au fost descoperite în PTF Calafat 51 de evenimente pe linia migrației ilegale, în care au fost descoperiți un număr de 149 de migranți, care au încercat să treacă ilegal frontiera, prin diverse metode – ascunși în mijloace de transport, prin folosirea de documente false sau falsificate, substituire de persoană, sustragerea de la controlul de frontieră prin varientarea punctului de trecere.
Pe linia traficului ilicit de droguri au fost descoperite 16 kilograme de canabis, ascunse în trei autoturisme, pe linia traficului internațional cu auto furate au fost descoperite 35 de autovehicule care au încercat să iasă din țară, pe linia dreptului de proprietate intelectuală, au fost depistate bunuri susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 2.500.000 lei.
Comisar șef de poliție Onose Grigoreta
Absolventă a Facultății de mecanică din Galați, doamna comisar-șef Grigoreta Onose și-a început cariera la Baza de Reparații Nave Brăila în anul 1999, mai întâi ca inginer, personal contractual în cadrul Compartimentului Proiectare, Tehnologii, Normare, ca mai apoi, din anul 2006 să devină polițistă de frontieră. Din dorința de perfecționare a obținut o diplomă de masterat în Managementul afacerilor publice, în anul 2008 și ulterior, în anul 2014 a absolvit Facultatea de Drept și Științe Administrative.
„Doamna Grigoreta Onose este liantul dintre conducere și personalul structurilor de reparații. Conduce Biroul Planificare, Lansare, Asigurarea calității și Metrologie, ceea ce implică o mare responsabilitate, întrucât de aici începe, se derulează și se încheie procesul productiv. Este un excelent motivator, are experiență în lucrul cu oamenii, având o contribuție majoră în realizarea obiectivelor Bazei de Reparații Nave Brăila. Lucrează de 20 de ani în cadrul unității, întreaga activitate fiind derulată în cadrul structurilor productive.” (Comisar șef Florin Baștiurea – Director BRN)
A venit în Poliția de Frontieră după o perioadă în care a activat în învățământ. Nu a fost o tranziție ușoară, fiind singura femeie ce-și desfășura activitatea în domeniul productiv al Bazei de Reparații, dar a fost fericită că își practică profesia.
„Într-un oraș ca Brăila, cu tradiție în industria navală, lucrul în Baza de Reparații Nave mi-a oferit multe satisfacții profesionale, dându-mi posibilitatea să cunosc o gamă variată de mijloace de mobilitate navală și tehnică modernă aferentă acestora, din dotarea Poliției de Frontieră. A fost o perioadă de acumulări pentru mine, ca profesionist și, în paralel, de dezvoltare și modernizare pentru Bază.
Cum în orice muncă este importantă echipa, din acest punct de vedere mă consider norocoasă. Colegii mei se adaptează permanent în provocarea de a găsi soluții optime la problemele apărute și învățăm împreună din toate experiențele avute.
După atâția ani de muncă, Baza este parte din familia mea, mulți dintre colegi, foști sau actuali, devenindu-mi prieteni. Au fost alături de mine în toate momentele importante, m-au sprijinit și m-au încurajat în anul 2010 când soțul meu a decedat sau atunci când Iulia, fiica mea, a absolvit Academia de Studii Economice, făcându-mă cea mai mândră mamă.
Anii petrecuți în Bază, cunoștințele acumulate, oamenii cu care am interacționat pe tot acest parcurs au făcut din mine omul care sunt azi și sper ca la rându-mi, să reușesc să împărtășesc generațiilor următoare măcar o parte din această frumoasă profesie.”
Comisar-șef de poliție Aura Sima
Îmi păstrez calmul și grația, întotdeauna adopt tonul plăcut al vocii chiar și atunci când există diferende, în situații - derapante de la normal, din viața de zi cu zi, deoarece consider că se poate comunica asertiv. Tonul ridicat împreună cu ideile emise în acel moment pot fi precum gloanțele unei mitraliere care seceră în jur, iar tonul vocii calm, chiar dacă emite idei usturătoare, este precum un balsam pe rana ce trebuie vindecată. Întotdeauna am considerat că forța mea interioară m-a ajutat să depășesc obstacolele, să intru în competiție atunci când e cazul cu determinare, demnitate, corectitudine și de aceea aștept și de la colaboratorii mei același lucru. Pentru un lider, oamenii sunt mai importanți decât lucrurile, de aceea investesc încredere în colegii mei, astfel încât aceștia să-și exercite atribuțiile și misiunile din respect față de semeni și de profesie.
Până în prezent mi-am clădit viața și cariera cu multă hărnicie și dăruire. Constanta mereu prezentă care mi-a oferit imbold era aceea de a mă autodepăși, parcurgând toate etapele: de la agent în prima linie de control, ofițer coordonator la tura serviciu după absolvirea Academiei de Politie „Al. Ioan Cuza”, coordonator Compartiment Pregătire continuă, ambele în cadrul Aeroportului „Henri Coandă” București, ulterior șef serviciu Formare Inițială și Continuă în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și în cele din urmă, director adjunct pentru învățământ la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea.
Lasă faptele să vorbească despre tine! Acest motto are o mare însemnătate pentru mine. În ceea ce privește calitățile mele personale, nu mă consider perfectă, însă întotdeauna mi-am asumat responsabilitate în tot ceea ce fac, chiar dacă am greșit cu ceva, învăț din greșeli și critici constructive. Sunt o persoană calmă și imparțială cu colaboratorii mei și întotdeauna îmi place să spun adevărul. Nu contorizez greșelile altora, văd bunătatea și potențialul în fiecare persoană.
Este dificil să poți să îți faci autobiografia cu mare obiectivitate și precizie, tu însăți. Mai degrabă pot face acest lucru cei cu care interacționezi.
Din perspectiva psihologică este bine cunoscut faptul că o persoană rareori se autoevaluează corect atunci când i se cere să-și prezinte punctele tari și punctele slabe. Aceasta ori se supraestimează, ori se subestimează, deși prima calitate a unui om este să recunoască faptul că are și defecte. Toți suntem creați din plusuri și minusuri, însă acestea trebuie să se întrepătrundă în așa fel încât să te facă util și plăcut semenilor tăi.
Mă consider, fără a exagera, deși acest lucru este greu, o persoană perseverentă, corectă cu mine însămi și cu cei din jur, plăcută și dornică de a contribui cu tot ce pot pentru a-mi desfășura cu eficiență atribuțiile funcției, dar și cele care derivă din viața personală.
Voi continua să merg în viață cu încredere, cu ambiție și dăruire, concentrându-mă asupra drumului pe care îl am de parcurs și nu asupra faptului că trebuie să fiu în centrul atenției.
Mereu la datorie, Aura Sima!
Student anul al III-lea, Mariana Grad
„Mi-am dorit întotdeauna să fac ceva măreț, ceva deosebit, care să-mi pună în evidență valorile care mă reprezintă și anume: curaj, hotărâre, ambiție, responsabilitate. Astfel, Academia de Poliție mi-a dat posibilitatea să mă afirm, să scot în evidență aceste calități și să-mi demonstrez cât este de important să dau valoare acțiunilor mele pentru a ajunge acolo unde îmi doresc.
La faptul că am ales această specializare - Poliție de Frontieră - a contribuit în mare măsură zona din care provin, Maramureș, granița cu Ucraina și faptul că îmi oferă posibilitatea desfășurării unor activități diversificate în calitate de ofițer de politie. De asemenea, am fost atrasă de portul uniformei și de ideea unui loc de muncă stabil.
Consider Academia de Poliție ca fiind o nouă experiență care m-a influențat într-o foarte mare măsură. M-a maturizat și totodată responsabilizat. Spre exemplu, acea stabilitate pe care ți-o oferă părinții trebuie s-o oferi tu altora, să fii persoana pe care aceștia se bazează și în care pot avea încredere.
Primele zile pe care le-am petrecut în cadrul Academiei au fost marcante tocmai pentru faptul că am renunțat la confortul casei părintești, încercând să mă integrez într-un mediu riguros, cu un program strict, bazat pe un set de reguli bine stabilit.
Înainte de admitere, Academia reprezenta o adevărată provocare. Însemna un țel, un obiectiv bine stabilit pentru atingerea căruia am depus eforturi deosebite. Acum, în prag de absolvire, percep Academia ca fiind preambulul unei experiențe profesionale și de viață, care a reușit sa-mi contureze valorile și să-mi definească personalitatea.
Odată ce te obișnuiești cu un anumit program, devine un stil de viață. Așa a devenit și Academia pentru mine și cu siguranță o să-mi lipsească părțile ei bune; poate și cele mai puțin bune. Cu toate acestea, cel mai mult o să-mi lipsească prieteniile pe care le-am legat în acești trei ani de studenție. Datorita timpului petrecut împreună, am ajuns să-mi consider o parte din colegi ca fiind o a doua familie. Am avut parte de nenumărate experiențe și trăiri care ne-au apropiat și ne-au făcut să ne bazam unii pe alții. Sunt convinsă însă de faptul ca și pe viitor vom colabora și ne vom acorda sprijin reciproc cel puțin din punct de vedere profesional.
Sunt foarte încrezătoare în ceea ce privește viitoarea mea cariera în cadrul Poliției de Frontieră Române. În perioada studenției am învățat cele mai frumoase lecții. Am învățat ce înseamnă să muncești pentru ceea ce îți dorești, să te dedici și să te implici în relațiile cu colegii, comandanții și profesorii . Cu alte cuvinte, am învățat să fiu om.
Pe lângă dorința ca viitoarea mea carieră să-mi ofere posibilitatea unei continue dezvoltări profesionale, aspir la punerea în valoare a celor asimilate în Academie și în ceea ce privește dezvoltarea unor relații profesionale și de colegialitate ideale.
Sunt o fire ambițioasă și cu siguranță mă voi descurca indiferent de specificul și de zona în care voi fi repartizată după absolvire. În calitate de ofițer, este foarte important să înveți să coordonezi oamenii pe care-i vei avea în subordine și să rezolvi orice situație neprevăzută. Sunt deschisă la nou și dornică să învăț cât mai multe la viitorul loc de muncă. De aceea nu mă limitez la o zonă anume sau la un anumit specific. Versatilitatea este una dintre principalele caracteristicile polițiștilor de frontieră.”
Agent principal de poliție Ioana Loredana Crișan
Mă numesc Ioana Loredana Crișan, sunt născută în Oradea, cu rădăcini însă, în satul Mihai Bravu (comuna Roșiori, județul Bihor). În prezent, activez ca agent de poliție de frontieră în cadrul ITPF Oradea- SPF Vărșand, județul Arad.
De mic copil îmi doream să devin polițist, deși mama mea, profesor fiind, se ocupa tot mai mult timp de educația mea, însuflețndu-mi ideea să aleg meseria de dascăl. Astfel, am terminat Facultatea de Litere, specializarea: română- engleză. Cu toate că am profesat 3 ani și jumătate, ca dascăl, în adâncul sufletului meu ardea dorința de a fi polițist, mai ales că il vedeam pe de altă parte, pe tatăl meu, polițist fiind și el, cu câtă dragoste vorbea despre această meserie.
Bunul Dumnezeu m-a ajutat, acordându-mi o șansă în anul 2016, aceea de a susține examenul de admitere pentru postul de agent de poliție de frontieră, din sursă externă, în cadrul MAI.
A fost o concurență strânsă, dar totuși ambiția și motivația m-au ajutat să mă pregătesc, să obțin un loc printre cei admiși. Pot să mărturisesc că mă bucur de alegerea făcută și sunt mândră să reprezint această meserie, dar mai ales să îmbrac cu drag uniforma de polițist de frontieră.
În paralel, activez ca solist vocal în cadrul Ansamblului Folcloric „Stelele Bihorului” din anul 2015.
Am participat la numeroase concursuri și festivaluri pretutindeni, fiindu-mi apreciată prestația artistică și prezența scenică. Tot cu ajutorul Bunului Dumnezeu, chiar în primul an al Școlii Populare de Artă „Francisc Hubic” din Oradea, specializarea canto popular (absolvită în 2012) am avut șansa să fiu acceptată într-o formație alături de care am participat la numeroase evenimente.
Atunci când văd public, când sunt pe scenă, simt că trăiesc, simt că dăruiesc, simt că fac fericiți oameni, atât prin prezența mea, cât și prin ceea ce transmit.
Reușesc să le împac pe amândouă fără să sacrific una în favoarea celeilalte. Dar, mărturisesc că dacă vreodată aș fi pusă în a alege între cele două activități aș alege-o pe cea de polițist deoarece muzica reprezintă doar o pasiune.
Merg cu drag la serviciu, iar prin pasiune și dăruire reușesc să îndeplinesc întotdeauna misiunea care îmi este încredințată.
Inspector principal de poliție Ionela Brucă
Mă declar o persoană sociabilă și energică, pasionată de călătorii, mereu în descoperire de oameni și locuri noi, pentru că doar experințele pozitive le păstrăm în amintirile noastre pentru o lungă perioadă de timp. Îmi place să citesc și consider că lectura ne dezvoltă gândirea și spiritul de observație; totodată, mă relaxează să particip la diferite cursuri de dezvoltare personală, în special în domeniul de parenting.
„Inițial a fost o lume a bărbaților. Apoi a apărut Eva” (Richad Armour) ...nu mă deranjează faptul că se zice că această meserie este una a bărbaților, consider că și noi, femeile, facem performanță și înfrumusețăm această lume și cel mai important, nu m-am simțit marginalizată, ci susținută de colegii de sex masculin.
Pentru că „Nu contează cât avem, ci cât de mult ne bucurăm - asta e fericirea” (Charles H. Spurgeon)... sunt recunoscătoare pentru tot ce am primit până acum de la viață, dar cu siguranță „declarația mea de avere” o constituie Sophia, fetița mea de 5 anișori, alături de care descopăr altfel lumea.
Absolventă a unui liceu cu profil bilingv-uman din municipiul Drobeta Turnu Severin, cariera mea în Poliția de Frontieră a început în iulie 2010, odată cu absolvirea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, fiind ultima promoție cu 4 ani. Susținută mereu de părinți, am fost prima din familie care a îmbrăcat uniforma de poliție, ulterior urmată de fratele meu mai mic(absolvent al aceleiași instituții, dar la o armă diferită) și în 2017 am avut plăcuta surpriza ca și mama să-mi devină colegă, în urma unui examen din sursă externă.
Odată cu terminarea facultății, în perioada 2010 - 2012 am urmat programul de master „Managementul Cooperării Polițienești Internaționale” din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.
Încadrată inițial la Compartimentul Combaterea Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere din cadrul SPF Porțile de Fier II, din octombrie 2012 îmi desfășor activitatea în cadrul Școlii de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta Turnu Severin: mai întâi în cadrul Compartimentului Management Operațional, iar din februarie 2017 sunt formator, în prezent la Catedra de Pregătire Juridică, Criminalistică și Evidențe Specifice. Pe lângă atribuțiile specifice, sunt și purtătorul de cuvânt în cadrul instituției, activitate pe care o îndeplinesc cu mult entuziasm și dăruire.
Consider că toate etapele prin care am trecut până la această vârstă au contribuit la formarea mea ca om atât în plan personal, cât si profesional, dar pentru că „omul, cât trăiește învață”... sunt deschisă la noile provocări pe care viața mi le va scoate în cale.
În încheiere, aș vrea să urez tuturor polițiștilor de frontieră o primăvară minunată, cu mult soare și poftă de viață!
Subinspector de poliție Alexandra Mogoșanu
În ultima perioadă, misiunile polițiștilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara au o importanță tot mai accentuată, determinată de faptul că își desfășoară activitatea la frontiera externă, iar proliferarea unor fenomene sociale negative precum migrația ilegală, contrabanda și alte manifestări ale crimei organizate transfrontaliere care afectează siguranța cetățeanului și ordinea publică, atât în țara noastră, cât și în statele Uniunii Europene, s-au manifestat îndeosebi la frontiera româno-sârbă, unde își desfășoară activitatea și colega noastră Alexandra Mogoșanu.
Datorită unui efort susținut și continuu, ofițerul de poliție Alexandra Mogoșanu a reușit să obțină rezultate foarte bune, acest lucru demonstrând profesionalism, responsabilitate, competență, devotament, conduită morală remarcabilă și dragoste de țară, fapt pentru care merită mulțumirile, aprecierile și felicitările noastre.
Povestea ei este povestea multor polițiste de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, care reușesc acest lucru. Mogoșanu Alexandra este polițistă de frontieră în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Porțile de Fier II. Ea a ales profesia de polițist de frontieră la îndrumarea părinților săi. S-a pregătit pentru examen din toate punctele de vedere, iar în anul 2013 a susținut admiterea la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Silitoare și pe parcursul anilor de învățământ, Alexandra a absolvit școala de ofițeri cu succes, fiind repartizată la Sectorul Poliției de Frontieră Berzasca. Este o fată activă și iubește sportul, aceasta practicând patru ani handbal. Alexandra a fost un model pentru fratele ei, acesta intrând la Facultatea Poliție de Frontieră din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, în anul 2018 .
A început serviciul ca polițist de frontieră în anul 2016 la Sectorul Poliției de Frontieră Berzasca, poate în cea mai frumoasă zonă geografică a României, în Clisura Dunării. Cu responsabilități mari în supravegherea frontierei de stat, unde practic totul era deosebit față de exercițiile tactice învățate în școală, mai ales din punct de vedere al solicitării fizice, Alexandra a reușit să se impună obținând rezultate foarte bune în cadrul turei de serviciu, acționând cu profesionalism în provocările apărute. Pregătirea teoretică dobândită, tinerețea, sprijinul și încurajările au ajutat-o pe Alexandra să facă față greutăților inerente serviciului de supraveghere a frontierei de stat.
Din decembrie 2018 este șeful Punctului de Trecere a Frontierei Porțile de Fier II, fiind apreciată de ceilalți colegi polițiști de frontieră.
Deși participă alături de colegi la combaterea fenomenului infracțional, femeile polițist de frontieră dețin acea sensibilitate care multor bărbați le lipsește, iar acest lucru face din ele să devină mai bune, să aibă mai multă încredere în propriile puteri și să-și dea seama că pot merge mai departe.
La mulți ani, dragi colege! Vă doresc o primăvară frumoasă, caldă și însorită. Să vi se împlinească toate planurile, visele și speranțele.
Un gând special se îndreaptă către colegii mei, politiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara aflați în serviciul de supraveghere și control al frontierei de stat, care în aceste zile sunt de strajă la hotarele țării, asigurând un climat de ordine și siguranță publică la frontieră.
Agent șef principal de poliție Nicoleta Giroveanu
Mi-am început activitatea în Poliția de Frontieră în luna decembrie 1999. Începând cu anul 2000 lucrez la PPF „Henri Coandă”, biroul Ture Serviciu, unde îmi desfășor activitatea în prima linie de control.
Am absolvit Facultatea de Drept și Facultatea de Energetică. Sunt căsătorită și am doi copii în vârstă de 11 și 16 ani, pe care îi iubesc nespus și cărora încerc să le dau cea mai bună educație. Mă simt norocoasă că mereu am avut sprijin și susținere din partea familiei.
Întotdeauna mi-a plăcut să investighez și să-mi plasez atenția asupra celor mai mici detalii esențiale în descoperirea unui caz, motiv pentru care am ales profesia de polițist de frontieră.
Munca în aeroport este foarte complexă, iar faptul că mă confrunt cu situații deosebite îmi dă posibilitatea să mă perfecționez continuu.
Mereu m-a preocupat specializarea și perfecționarea în domeniul pe care îl desfășor, așa că am urmat mai multe cursuri de specialitate pentru a-mi îmbunătății activitatea profesională.
De-a lungul timpului, m–am confruntat cu mai multe spețe deosebite, având mai multe constatări, printre care substituiri de persoane, documente false și falsificate, persoane urmărite general.
Pentru rezultatele obținute în timpul desfășurării activității, am fost recompensată atât cu „mulțumiri scrise”, cât și cu avansarea înainte de termen.
Prin tot ceea ce întreprind urmăresc să asigur un cadru comunicațional transparent, deschis, corect, credibil și eficient ce permite consolidarea încrederii populației în instituție, precum și menținerea pe o treaptă înaltă în ceea ce privește profesionalismul, atât pe plan intern cât și pe plan internațional.
Ma bucur că fac parte dintr-o echipă profesionistă care împreună contribuim la securizarea și protecția frontierei.