Borş pescăresc

INGREDIENTE

La ciorba de peşte tradiţională (borş pescăresc) nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă, ardei (gras şi iute) şi roşii, legume pe care le are pescarul la îndemână în sezonul cald, toamna şi iarna folosind doar ceapă şi cartofi.

Pe lângă acestea mai este nevoie de leuştean, sare, ulei şi oţet.

Dar partea cea mai importantă este peştele, cea mai bunã ciorbă iese folosind mai multe feluri de peşte: crap, somn, ştiucā, biban ,caras, plătică,babuşcă.

PREPARARE

Ideea este de a folosi atât peşte slab cât şi peşte gras care va da savoare ciorbei. Un secret al pescarilor este că ei lasă în peşte icrele şi băşica, aceasta din urmă lasând o grăsime savuroasă în ciorbă. De asemenea, este o mare diferenţă de gust între peştele de crescătorie (hrănit cu furaje) şi cel pescuit din bălţi sălbatice sau Dunăre. Şi, bineînţeles, cu cât este mai proaspăt cu atât mai bine.

Intâi se pune la foc vasul în care se va prepara ciorba (ceaunul) cu apa şi legumele ,fără roşii (legumele trebuie să fie cam o treime din volumul de apă). Există două variante de utilizare a cartofilor în ciorbe, tăiaţi în patru (sferturi) sau cubuleţe mici.

Se lasă la fiert până când cartofii sunt aproape fierţi.

Acum e timpul să se săreze ciorba, se pune sare şi se gustă, zeama trebuie să fie puţin mai sărată pentru că peştele va mai trage din sare.

Se pune peştele în ceaun şi nu se mai amestecă, doar se va scoate spuma. Peştele trebuie să ocupe şi el o treime din volumul de apă.

În maxim 15-20 min peştele trebuie să fie fiert şi ciorba gata. Cu 5 minute înainte de final introduceţi roşiile taiate cubuleţe. Când şi peştele este fiert se pune oţetul. Ciorba de peşte tradiţională se acreşte doar cu oţet. Când este gata se ia ceaunul de pe foc, şi se aruncă o mână de leuştean tăiat mărunt şi se acoperă timp de 10 minute.

Ciorba de peşte tradiţională se mănâncă dupã cum urmeazã:

Se scot peştele şi cartofii pe un platou şi se servesc cu mujdei de usturoi. Mujdeiul poate fi simplu sau un amestec de ciorbă, sare, ardei iute murat şi oţet.

Apoi se serveşte zeama, cu mujdei şi ardei iute.

Se poate servi cu o votcă sau altã tărie şi un vin alb sec.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe